• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamisilmoitus – kotitalouksien ilmoitusvelvollisuus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.07.2014
20147_40156.jpg

Kotitalouksien on 1.7.2014 lähtien ilmoitettava Verohallinnolle tiedot kaikista ostamistaan rakennusluvan alaisista töistä.

Kotitaloudet ovat rakennuttajina ilmoitusvelvollisia, jos rakentaminen edellyttää rakennuslupaa. Rakennuttaja on aina tiedonantovelvollinen tilaaja, myös siinä tapauksessa, jos rakennuttaja on kotitalous. Verottajalle on annettava tiedot rakennustyön suorittaneista yrityksistä ja näille maksetuista suorituksista, kuten myös työntekijöille mahdollisesti maksetuista palkoista ja muista vastikkeista. Kuukausittainen tiedonantovelvollisuus ei koske kotitalouksia, vaan ilmoitus tehdään pääsääntöisesti loppukatselmuksen yhteydessä.

Työ, joka on tehty ennen 1.7.2014

Kun rakennustyö on tehty ennen heinäkuun 2014 alkua, mutta loppukatselmus pidetään myöhemmin, ilmoita tiedot rakennuskohteesta. Sinun ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa tietoja yrityksistä, työntekijöistä tai talkootyöstä.

Työ, joka tehdään 1.7.2014 jälkeen

Kun olet ilmoittanut tiedot, saat Verohallinnolta todistuksen tietojen toimittamisesta. Esitä todistus rakennusvalvontaviranomaiselle loppukatselmuksessa. Rakennustarkastaja ilmoittaa Verohallintoon, jos todistusta ei ole esitetty.

Myös talkootyöstä on tehtävä ilmoitus

Talkootyönä tai hartiapankkirakentamisena tehdystä rakentamistyöstäkin tulee tehdä ilmoitus Tällöin täytyy ilmoittaa rakennuskohteen tiedot ja tieto siitä, ettei maksettuja suorituksia ole. Talkootyöntekijöiden nimiä ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa.

Tarkempaa tietoa siitä, mitä tietoja täytyy ilmoittaa, löytyy vero.fi-sivustolta.

Laita kaikki kuitit talteen 1.7.2014 alkaen

Vanhoja kuitteja ei tarvitse etsiä, jos työ on tehty ennen 1.7.2014. Rakennuskohteen tiedot on kuitenkin ilmoitettava, jos loppukatselmus tehdään 1.7.2014 jälkeen.

Kaikki rakennusluvan vaativat työt kuuluvat ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

Ilmoitus tehdään pääsääntöisesti ennen loppukatselmusta.

Jos rakennus otetaan käyttöön ennen loppukatselmusta, ilmoitus on annettava ennen käyttöönottotarkastusta sekä ennen loppukatselmusta.

Muista esittää Verohallinnolta saatu todistus rakennustarkastajalle.

Ohje

Ohje

Lyhyesti

Laita kaikki kuitit talteen 1.7.2014 alkaen

Vanhoja kuitteja ei tarvitse etsiä, jos työ on tehty ennen 1.7.2014. Rakennuskohteen tiedot on kuitenkin ilmoitettava, jos loppukatselmus tehdään 1.7.2014 jälkeen.

Kaikki rakennusluvan vaativat työt kuuluvat ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

Ilmoitus tehdään pääsääntöisesti ennen loppukatselmusta.

Jos rakennus otetaan käyttöön ennen loppukatselmusta, ilmoitus on annettava ennen käyttöönottotarkastusta sekä ennen loppukatselmusta.

Muista esittää Verohallinnolta saatu todistus rakennustarkastajalle.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
20238_82720.jpg
Suunnitteilla kylpyhuoneremontti? Tässä ohjeita aloittelevalle
Onnistuneesti remontoitu kylpyhuone lisää oleellisesti asumisviihtyvyyttä ja nostaa huoneiston arvoa.Kylpyhuoneremontin voi teettää kokonaan ammattilaisella, mutta remontointikokemusta omaava voi halutessaan tehdä osan töistä myös itse. Sähkö- ja putkityöt on kuitenkin aina jätettävä ammattilaisen tehtäviksi.
201611_47779.jpg
Moderni rakentaja valitsee liukuovet
Kotimaisissa Liune-liukuovissa yhdistyvät arjen esteettömyys, pettämätön tekniikka ja tyylikäs ulkonäkö. Huoneiden välisten kääntyvien ovien korvaajina ne lisäävät esteettömyyttä ja säästävät aina 1–3 m² lattiapinta-alaa, kun oven avautumiselle ei tarvitse varata tilaa. Esteettömyydestä hyötyvät kaikki, etenkin lapsiperheet ja iäkkäät asukkaat. Mitä enemmän Liune-ovea käytetään, sitä enemmän helppous palkitsee.
20218_72138.jpg
Viisi asiaa, joita et tiennyt painovoimaisesta ilmanvaihdosta
Ilmanvaihto voidaan yleisesti jaotella joko koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon, koneelliseen poistoilmanvaihtoon tai täysin painovoimaisesti toimivaan ilmanvaihtoon. Yli kahdessa miljoonassa suomalaiskodissa ilmanvaihto on joko painovoimainen tai koneellisella poistolla varustettu. Monelle oman kodin ilmanvaihto on silti mysteeri. Tiesitkö nämä kotisi ilmanvaihdosta?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tarkastukset ja katselmukset
Rakennustyön viranomaisvalvontaalkaa luvanvaraisen rakennustyön aloittamisesta ja päättyy loppukatselmukseen. Valvonta kohdistuu viranomaisen päättämissä työvaiheissa ja laajuudessa rakentamisen hyvän lopputuloksen kannalta merkittäviin seikkoihin. Rakennustyö katsotaan aloitetuksi kun ryhdytään rakennuksen perustuksen valutöihin tai perustukseen kuuluvien rakennusosien asentamiseen.Tarkastusten määrä vaihtelee jonkin verran kunnasta ja luvan laajuudesta riippuen, mutta ainakin osa seuraavista katselmuksista on yleisesti käytössä.1. Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen 2. Pohjakatselmus 3. Sijaintikatselmus 4. Raudoitustarkastus 5. Perustustarkastus 6. Rakennekatselmus 7. Hormikatselmus 8. Öljylämmityslaitteiston tarkastus 9. Sähkö- ja LVI-tarkastukset 10. Käyttöönottotarkastus 11. LoppukatselmusRakentamisen asianmukaisen toteuttamisen varmistamiseksi ja tarkastusten todentamiseksi rakennustyömaalla pidetään rakennustyön tarkastusasiakirjaa. Joka kunnassa ei välttämättä ole tätä käytäntöä.Kyseisistä tarkastuksista kerrotaan tarkemmin myös jäljempänä niiden muodostuessa työvaiheiden edistyessä ajankohtaisiksi. Vahvistettuja lupapiirustuksia luovutettaessa tarkistetaan mm. onko työlle haettu ja hyväksytty vastaava työnjohtaja, joka tilaa tarkastukset ja on itse paikalla, kun katselmuksia toimitetaan. Ennen kunkin työvaiheen aloittamista tulee varmistua siitä, että lupapäätöksessä edellytetyt erikoissuunnitelmat on hyväksytetty rakennusvalvontavirastossa. Lämpö-, vesi-,viemäri- ja ilmastointisuunnitelmat on teetettävä aina asiantuntijalla ja hyväksytettävä kunnan viranomaisella ennen kyseisten töiden aloittamista.Täältä löydät ohjeita ja määräyksiä
20187_54219.jpg
Nappaa ideat talteen Honka Kontin sisustuksesta
Asuntomessuilla Porissa 2018 julkistettu, muotoilija Harri Koskisen suunnittelema, Kontti-mallisto on suunniteltu laadukkaaseen ja rentoon asumiseen luonnon keskellä. Kompakteissa tiloissa ei ole mitään ylimääräistä ja myös sisustus mietittiin luonnollisuus ja yksinkertaisuus säilyttäen sekä mökkien arkkitehtuuri esiintuoden.Asuntomessujen Kontit sisusti suosittua Marulla-blogia pitävä sisustussuunnittelija Maru Hautala ensimmäisenä Asuntomessukohteenaan. Marun ei tarvinnut kahta kertaa miettiä miten reagoisi kutsuun tulla sisustamaan Kontteja; lapsuuden hirsiseinän tuoksuiset muistot säilyvät lämpiminä mielessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton