• Etusivu
  • LVI

Voisiko ilmanvaihtoa pienentää energian säästämiseksi?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 18.09.2024
202211_79904.jpg

Energian kallistuessa myös koneellisen ilmanvaihdon energiankulutus on kirvoittanut valtavan määrän pohdintoja. Moni omakotiasuja pohtii, voisiko ilmanvaihtoa pienentää energian säästämiseksi ja kuinka paljon ilmanvaihto kuluttaa energiaa? Missä kohtaa sen käytössä voi tinkiä? Ja voiko joillain toimenpiteillä olla haittaa koneen toiminnalle?

Ilmanvaihdon energiankulutus muodostuu kahdesta asiasta:

  1. poistettavan ilman tilalle tuotavan korvausilman lämmittämisestä (lämmöntalteenotto, jälkilämmityspatteri ja asunnon lämmitysjärjestelmä)
  2. ja puhaltimien sähkönkulutuksesta.

Puhaltimien sähkönkulutus on varsin pientä verrattuna korvausilman lämmittämiseen.

Esimerkiksi 120 m²:n kokoisessa talossa ilmavaihdon ollessa 45 l/s, tasavirtapuhaltimet (EC) kuluttavat noin 400 kWh vuodessa.

Sen sijaan lämmön talteenotto eli (talviaikainen) tuloilman lämmittäminen poistoilman lämmöllä ei kuluta energiaa. Jos tuloilman pyynti talviaikaan on kovin korkealla, kone hoitaa sen jälkilämmityspatterilla sen jälkeen, kun poistoilmasta saatava lämpö ei riitä ja tämä kuluttaa energiaa.

Tähän kulutukseen voi vaikuttaa omia käyttötottumuksia hiomalla ja valitsemalla energiatehokas kone.

Millainen ilmanvaihtokone on energiatehokas?

Lähes kaikissa koneellisissa ilmanvaihtokoneissa on lämmöntalteenotto eli ne lämmittävät tuloilmaa talvella poistoilman lämmöllä. Koneen energiatehosta hyvä nyrkkisääntö on, mitä tehokkaampi lämmöntalteenotto ilmanvaihtokoneessa on, sitä vähemmän jälkilämmitysvastus kuluttaa energiaa.

Koneen valinnassa tärkein energiankulutuksesta kertova luku on vuosihyötysuhde. Se kertoo kuinka paljon koneen lämmöntalteenotto voi hyödyntää poistoilman lämpöä keskimäärin läpi vuoden. Luvussa on huomioitu käytännön kannalta tärkeitä asioita, kuten jäätymiseneston toiminta ja sääolosuhteet.

Vuosihyötysuhteen luku onkin siksi aina pienempi kuin lämpötilahyötysuhde, joten koneiden tehoa vertailtaessa tässä ei kannatta haksahtaa. Esimerkiksi isommissa omakotitaloissa tyypillinen Vallox 145 MV-ilmanvaihtokoneen vuosihyötysuhde on peräti 79%.

202211_79928.jpg

Tästä näet lämmön talteenoton tehokkuuden

Käytännössä lämmön talteenoton tehokkuuden näkee siitä, kuinka paljon viileämpää koneesta ulos poistuva ilma (jäteilma) on verrattuna asunnosta koneelle menevään ilmaan (sisäilma). Siinä välissä kone ottaa poistoilman lämmön talteen ja siirtää sen huoneisiin tuotavaan ilmaan (tuloilma).

Mitä alhaisempana tuloilman lämpötila-asetus pidetään, sitä suuremman osan vuodesta lämmöntalteenotto riittää tuloilman lämmittämiseen ja sitä vähemmän jälkilämmityspatteri kuluttaa sähköä.

Älä säästä väärässä paikassa

Vastaavasti lämmitysjärjestelmästä tarvitaan enemmän energiaa, jotta huonelämpö pysyy mukavana. Eurojen kannalta sillä on merkitystä, jos lämmitysjärjestelmä käyttää sähköä edullisempaa raaka-ainetta. Sähkölämmitteisessä talossakin tuloilman lämpötilapyynti kannattaa pitää järkevissä mitoissa.

Ilmanvaihtokoneen lämmitysvastuksia ei kuitenkaan saa ottaa kokonaan pois päältä, sillä kone tarvitsee niitä sulatusjaksojen aikana kovilla pakkasilla. Jos vastukset ottaa kokonaan pois päältä energiansäästösyistä, voi kone sen seurauksena jäätyä.

Paljonko energiaa nykyaikainen Vallox-ilmanvaihto kuluttaa?

Nykyaikaisessa ilmanvaihtokoneessa, kuten Vallox 110 MV, lämmön talteenoton vuosihyötysuhde on lähes 80 prosenttia.

Esimerkiksi Keski-Suomessa 120 m²: talossa, kun ilmanvaihto on 45 l/s, kone ottaa poistoilmasta lämpöä talteen n. 6000 kWh vuodessa. Korvausilman lämmittämiseen lämmön talteenottokennon jälkeen tarvitaan siis enää n. 1800 kWh vuodessa. Tasavirtapuhaltimet (EC) kuluttavat n. 400 kWh vuodessa.

  • Jos tuloilma lämmitetään jälkilämmityspatterilla 16 asteeseen, sen energiankulutus on n. 150 kWh vuodessa mutta lämmitysjärjestelmästä tarvitaan n. 1550 kWh.
  • Jos tuloilman lämpötilaksi säädetään 20 astetta, jälkilämmityspatteri kuluttaa lähes 1000 kWh vuodessa ja lämmitysjärjestelmästä tarvitaan enää n. 800 kWh vuodessa.
Info

Info

Lataa energialaskuri: Laske, paljonko säästäisit

Valloxin verkkosivuilta ladattavan laskurin avulla voit laskea arvion nykyisen ilmanvaihtokoneesi energiankulutuksesta Suomen ilmastossa sekä kuinka paljon säästöä syntyy, kun vanha ilmanvaihtokone vaihdetaan uuteen energiatehokkaaseen Vallox-ilmanvaihtokoneeseen.

Miten ilmanvaihdon säästö syntyy?

Energiatehokkainta on käyttää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Silloin energiankulutus on ilmanvaihdon osalta optimaalisinta. Kun koti on tyhjänä, ilmanvaihto voi olla hyvinkin pienellä teholla (MyVallox-koneissa tätä varten on Poissa-tila), sillä kun ilmanvaihto pienennetään puoleen, sen kuluttama energia pienenee alle puoleen.

Kun ollaan kotona, ilmanvaihtoa tarvitaan, jotta esim. hiilidioksidi poistuu. Silloin ilmanvaihtoa tarvitaan enemmän (MyVallox-koneissa tätä varten Kotona-tila). Tärkeintä on tehostaa ilmanvaihtoa esimerkiksi peseytymisen jälkeen, jotta ylimääräinen kosteus poistuu hallitusti (MyVallox-koneissa tätä varten Tehostus-tila). Jos siis itse säädät ilmanvaihdon tehoa, näillä käyttötottumuksilla vaikutat ilmanvaihdon kuluttamaan energiaan.

Älä sammuta ilmanvaihtokonetta

Tarpeen mukaan käyttäminen ei tarkoita iv-koneen sammuttamista yöksi tai kotoa lähtiessä, eikä jälkilämmitysvastuksen kytkemistä pois. Itse asiassa koneen sammuttaminen tai vastusten poiskytkentä voi olla hyvinkin haitallista koneen toiminnalle, sillä silloin talvella tuikitärkeä sulatusautomaatio ei välttämättä toimi.

Sammutettu kone ei myöskään poista sisäilmaan kertynyttä kosteutta, vaan kosteus jää talon rakenteisiin. Älä siis koskaan sammuta iv-konetta energiansäästösyistä, sillä se on haitallista sekä koneelle että kodillesi!

Jos iv-koneessasi on kosteus- ja/tai hiilidioksidianturit (kuten nykyaikaisissa Vallox MV-koneissa on), ne säätävät ilmanvaihdon tehoa tarpeen mukaan automaattisesti. Anturit kannattaa siis pitää päällä ja antaa niiden hoitaa iv-koneen tehon säätö.

Näin ilmaa ei vaihdeta turhaan, vaan energiatehokkaasti tarpeen mukaan.

Kannattaako ilmanvaihtokoneen vaihto uuteen?

Uuden tekniikan ilmanvaihtolaitteiden energiankulutus on niin paljon vanhoja pienempi, että uuden ilmanvaihtokoneen vaihto kannattaa. Uuden koneen hankintahinta saattaa tulla kuoletettua muutamassa vuodessa.

Koneen vaihtotyön hintakaan ei välttämättä ole vanhan laitteen korjauskuluja suurempi.

Ilmanvaihtokoneen vaihdon myötä tulee myös paljon lisää hyödyllisiä ominaisuuksia. Kaikissa MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on monipuoliset liitännät erilaisiin kaukovalvontajärjestelmiin sekä mahdollisuus koneen valvomiseen ja ohjaamiseen maksuttoman MyVallox Cloud -pilvipalvelun kautta.

Rakennuksen lämpötilan hallintaa keväisin ja syksyisin auttaa osittainen LTO:n ohitus.

Uusien MV-mallien vakiovarustukseen kuuluu myös kosteus- ja hiilidioksidianturit, jotka tehostavat ilmanvaihtoa vain tarvittaessa. Tämä tuo vielä lisää säästöä, mikäli vanha kone on käynyt koko ajan vakionopeudella tai kello-ohjauksella.

Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone on kehitetty helppoon ilmanvaihdon saneeraukseen. Sen eri malleilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja: koneet sopivat joko suoraan vanhan koneen paikalle tai vaativat vain pieniä kanavamuutoksia.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20154_43065.jpg
Hongalla tapahtuu viikonloppuna
Honka toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan Huvila- ja laajennusviikonloppuna erilaisiin vapaa-ajan ratkaisuihin.Tapahtuma järjestetään Lappeenrannan myyntikonttorilla lauantaina 25.4. klo 11-16.Paikalla on Hongan suunnittelija Teemu Kattelus, sekä Hongan Lappeenrannan myyntiedustajat.Tarjolla on virvokkeita sekä pientä suolaista. Tilaisuus on maksuton.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton