• Etusivu
  • Talo

Varmista Finnfoamin avulla rakennusten ja piha-alueiden pitkäikäisyys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 06.11.2023
20165_46380.jpg

Finnfoam Anturamuottilevyt ovat valmiiksi erikoismuotoon ajettuja levyjä, joilla anturoiden tekeminen on kustannustehokasta ja nopeaa.

Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvät kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.

Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.

Mistä Finnfoam on valmistettu?

Finnfoam-eristeet ovat suulakepuristettua polystyreeniä, toisin sanoen eristeet ovat XPS-lämmöneristeitä, jotka säilyttävät eristyskykynsä ja lujuutensa myös vaativissa olosuhteissa.

Finnfoamin erityispiirteenä on täysin yhtenäinen sekä suljettu solurakenne, joka saadaan aikaan liuottamalla sulaan polystyreeniin hiilidioksidia. Suuttimesta normaaliin ilmanpaineeseen tullessaan hiilidioksidi kaasuuntuu. Näin valmistettu solurakenne takaa vettymättömyyden, hyvän eristävyyden sekä tiiviyden. Finnfoam-eriste onkin monikäyttöinen lämmöneriste, sillä samat eristyslevyt soveltuvat lähes kaikkiin käyttökohteisiinaina putkikaivannosta ullakon kattoon.

Olet sitten eristämässä seiniä, kattoja tai vaikka tekemässä routasuojausta – Finnfoam on oikea materiaali kohteeseesi. Lisäksi Finnfoamin kanssa materiaalihukka on todella pieni, koska samoja levyjä voidaan käyttää lukuisissa käyttökohteissa.

Finnfoamin antura- ja pilarimuoteissa eriste sekä muotti samassa

Tänä päivänä routaeriste asennetaan usein anturan alle. Erityisesti erittäin energiatehokkaissa taloissa, samoin kylmissä rakennuksissa ja katoksissa, routaeriste tulisikin aina asentaa. Miksi? Routaeristeen avulla katkaistaan tehokkaasti kylmäsilta ja estetään routavaurioiden syntyminen. Eristeen asentamisen ei tarvitse olla enää yksi erillinen työvaihe, vaan Finnfoamin antura- ja pilarimuottien ansiosta anturoiden tekeminen ja eristäminen käy nopeasti ja vaivattomasti eikä mitään purettavaa jää valun jälkeen. Erittäin luja Finnfoam kestää hyvin anturan alla.

Mikä sitten on anturamuotti? Anturamuottilevyt ovat valmiiksi erikoismuotoon ajettuja levyjä, joissa on valmiit taittokohdat muotin pystysivuille. Pystysivut onkin helppo taittaa irti levystä työmaalla. Anturamuotin pystyseinät kiinnitetään pohjalevyn uraan aina niin, että ne sitovat samalla kaksi pohjalevyä toisiinsa ja muotti raudoitetaan. Näin tukeva anturamuotti on valmis.

Anturamuottilevyt ovat valmiiksi erikoismuotoon ajettuja levyjä. Anturamuotin pystyseinät kiinnitetään pohjalevyyn aina niin, että ne sitovat samalla kaksi pohjalevyä toisiinsa.
Anturamuottilevyt ovat valmiiksi erikoismuotoon ajettuja levyjä. Anturamuotin pystyseinät kiinnitetään pohjalevyyn aina niin, että ne sitovat samalla kaksi pohjalevyä toisiinsa.

Kerralla kunnollinen routaeristys koko pihalle

Ennen eristyksien asentamista pihalle tehtävät kallistukset tulee miettiä huolellisesti ja varmistaa riittävä kallistus pois rakennuksista. Myös sadevesien ja lumien sulamisvesien ohjaus pois tontilta tulee ottaa huomioon.

Salaojien suunnittelu kannattaakin toteuttaa samanaikaisesti routaeristyksen suunnittelun kanssa.

Routinut piha saattaa ohjata sulamisvesiä väärään suuntaan, esimerkiksi kohti päärakennusta tai autotallia. Myös lumi toimii eräänlaisena eristeenä. Tosin pihan kulkuväyliltä lumi yleensä poistetaan, jolloin sitä kautta pois jäävä eristys tulee huomioida routaeristämisessä.

Liikennöidylle piha-alueelle Finnfoamin päälle asennetaan vielä 15-30 cm hiekkaa.
Liikennöidylle piha-alueelle Finnfoamin päälle asennetaan vielä 15-30 cm hiekkaa.

Routaeristeen toimivuus on helppo havaita pihalaatoituksen ja -muurien yhteydessä. Koska routaeristyksen sekä valitun pinnoitteen tarkoituksena on pienentää routivan pohjamaan lämpöhäviöt niin vähäisiks,i että routanousu pysyy talven kuluessa pienenä. Routaeristeet asennetaan hyvin tiivistetyn ja tärytetyn maan päälle tasaisesti. Eristys tulee muistaa ulottaa riittävän pitkälle, jotta routa ei pääse tekemään vahinkojaan pihapolun reunoillakaan.

Huolellisesti tehdyt pohjatyöt ja eristykset takaavat sen, että pihasi kivetys ei roudi aaltoilevaksi ja pihamuurit kallistu. Huolehdi siis routaeristyksestä ja pidä pihasi kauniina ja routa poissa.

Paras teho routaeristeelle saadaan silloin, kun eriste asennetaan mahdollisimman lähelle maan pintaa.
Paras teho routaeristeelle saadaan silloin, kun eriste asennetaan mahdollisimman lähelle maan pintaa.
Finnfoamiin luotetaan myös vaativien kohteiden routasuojauksessa.
Finnfoamiin luotetaan myös vaativien kohteiden routasuojauksessa.

Liikennöidyllä piha-alueella Finnfoamin päälle tulee asentaa 15-30 cm hiekkaa riippuen pihalla olevista kuormista, tarkoittaen tässä tapauksessa liikennemäärää. Ei liikennöidyllä pihalla voidaan pihakivet asentaa erittäin ohuen noin 5 cm tasaushiekkakerroksen kanssa Finnfoam-levyn päälle.

Tässä yhteydessä onkin tärkeää valita oikean puristuslujuuden omaava tuote oikeaan paikkaan. Esimerkiksi omakotitalon piha-alueella riittää F-200 - F-300 -lujuusluokan eriste, kun vastaavasti rekkaterminaalin piha-alueelle tai anturan alla tarvitaan monesti jo F-400 -lujuusluokan eristeet.

20153_42852.jpg

Miten eriste tulisi asentaa?

Paras teho routaeristeelle saadaan silloin, kun eriste asennetaan mahdollisimman lähelle maan pintaa. Kun eristeen päälle on asennettu 20-30 cm vahvuinen maakerros, jakaantuu eristeelle kohdistuva pistekuorma laajemmalle alueelle. Pistekuormaa tuovat esimerkiksi tontilla oleva ajoneuvoliikenne.

Levyjen välisiä saumoja ei tarvitse erikseen tiivistää maanpinnan alle asennettavassa routaeristyksessä. Levyt pitää tiiviisti yhdessä niiden päälle tuleva maa-aines tai betonivalu. Mikäli tiiviyttä halutaan parantaa, voidaan eristeeksi valita puolipontattu levy tai asentaa kaksi erillistä levykerrosta limittäin.

Finnfoam-levyä on helppo työstää tavallisilla puuntyöstötyökaluilla. Levyn leikkaaminen tapahtuu puukolla tai mattopuukolla. Viiltokohdasta levy napsahtaa poikki terävällä kämmeniskulla.

Tehokkain vaikutus routaeristykselle saadaan, kun eriste asennetaan lähelle maanpintaa.
Tehokkain vaikutus routaeristykselle saadaan, kun eriste asennetaan lähelle maanpintaa.
Info

Info

Finnfoam-levyistä

  • Saatavilla useita profiileja. Suorareunainen (FI), Puolipontattu (FL), Uralevy (URA), Täyspontattu (FK), Kellarinseinä (CW) sekä lisälämmöneristyksiin tarkoitettu Saneerauslevy S40.
  • Levykoko. Normaalilevyissä 600 x 2500 mm, saneerauslevyssä 600 x 2600 mm, puolipontattu levy 585 x 2485 mm.
  • Levyvahvuudet. 20 mm - 140 mm.
  • Materiaali. Suulakepuristettu polystyreeni (XPS).
  • Solurakenne. Suljettu, vettä imemätön

Finnfoam Oy
Talo
eristys
pihasuunnittelu
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202310_52697.jpg
Pohdituttaako perustusten eristäminen ja routaeristys?
Kunnollinen routaeristys on yksi piharakentamisen, ja perustusten eristäminen rakentamisen perusasioita. Näissä ei kannata oikaista. Kokosimme tähän kuusi usein kysyttyä asiaa Finnfoam-eristeistä sekä vastaukset niihin.
20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20154_42998.jpg
Levy, joka toimii rakennuslevynä ja vedeneristeenä?
Mikä ihmeen Tulppa? Tulppa on Finnfoamin kehittämä märkätiloihin suunniteltu levy, joka toimii seinissä sekä rakennuslevynä että vedeneristeenä. Levy koostuu umpisoluisesta, vesitiiviistä ja homehtumattomasta Finnfoam-eristelevystä sekä lujasta erikoissementtilaastista tehdystä pintakerroksesta. Ei enää vedeneristeen sivelyä ja kuivumisaikojen odottelua – voit laatoittaa suoraan märkätilalevyn päälle jo samana päivänä.Nopea asennus, varma toimivuus sekä soveltuvuus monenlaisessa märkätilarakentamisessa ovat Tulppa-järjestelmän vahvuuksia, jotka ovat herättäneet kiinnostusta ja kiitosta.
miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
20179_50230.jpg
Salaojasuunnittelulla terveet perustat
Salaojasuunnittelulla terveet perustatMaaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.
20163_45700.jpg
Rintamamiestalon ulkopuolisen remontin hinta
Omakotitalon omistaminen on ikuista remontointia. Tämä lienee fraasi, joka on tuttu vähintäänkin valtaosalle omakotitalon omistajista. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että katto uusittaisiin vuosittain tai lämmitysmuodon vaihtamista pitäisi harkita vähintään viiden vuoden välein. Pikemminkin kyse on siitä, että kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä kotisi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa – niin henkisesti kuin taloudellisestikin.Koska nykypäivän trendinä on uudisrakentamisen volyymin hiljentyminen, keskittyvät suomalaiset nyt kotiensa kunnostamiseen. Mutta, mitä tämä maksaa ja missä järjestyksessä remontit tulisi suorittaa? Entä mitkä ovat yleisimpiä virheitä, joita korjauksissa yleensä tehdään?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton