• Etusivu
  • LVI

Suunnittele kotisi ilmanvaihto huolella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 09.04.2024
Vallox ilmanvaihdon suunnittelu

Rakennusprojektissa ammattilainen tekee suunnitelmat siten, että ilmanvaihto toimii tehokkaasti, energiaa säästäen sekä palvelee rakennuksen käyttäjien tarpeita.

Hyvä ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita.

Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.

1. Palkkaa ilmanvaihtosuunnittelun ammattilainen

Uuden kodin rakentajaa sitoo rakentamista koskevat säädökset ja määräykset. Niiden mukaan hanke tulee toteuttaa pätevien ammattilaisten voimin. Siksi rakennusprojektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa mm. talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Vanhan talon ilmanvaihtoremonttia tehdessä suunnittelun merkitys korostuu entisestään, jotta ilmanvaihto saadaan huomaamattomaksi osaksi vanhaa rakennusta.

Ammattilainen laskee tarvittavat ilmamäärät, suunnittelee ilmanvaihtokanaviston kulun ja ennen kaikkea tekee suunnitelmat niin, että se palvelee rakennuksen käyttäjiä. Ammattilainen huomioi suunnitelmassa myös, että ilmanvaihto toimii optimaalisesti ja energiatehokkaasti kaikkina vuodenaikoina. Hyvä iv-suunnittelija ymmärtää myös erilaisten rakennusten erilaisuuden ja rakennusmateriaalien erot. Ammattilaisen tavoitteena on korkealaatuinen ja terveellinen sisäilma.

Valloxin karttapalvelun avulla löydät pientalojen ilmanvaihdon suunnittelua tekeviä ammattilaisia.

2. Mieti, miten haluat ohjata konetta

On järkevää säätää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan, jotta ilmanvaihto on asukkaiden ja energiankäytön kannalta optimaalinen. Jatkuvasti samalla teholla toimiva ilmanvaihto on toisena hetkenä riittämätön ja toisena hetkenä liian tehokas. Valloxin ilmanvaihtokoneisiin on tarjolla useita vaihtoehtoja käsisäädöstä täysin automaattiseen ilmanvaihtoon.

Nykyaikaiset MyVallox-ilmanvaihtokoneet sisältävät automatiikkaa, joka huolehtii ilmanvaihdon tarpeenmukaisesti toiminnasta asukkaiden puolesta. Ne säätävät ilmanvaihdon määrää ilmanlaadun, kosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden mukaan sopivaksi.

Kun MyVallox-ilmanvaihtokone on liitetty LAN-kaapelilla reitittimelle, sitä voi ohjata samassa verkossa olevien tietokoneiden tai älylaitteiden avulla. Selkeästä käyttöliittymästä näkee yhdellä silmäyksellä paljon asioita ilmanvaihdon toiminnasta ja esim. koneen käyttöönotto on helppoa. Käyttöliittymä on selainpohjainen, joten erillisiä ohjelmia ei tarvitse asentaa.

Samalla ilmanvaihtokoneen voi rekisteröidä maksuttomaan MyVallox Cloud-pilvipalveluun. Silloin ilmanvaihtoa voi ohjata ja seurata, vaikkei olisi kotonakaan. MyVallox Cloud-pilvipalvelu huolehtii automaattisesti, että ilmanvaihtokoneessa on aina viimeisin ohjelmistoversio (versiosta 2.0.18 alkaen). Jos epäilee ilmanvaihdon toiminnassa ongelmia, pilvipalvelun kautta voi myös antaa ammattilaisille luvan seurata koneen toimintaa ja tarkastella tehtyjä asetuksia. Usein asiat selviävät ilman, että huoltoliikettä tarvitaan paikalla lainkaan.

<p data-block-key="yc9nx">MyVallox-ilmanvaihtokoneen voi liittää maksuttomaan pilvipalveluun, jolloin ohjaus on aina käsillä.</p>
MyVallox-ilmanvaihtokoneen voi liittää maksuttomaan pilvipalveluun, jolloin ohjaus on aina käsillä.

3. Valitse taloosi oikean kokoinen ilmanvaihtokone

Ilmanvaihtokonetta valittaessa oleellista on mitoittaa kone kodin tarpeiden mukaiseksi. Ilmanvaihtokoneen on normaalioloissa pystyttävä vaihtamaan asunnon laskennallinen ilmatilavuus kerran kahdessa tunnissa noin puolella teholla. Näin varmistetaan, että tarvittaessa ilmanvaihtoa pystyy tehostamaan. Energiansäästämiseksi on hyvä, jos ilmanvaihtoa voi myös helposti pienentää asunnon jäädessä tyhjilleen. Suunnittelussa tulee muistaa, että tarvittavaan ilmamäärään vaikuttavat tilat, niiden koko ja käyttötarkoitus. Ne on hyvä huomioida vanhaakin korjatessa.

4. Valitse kone, jonka vuosihyötysuhde on hyvä

Ilmanvaihtokoneen tärkein ominaisuus on sen lämmöntalteenottokyky. Se tarkoittaa sitä, kuinka hyvin kone kykenee lämmittämään sisään tulevaa ilmaa poistuvan ilman lämmöllä, ja näin säästämään kylmän ulkoilman lämmittämiseen vaadittua energiaa. Lämmöntalteenottokyvyn parhaana mittarina on vuosihyötysuhde. Vuosihyötysuhteella on suuri merkitys rakennuksen E-lukuun ja todelliseen energiankulutukseen.

5. Mihin ilmanvaihtokone kannattaa sijoittaa?

Ilmanvaihtokone tulee sijoittaa lämpimään, vähintään +10 C -asteiseen sisätilaan. Ilmanvaihtokoneen sijainti on hyvä, kun sen ääni ei häiritse ja huolto on helppoa. Likaisten suodattimien vaihto vaikkapa vaatehuoneessa ei ole mukavaa. Sen lisäksi tehokkaat lämmöntalteenottokennot ovat suuria ja niiden irrottaminen puhdistusta varten vaatii tilaa. Hyviä sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi tekninen tila tai lämmin varasto. Pienemmissä asunnoissa ilmanvaihtokone voidaan sijoittaa vaikka pesutornin tai WC-istuimen yläpuolelle tai integroida huomaamattomasti keittiökalusteisiin.

Sen sijaan makuu- tai oleskelutilaan rajoittuvaan seinään konetta ei tule asentaa häiritsevän äänen välttämiseksi. Paikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että koneeseen tulee sähkö- ja verkkoliitäntöjä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä. Lisäksi on muistettava koneen vaatima huoltotila.

6. Mitä kannattaa huomioida kanavistosta?

Ilmanvaihtokanavisto kannattaa rakentaa mahdollisimman lyhyeksi ja on hyvä, jos se voidaan asentaa lämpimiin sisätiloihin. Alaslaskut, välipohjat, kotelot ja väliseinät ovat hyviä ilmanvaihtokanavan reittejä. Jos kaikki kanavat saadaan höyrysulun sisäpuolelle, niitä ei tarvitse lämpöeristää eikä höyrysulkuun tule tarpeettomia reikiä.

Asumismukavuuden takia on tärkeä kiinnittää huomiota myös kanaviston äänenvaimennukseen. Määräystason täyttävä äänitaso voi vielä häiritä yön hiljaisina tunteina makuuhuoneessa. Ilmanvaihtokanaviston äänenvaimennus on edullista hoitaa kanavistoon sijoitettavilla vaimentimilla. Sen lisäksi on hyvä varmistaa, ettei ääni pääse kulkemaan rakenteissa vaikkapa teknisestä tilasta makuuhuoneeseen.

Perinteisen peltisen ilmanvaihtokanaviston rakentaminen vaatii jonkin verran osaamista, mutta ennen kaikkea aikaa. Osien niittaaminen on käsityömäistä. Helpompi vaihtoehto on rakentaa kanavisto Vallox BlueSky-ilmanjakojärjestelmällä. Se koostuu taipuisasta, hygieenisestä muoviputkesta ja jakolaatikoista, joita on nopea ja helppo asentaa sekä uuteen että remontoivaan taloon. Katso video, miten helppoa BlueSky -kanaviston rakentaminen on.

7. Ilman kierto

Jotta ilma pääsee kiertämään koko asunnossa, on sille varmistettava kulkureitit, esimerkiksi jättämällä kynnykset pois ovien alta. Vaihtoehtoisesti oviin tai seiniin on tehtävä ilma-aukot ilman kiertoa varten. Koneellinen tulo-/poistoilmanvaihto ei estä ikkunoiden aukipitämistä eikä tuuletusta ikkunoista. Kun ilmanvaihto on asianmukaisesti suunniteltu, ikkunatuuletus ei kuitenkaan ole tarpeellista, sillä kone tuo puhdasta ja suodatettua ilmaa asuintiloihin.

Oleskelutilojen paras ilmanlaatu varmistetaan, kun tuloilma johdetaan asunnossa esim. makuuhuoneisiin, joista se virtaa keittiöön ja märkätiloihin ja niihin sijoitettujen poistoaukkojen kautta ulos.

8. Huolla ilmanvaihtokonetta säännöllisesti

Ilmanvaihtokoneen puhtaus on tarkastettava 3-6 kuukauden välein, ja tarvittaessa puhdistettava tai vaihdettava suodattimet, sekä poistettava muut roskat ja lika. Ajan myötä oman koneen vaatiman huoltotiheyden oppii tuntemaan, mutta useissa malleissa on myös huoltomuistutin. Suodattimet suositellaan vaihdettavan kahdesti vuodessa, mutta sen voi tehdä useamminkin. Mikäli taloudessa asuu allergikkoja tai asunto on vilkkaasti liikennöidyllä alueella, kannattaa vaihto tehdä useammin kuin kahdesti vuodessa.

Lue lisää mm. ulkoilmakanavien paikoista, ilman kierrosta ja ilmanvaihtojärjestelmän käyttöönotosta.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20163_45683.jpg
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun
1. Vain ammattilainen osaaTalon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20138_36041.jpg
Viisi tapaa suorittaa iv-remontti onnistuneesti
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Viisi kohdetta ja viisi onnistunutta tapaa parantaa ilmanvaihtoa. Tutustu siihen, mitä ilmanvaihdon saneeraus pitää sisällään ja mitä ratkaisua Vallox Sinulle suosittelee.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20182_51528.jpg
Ilmanvaihtokoneen voi asentaa pesutornin päälle
Vallox on tuonut markkinoille huippumatalat Vallox 101 MV ja Vallox 101 MC -ilmanvaihtokoneet. Suunnittelun lähtökohtana oli ilmanvaihtokoneen sijoittaminen pesutornin päälle, koska tällöin vapaa tila korkeussuunnassa on usein rajoitettu. Vallox 101 -ilmanvaihtokoneisiin pääsee tutustumaan kevään rakennusmessuilla 10 eri paikkakunnalla.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20206_65512.jpg
Uusia rakennusalan ohjekirjoja julkaistu
Ohje on rakennushankkeen eri osapuolten käyttämä työkalu savunpoistoon liittyvien säädösten ja standardien soveltamisessa. Pakollisesti noudatettavien säädösten lisäksi se ottaa huomioon sopimusperusteiset vaatimukset savunhallinnalle.Ohje on uudistettu versio vuonna 2012 ilmestyneestä savunpoisto-ohjeesta RIL 232-2012 Rakennusten savunpoisto. Suunnittelu, toteutus ja ylläpito.Julkaisu antaa suunnitteluohjeet savunpoiston mitoitukselle ja laitteistoille sekä niiden asennus-, kunnossapito- ja käyttöohjeet. Ohjeessa sisältää savunhallinnan rakennuksen paloturvallisuudessa, savunhallinnan suunnitteluperusteet ja lähtökohdat, savunhallintasuunnitelman, painovoimaisen ja koneellisen savunpoiston suunnittelun, paineistukseen perustuvan savunhallintajärjestelmän suunnittelun, suuntapainepuhallinlaitteiden suunnittelun, savunhallinnan sähköisten järjestelmien suunnittelun, savunhallintajärjestelmien liittymisen muihin järjestelmiin, savunhallintalaitteiden kuvaukset ja vaatimukset, savunhallintajärjestelmien asennuksen, käytön, huollon, kunnossapidon ja tarkastukset, savunhallinnan sammutus- ja pelastustoiminnassa. Liitteenä mm. mitoitustaulukoita ja esimerkkejä.Ohje on tarkoitettu rakennuttajille, urakoitsijoille, suunnittelijoille, laitetoimittajille ja viranomaisille sekä myös rakennuksen käyttäjille.
20203_63659.jpg
Edistä käsihygieniaa kosketusvapaiden hanojen avulla
Ihminen altistuu päivittäin useille erilaisille viruksille, bakteereille sekä muille taudinaiheuttajille jo perus arjessaan. Mikäli taudinaiheuttajat pääsevät kehoomme nenän, suun tai silmien kautta, voivat ne johtaa ikäviin tartuntoihin ja pahimmillaan jonkinlaiseen tautikierteeseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton