• Etusivu
  • Talo

Väliseinän eristäminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.11.2023
Väliseinän eristäminen

© Adobe Stock

Väliseinät ovat jakavia rakenteita: sisäseiniä ja seiniä, jotka erottavat tiloja toisistaan. Asuinrakennuksissa seinät eristetään ääneneristävyyden parantamiseksi sekä paloturvallisuussyistä. Tietyissä tapauksissa vaaditaan ylimääräistä eristystä kuuman/kylmän poissa pitämiseksi.

Tarjolla olevat eristystuotteet täyttävät äänieristykselle asetetut minimivaatimukset. Ilmaääneneristyksellä tarkoitetaan oletettua äänieristysarvoa (R'w) niissä tiloissa, joissa äänieristystä on käytetty. Jotta ilmoitettuihin arvoihin päästään, rakenne ja kiinnitykset on tehtävä samalla tavalla kuin ääneneristävyysmittauksissa käytetyissä rakenteissa. Seinän välissä oleva kivivilla parantaa normaalin asunnon sisäisen väliseinän eristävyyttä n. 20 %.

Eristeiden leikkaaminen

Eristelevyjen leikkaamiseen tulee käyttää villaveistä ja linjalautaa tai leikkaaminen tulee suorittaa villanleikkuupöydällä. Leikkuupöytä on erinomainen työväline kun joudutaan leikkaamaan suuria määriä.

Asennus

Ääneneristävyyden kannalta eristetilan ei tarvitse olla täynnä eristettä. Esimerkiksi 66 mm runkoon riittää 50 mm eriste. Jos seinällä on vaatimuksia myös palon- tai lämmöneristyksen osalta, tulee eristetila olla täynnä eristettä.

Käsittely ja säilytys

Eristeet ovat erittäin tärkeä osa rakennusta ja eristetuotteita tulee käsitellä huolellisesti, jottei niiden laatu kärsi. Rakennustyömaalla tapahtuva varastointi asennusajankohtaan asti on suunniteltava tarkasti. Muovipakkaus suojelee tuotetta säävaikutuksilta väliaikaisesti. Eristeet tulee aina peittää, kun niitä säilytetään ulkona pidempiä aikoja. Jos eristeet kastuvat, pakkaukset tulee avata ja levyt kuivattaa sisätiloissa, ennen kuin ne asennetaan rakenteeseen. Älä koskaan asenna rakennukseen märkää eristettä. Jos eriste kastuu asennuksen aikana tai sen jälkeen, sitä ei saa kiinnittää pysyvästi ennen kuin se on kuivunut.

Talo
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20221_74425.jpg
Kolhuilta ei voi välttyä - ei niin ihmiset kuin seinätkään
Koti on meille jokaiselle tärkeä paikka. Siellä tapahtuu elämä: arjen ilot ja surut sekä kaikki siltä väliltä. Kolhuiltakaan ei voi välttyä – ei niin ihmiset kuin seinätkään.Kokemukset tekevät ihmisistä vahvoja ja kasvattavat kestämään sen, mitä eteen tuleekaan. Mutta kodin seinissä kestävyyttä pitää yllä vuosikymmenten aikana tapahtunut tuotekehitys sekä erilaiset tuote- ja rakenneratkaisut. Näin on myös kipsilevyjen kohdalla.
20212_68449.jpg
Kysymyksiä ja vastauksia liittyen joka kodin rakennuslevyyn
Markkinoiden kovin rakennuslevy, Gyproc Habito, on ollut markkinoilla jo useamman vuoden, mutta yhä edelleen levyn ominaisuudet herättävät mielenkiintoa ja kysymyksiä. Murretaanko siis pari myyttiä aiheesta?Voiko todella olla, että kipsipohjainen rakennuslevy kestää vauhtia ja elämää? Ja miten voi olla mahdollista, että painavienkaan esineiden ripustamiseen ei tarvita erikoiskiinnikkeitä vaan tavallinen puuruuvi riittää?
20211_68124.jpg
Teräksinen moduulirakentaminen on ekologinen vaihtoehto
Moduulirakentaminen on helppo ja turvallinen tapa rakentaa nopeasti asunto-, sairaala- tai toimistomoduuleita. Aulis Lundell Oy on innovoinut muuntojoustavia tilaratkaisuja sekä ihmisten että rakennusmääräysten muuttuviin tarpeisiin. Moduulirakentamista on tehty jo aikojen alusta puusta, mutta Aulis Lundell Oy:n moduulien rungot tehdään kierrätettävästä ja turvallisesta teräksestä.
20213_69375.jpg
AKOwall kaikkien rakennusten kaikkiin väliseiniin
AKOwall on ontelomainen, kivirakenteinen väliseinäelementti. Se eristää hyvin ääntä ja sen käyttö onkin lisääntynyt kouluissa, sairaaloissa, palvelutaloissa ja päiväkodeissa. AKOwall on palamaton ja kosteudenkestävä seinämateriaali, jonka asiakas saa aina valmiiksi asennettuna.‒ Elementit toimitetaan työmaalle huonetilan korkuisina ja niiden pystysaumassa on pontti, jonka varmistaa, että seinistä tulee heti tasaiset, vesieristys- ja tasoitevalmiit suorat pinnat, kertoo Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n myyntipäällikkö Jari Salo. Koska seinät ovat ontelomaisia, niihin päästään asentamaan LVIS-putkia hyvin aikaisessa vaiheessa. Lisäksi seiniin ei tarvitse tehdä tekniikalle roiloja ja rakentamisajan pölymäärät saadaan minimoitua, jatkaa Salo.Rakennusbetoni- ja Elementti Oy suunnittelee, tuottaa väliseinämateriaalin ja hoitaa asennuksen yhteistyössä koulutetun aliurakoitsijaverkoston kanssa.
perustustäyttö kaivurilla
Yleisimmät perustusvauriot ja niiden syyt
Erilaisia perustustapoja ovat anturaperustukset, laattaperustukset sekä paaluperustukset. Vanhemmissa kiinteistöissä rakennus on saatettu perustaa luonnonkivistä tehdylle perusmuurille tai nurkkakiviperustukselle.Nurkkakiviperustuksessa, kuten nimestä voi päätellä, tukeutuu rakennus nurkistaan sekä väliseinien ja ulkoseinien liitoskohdista isoihin luonnonkiviin. Luonnonkivimuuriperustuksen tekovaiheessa ei ole käytetty laastia, vaan kivimuuri on toteutettu latomalla kiviä tiiviisti niin kutsutuksi kylmämuuriksi.Jokaisella perustustavalla on omat tyypillisimmät vaurionsa ja näiden ollessa tiedossa tulisikin kiinnittää eritystä huomiota vaurioiden ennaltaehkäisyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton