• Etusivu
  • LVI

Sähkökatkojen varalle tarvitaan riippumattomia lämmitystapoja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.02.2012
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Tänä talvena kymmenettuhannet kotitaloudet ovat kärsineet sähkökatkoksista lähes kaikkialla Suomessa. Tapani- ja Hannu-myrskyjen jälkeen sähkökatkokset kestivät pahimmillaan päiväkausia. Sähkökatkokset nostivat jälleen esiin sähköstä riippumattoman, itsenäisen ja varman lämmitysjärjestelmän tarpeellisuuden.

Varsinkin pakkaskaudella lämpötila sähköttömässä asunnossa laskee nopeasti. Sähkönsaannista riippumattoman varaavan tulisijan tai kiertoilmatakan avulla ainakin osa asunnosta voidaan pitää asumiskelpoisena siihen saakka, kunnes sähköt saadaan korjattua. Tulisijassa voi myös tarpeen vaatiessa laittaa ja lämmittää ruokaa.

– Vaikka uudet talot olisivat kuinka hyvin eristettyjä ja tiiviitä tahansa, jonkinlainen lämmitysjärjestelmä niissä on silti oltava. Tulevaisuudessakin on erittäin tärkeää, että jokaiseen uuteen pientaloasuntoon asennetaan tulisija varalämmönlähteeksi, painottaa Nuohousalan Keskusliitto ry:n puheenjohtaja Petteri Virranta.

Kuluva talvi on ollut sääoloiltaan varsin vaihteleva. Lumettoman ja leudon alkutalven jälkeen lunta on saatu paikoitellen edellistalvien tapaan ja helmikuun alussa koko Eurooppaa piinasivat huippupakkaset. – Erityisesti pakkaskausina tulisijat tasaavat sähkönkulutuksen huippuja ja estävät näin verkon ylikuormittumista ja vähentävät kalliin markkinasähkön kulutusta, lisää liiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen.

Tulisijat ja niihin liitetyt savuhormit on erittäin tärkeä tarkistuttaa säännöllisesti ammattinsa osaavalla piirinuohoojalla, jotta ne säilyvät toimintakuntoisina ja turvallisina. Asunnon hormit ja tulisijat on lain mukaankin tarkistettava ja nuohottava vuosittain. Kovassa käytössä oleva yhdistelmä voi olla viisasta nuohota jopa useammin.

–On ehdottoman tärkeää tarkistuttaa ja nuohouttaa pitkään käyttämättömänä ollut tulisija/hormiyhdistelmä ennen kuin tulisijalla ryhdytään lämmittämään. Hyvä nyrkkisääntö on kolme vuotta. Jos edellisestä lämmityskerrosta on kulunut jo niin kauan, kutsu nuohooja ensin paikalle, Virranta neuvoo.

Nuohoojalta saa myös neuvoja tulisijan oikeaan ja turvalliseen käyttöön sekä puun tehokkaaseen ja puhtaaseen polttamiseen.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78864.jpg
Kotimainen linjalattiakaivo - suosittu valinta Naantalin asuntomessuilla
Tänä kesänä asuntomessujen hittituote on laatoitettava Vieser Line -lattiakaivo, minkä ansiosta monien messukotien kylpyhuoneissa nähdään kauniin yhtenäisiä lattiapintoja. Tyylikkään designkannen alla on aina helposti asennettava ja puhdistettava sekä käytössä luotettava lattiakaivojärjestelmä.
20233_81142.jpg
Kolme valintakriteeriä lattiatasoitteelle
Sisäilman laatua arvostetaan liian vähän. Niin kauan kaikki on kunnossa eikä asiaa ajatella, kun ongelmia ei ole. Mutta kun ongelmat ilmaantuvat, alkaa kuumeinen mietintä, mistä ne johtuvat.Tutkimusten mukaan vietämme yli 90% ajastamme sisätiloissa. Tästä syystä sisäilmaan ja varsinkin sen laatuun on kiinnitettävä huomiota.
201811_53250.jpg
Luonnonkivipinta on huoleton
Kestävä ja kaunis kivi sopii jokaiseen sisustukseen. Usein sisustukselta toivotaan ekologisuutta ja materiaaleilta pitkää elinkaarta – ja nämä toiveet kivi täyttää erinomaisesti. Luonnonkivi henkii ympärilleen yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Lisäksi luonnonkiven ominaisuudet ovat arvostettuja, mikä merkitsee arvonnousua asunnolle, jossa kiveä on käytetty.
20077_5770.jpg
Asuntomessut kiinnostavat
93 prosenttia messukävijöistä on tyytyväinen Hämeenlinnan asuntomessuihinAsuntomessut Hämeenlinnassa kiinnostavat useista syistä. Yli puolet messukävijöistä lähtee messuille katsomaan uusia ja erilaisia sisustusratkaisuja. Rakenneratkaisut kiinnostavat yli 40 prosenttia kävijöistä. Yli kolmannes kokee asuntomessut myös mielenkiintoiseksi ajanvietteeksi. Messukävijän keski-ikä on 42 vuotta, ja valtaosalla on edessään rakennus- tai korjaushanke. Peräti 93 prosenttia kävijöistä antaa Hämeenlinnan asuntomessuille yleisarvosanan erinomainen tai hyvä. Tiedot käyvät ilmi Suomen Asuntomessujen teettämän kävijätutkimuksen alustavista tuloksista. Tutkimukseen vastasi ensimmäisen viikon aikana 1 078 messukävijää.
20238_82806.jpg
Vältä virheet maanvaraisen perustuksen rakentamisessa
Maanvarainen lattia, jonka perustuksissa on otettu huomioon kosteuden eristäminen, energiankulutus, radonkaasut, routa ja rakennuskustannukset on hyvä perusta terveelle talolle. Luonteenomaista huonolle rakennustekniikalle maanvaraisissa lattiarakenteissa on kosteuden pääsy maasta rakenteisiin, liian hidas kuivatus tai sen puuttuminen ja sopimattomat eristemateriaalit.
20206_65649.jpg
Upeat hehkuvat värit kodin julkisivuun
Tiili on näyttävä sekä kestävä materiaali julkisivuun. Vaikka tiilellä on pitkä perinne rakennusmateriaalina, se on pysynyt mielenkiintoisena ja ilmeeltään tuoreena. Uudet värit ja pinnat sekä innovatiivisuus tiilen käytössä antavat mahdollisuuden ainutlaatuisiin julkisivupintoihin.Wienerbergerillä on tarjota monipuolinen mallisto sekä Suomessa että konsernin muissa tehtaissa valmistettuja tiiliä. Uusia tiilivärejä ja pintastruktuureja kehitetään jatkuvasti vanhoja, perinteikkäitä tiilituotteita kuitenkaan unohtamatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton