• Etusivu
  • Talo

Vuosi remontista: uudet märkätilat ja sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon

Mitä hirsitalolle kuuluu nyt?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tycroc Suomi Oy
Päivitetty 11.09.2023
20233_81095.jpg

Hirsitalossa haluttiin asua remontin ajan mahdollisimman normaalisti, ja siinä myös onnistuttiin

Pääsimme vuosi sitten kurkistamaan perhe Piiraisen 75 vuotta vanhan hirsitalon energiaremonttia. Palaamme nyt kohteeseen katsomaan, mitä hirsitalolle kuuluu nyt ‒ vuosi remontin jälkeen. Jos haluat lukea, mitä remontista aiemmin kirjoitettiin, klikkaa ensin itsesi tänne: Näin toteutettiin uudet märkätilat sekä sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon.

Perhe Piiraisen kaksikerroksinen hirsitalo on valmistunut vuonna 1947. Hirsitalon sähköistys ja käyttövesi- sekä viemäröinnin putkitukset uusittiin vastaamaan nykypäivää ja nykypäivän määräyksiä. Remontin tavoitteena oli käytettävän energian monipuolisuuden ja hyötysuhteen parantaminen sekä asumisviihtyvyyden nostaminen.

Kevättalven 2022 ja alkutalven 2023 ulkolämpötilan vaihtelut olivat nopeita, suurimmillaan lähes 20 °C/vrk. Näinä aikoina energiaremontin kokeneessa päärakennuksessa sisälämpötilan vaihtelu oli ainoastaan 0,8 °C.

Ennen remonttia, noin -20°C pakkasilla, varaajaa jouduttiin lataamaan noin kahdeksan tunnin välein. Tehtyjen toimenpiteiden seurauksena, varaajan lataaminen tapahtuu samanlaisissa olosuhteissa noin 12 tunnin välein. On ollut äärimmäisen ilahduttavaa huomata, kuinka myös lämmityspuun menekki on vähentynyt lähes 25 %.

Millaisesta energiaremontista hirsitalossa oli kyse?

Hirsitalosta laitettiin käytännössä kaikki uusiksi. Taloon haluttiin tehdä tarkkaan mietitty energiaremontti asuinkustannusten säästämiseksi, laittaa lämmitysjärjestelmät uusiksi ja päivittää talo nykypäivän standardien vaatimalle tasolle märkätiloja myöten. Tehtyjen muutosten myötä kaikissa huonetiloissa vallitsi tasainen lämpö ja vedottomuuden tunne.

20233_81103.jpg
20233_81102.jpg

Talon kaikkiin huoneisiin valittiin Tycroc UHP16-lattialämmityselementit ja Roth:n putkijärjestelmän vesikiertoinen lattialämmitys. Asennustyöt sujuivat vaivattomasti ja komponenttien yhteensopivuus oli täydellistä. Sähkökatkojen varalta liitettiin akkukäyttöinen varavoimayksikkö jakokeskukseen, turvaamaan automatiikan ja pumppujen katkeamaton toiminta. Lattialämmitysjärjestelmä otettiin käyttöön 1.2.2022.

20233_81101.jpg
20233_81096.jpg

Mitä hirsitalolle kuuluu nyt?

Ensimmäinen vuosi Tycroc UHP16 -lämmitysjärjestelmän kanssa on nyt takana päin.

Sisälämpötilan tasaisuus ja lattiapintojen miellyttävä lämmön tuntu nostivat asumisviihtyvyyden ja -tyytyväisyyden aivan uudelle tasolle, kertoo Teuvo Piirainen.

‒ Tycroc UHP16 -lattialämmityslevy osoittautui lupauksen mukaiseksi, jatkaa Piirainen.

Uusi pannuhuone sisältää Jäspi YVP 40 puukattilan ja 1 500L hybridivaraajan, jossa on myös sähkövastukset. Jäspi YPV 40 on perinteinen puukattila yläpalotekniikalla, jossa on tulipesä suuremmillekin polttopuille. Puukattilassa täyttö-, puhdistus- ja huoltoluukut sijaitsevat kätevästi kattilan etupuolella, joten käyttäjäystävällisyytensä vuoksi Jäspi oli paras vaihtoehto. Myös hyvin eristetty hybridivaraaja oli tarpeen energiaremontissa, koska se säilyttää tuotetun energian pitkään käyttövalmiina ilman ylimääräistä energian kulutusta.

20233_81098.jpg
20233_81100.jpg

Lämmönjako tapahtuu Gebwell 3:n-jakopiirin lämmönjakokeskuksen kautta lämmönsiirtoputkilla päärakennukseen, jossa on Tycroc UHP16/Roht-lattialämmitysjärjestelmä.

Lämmityspiirien lämpötilan- ja virtauksien säädöt onnistuivat remontin aikana vaivattomasti. Lämmönjakokeskuksen automatiikka toimii yhä moitteettomasti. Keväällä 2022 tehtiin pieni hienosäätö eri rakennusten säätökäyriin.

‒ Toimintahäiriöitä ei lämmitysjärjestelmässä ole ilmennyt, sillä heti uutena asennettiin muun muassa invertteri/akkujärjestelmä jakokeskukselle ja lataus- ja lämmönvaihtimen pumpuille takaamaan katkeamaton virransaanti, summaa Piirainen kokemuksiaan.

Katso video Tycroc-levyjen asennuksesta

Tycroc_UHP_pert

Miksi kannattaa valita Tycroc UHP-aluslevyt lattialämmityksen aluslevyiksi?

  • Tycroc UHP aluslevyt ovat kevyitä käsitellä (huomaa ergonomisuus asennuksen aikana), Tycroc-levyt ovat jopa 10 x kevyempiä kuin perinteiset ratkaisut.
  • Aluslevyt ovat äärimmäisen helppoja asentaa ja mikä parasta, lattia on suoraan päällystettävissä. Perinteisesti käytettäviin materiaaleihin verrattuna kyseinen ratkaisu on huomattavasti kevyempi ja sillä on matalampi rakennekorkeus (levyn paksuus 20 mm, 25 mm tai 30 mm).
  • Aluslevyt sopivat asennettavaksi kaikkiin tunnettuihin kantaviin alustoihin.
  • Tycroc UHP:n ansiosta valutyöt jäävät pois, mikä säästää aikaa ja rahaa.
  • Lattialevy reagoi nopeasti lämpötilansäätöön alumiinifolion sekä polystyreenin ansiosta ja siten toivottu käyttölämpötila saavutetaan nopeasti. Alhaisen hukkalämmön ansiosta energian säästö on huomattavaa.

Lataa kuvasto (pdf)

20239_83036.jpg
Piiraiset kannustavat muitakin tekemään energiaremontin, vaikka kyseessä olisi vanhempi omakotitalo.
Piiraiset kannustavat muitakin tekemään energiaremontin, vaikka kyseessä olisi vanhempi omakotitalo.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tycroc Suomi Oy
Talo
kylpyhuone
kipsilevyt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79224.jpg
Näin toteutettiin uudet märkätilat sekä sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon
Vuonna 1947 valmistuneen kaksikerroksisen hirsitalon sähköistys ja käyttövesi- sekä viemäröinnin putkitukset uusittiin vastaamaan nykypäivää. Jo alussa tiedettiin, että projekti ei välttämättä tule olemaan helppo, koska talossa aiottiin asua osittain samaan aikaan remontin edetessä. Remontin tavoitteena oli käytettävän energian monipuolisuuden ja hyötysuhteen parantaminen sekä asumisviihtyvyyden nostaminen.Miten remontti sujui? Pääsimme kurkistamaan perhe Piiraisen hirsitaloremonttia.
20224_77763.jpg
Asenna lämmitetty lattia helposti kodin eri huoneisiin
Kukapa ei rakastaisi lämmitettyä lattiaa paljaiden jalkojen alla, mutta monesti lattialämmityksen asennus voi tuntua ylitsepääsemättömän isolta projektilta ja asia jää hautumaan unelmien tasolle. Mitäpä jos kertoisimme, että lattialämmityksen asennus voi helppoa, nopeaa sekä kustannustehokasta Tycroc-aluslevyjen avulla. Asennus onnistuu jopa yhdessä päivässä, eikä kuivumisajoista tarvitse huolehtia.
20224_77762.jpg
Tycroc Suomi Oy – Lattialämmityksen aluslevyt ja märkätilalevyt
Tycroc-rakennuslevyt sopivat käytettäväksi niin märkiin kuin kuiviinkin tiloihin. Lattialämmityksen aluslevy Tycroc UHP on kehitetty lattialämmityksen asennuksen yksinkertaistamiseksi ja nopeuttamiseksi. Tycroc UHP sopii asennettavaksi myös betonirakenteiden päälle, mutta pienen neliömetripainon ansiosta se on erittäin varteenotettava ratkaisu varsinkin puurakenteisiin ja puurakennuksiin. Tycroc TWP märkätilalevy on ideaali rakennuslevy märkätiloihin kuten kylpyhuoneisiin, kylpylöihin, höyrysaunoihin, sekä uima-altaisiin.
202210_79729.jpg
Mistä vinkit ja neuvot rakentajalle ja remontoijalle?
Siinähän se on, rakennus- tai remonttiprojekti. Väliseinät pitäisi rakentaa, mutta mikä on oikea tapa? Entä miten voi ottaa huomioon ääneneristyksen? Omatoimirakentajalle ja -kunnostajalle voi helposti mennä niin sanotusti sormi suuhun miettiessään, miten toteuttaa kestävät ratkaisut niin, että ne ovat myös kerralla oikein tehdyt? Rakentamisessa kun on monta toisiinsa kytkeytyvää seikkaa, jotka vain tarvitsee tietää tehdessään. Ensikertalainenkaan ei toki jää yksin, sillä kevytrakentamisessa auttavan kätensä ojentaa Gyproc Asennuskirja.
GlasrocH-Ocean-gyproc
Kipsilevy toimii märkätilassa
Oivallinen rakennusmateriaali märkätiloihin on kipsilevy. Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva sertifioitu Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen.Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.Kosteusteknisesti vaativiinkiin olosuhteisiin soveltuva kipsilevy, Glasroc GHOE Ocean Ergo Märkätilalevy, on valmistettu kipsikivestä ja vahvistettu lasikuidulla.
20198_59328.jpg
Ratkaisu märkätilojen seinärakenteeksi
Märkätila on osa lähes jokaista huoneistoa ja rakennusta. Kipsilevy on mainio märkätilojen rakennusmateriaali.Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu usein vedelle alttiiksi ja vettä voi roiskua seinille. Toisin kuin usein luullaan, laatoitus ei ole koskaan vesitiivis. Siksi märkätilojen vedeneristeet sekä levysaumojen, liitoksien ja läpivientien tiivistykset on tehtävä ehdottoman huolellisesti ennen lopullisen pintamateriaalin kiinnittämistä.Pinnoitteena voidaan käyttää kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.Gyproc-levyjen käyttö on sallittua pientaloissa, rivi- ja kerrostalojen asuntokohtaisissa märkätiloissa sekä sosiaali- ja majoitustilojen kylpyhuone-, suihku- ja sauna- tai vedenkäytöltään näihin verrattavissa tiloissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton