• Etusivu
  • Talo

Älä päästä vesivahinkoa keittiöön!

Varmista tilanne kosteusvahdilla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 20.02.2024
abb-vuotovahti-1920x1080

Vesivahinko on yleisin vahinko kodeissa. Vuosittain sattuu jopa 35 000 vuotovahinkoa, mikä tarkoittaa hieman alle sataa vesivahinkoa joka päivä. Kolmanneksen vahingoista aiheuttavat kodinkoneet (erityisesti asianpesukoneet) sekä ikääntyneet putkistot. Astianpesukoneiden yleisin vuotojen syy on tulo- tai poistoletkun hajoaminen. Vesien valuminen lattialle keittiössä aiheuttaa hetkessä mittavaakin tuhoa. Jos vesi ehtii rakenteisiin asti, voivat vahingot yltää jopa kymmeniin tuhansiin.

Paras keino välttyä vesivahingolta on ennaltaehkäisy. Pitämällä laitteet kunnossa, asentamalla ne ammattilaisen toimesta ja tarkistamalla liitännät säännöllisin väliajoin voit säästyä ikävältä vahingolta. Aina kaikki ei kuitenkaan mene ongelmitta ja pesukoneen huomaamaton vuoto voi aiheuttaa kalliit ja suuritöiset vahingot. Hidasta ja piilevää vuotoa voi olla hankala havaita ajoissa.

Info

Info

Vältä vesivahinko näillä vinkeillä:

  • Asenna koneen alle vuotokaukalo, joka paljastaa vuodot nopeasti.
  • Vaihda vanhan poistoletku. Astianpesukoneaineet ovat vahvoja kemikaaleja, jotka heikentävät letkuja. Lisäksi mm. koneen tärinä ja veden liike aiheuttavat mekaanista rasitusta liitoskohdille. Hyvä letkujen vaihtoväli on noin viisi vuotta.
  • Tarkasta letkujen liitännät ja niiden tiiviys. Varmista, ettei letkujen ulkopinnoilla ole vettä tai kosteutta. Voit pyyhkäistä liitoskohtia talouspaperilla heti pesuohjelman päätyttyä.
  • Pidä vesihana suljettuna ja avaa se vasta käynnistäessäsi pesuohjelman.
  • Asenna allaskaappiin vuotovahti, joka ilmoittaa heti, kun havaitsee kosteutta.
  • Älä koskaan jätä astianpesukonetta yksin, valvomatta päälle.

Kosteusvahti valvoo siellä minne et itse näe

Asennuttamalla kosteusvahdin astianpesukoneen yhteyteen voidaan välttää vesivuodon aiheuttamat vesivahingot keittiössä ja muissa tiloissa. Kosteusvahdin anturi on erittäin herkkä havaitsemaan kosteutta ja antaa hälytyksen vuodon sattuessa.

Kosteusvahdilla voidaan valvoa tiskikoneen lisäksi muitakin vettä käyttäviä laitteita ja kodinkoneita, kuten esimerkiksi lämminvesivaraajaa sekä myös kiinteistön kaikkia rakenteita, joissa kosteusvahingon vaara on todennäköinen.

Kosteus laukaisee hälytyksen

Kun kosteusvahti havaitsee kosteutta valvottavassa kohteessa, se antaa hälytyksen sekä summeriäänenä että merkkivalolla. Hälytykset on mahdollista saada myös mobiililaitteeseen mikäli kosteusvahti on liitetty osaksi ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmää.

Kosteusvahti voi myös katkaista vedentulon automaattisesti, sulkemalla vesiventtiilin vuototilanteessa.

Kodinkoneiden alle asennetut kaukalot ilmaisevat vuodon vain, jos vettä tulee riittävästi ja olet paikalla vuodon havaitsemassa. Varsinkin integroidut kodinkoneet voivat kätkeä taakseen ikävän yllätyksen, joka voi muodostua vähitellen, pitkänkin ajan kuluessa.

Asenna vuotovahti myös muualle kotiin

Kosteusvahti on erittäin kätevä myös muualla kodissa, kuten wc-tiloissa. Varsinkin jos satut omistamaan seinämallisen wc-pöntön, on syytä hoitaa kosteusvahti seinä-wc:n kotelointiin sisälle.

Jos wc-istuin on asennettu huolimattomasti, voi pytty vuotaa seinärakenteisiin pitkän aikaa ennen kuin se huomataan. Tällaista vuotoa ei ehkä korvata kotivakuutuksesta.

Info

Info

Etuja kotivakuutukseen

Jotkut vakuutusyhtiöt myöntävät alennusta kotivakuutuksen maksuista tai omavastuusta, kun kotiin on asennettu kosteusvahti. Kysy omasta vakuutusyhtiöstäsi!

perhe istuu keittiön lattialla
https://www.asennustuotteet.fi/products/jussi-kosteusvahti
ABB Oy
Talo
keittiö
sähkö
kotiautomaatio
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
20232_80829.jpg
Led-valojen langattomalla ohjauksella lisää säädinpaikkoja
Langaton ohjaus, ns. kaukosäätö, toimii yksinkertaisena tapana valojen käyttämiseen silloin, kun perinteisiä sähköjohdotettuja seinäpainikepaikkoja ei ole tarpeeksi. Langaton ohjaus tarkoittaa helpoimmillaan valaistuksessa sitä, että valaisimeen liitetyn vastaanottimen ja ohjaimen väliin luodaan radioaaltoyhteys (RF). Langattoman yhteyden muodostaminen on yksinkertaista ja se toimii luotettavasti.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
20214_70040.jpg
Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita
Uuden talon valaistus on toteutettu käyttämällä runsaasti epäsuoraa led-nauhavalaistusta. Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita. LedStoren Janne Halttu suunnitteli valaistuksen LedStoren oman tuotemerkin tuotteilla asiakkaan kanssa niin, että eri tilojen toiminnallisuudet ja erilaiset valon tarpeet otettiin huomioon.Keittiöön suunniteltiin tasaista, hyvää työskentelyvaloa. Korkeassa olohuoneessa seinälle saatiin linjakasta valoa jakamaan tilaa. Kylpyhuoneissa led-nauhavalaistuksen ja spottivalaistuksen yhdistelmä sopii sekä tunnelmalliseen että kirkkaampaan valaistustarpeeseen. Omina tiloinaan otettiin myös huomioon makuuhuoneen, kuntosalin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen toiminnallisuudet ja tarpeet. Pihavalaistuksen toteutuksessa käytettiin hyväksi muurin pintaa sekä terassikansia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton