Näin teet kiinnityksen seinään
Kodin seiniin tehtävistä kiinnityksistä yleisimpiä ovat taulut, peilit, hyllyt, naulakot, vaatekoukut, televisiot ja valaisimet, jotka kaikki tarvitsevat tukevan kiinnitystavan pysyäkseen paikoillaan. Valitsemalla oikeanlaisen kiinnikkeen ja suorittamalla asennusvaiheet huolella onnistut varmasti.
Selvitä materiaali, johon kiinnität
Ensimmäinen kiinnikkeen valintaa ohjaava tekijä on seinän materiaali. Selvitä ensin onko kyseessä kipsilevy, betoni, tiili vai puulevy tai laudoitus. Seinää koputtelemalla kumea, onttomainen ääni kertoo levyseinästä ja napakka puolestaan kiviseinästä. Varmempi tapa todeta materiaali on tehdä pieni koeporaus huomaamattomaan kohtaan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit myös käyttää rakenneilmaisinta apuna selvityksessä.
Materiaalin ollessa selvillä, valitaan sen mukaan ostettavat kiinnikkeet sekä tarvittava poranterä. Kiinnikkeen valinnassa tulee lisäksi huomioida myös kiinnitettävän osan paino. Kantavuuden voi tarkistaa kiinnikepaketin kyljestä. 1kN on noin 100 kg. Kiinnikkeen koon kasvaessa sen kantavuus on myös isompi.
Valitse ruuvin kantaan sopiva kärki
Ruuvauskärjen tulee sopia malliltaan sekä kooltaan kiinnikkeessä olevaan kantaan. Esimerkiksi ristipään on "istuttava" koon puolesta juuri oikein, jotta se ei pyörähdä väännettäessä ja riko kantaa. Kannan rikkoutuessa ruuvia on mahdotonta enää kiristää tai irrottaa alustasta.
Yleisimmät ruuvinkannat ovat: Urakärki (latta), Philips (ristipää), Pozidriv (ristipää), HEX (kuusiokolo) ja Torx.
Kiinnikkeen huolellinen asentaminen
Esiporauksella tehdään reikä kiinnikkeen asentamista varten. Tähän valitaan seinän materiaalin mukaan joko kivi- tai puuterä. Tieto käytettävän terän paksuudesta löytyy kiinnikepaketista.
Ennen poraamista terään on hyvä merkitä esimerkiksi teipillä tai tussilla kohta, joka osoittaa tarvittavan reiän syvyyden. Tämä syvyys määräytyy kiviseinissä propun (muovitulppa) mukaan, joka asetetaan porattuun reikään ennen ruuvin asentamista.
Kivimateriaaliin kuten betoni- tai tiiliseinään poratessa tarvitaan yleensä porakoneen iskutoimintoa. Reikä puhdistetaan joko puhaltamalla tai imurin avulla, jotta irtopöly saadaan poistettua. Tällöin tartunnasta saadaan pitävä.
Kiinnikettä asentaessa ruuvauskärjen tulee olla kooltaan täysin yhteneväinen ruuvin kannan kanssa. Ruuvinvääntimellä kiristäminen kannattaa aloittaa matalilla kierroksilla tasaisesti painaen, jotta kiinnike kiristyy oikein eikä ruuvauskärki lipeä pois kannasta.