• Etusivu
  • Energia

Kun pieni koululainen jää yksin kotiin – vinkit turvalliseen arkeen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 14.07.2023Päivitetty 08.12.2023
20237_82585.jpg

Koululaisen turvallinen arki yksin kotona koulupäivän jälkeen edellyttää suunnittelua ja valmistautumista. Kotiautomaatio voi tarjota monia etuja ja hyötyjä koululaisen arkeen. Vaikka kotona olisikin käytössä kodinohjausjärjestelmä, on myös tärkeää keskustella turvallisuudesta ja opettaa lapselle vastuullista käyttäytymistä kodin eri tilanteissa.

Selkeät ohjeet ja säännöt

Opeta lapselle selkeät ohjeet ja säännöt siitä, miten toimia yksin kotona. Keskustele lapsen kanssa turvallisuudesta, kuten siitä, miten vastata puhelimeen, miten käyttää keittiövälineitä turvallisesti ja mitä tehdä hätätilanteessa.

Avaimet ja oven avaaminen

Varmista, että avaimet säilytetään turvallisessa paikassa, johon ulkopuoliset eivät pääse käsiksi. Käytä esimerkiksi avainlaatikkoa tai -kaappia, joka on piilotettu näkyvistä. Opeta lapselle, miten käyttää avaimia turvallisesti. Korosta tärkeitä turvallisuustoimenpiteitä, kuten oveen lukitsemista heti sisälle tullessa ja varoitusta, ettei avainta pidetä näkyvillä julkisilla paikoilla.

Jos kotonasi on esimerkiksi ABB-Welcome -ovipuhelin, pystyt avaamaan lapselle oven etänä. Kun ulko-ovella joku soittaa ovipuhelinta, soitto siirtyy mobiililaitteeseesi, josta voit sekä avata kuvallisen etäyhteyden ovelle että avata halutessasi etänä oven tulijalle.

Kotiin sovittuun aikaan

Järjestä koululaiselle selkeä aikataulu, jotta hän tietää saapua kotiin sovittuun aikaan. Jos koululaisella on tapana liikkua itsenäisesti koulun ja kodin välillä, varmistakaa yhdessä turvallinen reitti kotiin, ja tarkista lapsen saapuminen perille sovittuun aikaan. Kotiautomaation avulla pystyt tarkistamaan etänä, jos kotisi ovi avataan tai sisällä liikutaan.

Käytännöt hätätilanteen varalta

Varmista, että lapsi tietää tärkeät yhteystiedot hätätilanteiden varalta. Kirjoita ylös hänen yhteystietonsa, vanhempien ja muiden tärkeiden henkilöiden puhelinnumerot, sekä yleiset hätänumerot, kuten poliisi, palokunta ja terveyskeskus. Sijoita nämä tiedot helposti saataville, kuten jääkaapin oveen tai puhelimen pikavalintoihin.
Kodinohjausjärjestelmä voi tarjota lisäksi hälytysjärjestelmiä, jotka hälyttävät vanhemmille hätätilanteessa.

Keskustele lapsen kanssa hätätilanteiden toimintasuunnitelmasta. Opeta hänelle hätänumerot ja mitä tehdä esimerkiksi tulipalon tai loukkaantumisen sattuessa. Harjoittele myös hätätilanteisiin liittyviä skenaarioita ja toimintaa.

Suomen Pelastualan Keskuliitto (SPEK) tarjoaa neuvoja lasten turvallisen arjen opetteluun, kuten Kodin vaaranpaikkojen metsästys -pelin.

Säännöllinen yhteydenpito

Sovi lapsen kanssa, että hän pitää sinuun tai toiseen luotettavaan aikuiseen yhteyttä koulupäivän jälkeen. Tämä voi olla puhelinkeskustelu tai tekstiviesti, jossa lapsi ilmoittaa saapuneensa turvallisesti kotiin.

Sähkölaitteet pois päältä

Muistuta lasta sammuttamaan sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone ja valot, ennen kuin hän lähtee kodista tai siirtyy toiseen huoneeseen. Tämä auttaa välttämään sähkötapaturmia ja säästää energiaa.

Tässä ABB-free@home-kotiautomaatio on erittäin kätevä apuri. Kotoa poistuttaessa järjestelmän "kaikki pois" -toiminto sammuttaa kaikki siihen ohjelmoidut sähkölaitteet ja valot. Se voi myös laskea kodin lämpötilaa poissaolon ajaksi ja säätää ilmanvaihdon pienemmälle. Säästät vuoden aikana myös huomattavasti sähkölaskussa.

Automatisoidut valaistuksenohjaukset voivat auttaa koululaista luomaan miellyttävän ja turvallisen ympäristön. Esimerkiksi aamulla valot voivat automaattisesti syttyä pehmeällä valolla, jotta herääminen on miellyttävämpää. Myös valojen ajastaminen voi auttaa luomaan säännöllisiä rutiineja ja antamaan koululaiselle turvallisen tunteen.

Turvallinen keittiön käyttö

Jos lapsi valmistaa välipalaa tai ruokaa itselleen, varmista, että hänellä on riittävät taidot ja valvonta keittiön käytössä. Vältä terävien veitsien ja kuumien liesien käyttöä, ellei lapsi ole riittävän kypsä ja valvottu näissä tehtävissä.

Kosteusvahti valvoo esimerkiksi tiskipöydänalustaa ja hälyttää ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmän kautta mobiililaitteelle. Kosteusvahdin avulla on mahdollista myös automaattisesti katkaista veden tulo vesivuototilanteessa.

20237_82586.jpg

Naapuruston turvallisuus

Käy läpi lapsen kanssa turvallinen naapuruston käyttö ja varoita häntä menemästä vieraiden ihmisten mukaan tai tuntemattomille alueille. Kannusta häntä pysymään tutuilla reiteillä ja pitämään sinut tai muut aikuiset ajan tasalla siitä, missä hän menee.

Pimeän tullessa kotiautomaatiolla pystyy automatisoimaan ulkovalojen syttymisajan astronomisen kellon avulla aina auringonlaskun aikaan, ympäri vuoden. Jos joskus vahingossa valot sammutetaan kytkimestä, kodinohjausjärjestelmään voi tehdä ohjauksen, jolla valot ovat aina iltaisin päällä. Näin niitä ei voi vahingossa sammuttaa, eikä tarvitse tulla pimeässä kotiin.

Turvallinen arki koululaiselle

On kuitenkin tärkeää, että älykotitekniikkaa käytetään järkevästi ja että vanhemmat valvovat pientä koululaista. On hyvä muistaa, että jokainen lapsi ja tilanne on yksilöllinen, joten sovita turvallisuustoimenpiteet lapsen ikään, kypsyyteen ja ympäristöön. Lasten turvallisuus ja yksityisyys on aina etusijalla.

Info

Info

Monipuoliset kodinohjaustoiminnot avuksi

ABB-free@home mahdollistaa älykkäät ohjaukset, niin kotona kuin etänä mobiililaitteilla. Valaistus, lämmitys, ilmastointi, pistorasiat, autonlämmitys, verhot ja markiisit – ohjaa kaikkia toimintoja jopa automaattisesti. Voit itse muokata ohjauksia tarvittaessa ja luoda uusia.

Katso täältä kaikki free@home toiminnot >>

Lue ABB free@home-kodinohjausjärjestelmän käyttäjäkokemuksista:

ABB Oy
Energia
älykoti
kotiautomaatio
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20216_71301.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea kotiautomaatiolla voit tehdä?
Lähdetkö kotoa usein kiireessä ja murehdit päivän ajan päälle jääneitä valoja ja kahvinkeitintä? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin, kun et itse ole paikalla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?Vastaus kaikkiin näihin on ABB-free@home -kotiautomaatio. Sen avulla ohjaat joustavasti ja helposti kotisi valaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, kaihtimia, sähkölaitteita ja ABB-Welcome -ovipuhelinta niin kotona kuin etänä mobiililaitteillasi. Olitpa sitten rakentamassa tai saneeraamassa, ABB:n automatisoidut tilanneohjaukset tarjoavat uudenlaista asumismukavuutta sekä vievät kotisi kohti entistä turvallisempaa ja energiatehokkaampaa asumista.
villa miaelin etuovi on auki
Kotiautomaatio esteettömän arjen helpottajana – Mikaelin tarina
Esteetön ja itsenäinen elämä kotona on entistä saavutettavampi kotiautomaation avulla. Miten kotiautomaatiota voi käyttää arjen helpottamiseen ja itsenäisyyden tukemiseen?Villa Mikael ja sen ABB-free@home -kotiautomaatiojärjestelmä ovat erinomainen esimerkki siitä, miten älykäs teknologia voi tukea esteetöntä asumista ja tarjota aistiesteettömiä ratkaisuja kodinohjaukseen. Tämä älykäs koti mahdollistaa täysipainoisen ja turvallisen elämän omistajalleen.
keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
joku soittaa ovikellua
Tiedätkö kenelle avaat ovesi?
Turvaton olo asunnossamme hyvin usein johtuu siitä, ettemme tiedä ketä esimerkiksi kerrostalon alaovella soittelee ovikelloa. Eikä ongelma ole rajattu vain kerrostaloihin. Rivi- ja omakotitaloissa yhtä lailla saattaa tuntematon tulla oven taakse. Miten tällaisessa tilanteessa tulisi käyttäytyä ja mitä voit asialle tehdä?
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
täbillä näkyy älykotijärjestelmän ohjauskeskus ja vieressä hohvalla makaa lapsi
Ilmainen kuvasto taloyhtiön automaatiotarpeisiin
ABB-free@home Helpompaa kodin ohjausta esittelee ratkaisuja kaikkiin kodinohjausongelmiin ja tarpeisiin.ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmäABB KNX -taloautomaatioABB Wellcome -ovipuhelimetABB-Welcome-tuotteilla voit helposti toteuttaa juuri sopivan ovipuhelinjärjestelmän lisätoimintoineen kaikkiin kohteisiin. Laajan tuotevalikoiman ja modulaarisen rakenteen ansiosta jokaiseen rakennukseen löytyy oikeat tuotteet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton