Vuosi remontista: uudet märkätilat ja sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon
Mitä hirsitalolle kuuluu nyt?
Hirsitalossa haluttiin asua remontin ajan mahdollisimman normaalisti, ja siinä myös onnistuttiin
Pääsimme vuosi sitten kurkistamaan perhe Piiraisen 75 vuotta vanhan hirsitalon energiaremonttia. Palaamme nyt kohteeseen katsomaan, mitä hirsitalolle kuuluu nyt ‒ vuosi remontin jälkeen. Jos haluat lukea, mitä remontista aiemmin kirjoitettiin, klikkaa ensin itsesi tänne: Näin toteutettiin uudet märkätilat sekä sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon.
Perhe Piiraisen kaksikerroksinen hirsitalo on valmistunut vuonna 1947. Hirsitalon sähköistys ja käyttövesi- sekä viemäröinnin putkitukset uusittiin vastaamaan nykypäivää ja nykypäivän määräyksiä. Remontin tavoitteena oli käytettävän energian monipuolisuuden ja hyötysuhteen parantaminen sekä asumisviihtyvyyden nostaminen.
Kevättalven 2022 ja alkutalven 2023 ulkolämpötilan vaihtelut olivat nopeita, suurimmillaan lähes 20 °C/vrk. Näinä aikoina energiaremontin kokeneessa päärakennuksessa sisälämpötilan vaihtelu oli ainoastaan 0,8 °C.
Ennen remonttia, noin -20°C pakkasilla, varaajaa jouduttiin lataamaan noin kahdeksan tunnin välein. Tehtyjen toimenpiteiden seurauksena, varaajan lataaminen tapahtuu samanlaisissa olosuhteissa noin 12 tunnin välein. On ollut äärimmäisen ilahduttavaa huomata, kuinka myös lämmityspuun menekki on vähentynyt lähes 25 %.
Millaisesta energiaremontista hirsitalossa oli kyse?
Hirsitalosta laitettiin käytännössä kaikki uusiksi. Taloon haluttiin tehdä tarkkaan mietitty energiaremontti asuinkustannusten säästämiseksi, laittaa lämmitysjärjestelmät uusiksi ja päivittää talo nykypäivän standardien vaatimalle tasolle märkätiloja myöten. Tehtyjen muutosten myötä kaikissa huonetiloissa vallitsi tasainen lämpö ja vedottomuuden tunne.
Talon kaikkiin huoneisiin valittiin Tycroc UHP16-lattialämmityselementit ja Roth:n putkijärjestelmän vesikiertoinen lattialämmitys. Asennustyöt sujuivat vaivattomasti ja komponenttien yhteensopivuus oli täydellistä. Sähkökatkojen varalta liitettiin akkukäyttöinen varavoimayksikkö jakokeskukseen, turvaamaan automatiikan ja pumppujen katkeamaton toiminta. Lattialämmitysjärjestelmä otettiin käyttöön 1.2.2022.
Mitä hirsitalolle kuuluu nyt?
Ensimmäinen vuosi Tycroc UHP16 -lämmitysjärjestelmän kanssa on nyt takana päin.
Sisälämpötilan tasaisuus ja lattiapintojen miellyttävä lämmön tuntu nostivat asumisviihtyvyyden ja -tyytyväisyyden aivan uudelle tasolle, kertoo Teuvo Piirainen.
‒ Tycroc UHP16 -lattialämmityslevy osoittautui lupauksen mukaiseksi, jatkaa Piirainen.
Uusi pannuhuone sisältää Jäspi YVP 40 puukattilan ja 1 500L hybridivaraajan, jossa on myös sähkövastukset. Jäspi YPV 40 on perinteinen puukattila yläpalotekniikalla, jossa on tulipesä suuremmillekin polttopuille. Puukattilassa täyttö-, puhdistus- ja huoltoluukut sijaitsevat kätevästi kattilan etupuolella, joten käyttäjäystävällisyytensä vuoksi Jäspi oli paras vaihtoehto. Myös hyvin eristetty hybridivaraaja oli tarpeen energiaremontissa, koska se säilyttää tuotetun energian pitkään käyttövalmiina ilman ylimääräistä energian kulutusta.
Lämmönjako tapahtuu Gebwell 3:n-jakopiirin lämmönjakokeskuksen kautta lämmönsiirtoputkilla päärakennukseen, jossa on Tycroc UHP16/Roht-lattialämmitysjärjestelmä.
Lämmityspiirien lämpötilan- ja virtauksien säädöt onnistuivat remontin aikana vaivattomasti. Lämmönjakokeskuksen automatiikka toimii yhä moitteettomasti. Keväällä 2022 tehtiin pieni hienosäätö eri rakennusten säätökäyriin.
‒ Toimintahäiriöitä ei lämmitysjärjestelmässä ole ilmennyt, sillä heti uutena asennettiin muun muassa invertteri/akkujärjestelmä jakokeskukselle ja lataus- ja lämmönvaihtimen pumpuille takaamaan katkeamaton virransaanti, summaa Piirainen kokemuksiaan.
Katso video Tycroc-levyjen asennuksesta
Miksi kannattaa valita Tycroc UHP-aluslevyt lattialämmityksen aluslevyiksi?
- Tycroc UHP aluslevyt ovat kevyitä käsitellä (huomaa ergonomisuus asennuksen aikana), Tycroc-levyt ovat jopa 10 x kevyempiä kuin perinteiset ratkaisut.
- Aluslevyt ovat äärimmäisen helppoja asentaa ja mikä parasta, lattia on suoraan päällystettävissä. Perinteisesti käytettäviin materiaaleihin verrattuna kyseinen ratkaisu on huomattavasti kevyempi ja sillä on matalampi rakennekorkeus (levyn paksuus 20 mm, 25 mm tai 30 mm).
- Aluslevyt sopivat asennettavaksi kaikkiin tunnettuihin kantaviin alustoihin.
- Tycroc UHP:n ansiosta valutyöt jäävät pois, mikä säästää aikaa ja rahaa.
- Lattialevy reagoi nopeasti lämpötilansäätöön alumiinifolion sekä polystyreenin ansiosta ja siten toivottu käyttölämpötila saavutetaan nopeasti. Alhaisen hukkalämmön ansiosta energian säästö on huomattavaa.