• Etusivu
  • Rakentaminen

Kotiautomaatio esteettömän arjen helpottajana – Mikaelin tarina

Esteetön ja itsenäinen arki on jokaisen oikeus

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 19.10.2023Päivitetty 08.12.2023
villa-mikael-ja-esteetön-asuminen-1920x1080

Esteetön ja itsenäinen elämä kotona on entistä saavutettavampi kotiautomaation avulla. Miten kotiautomaatiota voi käyttää arjen helpottamiseen ja itsenäisyyden tukemiseen?

Villa Mikael ja sen ABB-free@home -kotiautomaatiojärjestelmä ovat erinomainen esimerkki siitä, miten älykäs teknologia voi tukea esteetöntä asumista ja tarjota aistiesteettömiä ratkaisuja kodinohjaukseen. Tämä älykäs koti mahdollistaa täysipainoisen ja turvallisen elämän omistajalleen.

Villa Mikael - esteetön älykoti esimerkkinä

Villa Mikael valmistui Tuusulan asuntomessuille Mikael Turtiaisen kodiksi. Mikael vammautui vakavasti vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa, ja hänellä on henkilökohtainen avustaja auttamassa arjessa. Villa Mikaelin kotiautomaatioratkaisut tukevat paitsi arkea myös kuntoutumista. Mikaelin henkilökohtainen avustaja asuu samassa pihapiirissä omassa talossaan.

Mikaelin isä, Petri Turtiainen, kertoo perheen olevan erittäin tyytyväisiä kotiautomaation monipuolisuuteen. Erilaiset tilanteet voidaan automatisoida, kuten esimerkiksi ilta-aikaan, joissa avustajan vuoro loppuu – tällöin valaistus siirtyy automaattisesti yötilaan, ovet menevät lukkoon, ja hälytykset aktivoituvat - kaikki ilman erillistä toimenpidettä.

– Kun kaikki käy automaattisesti, asuminen on helppoa. Ja vaikka avustajalla olisi sijainen, hänen ei tarvitse erikseen miettiä, mitä pitäisi sammuttaa tai laittaa päälle, Petri Turtiainen selittää.

Villa Mikael onkin erinomainen esimerkki siitä, miten kotiautomaatioon tarkoitettua ABB-free@homejärjestelmää voidaan hyödyntää esteettömyyden tukemiseen ja edistää itsenäistä asumista. Tässä kodissa aistiesteettömyys ja turvallisuus ovat keskeisiä.

Valaistus on avainasemassa aistiesteettömässä Villa Mikaelissa. ABB-free@home mahdollistaa valojen monipuolisen ohjauksen eri tavoin: esim. ajastetusti, manuaalisesti tai mobiililaitteiden sijainnin perusteella. Valot voidaan kytkeä, sammuttaa tai himmentää yksittäin tai ryhmissä. Valaistusta voidaan ohjata myös liikkeen ja läsnäolon perusteella, mukautuen päivä- ja kellonaikoihin sekä jopa auringon liikkeisiin. Tämä takaa, että valaistus on aina optimaalinen ympäristön tarpeiden mukaan.

Sijaintiin perustuvat toiminnot tuovat käytännöllisyyttä, esimerkiksi ohjaamalla kodin automaattisesti poissa-tilaan, kun asukkaat ovat poistuneet kotoa. Villa Mikaelissa on huomioitu myös avustajakoiran tarpeet moottoroidulla koiranluukulla, joka mahdollistaa itsenäisen liikkumisen ulos ja sisälle.

Kodinohjausjärjestelmä tarvitsee sähköä toimiakseen. Siksi Villa Mikaelissa käytetään UPS-varavirtalaitetta, joka varmistaa järjestelmän toiminnan myös sähkökatkojen aikana. Tämä takaa, että automaatio toimii katkeamatta kaikissa olosuhteissa.

Petri Turtiainen näkee kotiautomaation mahdollisuudet laajasti. Hän suunnittelee esimerkiksi ilmanvaihdon säätämistä hiilidioksidi- ja kosteusanturien avulla, yhdistämällä ne free@home-järjestelmään.

punainen pöytälamppu punaisella pöydällä ja lampun vieressä on koko huoneen valaistuksen säätönappulat

Katso video Villa Mikaelista

Huvila & Huussi Asuntomessuilla -ohjelman juontajat Mikko Vesanen ja Ellen Jokíkunnas esittelevät Villa Mikaelin toimintoja.

ABB free@home helpottamaan esteetöntä arkea

Valaistus, Lämmitys ja Sälekaihtimet

Valaistus on avainasemassa esteettömän kodin luomisessa. ABB-free@home tarjoaa monipuolisia toimintoja, kuten valojen ohjaus yksittäin tai ryhmissä sekä liikkeen ja läsnäolon perusteella. Valaistuksen ohjaus auringon liikkeiden mukaan on myös mahdollista. Tämä tarkoittaa, että valaistus mukautuu automaattisesti ympäristöön, mikä on erityisen hyödyllistä näkövammaisille.

Ääniohjaus

Ääniohjaus tekee kotiautomaatiosta entistä saavutettavampaa ja käyttäjäystävällisempää. ABB-free@home tukee pilvipohjaista Amazon Alexa -puheohjausta, joka mahdollistaa kodin toimintojen ohjaamisen äänikomentojen avulla. Tämä helpottaa kodin toimintojen hallintaa ilman tarvetta fyysiseen kosketukseen tai monimutkaisiin komentoihin.

Turvallisuus ja sijaintipalvelut

ABB-free@home-järjestelmässä voidaan toteuttaa sijaintiin perustuvia ohjauksia, esimerkiksi kotona/poissa-ohjaukset. Kodin lämpötilan, hälytysten ja vedentulon asetukset muuttuvat tällöin sen mukaan, onko kaikki asukkaat poissa, vai onko joku kotona.

Helppo muokattavuus

Yksi kotiautomaation suuri etu on helppo muokattavuus. Käyttäjä voi ohjelmoida järjestelmän toimimaan juuri omien tarpeidensa mukaan. Tilanneohjauksia voi luoda ja muokata itse helpon käyttöliittymän avulla, eikä sähköasentajaa tarvita muutosten tekemiseen. Tilanneohjaukset voivat olla erilaisia yhdistelmiä valaistuksen, pistorasioiden, hälytysten, ovi- ja ikkunasensorien, liiketunnistimien, ajastuksien, verhojen, kaihtimien ja markiisien, sähkökäyttöisten ovien ja lukitusten, sähköauton latauksen, lämmityksen ja ilmanvaihdon ym. toimintojen ohjauksia.

Sääasema ohjaa toimintoja

Sääaseman avulla saadaan toteutettua säähän pohjautuvia ohjauksia, jotka ovat erityisen hyödyllisiä esimerkiksi markiisien kanssa, jotka kovalla tuulella voidaan nostaa ylös automaattisesti.

Info

Info

Kotiautomaatio yleistyy jo kovaa vauhtia, ja se on erittäin hyvä apu, kun halutaan auttaa kaikkia asukkaita saavuttamaan esteetön ja itsenäinen arki kotona. Se on askel kohti parempaa elämänlaatua kaikille.

ABB Oy
Rakentaminen
sähkö
älykoti
kotiautomaatio
asuminen
kodinohjaus
automaatio
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20216_71301.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea kotiautomaatiolla voit tehdä?
Lähdetkö kotoa usein kiireessä ja murehdit päivän ajan päälle jääneitä valoja ja kahvinkeitintä? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin, kun et itse ole paikalla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?Vastaus kaikkiin näihin on ABB-free@home -kotiautomaatio. Sen avulla ohjaat joustavasti ja helposti kotisi valaistusta, lämmitystä, ilmanvaihtoa, kaihtimia, sähkölaitteita ja ABB-Welcome -ovipuhelinta niin kotona kuin etänä mobiililaitteillasi. Olitpa sitten rakentamassa tai saneeraamassa, ABB:n automatisoidut tilanneohjaukset tarjoavat uudenlaista asumismukavuutta sekä vievät kotisi kohti entistä turvallisempaa ja energiatehokkaampaa asumista.
täbillä näkyy älykotijärjestelmän ohjauskeskus ja vieressä hohvalla makaa lapsi
Kysy kodinohjausjärjestelmästä
ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmällä ohjaat kotiasi helpommin kuin kuvittelitkaan:- Kodin ohjaukset keskitetysti ja/tai etänä- Ohjaukset älypuhelimella tai tabletilla, paikasta riippumatta- Ohjaa valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, kaihtimia ja ovipuhelinta- Yhdistä kosteusvahtiin ja saat hälytyksen puhelimeesi- Tee itse valaistustilanteita ja muokkaa niitä tarvittaessa- Luo aikaohjauksiaJärjestelmä soveltuu sekä uudisrakentamiseen että saneerauskohteisiin. Kysy lisää tai pyydä tarjous!
keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
plugitin latauspaikat taloyhtiön parkkipaikalla. Kuvassa valkoinen sähköauto on ladattavana parkkihallissa
Sähköauton lataamisen ero omakotitalossa ja taloyhtiössä
Sähköauton lataaminen omakotitalossa ja taloyhtiössä eroaa pääasiassa siksi, että taloyhtiössä asioita on harkittava ja suunniteltava huolellisemmin yhteisen tilan ja resurssien takia. Mitä muita asioita tulisi ottaa huomioon erilaisia ratkaisuja mietittäessä?Tässä artikkelissa vertailemme sähköauton lataamisessa huomioitavia asioita omakotitalossa ja taloyhtiössä.
20183_52241.jpg
Ovipuhelimeen lisättävät kamerat tuovat lisäturvaa
Laajan tuotevalikoiman ja modulaarisen rakenteen ansiosta jokaiseen rakennukseen löytyy oikeat ovipuhelinjärjestelmätuotteet ja lisätoiminnot. Tuotteet sopivat erinomaisesti rivi- ja kerrostaloihin sekä omakotitaloihin, niin uudis- kuin saneerauskohteisiin.Moduuleista koottavat ulkoyksiköt helpottavat juuri oikean ratkaisun löytämistä erilaisiin kohteisiin. Valituilla tuotteilla voidaan lisätä haluttuja ominaisuuksia järjestelmään kuten RFID-kortinlukija tai koodinäppäimistö.Tuotevalikoimasta löytyy myös valmiiksi kootut ulkoyksiköt.Sisäyksiköt ovat myös aina valmiiksi koottuja. Tuotteet on helppo asentaa, ja niiden käyttöönotto on yksinkertaista.
20235_81774.jpg
Suomalainen led-innovaatio voitti palkintosijan maailman suurimmassa suunnittelukilpailussa
A' Design Awards & Competitionin arvostetun palkintolautakunnan esiin nostamana kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa on palkittu vantaalaisen Lamppukauppa Led Storen Oy:n yrittäjä Janne Halttu. Halttu suunnitteli monipuolisen led-innovaation kaikkien saataville, nimittäin Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton