• Etusivu
  • Talo

Routaeristys tulee huomioida yllättävissäkin paikoissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 07.03.2024
20213_69521.jpg

Routa aiheutuu maassa olevan veden jäätymisestä ja sen seurauksena maakerroksen tilavuus kasvaa. Routimiseen vaikuttaa mm. maalaji ja sijainti eli pakkastuntimäärä.

Routa, tuo joka talvena ilmaantuva ilmiö. Se vääntää, kääntää sekä muokkaa maata mielensä mukaan. Tämä kevät ei taatusti ole ensimmäinen, kun huomaa kompastuessaan, että niin se routa vain jälleen kerran nosti pihakiven kulman ylös.

Mutta minne kaikkialle routasuojausta tulee miettiä?

Routasuojaus tulee perinteisesti asentaa asianmukaisesti omakotitalon perustuksiin. Se on yksi rakentamisen perusasioista, jota ei todella kannata unohtaa tai tehdä huolimattomasti. Routasuojauksen puuttuminen tai sen huono asennus kostautuu nimittäin seuraavana talvena viimeistään. Jälkeenpäin routaeriste on kallis sekä työläs asentaa tai uusia.

Lue lisää omakotitalon routaeristämisestä täältä

Poreallas tai leikkimökki – entäs sitten terassi ja pihatie?

Vastaus on pitkälti kyllä otsikon mainitsemiin kohteisiin aina kun niille tai niiden päälle tehdään pinnoitteita tai rakennelmia. Myös nämä rakenteet tarvitsevat itselleen routaeristeen, mikäli haluat että ne eivät vaurioidu roudan alkaessa tehdä muokkaustöitään. Useat ulkoporealtaiden sekä kylpytynnyreiden valmistajat edellyttävät, että allas on asennettu tasaiselle sekä kovalle ja routimattomalle alustalle. Finnfoamin routaeriste on silloin ratkaisu kyseisten tuotteiden alle routaeristeeksi.

20192_48618.jpg
Kantavuutensa sekä lämmöneristävyytensä ansiosta Finnfoam Routaeriste kestää päällään suurtakin kuormaa pitäen eristeen alapuolella olevan maan routimattomana.

Pohjatyöt alkavat aina rakenteen alle jäävästä perusmaasta, jonka tulee olla riittävän kantava jo itsessään. Perusmaan päälle asennetaan vähintään 100 mm vahvuinen tiivistetty murskekerros, jonka päälle asennetaan 50-100 mm paksut Finnfoam-eristeet. Asennettujen eristeiden päälle tulee laittaa vähintään 100 mm hiekkaa tai vaihtoehtoisesti mursketta ennen lopullista kiveystä. Routaeristeen asentamisessa on kuitenkin erityisen tärkeää muistaa, että se ulotetaan riittävän laajalle halutun terassi yms alueen ulkopuolelle, jolloin routa ei pääse vaurioittamaan reuna-alueita. Yleensä tämä tarkoittaa routaeristeen uloittamista noin 2 m rakennelman reunan ulkopuolelle, jos paikka sen vain sallii.

<p data-block-key="a51sw">Hyvin toteutetun routaeristyksen ansiosta laatoitettu terassialue pysyy routakeleistä huolimatta suorana.</p>
Hyvin toteutetun routaeristyksen ansiosta laatoitettu terassialue pysyy routakeleistä huolimatta suorana.

Routaeristämisessä kaikki lähtee huolellisesta suunnittelusta. On mietittävä, mitä ollaan rakentamassa ja millainen lopputulos halutaan. Finnfoamin eristeillä routasuojaaminen on helppoa sekä nopeaa ja koska eristelevyjä pystyy työstämään perinteisiä käsityökaluja käyttäen, edes erikoistyökaluja ei tarvita.

Finnfoamin eristeet ovat suulakepuristettua polystyreeniä, toisin sanoen ne ovat XPS-lämmöneristeitä, jotka säilyttävät erinomaisesti eristyskykynsä sekä lujuutensa myös vaativissa olosuhteissa. Yhtenäisen sekä suljetun solurakenteensa ansiosta eristyslevyt ovat pitkäikäisiä, säilyttävät eristävyytensä ja ovat tiiviitä.

Katso lähin Finnfoam-jälleenmyyjäsi täältä

Ohje

Ohje

Huolellinen suunnittelu ja ajatuksella tehty toteutus

Routaeristämisessä kaikki lähtee huolellisesta suunnittelusta. On mietittävä, mitä ollaan rakentamassa ja millainen lopputulos halutaan. Finnfoamin eristeillä routasuojaaminen on helppoa sekä nopeaa ja koska eristelevyjä pystyy työstämään perinteisiä käsityökaluja käyttäen, edes erikoistyökaluja ei tarvita.

Finnfoamin eristeet ovat suulakepuristettua polystyreeniä, toisin sanoen ne ovat XPS-lämmöneristeitä, jotka säilyttävät erinomaisesti eristyskykynsä sekä lujuutensa myös vaativissa olosuhteissa. Yhtenäisen sekä suljetun solurakenteensa ansiosta eristyslevyt ovat pitkäikäisiä, säilyttävät eristävyytensä ja ovat tiiviitä.

Finnfoam Oy
Talo
eristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
20226_78677.jpg
Eriste, joka on säilyttänyt suosionsa jo yli 40 vuotta
Vuonna 1982 perustetun Finnfoam Oyn juuret ovat perinteisessä suomalaisessa yrittämisessä. Autotallissa vuonna 1971 aloitettu tekeminen on johtanut tänä päivänä kansainvälisesti toimivaan yritykseen, jolla on vankka tietotaito sekä tekninen osaaminen eristysmateriaaleista. Finnfoamin tavoitteena on aina ollut tuottaa kustannustehokkaita lämmöneristysratkaisuja asiakkailleen. Kehitystyössä halutaan ottaa huomioon ympäristö sekä sen suojelu kestävien ja pitkän eliniän tuotteiden muodossa, joiden valmistus kuormittaa ympäristö mahdollisimman vähän. Yhä edelleen tuo kehitystyö jatkuu uusien ideoiden kera.
20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
Viherkasvi valkoisessa ruukussa olohuoneen pöydällä.
Myös ilmanvaihto­kanavat tulee eristää
Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle. Toimivassa ilmanvaihdossa rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan raikasta ulkoilmaa. Samalla myös sisäilma puhdistuu epäpuhtauksista. Hyvin ilmastoidussa kodissa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestääkin ilman suurempia rakenteellisia remontteja helposti sukupolvelta toiselle.Olitko tietoinen, että ilmanvaihtokanavatkin tulee eristää?Eristystyö voidaan toteuttaa ISOVERin tuotteiden avulla.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton