• Etusivu
  • Piha

Vinkit ulkokalusteiden kunnostamiseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Julkaistu 07.05.2020Päivitetty 27.11.2023
20237_64606.jpg

Säännöllisellä huolenpidolla ulkokalusteet ovat käytössä pitkään.

Ulkokalusteet joutuvat monesti sateiden ja auringonpaisteen armoille kesällä ja joskus jopa ympäri vuoden. Sen vuoksi ne kannattaakin huoltaa säännöllisesti, jolloin niistä pääsee nauttimaan pidempään. Keräsimme muutamia hyviä vinkkejä ulkokalusteiden kunnostamiseen.

Mitä öljyä minne?

Ympäri vuoden ulkona olevat kalusteet kannattaa käsitellä kalvoa muodostamattomilla tuotteilla ohjeiden mukaisesti. Seuraa pinnan kuntoa ja suorita huoltokäsittely, kun pinta on kuluneen ja kuivan näköinen. Valitse aina sävytetty tuote, sillä väritön tuote ei anna riittävää UV-suojaa.

Aiemmin öljytyille pinnoille käytetään aina jatkossakin öljyä. Et siis voi laittaa puunsuojaa puuöljyn päälle.

Vesiohenteisella öljyllä käsitellylle pinnalle voit vesiohenteisen öljyn lisäksi käyttää myös liuoteohenteista öljyä. Samaan tapaan aiemmin liuoteohenteisella käsitellyn pinnan voit uudelleenkäsitellä samalla tuotteella tai vesiohenteisella.

Jalo- ja kovapuu sekä lämpökäsitellyt pinnat voit käsitellä öljyllä, kuullotteilla, lakata tai maalata. Käytä lämpökäsitellylle puulle aina sävytettyä tuotetta.

Ennen pinnan käsittelyä

Kun käsittelet puupintaa kuultavilla tuotteilla, käsiteltävän pinnan lopullinen väri riippuu puulajista, puun kovuudesta ja alkuperäisestä värisävystä sekä käsittelykertojen määrästä. Tee koesively huomaamattomaan paikkaan varmistuaksesi lopullisesta väristä.

Ennen käsittelyä tulee käsiteltävät pinnat puhdistaa ja tarvittaessa pestä. Homehtuneet pinnat kannattaa pestä homeenpoistoaineella tai vastaavalla pesuaineella.

Jos haluat vaihtaa kestopuisten kalusteiden väriä vaaleammaksi, poista vanha öljy huolellisesti esimerkiksi terassipesuaineella, joka poistaa myös värin. Vanhan vaalean pinnan voit käsitellä uudelleen tummemmalla sävyllä poistamatta vanhaa väria alta. Värinpoisto ei onnistu jo valmiiksi tummilta, kovapuisilta kalusteilta.

20205_64607.jpg

Huomioitavaa käsittelyn aikana

Hyvä käsittelylämpötila on noin +15−20 °C ja ilman suhteellinen kosteus noin 50 %. Varmista myös, että käsiteltävä puu on kuiva ennen työn aloittamista. Lue tarkemmat suositukset ja käsittelyohjeet tuoteselosteesta ja/tai etiketistä aina ennen käyttöä. Paras sää öljykäsittelylle tai maalaamiselle on lämmin pilvipouta. Ulkokalusteiden suhteen paras tulos saavutetaan sisätiloissa ja kalusteet käsitellää mieluimmin syksyllä/syksyisin.

Sekoita sävytettyä puuöljyä huolellisesti ennen käyttöä ja silloin tällöin käytön aikana. Puuöljyssä väripigmentit painuvat purkin pohjalle ja käsittelyn aikana saattaa lautoihin tulla värieroja.

Käsittele ulkona myös puuosien päädyt huolellisesti sekä pohjustaessa että maalauksessa, ettei kosteus pääse imeytymään niistä puuhun. Älä jätä puuöljyä pinnoille lammikkoina, vaan pyyhi ylimääräiset pois. Liiallinen öljy pinnassa kesii helposti pois kuivuttuaan.

Laita tela ja sivellin muovipussiin ja sulje se hyvin niin voit käyttää niitä, mikäli maalaat myös seuraavana päivänä.

Käytä aina laadukkaita työvälineitä kauniin ja kestävän lopputuloksen saavuttamiseksi.

20205_64608.jpg
Info

Info

Ja muista!

Anna tuotteiden kuivua riittävästi. Pelkkä pinnan kuivuminen maaleissa ja lakoissa ei riitä, vaan niiden lopullinen kuivuminen kestää tuotteesta ja kalvon paksuudesta riippuen muutamasta päivästä kuukauteen.

Pese työvälineet käytön jälkeen huolellisesti, jolloin ne pysyvät käyttökelpoisina pitkään. Tarkkaile vuosittain pintakäsittelyiden kuntoa ja tee tarvittavat huoltokäsittelyt ajoissa!

Jos tuotetta jää jäljelle, sulje purkin kansi huolellisesti. Käännä purkki varovasti hetkeksi ylösalaisin, jolloin kansi sulkeutuu ilmatiiviisti. Avattu ja/tai sävytetty tuote ei kestä pitkäaikaista säilyttämistä.

Vie nestemäinen maalijäte ongelmajätteiden keräilypisteeseen. Tyhjät ja kuivat purkit voit viedä kierrätykseen tai yleiselle kaatopaikalle.

Ja nyt nauttimaan kesästä!

Woodcare.Guide Garden Furniture & Deck Oil

Garden Furniture & Deck Oil on erikoishoito-/käsittelyöljy ulkokäyttöön öljykäsitellyille puutarhakalusteille. Se soveltuu kaikenlaisille puille kuten tiikille, mahongille, männylle, pyökille ja tammelle.

Garden Furniture & Deck Oililla voit pidentää käsittelyväliä jopa kolmeen vuoteen. Öljy tunkeutuu syvälle puuhun ja antaa kestävän suojan kuivumista, kosteutta, likaa, sieniä ja lahoa vastaan. Garden Furniture & Deck Oil vahvistaa puun väriä ja rakennetta.

Garden Furniture & Deck Oilia on saatavilla harmaana ja ruskeana sekä värittömänä. Tuotteen sisältämät pigmentit peittävät puupintaa erinomaisesti.

20225_78257.jpg
Rakennuskemia Oy
Piha
terassi
pintakäsittely
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
20207_65817.jpg
Valitse oikea uretaanivaahto käyttötarkoituksen mukaan
Tavallisen pilli- tai pistoolivaahdon lisäksi markkinoilla on liuta erilaisiin tarkoituksiin räätälöityjä PU-vaahtoja. Löytyy matalasti turpoavaa, palosuojaukseen suunniteltuja ja liimaamiseen tarkoitettuja vaahtoja. PU-vaahto täyttää raot, on helppo asentaa ja eristää erinomaisesti. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille: tiili, betoni, laasit, puu, lasi, metalli, polystyreeni, kova PVC ja kova PU-vaahto.Löydä ala olevasta listauksesta itsellesi sopiva PU-vaahto.
20189_54579.jpg
Helppohoitoinen ja pitkäikäinen terassi
Nappaa tästä ideoita terassin ja oleskelualueen suunnitteluun. Pihakivien malli- ja värivalikoima on laaja. Ota kuitenkin pihakivien valinnassa huomioon muutamia eri asioita kuten pihan maastonmuodot, kiveysalueiden muodot sekä alueiden kuormitus ja hoito. Pienikokoinen kivi taipuu eri suuntiin kallistuviin kaatoihin ja muotoihin. Isokokoinen laatta sopii tasaisiin, maltillisesti kallistuviin kohteisiin. Mitä isompi kivi tai laatta, sitä vähemmän saumapintaa. Talon ja ympäröivän maiseman värit ohjaavat myös pihakivien värin valintaa.
20186_53376.jpg
Lasiterassi jokinäkymällä
Dekotalo Villa Vaski (kohde 33) sijaitsee rannassa ja lasiterassilta aukeavatkin upeat näkymät joelle. Lasitetun osuuden lisäksi avointa terassipinta-alaa on runsaasti. Lasiterassi on noin 22 neliötä.
201210_32621.jpg
Parvekelasitus pienentää asumisen hiilijalanjälkeä
Parvekelasitus pienentää asumisen hiilijalanjälkeä pysyvästi jo muutamassa vuodessa. Ramboll Finland Oy:n tutkimuksesta selviää, että Lumon 5 -parvekelasien elinkaaren aikaiset päästöt kuoletetaan 1,1 – 9,3 vuodessa, keskimäärin 3 vuodessa 4 kuukaudessa.Kuoletusajalla tarkoitetaan ajanjaksoa, jonka aikana parvekelasituksen energiansäästön myötä säästetyt päästöt saavuttavat tuotteen elinkaaren aikaiset päästöt. Tämän jälkeen parvekelasituksen nettopäästöt muuttuvat negatiiviseksi, eli saadaan puhdasta säästöä.Lue lisää Lumonin parvekelasituksestaJätä yhteydenottopyyntö!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton