Sisustuksen uusi aalto vuonna 2024 – Biofilinen suunnittelu
AI:n luoma kuva biofilisesta sisustuksesta. Kuva Adobe Stock.
Vuosi 2024 on täällä, ja se tuo mukanaan uusia tuulia sisustuksen maailmaan. Kotimme ovat paikkoja, joissa vietämme suuren osan ajastamme, ja sisustustrendit heijastavat yhä enemmän henkilökohtaisia arvojamme ja elämäntapaamme. Tänä vuonna trendit kutsuvat meitä luomaan tiloja, jotka eivät ainoastaan näytä hyvältä, vaan myös tuntuvat hyvältä sekä vievät meidät takaisin luonnon pariin.
Kun ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan sisätiloissa, he menettävät yhteyden luontoon, jolla hyvin herkästi on negatiivisia vaikutuksia mielenterveyteen. Nina Rissanen kertoo kandidaattityössään luonnolla olevan tutkitusti monia hyvinvointivaikutuksia, ja erään ajattelutavan mukaan nämä vaikutukset johtuvat ihmisille synnynnäisestä biofiliasta. Biofilia tarkoittaa ihmisten tuntemaa luontorakkautta ja halua kokea yhteyttä luonnon kanssa. (Lähde: Nina Rissanen, Biofilinen suunnittelu – hyvinvointia tilaan? 2019)
Luonnonläheisyys ja biofilinen suunnittelu
Biofilinen eli luonnonmukaisen suunnittelun filosofia, jatkaa kasvuaan vuonna 2024. Se ei ole pelkästään esteettinen valinta, vaan myös tapa edistää hyvinvointia ja luoda yhteyden tunnetta luontoon.
Biofilinen suunnittelu on sisustusfilosofia, joka pyrkii tuomaan luonnon elementtejä sisätiloihin ja edistämään ihmisten hyvinvointia. Se perustuu ajatukseen, että ihmisillä on synnynnäinen tarve olla yhteydessä luontoon. Tämä suunnittelutapa voi sisältää esimerkiksi viherkasvien käytön, luonnonmateriaalien, kuten puun ja kiven, hyödyntämisen sekä luonnonvalon maksimoinnin tiloissa.
Biofilisessa suunnittelussa korostetaan myös tilojen esteettisyyttä ja monikäyttöisyyttä. Esimerkiksi yritysten aulatiloja voidaan suunnitella monitoimitiloina, jotka palvelevat sekä työntekijöitä että asiakkaita, ja joissa viherkasvit ja luonnonmateriaalit luovat miellyttävän ympäristön.
Lisäksi biofilinen suunnittelu voi olla osa laajempaa kaupunkisuunnittelua, jossa pyritään luomaan hyvinvoivia kaupunkeja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi viherkattojen ja kaupunkipuistojen rakentamista, jotka lisäävät luonnon läsnäoloa tiiviisti rakennetuissa ympäristöissä.
Mitä biofilinen tarkoittaa sisustussuunnittelussa?
Biofilinen sisustussuunnittelu sisätiloissa tarkoittaa luonnon elementtien, kuten kasvien, veden, valon ja luonnonmateriaalien, kuten puun ja kiven, integroimista osaksi sisätilojen suunnittelua. Tavoitteena on luoda ympäristö, jotka edistää ihmisen hyvinvointia ja tuo hänet lähemmäs luontoa.
Tässä muutamia esimerkkejä biofilisen suunnittelun soveltamisesta sisätiloissa:
- Luonnonvalon hyödyntäminen: Suurten ikkunoiden ja valoa heijastavien pintojen käyttö maksimoi luonnonvalon määrän tilassa.
- Kasvien käyttö: Viherseinät ja huonekasvit tuovat vihreyttä ja raikkautta sisätiloihin.
- Luonnonmateriaalit: Puu, kivi, ja muut luonnonmateriaalit luovat lämpimän ja kutsuvan tunnelman.
- Veden elementti: Vesiaiheet, kuten pienet suihkulähteet tai akvaariot, lisäävät tilaan rauhoittavaa elementtiä sekä luonnon äänimaisemaa.
- Luonnonmuotojen jäljittely: Kaarevat muodot ja orgaaniset kuviot sisustuksessa ja kalusteissa matkivat luonnon orgaanisia muotoja.
Info
Fun Fact
Vihreä väri sisustuksessa on tunnettu sen rauhoittavasta vaikutuksesta. Se liitetään usein luontoon, kasvuun ja rauhaan. Vihreän sävyt voivat myös lisätä luovuutta ja keskittymiskykyä, mikä tekee siitä hyvän valinnan työ- ja opiskelutiloihin.
Vihreä herättää mielikuvia elinvoimasta ja raikkaudesta, ja symboloi toivoa sekä uudistumista. Kirkkaammat vihreän sävyt tuovat energiaa ja eloisuutta tilaan, kun taas tummemmat sävyt luovat seesteisyyttä ja syvyyttä. Vihreä väri parantaa ihmisten viihtyvyyttä tiloissa.
Yleisesti ottaen vihreä väri vaikuttaa positiivisesti ihmisen mielialaan ja voi auttaa luomaan harmonisen ja tasapainoisen ympäristön.
Äänimaailma liittyy biofiliseen suunnitteluun
Biofilinen suunnittelu voi sisältää myös äänimaisemien luomisen, joka jäljittelee luonnon ääniä, kuten lintujen laulua tai veden solinaa. Äänimaailma luo tilaan rentouttavaa vaikutusta.
Äänimaailmaan pystytään erinomaisesti vaikuttamaan aistiesteettömillä liukuovilla. Biofilisessä suunnittelussa rauhallisen äänimaailman luominen sisätiloihin rentouttaa ja lievittää stressiä. Samanaikaisesti aistiesteettömät ja hiljaiset liukuovet tarjoavat saumattoman siirtymän eri tilojen välillä, mikä vahvistaa tilan avoimuutta ja esteettömyyttä. Yhdistämällä nämä kaksi elementtiä, sisustus ei ainoastaan puhuttele visuaalisia aisteja, vaan myös kuuloaistia, luoden kokonaisvaltaisen ja harmonisen ympäristön.
Kun astumme kotiin, ensimmäinen kosketus tilaan on usein ovi. Se ei ole vain kulkureitti, vaan myös sisustuselementti, joka määrittelee tilan tuntua ja toiminnallisuutta. Vuoden 2024 sisustustrendeissä liukuovet nousevat esiin monipuolisina ratkaisuina, jotka yhdistävät esteettisyyden ja käytännöllisyyden uudella tavalla.
Liukuovet ovat ihanteellisia tilanjakajia ja liukuovet mahdollistavat tilojen monikäyttöisyyden. Ne voivat erottaa työtilan olohuoneesta tai luoda yksityisen tilan avoimeen tilasuunnitteluun. Samalla ne ovat sisustuselementtejä, jotka voivat yhdistää tai erottaa eri toimintoalueita kodissa.
Lue miten teet käytännöllisen työtilan kotitoimistolle liukuovista >>
Vuoden 2024 sisustustrendeissä liukuovet ovat enemmän kuin vain käytännöllisiä tilanjakajia. Ne ovat osa kodin henkeä, jotka heijastavat asukkaiden tyyliä ja arvoja. Ne ovat monimuotoisia elementtejä, jotka tuovat tilaan sekä toiminnallisuutta että esteettisyyttä. Liukuovien avulla voimme luoda tiloja, jotka ovat sekä kauniita että käytännöllisiä, ja jotka elävät harmoniassa vuoden 2024 sisustustrendien kanssa.
Kestävän kehityksen edelläkävijä
Kestävän kehityksen mukaiset valinnat ovat yhä tärkeämpiä. Liukuovissa tämä tarkoittaa ympäristöystävällisten materiaalien ja paikallisten tuotteiden suosimista. Tämä ei ainoastaan vähennä ympäristövaikutuksia, vaan myös tukee paikallista taloutta ja käsityöläisyyttä.
Kotimaiset Liune-ovet on vastuullinen valinta:
- Liunen puolikovissa MDF-kuitulevyovissa käytetyt mänty ja kuusi ovat peräisin ainoastaan harvennushakkuusta saadusta puumateriaalista.
- Runkoelementit valmistetaan CE-merkityistä teräsprofiileista, jotka kestävät takuulla kaikkia ilmasto-olosuhteita.
- Teräsrakenteet eivät pala tai lahoa, ja niiden pitkäaikaiskestävyys on tutkitusti markkinoiden paras.
- Rakenteiden muunneltavuus lisää Liune-väliovien käyttöikää ja pieni huoltotarve säästää elinkaarikustannuksia.
Info