• Etusivu
  • Sisustus

Ruskean paluu: Kuinka luoda tyylikäs ruskea sisustus

Eli miten käytät ruskeaa oikein

Sari Nieminen
Päivitetty 08.04.2024
ruskea-sisustus-1920x1080

Ruskea on tämän hetken nousevin väri sisustuksessa. Kuva Adobe Stock.

Monellako tuli ensimmäisenä mieleen tupakan kellastuttama, 70-luvun tyyliin sisustettu hämärä huone? Suurin osa meistä varmasti kavahtaa kuullessaan ruskeiden sävyjen palaavan taas sisustukseen. Saatat ajatella, että ruskea yhdistettynä useampaan lämpimään sävyyn saa kokonaisuuden helposti näyttämään jopa tunkkaiselta. Ajatellaanpa uusiksi. Tässä sisustajille muutamia vinkkejä, miten saat muodikkaat lämpimät sävyt sovellettua sisustukseesi pitkän, kokovalkoisen sisustuskauden jälkeen.

Vuonna 2024 ruskea näkyy sisustuksessa monin tavoin. Asiantuntijoiden mukaan maanläheiset värit ja luonnolliset materiaalit korostuvat, ja ruskea on yksi suosituimmista sävyistä. Ruskeaa käytetään yhdessä muiden lämpimien sävyjen, kuten hiekan ja persikan, kanssa luomaan kodikasta ja kutsuvaa tunnelmaa. Lisäksi ruskea yhdistetään usein tummansiniseen.

Tumma ruskea sisustuksessa ei ole ollut muodikasta sitten 70-luvun. Lattioihin ruskeaa puuta eri sävyissä on aina käytetty, mutta kokoruskeaa sisustusta ei ole nähty vuosikausiin, eikä ehkä nähdä vielä laajalti tänä vuonna. Kokovalkoinen tai harmaa sisustus on pitkään ratsastanut sisustuksen aallonharjalla. Ruskeaa on näyttäytynyt sisustuksessa lähinnä lakatun puun eri väriskaaloissa ja tummuusasteissa. Ruskea palaa taas sisustukseen tummana rustiikkina tai kauniin vaaleanaa, mutta ehkä jokaiseen kotiin pienempinä annoksina.

Ruskea on neutraali väri

Ruskea on neutraali ja siksi turvallinen väri käyttää. Ruskea on myös levollinen ja lämmin väri. Se sopii muiden värien kanssa melkeinpä poikkeuksetta. Ruskea yhdistetään maanläheiseen ja puuhun. Ruskea ja harmaa vastaavat hieman toisiaan, sillä sisustussuunnittelijat valitsevat niistä mielellään toisen usein sisustuksen pääväriksi.

<p data-block-key="b52lo">Ruskean käytön voi aloittaa valitsemalla esimerkiksi valkoisen rinnalle puun sävyjä. Tummissa tammikuvioisissa Ragne-kalusteissa modernit etuosat kohtaavat ajattoman puukuvion, joka ei mene muodista.</p>
Ruskean käytön voi aloittaa valitsemalla esimerkiksi valkoisen rinnalle puun sävyjä. Tummissa tammikuvioisissa Ragne-kalusteissa modernit etuosat kohtaavat ajattoman puukuvion, joka ei mene muodista.

Kun valitaan ruskea sisustuksen pääväriksi voit käyttää sen eri sävyasteita yhdessä: tummia ruskeita, keskiruskeita ja vaaleita sävyjä. Ruskeaa sisustuksessa yleisimmin ovat olleet lattiat, puiset tai nahkaiset huonekalut, kaapinovet ja ehkä katto.

Rustiikkisessa sisustuksessa on seinillä oltava riittävän uskalias ja syvä värisävy. Esimerkiksi laivastonsininen tai syvä harmaan vihreä sopivat keskiruskean nahkasovan taustalle täydellisesti luomaan ihanaa vanhan ajan tunnelmaa. Liian vaalea väri seinällä tuo tummemmat nahkakalusteet liiaksi esille ja lämmin tunnelma kärsii.

Helpoimmalla saat harmonisen kokonaisuuden, kun pidät värien kylläisyysasteen samalla tasolla ja vältät suuria kontrasteja. Kontrastit tuovat sisustukseen enemmän jännitettä.

<p data-block-key="ugcno">Kuva Adobe Stock.</p>
Kuva Adobe Stock.

Mihin ruskeaa voi yhdistää?

Tämän päivän sisustuksessa tummaa ruskeaa ei enää yhdistetä keskiruskeisiin vaan mieluimmin vaalean beigeen, valkoiseen ja lämpimän harmaaseen. Ruskean rinnalle valitaan puuterista pinkkiä ja turkoosia. Rohkeammat yhdistävät voimakasta pinkkiä, muodikasta oranssia ja merenvihreää sekä metallien eri sävyjä. Ruskean ja musta yhdistelmällä saadaan aikaan myös näyttäviä kokonaisuuksia.

Jotta vältyt ruskean tunkkaisesta ja vanhanaikaisesta tunnelmasta, raikasta sitä valkoisen eri asteilla tai hyvin vaalean harmaalla. Jos et viihdy ruskeassa sisustuksessa, mutta haluaisit käyttää sitä, kokeile harmaalla murrettuja ruskean sävyjä.

Jos et sattumoisin pidä ruskeasta, mutta haluaisit kuitenkin kokeilla sitä sisustuksessasi, valitse harmahtavia ruskeita. Kun vältät punertavat ja kellertävät ruskeansävyt, saatat ihastua ruskean herkulliseen ja rauhoittavaan samettisuuteen.

Viisi erilaisia väriyhdistelmää ruskealla

Perusyhdistelmiä

1.) Tummanharmaa, keskiruskea, musta.
Rohkeampi ja jykevämpi yhdistelmä kahdesta ensimmäisestä vaihtoehdosta. Musta tuo sisustukseen ryhtiä ja jykevyyttä.

2.) Valkoinen, keskiruskea tai vaaleanruskea ja beigen sävyjä.
Hempeämpi ja Skandinaavisempi kokonaisuus. Vaalea puu ja valkoinen luovat tilantuntua ja lisäävät valoisuutta paikkoihin, joissa sitä luonnollisesti on vähän.

20211_68067.jpg
20211_68070.jpg

Rustiikkia rohkeammalle

3.) Laivastonsininen, nahan ruskea, puuteripinkki, tumma sininen ja valkoinen.

Tästä on hempeily kaukana. Tässä väriyhdistelmässä käytetään reilusti tummaa seinäpintaa hyvänä taustana vaikka nahkaiselle sohvalle. Lattialle sopii kelim-kuvioitu matto sinisen, ruskean ja rosan väreissä. Valkoiset listat rajaavat tilan kauniisti.

20211_68069.jpg

Ei valkoista eikä harmaata

4.) Vihreä, vaalea puu, nude, beigen sävyjä ja ripaus vaaleansinistä.

Nyt ei näy valkoista eikä harmaata. Ruskeat. vaaleanruskeat ja beiget valloittavat huoneen. Tämä yhdistelmä sopii ainoastaan, jos viihdyt lämpimien värien seurassa. Pieni ripaus vaaleansinistä piristää kummasti kokonaisuutta.

20211_68074.jpg

Vähemmän ruskeaa, mutta kuitenkin

5.) Vaaleanharmaita sävyjä, valkoista, ruskeaa ja ripaus keltaista ja mustaa.

Jos ruskea tuntuu aivan mahdottomalta idealta sisustuksessasi, kokeile käyttää sitä vain hyvin pieninä annoksina runsaan harmaapaletin kanssa. Musta ja keltainen tuovat sisustuksesi tähän päivään ja kun käytät keltaista vaikka vain pehmeissä sisustuksissa, kuten tyynyissä, pystyt vaihtamaan väriä aina uuden sesongin ja trendin mukaan

20211_68075.jpg

Miten käyttäisit ruskeaa sisustuksessa?

Vuonna 2024 ruskeaa väriä käytetään sisustuksessa monipuolisesti ja rohkeasti. Näin voit hyödyntää ruskeaa sävyä sisustuksessasi:

  1. Pehmeä pohja: Käytä ruskeaa neutraalina ja lämpimänä perussävynä tiloissa. Voit maalata seinät tai käyttää ruskeaa sohvan tai maton pohjavärinä. Tämä luo maanläheisen ilmapiirin, joka on helposti yhdistettävissä muihin väreihin ja sisustuselementteihin.
  2. Aksenttiväri: Käytä ruskeaa aksenttivärinä tuodaksesi syvyyttä ja lämpöä tilaan. Voit käyttää ruskeaa esimerkiksi koriste-esineissä, tyynyissä, verhoissa tai pienkalusteissa, kuten pöydissä tai tuoleissa.
  3. Luonnonmateriaalien korostaminen: Ruskea sopii hyvin yhteen luonnonmateriaalien, kuten puun, kiven ja rottinkikalusteiden kanssa. Esimerkiksi puunruskeat kalusteet tai rottinkiset korituolit tuovat luonnollisen ja lämpimän tunnelman tilaan.
  4. Väripalettien yhdistäminen: Ruskea toimii hyvin yhdessä monien muiden värien kanssa, kuten vihreän, sinisen, punaisen tai keltaisen. Voit kokeilla erilaisia väriyhdistelmiä lisätäksesi visuaalista mielenkiintoa sisustukseesi. Esimerkiksi vihreä ja ruskea luovat rauhallisen ja luonnollisen tunnelman, kun taas punainen ja ruskea tuovat lämpöä ja syvyyttä.
  5. Kontrastin luominen: Käytä ruskeaa luomaan kontrastia tilan sisustuksessa. Voit käyttää tummia ruskeita sävyjä vaaleiden seinien tai kalusteiden rinnalla tuomaan dramaattista vaikutusta. Kontrasti auttaa korostamaan tilan arkkitehtonisia piirteitä ja lisää visuaalista kiinnostavuutta.

Ruskea väri tarjoaa monia mahdollisuuksia sisustuksessa vuonna 2024. Voit käyttää sitä monipuolisesti luomaan lämpimiä, kutsuvia ja tyylikkäitä tiloja, jotka heijastavat omaa persoonallisuuttasi ja tyyliäsi.

tummanruskea nahkasohva ja tummanruskea panelointi seinässä
Sisustus
sisustus
sisätilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
20238_82790.jpg
Uusi materiaali on otettu käyttöön väli­ovissa - tervetuloa tulevaisuuteen
Olet varmasti jo kuullut CLT-taloista. CLT:tä on käytetty talon rakenteissa, muun muassa ylä- ja alapohjassa, kaiteissa, väliseinissä sekä terasseilla. CLT on saavuttanut suosiota hyvin paloa kestävänä, erittäin lujana ja jäykkänä sekä ominaisuuksiinsa nähden kevyenä rakennuslevynä.Nyt CTL on jalostettu myös välioviin!
Ruokailutilan listoituksia
Sisustuksen viimeistely – listoitus
Listoituksen tarkoituksena on viimeistellä eri rakenneosien pintaverhoilujen rajapinnat, mutta listoitus voi olla myös tehoste näyttävän kokonaisuuden luomisessa.Tyypillisiä kohteita listoitukselle ovat lattianraja, aukkojen reunat sekä katonraja. Lista asennetaan tavallisesti myös puolipaneelin päälle.Vanhoissa sisustuksissa esiintyy usein mitä erilaisimmista profiileista taidokkaasti tehtyjä listakehyksiä, jotka jakavat seinä- ja kattopinnat harmonisiin neliöihin ja suorakaiteisiin.Moderneissa sisustuksissa on isoja, yhtenäisiä ja sileitä levypintoja. Käyttämällä sisustuslistoja ja puupaneelia voidaan näihin saada vaihtelevia kuvioita ja yksityiskohtia.
20164_46048.jpg
Likaiset suodattimet eivät toimi kunnolla
Laadukkaat ilmansuodattimet helpottavat hengittämistäIlma ympärillämme on täynnä erilaisia hiukkasia. Puiden kukinta on alkanut ja katupöly ärsyttää hengitysteitä. Ilmavirtojen mukana ajautuu myös pienhiukkaspäästöjä Suomen rajojen ulkopuolelta.Siitepöly, katupöly ja esimerkiksi liikenteen päästöjen pienhiukkaset heikentävät hengittämämme ilman laatua. Asunnon sisäilman laatu paranee, kun korvausilmaventtiilien kautta tuleva ilma suodatetaan.Suodattimien säännöllinen vaihto on tärkeää, jotta ne eivät tukkeudu ja heikennä ilmanvaihdon toimivuutta. Laadukkaiden ilmansuodattimen ansiosta nukut paremmin ja pysyt virkeämpänä päivälläkin. Myös allergia- ja astmaoireet helpottavat huolehtimalla sisäilman puhtaudesta.
20188_54490.jpg
Keskuspölynimurin asentaminen vanhaan taloon
Muutettaessa vanhaan taloon, ei itse ole pystynyt vaikuttamaan rakennukseen tehtyihin ratkaisuihin. Yksi vanhasta rakennuksesta puutuvista asioista saattaa olla keskuspölynimuri. Toki keskuspölynimureja on ollut markkinoilla vasta 80-luvulta alkaen eli sitä vanhemmissa taloissa sellaista ei automaattisesti olekaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton