• Etusivu
  • Talo

Turvallisuus ja opastus tulevaisuuden haasteita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.11.2007
200711_7418.jpg

Kun Suomen nuohoojat järjestäytyivät vuonna 1932, mestarin työnkuvaan kuului hormien ja tulisijojen puhdistaminen. Kuluneen 75 vuoden aikana niin tulisijat kuin hormitkin ovat muuttuneet ja nuohoojan työnkuva on huomattavasti monipuolistunut. Vaativien lämmityskattiloiden lisäksi puhdistetaan myös ilmanvaihtohormeja. Tulisijan käytön turvallisuudesta huolehtiminen ja opastus ovat myös yhä kasvava osa nykyaikaisen nuohoojan työtä.

200711_7417.jpg

Tulevaisuus tuo lisää haasteita nuohoojille. – Bioenergian hyödyntäminen tulee olemaan jatkossa entistäkin merkittävämpi osa pientalovaltaisen maamme lämmittämisessä. Lämmityslaitteiden tehokkuus kasvaa ja hormien, tulisijojen sekä kattiloiden ja koneellisen ilmanvaihdon yhteentoimivuus on yhä tärkeämpää. Pienhiukkaspäästöjen minimoimiseksi laitteiden puhtaus ja tehokkuus edellyttävät säännöllistä huoltoa, Nuohousalan Keskusliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Esko Penttilä painottaa.

Nuohooja on usein ainut säännöllisesti suomalaisessa kodissa vieraileva turvallisuuden ammattilainen. Luontevaa olisikin, että nuohoojalla jatkossa olisi entistäkin merkittävämpi rooli asumisen turvallisuuden lisäämisessä.

Ammattitaito korkealla tasolla

Suomessa toimii nykyisin noin 900 nuohoojaa, joista noin puolet on itsenäisiä yrittäjiä.

Nuohousalan Keskusliitto ry kokoaa alansa keskusjärjestönä Suomen yksityisyrittäjinä toimivat nuohoojat työskentelemään ammattitaidon edistämiseksi ja yhteisten etujen valvomiseksi. Liitossa on nykyisellään runsaat 300 jäsentä.

Viimeisten vuosikymmenten aikana nuohoojan työnkuva on merkittävästi monipuolistunut. Tulisijojen ja savuhormien kunnon tarkastaminen ja puhdistaminen ovat toki edelleen sitä nuohoojien perinteistä työtä, mutta esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmien tarkastukset, puhdistukset, huollot ja mittaukset ovat myös osa nuohoojien palvelua. Ilmanvaihtolaitteiston puhdistaminen ja huolto vaatii tekijältään erityistä ammattitaitoa, kokemusta ja tarkkuutta.

Nykyaikainen nuohooja tekee myös savuhormien tiiviyskokeita ja videokuvauksia sekä korjaa savuhormeja. Hän puhdistaa lämmityskattiloiden tulipinnat ja tarkistaa, toimivatko laitteet oikein, esimerkiksi mittaamalla kattilan palamishyötysuhteen. Nuohoojan taidoilla ja välineillä kattilan tulipinnat puhdistuvat tehokkaasti ja vaivattomasti. Nuohooja tarkastaa myös samalla toimivatko laitteet oikein ja tietää, milloin on syytä kääntyä öljypoltinhuoltajan puoleen.

200711_7416.jpg

Vaatimukset kasvavat


Pelkkä tekninen osaaminen ei nuohoojalle riitä. Tarvitaan myös opettajan ihmissuhdetaitoja, sillä nuohooja neuvoo ja konsultoi asiakkaitaan palamiseen, tulisijoihin, ilmanvaihtoon ja paloturvallisuuteen liittyvissä käyttö-, huolto- ja suunnitteluasioissa.

Nuohooja huolehtii siten työllään kokonaisvaltaisesti kiinteistöjen paloturvallisuudesta, sisäilman puhtaudesta, energian säästöstä sekä ympäristön puhtaudesta.

Nykyaikainen nuohooja on entistäkin koulutetumpi ja ammattitaitoisempi. Nuohoojat koulutetaan perinteisen mestari-kisälli -kaavan mukaisesti, työssä oppien. Merkittävä osa nuohoojista on suorittanut nuohoojan ammattitutkinnon. Ammattitutkintoon ja nuohoojamestarin erikoisammattitutkintoon voi valmistautua mm. Nuohousalan Keskusliiton kursseja käymällä. Itse tutkinto suoritetaan Pirkanmaan Aikuisopistossa.

Kansainvälistä yhteistoimintaa


Suomalaiset nuohoojat ovat aktiivisesti osallistuneet alan kansainväliseen toimintaan niin kauan, kuin se on ollut mahdollista. Suomalaisten nuohoojamestareiden ammattitaitoa on hyödynnetty niin EU-direktiivien valmistelussa kuin alan työturvallisuuden kehittämisessäkin. Suomalaisesta asiantuntemuksesta vastaa nykyisin Euroopan nuohoojamestarien liiton (ESCHFOE) varapuheenjohtajaksi viime vuoden toukokuussa valittu nuohoojamestari Petteri Virranta. Euroopan nuohoojamestarien liittoon kuuluu 23 Euroopan maata sekä Yhdysvallat.

Nuoria kaivataan alalle


Monet Suomen noin 900 nuohoojasta alkavat olla jo varttuneessa iässä. Nuohoojien määrä on myös vähentynyt viime vuosina osin nuohouspiirien vähenemisen myötä. Vähenemisen syynä on myös se, että nuohoojan ammattia ei pidetä nuorison keskuudessa houkuttelevana.

Uusia, innokkaita nuoria kaivataan alalle ja nuohoojan työn markkinoimisessa Nuohousalan keskusliitolla riittääkin työsarkaa myös tulevaisuudessa.

Viime vuosina huomiota on kiinnitetty myös nuohoojien työturvallisuuden parantamiseen. – Työturvallisuuden parantaminen on eräs ammattikuntamme suurimpia haasteita. Katolla liikkumisen turvallisuus on nuohoojille luonnollisesti olennaisen tärkeää. Oikein asennetut tikkaat ja kattosillat ehkäisevät monta onnettomuutta, puheenjohtaja Esko Penttilä painottaa.

Talo
huolto
tikkaat
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

myyrinkarin taloyhtiö myyrmäessä
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20165_46569.jpg
Pieni vaiva, suuret säästöt
Voiko uusiutuvaa energiaa käyttää kodin lämmitykseen ja jäähdytykseen? Ilmalämpöpumpulla tämä onnistuu. Lisäksi sillä pienennät energiakustannuksia ympäristöä ja ilmastoa säästävällä tavalla.Ilmalämpöpumpun asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä tontillasi eikä talossasi. Investoinnista tulee nopeasti kannattava ja pääset nauttimaan paremmasta sisäilmasta heti asennuksen jälkeen.
20148_40445.jpg
Langattoman katkaisijan voit sijoittaa minne haluat
Langattomat painikkeet eivät vaadi johdotusta, joten ne voidaan täysin vapaasti sijoittaa haluttuihin paikkoihin ruuvaamalla tai tarralla. Saat katkaisijan tai säätimen halutessasi vaikkapa koristelasiseinään, sängyn päätyyn tai kirjahyllyn kylkeen.Langattomat painikkeet soveltuvat sekä uusiin taloihin että remonttikohteisiin, ja niillä saadaan helposti lisättyä ohjauksia tarpeen mukaan. Niiden toiminta perustuu radiotaajuustekniikkaan, ja käyttöön tarvittava virta tulee painikkeen sisällä olevasta paristosta. Paristo on tavallinen nappiparisto jota on yleisesti saatavilla, ja se kestää normaalikäytössä noin 5 vuotta.
20164_46306.jpg
Nyt alkoi Massakausi!
Miksi ei mekaaninen ankkuri, vaan massa?Kiinnitystarvikkeet voidaan jakaa toimintaperiaatteensa mukaan kahteen pääryhmään: mekaanisiin ja kemiallisiin ankkureihin. Mekaaniset ankkurit tekevät tehtävänsä levittymällä, laajenemalla ja lukittumalla. Käyttäjän täytyy kiristää mekaaninen ankkuri. Kemialliset ankkurit kiinnittyvät kuivuessaan. Kemiallisten ankkureiden toiminta muistuttaa siis enemmänkin liimojen tai sementin toimintaa, olematta varsinaisesti kumpikaan niistä.Kemiallisia ankkureita käytetään, kun:mekaaninen ankkuri saattaisi levittyessään ja laajentuessaan hajottaa kiinnitysalustan. Näin saattaa käydä esim. muuratuissa rakenteissa, harkoissa tai lähella betonin reunaa.mekaanisten ankkureiden kuormituskapasiteetti ei riitä;mekaanisen ankkurin kiristäminen esim. momenttiin vaatisi liikaa vääntövoimaa;asennus vaatisi millimetrikooltaan suurta (halkaisija Ø M30…) metalliankkuria;kyseessä on harjateräksen kiinnittäminen;tarvitaan ratkaisua pettäneen mekaanisen kiinnikkeen korvaamiseksi
Viikon kysymys mietityttää.
Millainen seinäke keittiöön?
Keittiöremontin yhteydessä on tarkoitus rakentaa matala seinäke keittiökaapiston ja ruokailutilan väliin. Ajatuksena on tehdä seinäkkeen runko pattingista.Mikä olisi sopiva pintamateriaali? Olisiko kipsilevy hyvä? Miten se pitää käsitellä ennen maalausta? Vai voiko sen rapata ja laitetaanko silloin primeri alle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton