• Etusivu
 • Talo

Näin toteutettiin uudet märkätilat sekä sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon

Tycroc-levyt soveltuvat kaikkiin tiloihin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tycroc Suomi Oy
Päivitetty 11.09.2023
20228_79224.jpg

Hirsitalon niin sanottu käyttöjärjestelmä päivitettiin vastaamaan nykypäivän määräyksiä. Vuonna 1958 tehdyn remontin yhteydessä asennetut ikkunat ja ulko-ovet uusittiin.

Vuonna 1947 valmistuneen kaksikerroksisen hirsitalon sähköistys ja käyttövesi- sekä viemäröinnin putkitukset uusittiin vastaamaan nykypäivää. Jo alussa tiedettiin, että projekti ei välttämättä tule olemaan helppo, koska talossa aiottiin asua osittain samaan aikaan remontin edetessä. Remontin tavoitteena oli käytettävän energian monipuolisuuden ja hyötysuhteen parantaminen sekä asumisviihtyvyyden nostaminen.

Miten remontti sujui? Pääsimme kurkistamaan perhe Piiraisen hirsitaloremonttia.

Kun hirsitaloprojektia suunniteltiin, Piiraiset olivat miettineet tarkkaan, miten remontti ja osittain remontin keskellä asuminen tulevat onnistumaan. Hirsitalosta laitettiin käytännössä kaikki uusiksi. Taloon haluttiin tehdä tarkkaan mietitty energiaremontti asuinkustannusten säästämiseksi, laittaa lämmitysjärjestelmät uusiksi ja päivittää talo nykypäivän standardien vaatimalle tasolle märkätiloja myöten.

Vuonna 1958 rakennettu wc purettiin pois.
Vuonna 1958 rakennettu wc purettiin pois.

Muun muassa vesikiertoinen patterilämmitys (ilman vesivaraajaa) sekä pannuhuone saivat myös ikänsä vuoksi väistyä päärakennuksesta. Uuden pannuhuoneen lämmönlähde ja 1 500 litrainen hybridivaraaja sekä lämmönjakokeskus liitettiin lämmönsiirtoputkilla päärakennuksen Tycroc UHP/Roht -lattialämmitysjärjestelmään.

Onneksemme remontin aikana ei paljastunut rakennus- tai remontointivirheiden aiheuttamia vaurioita, joka helpotti huomattavasti tämän projektin toteuttamista, iloitsee Teuvo Piirainen.
Lattialaataksi valikoitui Ragnon Ottocento mix 20 x 20.
Lattialaataksi valikoitui Ragnon Ottocento mix 20 x 20.

Piiraisen mukaan suuret pinta-alat on helppo jakaa useampaan lämmityspiiriin. Aikaisemman patterilämmityksen vaatima syöttöveden lämpötila oli 55‒60°C, joka muutoksen jälkeen voitiin pudottaa noin 20 °C asteella.
‒ Tycroc UHP16 ja Roth-lämmitysjärjestelmä otettiin käyttöön 31.1.2022. Tämä on osoittautunut täydelliseksi valinnaksi juuri meille, kertoo Piirainen.

Info

Info

Miksi kannattaa valita Tycroc UHP-aluslevyt lattialämmityksen aluslevyiksi?

 • Tycroc UHP aluslevyt ovat kevyitä käsitellä (huomaa ergonomisuus asennuksen aikana), Tycroc-levyt ovat jopa 10 x kevyempiä kuin perinteiset ratkaisut.
 • Aluslevyt ovat äärimmäisen helppoja asentaa ja mikä parasta, lattia on suoraan päällystettävissä. Perinteisesti käytettäviin materiaaleihin verrattuna kyseinen ratkaisu on huomattavasti kevyempi ja sillä on matalampi rakennekorkeus (levyn paksuus 20 mm, 25 mm tai 30 mm).
 • Aluslevyt sopivat asennettavaksi kaikkiin tunnettuihin kantaviin alustoihin.
 • Tycroc UHP:n ansiosta valutyöt jäävät pois, mikä säästää aikaa ja rahaa.
 • Lattialevy reagoi nopeasti lämpötilansäätöön alumiinifolion sekä polystyreenin ansiosta ja siten toivottu käyttölämpötila saavutetaan nopeasti. Alhaisen hukkalämmön ansiosta energian säästö on huomattavaa.

Lataa kuvasto (pdf)

Lattialämmityksen aluslevyt voidaan asentaa kaikentyyppisiin kantaviin, tasaisiin sekä lujiin alustoihin. Alustan tulee olla kuiva asennettaessa.
Lattialämmityksen aluslevyt voidaan asentaa kaikentyyppisiin kantaviin, tasaisiin sekä lujiin alustoihin. Alustan tulee olla kuiva asennettaessa.
20228_79239.jpg
20228_79240.jpg
Pintamateriaali on Parla Chalet Choast Tammi lautaparketti ja alusmateriaalina Tuplex kopinan vaimennin, joka asennettiin suoraan uivana/kelluvana putkitettujen Tycroc UHP16-levyjen päälle.
Pintamateriaali on Parla Chalet Choast Tammi lautaparketti ja alusmateriaalina Tuplex kopinan vaimennin, joka asennettiin suoraan uivana/kelluvana putkitettujen Tycroc UHP16-levyjen päälle.

Muutoksen myötä huonetiloissa vallitsi tasainen lämpö ja vedottomuuden tunne

 • Talon perinteisen noin 600 mm korkean alapohjan tuuletustilan, niin sanotun rossilattian, tarkistus, huollot sekä uuden eristetyn viemärilinjan asennukset hoituivat vaivattomasti.
 • Talon kaikkiin huoneisiin valittiin Tycroc UHP16-lattialämmityselementit ja Roth:n putkijärjestelmän vesikiertoinen lattialämmitys.
 • Sähkökatkojen varalta liitettiin akkukäyttöinen varavoimayksikkö jakokeskukseen, turvaamaan automatiikan ja pumppujen katkeamaton toiminta.
 • Asennuksen helppous ja komponenttien yhteensopivuus täydellistä.
 • Varaajaan ladattu lämpö riittää huomattavasti pidempään.

Katso video Tycroc-levyjen asennuksesta

Tycroc_UHP_pert_web

Yksi kamareista muutettiin kylpyhuoneeksi

Ulko- ja väliseiniin sekä jakotukin, suihkukaapin sekä wc-kalusteiden taustalle tuleville seinille koolattiin noin 25 mm:n tuuletusrako sekä tarvittavat kiinnitystuet. Tämän jälkeen pintaan asennettiin Tycroc TWP 20 märkätilalevy. Märkätilalevyn asennuksessa levyjen reunat liimattiin toisiinsa sekä lattiaan Fast FIX-liimamassaa käyttäen. Kiinnitys seinärakenteeseen varmistettiin mekaanisesti ruuveilla sekä aluslevyillä (10 kpl/levy). Ruuvien, aluslevyjen sekä levysaumojen liimapurseet tasoitettiin välittömästi ennen liiman kuivumista lastalla.

Lattiakaadot (kallistukset) kohti lattiakaivoa toteutettiin vanhan aluslattian päälle käyttäen Ceresit RS88 korjausmassaa. Valmiin pinnan päälle kiinnitettiin Tycroc UHP 16 -levyt. Kuten märkätilalevy, myös UHP-levyt kiinnitettiin toisiinsa reunoistaan, tällä kertaa käyttäen Tycroc Premium FIX-liimamassaa, sekä alustaan käyttäen kiinnityksessä Tycroc Fast FIX -akryyliliimaa. Kiinnitykset varmistettiin kallistuskaatojen vuoksi mekaanisesti käyttäen ruuvi+aluslevy-yhdistelmää (6-8 kpl/levy).

20228_79236.jpg
20228_79231.jpg

Roiskevesialueen TWP-seinälevysaumat ja UHP16-lattialämmityslevyjen sekä seinien rajakohdat että patokynnykset tiivistettiin Ceresit CL252 vahvikenauhalla ja CM77 laastilla. Lattiakaivon ja viemäriputkien läpiviennit tiivistettiin Ceresit CM77 laastilla ja CL525 butyylikumilaipoilla.

Vedeneristys ja laattojen kiinnitys toteutettiin Ceresit CM77 laastilla asetonilla puhdistettuun Tycroc UHP16-levyn alumiinipintaan ja lattialaattojen saumaus tehtiin Ceresit CE89 epoksisaumalaastilla.​​​​​​​
Vedeneristys ja laattojen kiinnitys toteutettiin Ceresit CM77 laastilla asetonilla puhdistettuun Tycroc UHP16-levyn alumiinipintaan ja lattialaattojen saumaus tehtiin Ceresit CE89 epoksisaumalaastilla.​​​​​​​

Mitä pitää ottaa huomioon vanhan hirsitalon märkätilaremontissa?

Kaikkien talojen märkätilat luokitellaan erityisrakenteiksi, joiden kuntoa tulee seurata, huoltaa ja korjata säännöllisin väliajoin. Märkätiloja tulee myös käyttää oikein, koska oikeanlaisella käytöllä on merkitystä märkätilojen elinkaareen. Jos märkätilat on rakennettu ennen 1990-luvun loppua, eivät ne välttämättä vastaa enää nykypäivän vaatimuksia. Esimerkiksi 1990-luvun lopun pesuhuoneissa ei ole käytetty välttämättä vedeneristystä ollenkaan, koska se ei ole ollut lain mukaan pakollista.

Museoviraston sivuilta on ladattavissa erilaisia Korjauskortteja pdf-muodossa muun muassa vanhan talon remontointiin liittyen. Kun suunnittelee remonttia, kannattaa perehtyä Korjauskortteihin tarkkaan. Korteista löytyy tietoa, mitä pitää huomioida esimerkiksi märkätilaremontissa jos vanhaa korjataan tai rakennetaan kokonaan uusi märkätila uuteen paikkaan. Nykypäivänä on paljon voimassa olevia määräyksiä märkätilojen suunnitteluun, korjaamiseen ja rakentamiseen liittyen, joita ei aluksi osaa edes ajatella.

20228_79232.jpg

Tycroc TWP märkätilalevyjen avulla märkätilalevyjen naputtelu paikoilleen onnistuu jopa päivässä. TWP-märkätilalevyn pääasialliset käyttökohteet ovat väliseinien rakentaminen ja vesieristys, erimuotoisten suihkukaappien tai höyrysaunojen istuintasojen tekeminen sekä työtasojen ja hyllyjen rakentaminen. Tycroc TWP sopii myös kylpyhuoneen lattian ja katon vesieristykseen ja asennettavaksi suoraan lattialämmityselementtien alle estääkseen lämmön siirtymistä alaspäin.

20228_79255.jpg
20228_79225.jpg
Kuivien tilojen UHP-levyt liimattiin OSP ja lastulevyalustoille Fast FIX-akryyliliimalla sekä 2‒4 kpl/levy, mekaanisella ruuvi+aluslevytartunnalla.
Kuivien tilojen UHP-levyt liimattiin OSP ja lastulevyalustoille Fast FIX-akryyliliimalla sekä 2‒4 kpl/levy, mekaanisella ruuvi+aluslevytartunnalla.
Lämmityspiirien kaikki (ja ainoat) putkiliitokset sijaitsevat turvallisesti wc/kylpyhuoneessa sijaitsevassa jakotukissa.
Lämmityspiirien kaikki (ja ainoat) putkiliitokset sijaitsevat turvallisesti wc/kylpyhuoneessa sijaitsevassa jakotukissa.
Tycroc UHP16 ja Roth-lämmitysjärjestelmä otettiin käyttöön 31.1.2022. Tämä on osoittautunut täydelliseksi valinnaksi juuri meille, kertoo Piirainen.
Info

Info

Tarvikkeidein menekki projektissa:

 • Projektiin meni lattialämmityksen aluslevyä Tycroc UHP16:tä yhteensä noin 125 m².
 • Fast FIX akryyliliimaa kului viisi kappaletta 15 kg:n astiaa. Fast FIX on nopea, monipuolinen, vesipohjainen akryyliliima, jossa on välitön ja voimakas tartunta. Se ei sisällä orgaanisia liuottimia ja sillä on lyhyt käsittelyaika.
 • Premium Fix liimamassaa kului 12 patr. x 290 ml.
 • Alumiiniteippiä kului 7 rll x 50 jm.
 • 55 mm ruuveja kiinniteltiin reilut 500 kpl.
 • Aluslevyjä asennettiin myös reilut 500 kpl.
 • Roth-lämmitysjärjestelmän putkea (16 mm putki) kului noin 650 jm.
 • Jakotukkeja on 12 piiriä (2 jäi vapaaksi). Eteiseen meni yksi piiri (n. 7 m²), pirttiin eli olohuoneeseen kolme piiriä (noin 48 m²: 3 x noin 16 m² piiriä), keittiöön yksi piiri (noin 13 m²) ja kolmeen makuuhuoneeseen yhteensä kolme piiriä (14 m², 15 m² ja 15 m²).

Vinkki! Tycroc Fast FIX akryyliliima sopii Tycroc UHP -levyjen liimaukseen eri alustoihin. Lisäksi sopii käytettäväksi moniin eri lattia- ja seinäpintoihin, kuten vinyyli, korkki, linoleumi, PVC ja huopa, erityiset matot, imukykyiset ja imemättömät alustat. Soveltuu myös lämmitettäviin lattioihin. Sopivia alustoja ovat sementti, itsetasoittuvat seokset, kipsilaatta, vaneri, betoni- ja puukuitulevyt. Liima saavuttaa hyvän tarttuvuuden jopa sileällä ja imevällä pinnalla.

Fast FIX akryyliliima
Fast FIX akryyliliima

SYYSTARJOUS!

Tycroc UHP levy sopii kaikkien tunnettujen lattiapäällysteiden alle, mm. parketti, puu, keraaminen lattialevy tai luonnonkivi.
Tycroc UHP voidaan päällystää betoni-, kipsivalulla (käytettäessä sementtimäisiä tai kipsimäisiä tasoitemassoja on yhteensopivuus tarkistettava lattialaastin valmistajalta) tai erilaisilla kuivalattian valmiselementeillä, muun muassa kipsilevy, sementtikuitulevy tai kipsikartonkilevy.

Parketti-, laminaatti- ja puulattia asennetaan suoraan Tycroc UHP levyjen päälle uivana ja keraaminen lattialevy sekä luonnonkivi liimataan vastaavalla laastilla.
Asennusohjeet

Katso lähin jälleenmyyjäsi

Lähimmän jälleenmyyjäsi löydät kartalta

20239_83036.jpg

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tycroc Suomi Oy
Talo
kylpyhuone
kipsilevyt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81095.jpg
Vuosi remontista: 75 vuotta vanhan hirsitalon energiaremontti
Pääsimme vuosi sitten kurkistamaan perhe Piiraisen 75 vuotta vanhan hirsitalon energiaremonttia. Palaamme nyt kohteeseen katsomaan, mitä hirsitalolle kuuluu nyt ‒ vuosi remontin jälkeen. Jos haluat lukea, mitä remontista aiemmin kirjoitettiin, klikkaa ensin itsesi tänne: Näin toteutettiin uudet märkätilat sekä sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon.
20224_77763.jpg
Asenna lämmitetty lattia helposti kodin eri huoneisiin
Kukapa ei rakastaisi lämmitettyä lattiaa paljaiden jalkojen alla, mutta monesti lattialämmityksen asennus voi tuntua ylitsepääsemättömän isolta projektilta ja asia jää hautumaan unelmien tasolle. Mitäpä jos kertoisimme, että lattialämmityksen asennus voi helppoa, nopeaa sekä kustannustehokasta Tycroc-aluslevyjen avulla. Asennus onnistuu jopa yhdessä päivässä, eikä kuivumisajoista tarvitse huolehtia.
20224_77762.jpg
Tycroc Suomi Oy – Lattialämmityksen aluslevyt ja märkätilalevyt
Tycroc-rakennuslevyt sopivat käytettäväksi niin märkiin kuin kuiviinkin tiloihin. Lattialämmityksen aluslevy Tycroc UHP on kehitetty lattialämmityksen asennuksen yksinkertaistamiseksi ja nopeuttamiseksi. Tycroc UHP sopii asennettavaksi myös betonirakenteiden päälle, mutta pienen neliömetripainon ansiosta se on erittäin varteenotettava ratkaisu varsinkin puurakenteisiin ja puurakennuksiin. Tycroc TWP märkätilalevy on ideaali rakennuslevy märkätiloihin kuten kylpyhuoneisiin, kylpylöihin, höyrysaunoihin, sekä uima-altaisiin.
20231_52454.jpg
Kiinnitä seinälevyyn jopa 40 kilon ripustuskuorma
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää kulutusta ja tarjoaa aivan uudenlaista ripustamisen vapautta. Habitolla on helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu ja joihin voi ripustaa suoraan esimerkiksi keittiön kaapistot. Lisäksi kipsilevy on fiksu valinta ääneneristyksen ja paloturvallisuuden suhteen.
GlasrocH-Ocean-gyproc
Kipsilevy toimii märkätilassa
Oivallinen rakennusmateriaali märkätiloihin on kipsilevy. Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva sertifioitu Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen.Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.Kosteusteknisesti vaativiinkiin olosuhteisiin soveltuva kipsilevy, Glasroc GHOE Ocean Ergo Märkätilalevy, on valmistettu kipsikivestä ja vahvistettu lasikuidulla.
20198_59328.jpg
Ratkaisu märkätilojen seinärakenteeksi
Märkätila on osa lähes jokaista huoneistoa ja rakennusta. Kipsilevy on mainio märkätilojen rakennusmateriaali.Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu usein vedelle alttiiksi ja vettä voi roiskua seinille. Toisin kuin usein luullaan, laatoitus ei ole koskaan vesitiivis. Siksi märkätilojen vedeneristeet sekä levysaumojen, liitoksien ja läpivientien tiivistykset on tehtävä ehdottoman huolellisesti ennen lopullisen pintamateriaalin kiinnittämistä.Pinnoitteena voidaan käyttää kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.Gyproc-levyjen käyttö on sallittua pientaloissa, rivi- ja kerrostalojen asuntokohtaisissa märkätiloissa sekä sosiaali- ja majoitustilojen kylpyhuone-, suihku- ja sauna- tai vedenkäytöltään näihin verrattavissa tiloissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton