• Etusivu
  • Rakentaminen

Ekologinen ja kotimainen monen sertifikaatin konseptitalo nousee Paraisille – rinnalleen se saa kokonaisen ekokylän!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SSAB
Julkaistu 18.02.2022Päivitetty 13.11.2023
20222_76980.jpg

Ensimmäisenä ekokylään rakentuu Nina ja Tero Ingeliuksen kodiksi konseptitalo, jonka on tarkoitus olla valmis touko-kesäkuussa 2022. Talossa käytetään luonnonmateriaaleja monipuolisesti: puukuitua eristeinä, palanutta puuta ulkoverhouksessa, korkkia lattioissa, tuhkamaaleja sisäpinnoilla ja korkkitekstuuria tehosteseinissä.

Nina ja Tero Ingeliuksella on takataskussaan useampi kokemus kosteus- tai homevaurioisista asunnoista. Kun heille tuli tarve etsiä uusi koti, he havaitsivat, että terveellistä rakennustapaa ja -materiaaleja ei yhdestä paikasta tunnu löytyvän. Lopputuloksena piti kääriä hihat itse. Nyt omasta kodista tulee konseptitalo Paraisten Kirkkosalmenrantaan, ja Ingeliusten yritys Godai Oy rakentaa lähistölle seitsemän talon ekokylän.

Ingeliukset päättivät lähteä rakennusprojektiin itse, vaikka he eivät ole rakentamisen ammattilaisia.

– Aivan kuin Steve Jobs ei koodaa itse vaan kerää ympärilleen joukon asiantuntijoita, niin mekin teimme. Meillä on vahva visio, ja projektin edetessä näyttää vahvasti siltä, että visiomme kantaa. Ajatus siitä, että koko prosessi suunnittelusta lähtien on mahdollisimman puhdasta, ekologista ja pitkäikäistä, on johtanut siihen, että konseptitalomme saa useita sertifikaatteja. Osa on sellaisia, joita Suomessa ei aiemmin ole ollut yhtään, Nina Ingelius kertoo.

Konseptitalon ympärille on kumppanuuskaavoituksen avulla Paraisten kaupungin kanssa nousemassa seitsemän talon kokonaisuus, joissa toistetaan konseptitalon prosessit ja materiaalit. Rakennushanketta materiaalivalintoineen ja sertifikaatteineen voi seurata osoitteessa www.aurinkokaari.fi.

Tero ja Nina Ingelius

Tero ja Nina Ingelius

Lasse Hämäläinen

Lasse Hämäläinen

Kotimaista terästä rakenteista kattoon, rypsiöljyä fossiilisten liuottimien korvaajana

Kun Nina Ingelius otti yhteyttä SSAB:n teknisen tuen päällikköön Lasse Hämäläiseen, hän oli löytänyt SSAB:n teräkset niin paalutuksiin kuin katto- ja ikkunapelteihin sekä sadevesijärjestelmiin.

– Meillä nimenomaan GreenCoat® Pural BT -kattotuotteemme maalipinnoitteessa on käytetty biopohjaista teknologiaa (BT). Maailmanlaajuisesti ainutlaatuista on maalin liuottimessa fossiilisen sisällön korvaava pohjoismainen rypsiöljy, Hämäläinen kertoo.

– Meitä taas kiinnosti kotimaisuusaste sekä se, että pinnoitteiden ainekset ovat suureksi osaksi uusiutuvia ja ympäristövaikutukset pienemmät, Nina Ingelius sanoo.

Paraisten konseptitalon katon lisäksi ikkunapellit ja sadevesijärjestelmät tehdään SSAB:n GreenCoat®-teräksestä.

Paraisten konseptitalon katon lisäksi ikkunapellit ja sadevesijärjestelmät tehdään SSAB:n GreenCoat®-teräksestä.

GreenCoat® Pural BT -katon runkona on teräs, josta kattoon saadaan lujuus ja muoto. Se pinnoitetaan sinkillä molemmin puolin, mikä estää korroosion syntymisen.

– Lisäksi GreenCoat® Pural BT maalataan molemmin puolin kahdesti, ensin pohja- sitten pintamaali. Ensin mainitulla parannetaan tartuntaa ja korroosionkestoa, jälkimmäinen viimeistelee ulkonäön, Lasse Hämäläinen kuvailee.

Kattoteräs on yleisesti ottaen 0,5 tai 0,6 millimetriä paksu. Paraisille peltisepän tekemä konesaumattu katto on 0,6 mm.

Kattoteräs on yleisesti ottaen 0,5 tai 0,6 millimetriä paksu. Paraisille peltisepän tekemä konesaumattu katto on 0,6 mm.

Kohti ympäristöystävällisempää rakentamista ja terveitä taloja

Sekä Nina Ingelius että Lasse Hämäläinen haluavat olla mukana ekologisemmassa rakentamisessa.

– Meillä näkyy selvästi, että ihmisten tietoisuus lisääntyy ja rakentajilta osataan myös vaatia rakennusmateriaalien kestävyyttä ja toisaalta ympäristöystävällisyyttä, Hämäläinen sanoo.

Ingeliusten konseptitaloprojekti on ajankohtaisuudessaan silti hämmentävän ainutlaatuinen.

– Tällaisia kohteita ei ole. Suomessa on ennestään yksi Joutsenmerkin saanut pientalo. Muita tekemiämme sertifiointeja ei ole ennen tehty pientalopuolella Suomessa. Sen lisäksi meille on tulossa kaikkiin materiaaleihin EC1, EC1 Plus tai M1-luokitus tai ne täyttävät vastaavat päästöarvot. Talossamme myös kierrätetään ensimmäisenä Suomessa harmaat vedet, jolla säästetään 85 prosenttia puhtaan veden määrästä, ja saamme hiilinegatiivisertifikaatin ensimmäisenä pientalona Suomessa, Ingelius luettelee esimerkkeinä.

Kattoikkunoista luonnonvalo pääsee tulvimaan kauniisti sisään keittiöön.

Kattoikkunoista luonnonvalo pääsee tulvimaan kauniisti sisään keittiöön.

GreenCoat®-katoilla pitkät takuut ja huoltovapaus

Lasse Hämäläinen muistuttaa, että ekologisuuden lisäksi GreenCoat®-tuotteet ovat huoleton ja varma valinta.

– Meiltä saa 25 vuoden esteettisen takuun sekä 50 vuoden puhkiruostumattomuustakuun. Tiedämme, että tuote kestää, hän toteaa.

Hanki GreenCoat®-tuotteita omaan kotiisi ottamalla yhteyttä jälleenmyyjään >>>

SSAB
Rakentaminen
runko
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

ssab greencoat
Painuneet perustukset
Tulevaisuudessa pientalorakentaminen tulee sijoittumaan yhä enemmän sellaisille alueille, joissa teknisesti luotettava perustaminen edellyttää paalujen käyttöä. Paaluja on pientalorakentamisessa perinteisesti totuttu käyttämään ainoastaan sellaisissa pohjasuhteissa, joissa maaperä on siinä määrin kokoonpuristuvaa, että maan varaan perustaminen ei tule kysymykseen. Ennustetusta ilmastonmuutoksesta johtuva kuivuuden lisääntyminen kesällä voi aiheuttaa pohjaveden alentumista ja odottamattomia painumia maanvaraisesti perustetuissa rakennuksissa.Lisääntyvät syys- ja talvisateet aiheuttavat puolestaan suurempia kosteusrasituksia alapohjarakenteisiin, joiden hallinta edellyttää ryömintätilan hyvää tuulettumista. RR-teräsperustus on kantavuudeltaan luotettava ja kosteusteknisesti moitteetta toimiva pientalon perustusratkaisu kaikkiin maaperäolosuhteisiin, myös kalliolle perustettaessa.Jätä yhteydenottopyyntö teräspaaluistaJätä yhteydenottopyyntö energiapaaluistaTilaa veloitukseton esite teräspaalutuksesta
20193_56639.jpg
Teräs tuo tyyliä taloon kuin taloon
GreenCoat® on maalipinnoitettujen teräsohutlevyjen kotimainen tuotemerkki, jonka materiaalit soveltuvat niin kattoihin, julkisivuihin, sadevesijärjestelmiin kuin sisäkäyttöönkin. GreenCoat®-tuotteet on kehitetty antamaan rakennuksille tyylikäs ulkonäkö ja suojaamaan niitä säässä kuin säässä.
20193_56640.jpg
Valitse huippukestävä kotimainen rakennus­materiaali: säästä luontoa ja rahaa
GreenCoat® on maalipinnoitettujen teräsohutlevyjen kotimainen tuotemerkki, jonka ympäristöystävällisesti tuotetut materiaalit soveltuvat erinomaisesti niin kattoihin, julkisivuihin, sadevesijärjestelmiin kuin sisäkäyttöönkin. GreenCoat®-tuotteet on kehitetty antamaan rakennuksille tyylikäs ulkonäkö ja suojaamaan niitä säässä kuin säässä.
20219_72664.jpg
Sano ei hukkaneliöille ja rakenna oma kompakti unelmatalosi
Nykyisin omaa kotia suunnittelevat ja rakentavat rakastavat kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja. Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja.
202210_56802.jpg
Pääsuunnittelija johtaa ja koordinoi
Mitkä ovat pääsuunnittelijan tehtävät pientalohankkeessa? Lue Doventus Oy:n Tero Seppäsen vastaukset.
201812_55695.jpg
Verkosta ostettu talo säästää euroja
Osta talo verkosta -palvelutarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnitella ja ostaa oma koti suoraan verkosta. Asiakkat ovat innostuneet uuden kodin verkko-ostamisesta, koska verkossa talokaupat tulevat edullisemmaksi ja ostaminen käy helpommin ja nopeammin perinteiseen tapaan verrattuna.Kastelli päätti toteuttaa asiakkaiden toiveet isommasta omakotitalosta Play-mallistoon, joten Kastellin verkkopalvelussa laajennettiin saatavilla olevaa mallistoa nyt isommalla, 120-neliöisellä uutuudella. Play 120 -kodissa yhdistyvät käytännöllinen tilasuunnittelu sekä joustava pohjaratkaisu. Tilaa Kastelli-taloesiteSuunnittele oma Play-kotisi

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton