• Etusivu
  • Sisustus

Kausivaloilla piristystä pimeyteen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.11.2021Päivitetty 10.10.2023
202310_73855.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Monesti puhutaan jouluvaloista, mutta viime vuosina nimitys on vaihtunut kausivaloihin. Iltojen pimetessä kausivalot ripustetaan pihan piristykseksi koristamaan puita, pensaita ja rakennuksia. Ei kuitenkaan kannata unohtaa sisätiloja. Valoilla voidaan tehdä kauniita asetelmia, korostaa haluttuja esineitä ja luoda tunnelmallinen valaistus. Kokosimme muutaman idean, joista toivottavasti löydät kotiisi sopivat vaihtoehdot.

Sähköllä vai paristoilla toimivat valot

Kausivaloja saat sähköllä tai paristoilla toimivina. Molemmissa on hyvät puolensa ja voit käyttää niitä eri paikoissa.

Sähköllä toimivat kausivalot ovat aina päällä kun haluat eikä sinun tarvitse huolehtia valojen hiipumisesta. Voit myös hyödyntää pistorasiaan laitettavaa ajastuskelloa, jolloin valot saa päälle, kun hämärää alkaa tai tulet itse kotiin.

Paristoilla toimivat valot on helppo asentaa paikkoihin, joissa ei ole pistorasioita tai ei halua johtoja näkyvään paikkaan. Joissakin paristovaloissa on itsessään ajastus, jolloin ne valaisevat samaan aikaan päivästä tietyn tuntimäärän.

Vanhan lasinpurkkiin saat uutta elämää koristevaloilla. Valojen paristokotelon piilotat helposti juuttikankaan alle kanteen teippaamalla. (Kuva: Shutterstock)

Vanhan lasinpurkkiin saat uutta elämää koristevaloilla. Valojen paristokotelon piilotat helposti juuttikankaan alle kanteen teippaamalla. (Kuva: Shutterstock)

Joulukuusen koristeita voi hyödyntää myös kausivalojen kaverina. Tuikkukipoissa palaa turvalliset led-kynttilät. (Kuva: Rakentaja.fi)

Joulukuusen koristeita voi hyödyntää myös kausivalojen kaverina. Tuikkukipoissa palaa turvalliset led-kynttilät. (Kuva: Rakentaja.fi)

Vinkki! Muista huomioida myös valojen värisävyt. Värillisten valojen lisäksi valkoisilla kausivaloilla on eri värisävyjä lämpimästä melkein keltaisesta valosta aina kylmän viileään, jopa siniseen taittavaan valkoiseen. Sävyt korostavat ympärillä olevia materiaaleja eri tavalla.

(Kuva: Adobe Stock)

(Kuva: Adobe Stock)

Hyödynnä lyhtyjä myös sisätiloissa

Lyhtyihin voit tehdä erilaisia asetelmia vuodenaikojen mukaan tai polttaa kynttilöitä sisätiloissa turvallisesti esimerkiksi lemmikkitalouksissa. Syksyllä asetelma voi olla talvinen tai jopa jouluinen. Kesää kohti mentäessä voi tilalle vaihtaa huonekasvin tai kuivakukkia.

Lyhtyjen lisäksi voit hyödyntää maljakoita sekä vanhoja lasipulloja ja -purkkeja valojen esille laitossa. Varsinkin maljakoissa paristoilla toimivat koristevalot ovat käteviä. Sopivan paikan etsinnässä ei tarvitse ottaa huomioon pistorasioiden sijaintia, vaan voit asettaa maljakon minne se parhaiten sopii.

(Kuva: Rakentaja.fi)

(Kuva: Rakentaja.fi)

Vinkki! Led-valot eivät kuumene, joten voit turvallisesti yhdistää niihin erilaisia koristeita esimerkiksi kuiva- tai tekokukkia, oksia, höyheniä tai sulkia.

(Kuva: Adobe Stock)

(Kuva: Adobe Stock)

(Kuva: Rakentaja.fi)

(Kuva: Rakentaja.fi)

Överisti joulua

Viime aikoina myös meillä Suomessa on koristeltu rohkeammin jouluvaloilla kotia niin ulkona kuin sisälläkin. Kaupoissa näkee yhä enemmän kitsch-tyyppisiä jouluvaloja, jotka sopivat mainiosti amerikkalaistyyliseen koristeluun. Tällaiset jouluvalot myydään melko nopeasti loppuun, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Vinkki! Jos et tänä vuonna uskalla vielä panostaa, voit joulun jälkeen löytää sopivat valokoristeet alesta.

(Kuva: Rakentaja.fi)

(Kuva: Rakentaja.fi)

(Kuva: Rakentaja.fi)

(Kuva: Rakentaja.fi)

Älä unohda parveketta

Myös parveke kannattaa valaista, jolloin se ilahduttaa itsesi lisäksi naapureita. Varsinkin lasitetulla parvekkeella vain mielikuvitus on rajana. Muista tarkistaa valojen sopivuus ulkokäyttöön.

(Kuva: Adobe Stock)

(Kuva: Adobe Stock)

Sisustus
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20227_79030.jpg
Onko kyseessä jälleenvuokraus vai alivuokralainen?
Jälleenvuokrasuhde on kyseessä, kun vuokranantajalta huoneiston vuokrannut vuokralainen (ensivuokralainen) vuokraa edelleen huoneiston yhdelle tai useammalle omalle vuokralaiselleen (jälleenvuokralainen).Jälleenvuokrasuhde perustuu joko huoneiston vuokrasopimukseen tai vuokranantajan erikseen antamaan lupaan. Ensivuokralaisen on ilmoitettava jälleenvuokralaiselle ensivuokrasopimuksen ehdot sekä vuokranantajalleen jälleenvuokrasuhde sekä jälleenvuokralainen.Pääsääntöisesti jälleenvuokrasuhde päättyy samalla hetkellä kuin ensivuokrasuhde.Osapuolille on myös ilmoitettava vuokrasuhteiden purkamiset ja irtisanomiset. Mikäli ensivuokralaisella on oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, on myös vuokranantajalla oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, paitsi milloin kyse on jälleenvuokralaisen vuokranmaksun laiminlyönnistä.Vuokranantajan täytyy irtisanoa vuokrasuhde sekä ensivuokralaiselle että jälleenvuokralaiselle. Molemmilla on oikeus vaatia irtisanomista tehottomaksi.
20219_72519.jpg
Vuokravakuuden palauttaminen
Sekä asuinhuoneiston että liikehuoneiston vuokranantajalla on oikeus vaatia vuokralaiselta kohtuullisen vakuuden asettamista sen vahingon varalta, ettei vuokralainen täytä velvoitteitaan. Velvoitteita ovat esimerkiksi vuokran maksaminen oikeassa ajassa ja huoneiston huolellinen hoitaminen. Vakuutta annettaessa on sovittava, mistä velasta vuokravakuus annetaan. Se voidaan antaa vuokralaisen kaikkien velvoitteiden täyttämisestä, mutta se voidaan myös rajoittaa vuokran maksamiseen.
202110_73298.jpg
Mikä voi johtaa vuokrasuhteen purkamiseen?
Kumpi tahansa, vuokralainen tai vuokranantaja, voivat halutessaan purkaa vuokrasopimuksen. Purkamiseen liittyy kuitenkin monia lainsäädännöllisiä velvollisuuksia, joita vuokranpurkutilanteessa tulee noudattaa.
20222_76958.jpg
Omalla pihalla - vai taloyhtiön?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.
20212_68889.jpg
Vuokranantajana toimiminen
Jos olet joskus pohtinut asuntosi vuokraamista, olet saattanut huomata asian herättävän muitakin kysymyksiä kuin mistä löytyy vuokralainen tai miten laaditaan vuokrasopimus. Erityisesti, jos asunto on toiminut perheenne kotina, tulee miettineeksi, miten vuokralainen hoitaa asuntoa tai miten suojella asuntoa vahingoilta? Lähtökohtaisesti AHVL eli asuinhuoneistojen vuokrauksesta annettu laki suojelee heikompaa osapuolta, joka on aina vuokralainen.
20199_59943.jpg
Mitkä asiat aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä?
Parhaimmillaan taloyhtiöissä toimitaan sovussa ja hyvässä hengessä, mutta joissakin tapauksissa tilanteet eskaloituvat. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä, ja haimme ratkaisuehdotukset niihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton