Kattoremontti talvella?
10 hyvää syytä, miksi juuri talvella
Kattoremontti kestää keskimäärin vain muutaman päivän, mikä on remonttien maailmassa äärettömän lyhyt aika.
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?
Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.
Väite 1: ”Lumihan estää katon kunnon tutkimisen – eihän sieltä hangen alta mitään voi nähdä”
– On totta, että talvella hyvin usein on lunta katon päällä, mutta se ei ole este katon kuntokartoitukselle. Kuntokartoitus ei ole vain silmämääräisesti katon silmäilyä, vaan sen tarkoitus on antaa vedenpitävää tietoa itse katon kunnosta. Onhan tarkoituksena, että kuntokartoituksen antaman tuloksen pohjalta voidaan tehdä se varsinainen remonttipäätös. Katon kuntoa ei siis tarkastella vain vesikatteen päältä, vaan katon kunto tutkitaan myös yläpohjasta käsin – näin lumi ei haittaa kartoituksen tekemistä.
Väite 2: ”Eikös kattoremontti ole pitkä prosessi?”
– Lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna ei. Kattoremontti itseasiassa kestää keskimäärin vain muutaman päivän, mikä on remonttien maailmassa äärettömän lyhyt aika. Ja lisäksi mietitäänpä tilannetta siltä kannalta, että kuntokartoituksen yhteydessä havaitaan, että katto on syytä vaihtaa. Eikö se silloin kannata vaihtaa mahdollisimman pian, eikä odottaa kevään ja kesän saapumista – ja samalla huomata alkuperäisen tilanteen pahentuneen talven aikana? Nautitaan kesän auringosta ja kauniista säästä, huolehditaan katto kuntoon jo talvella.
Väite 3: ”Mutta hyvänen aika! Koko talohan jäähtyy, jos katto on revitty irti.”
– Tämä on itseasiassa hyvin yleinen mielikuva, sillä kukapa nyt haluaisi päästää kallista lämpöä taivaan tuuliin. Mutta tosiasia on, että kattoremontin aikana lämpö ei pääse karkuteille ja lämmittämään harakoiden varpaita. Vesikaton alle asennetaan ensin hengittävä aluskate, vasta sitten vaihdetaan vesikatto. Lisäksi vesikatto itsessään ei toimi eristeen tavoin eikä näin ollen eristä lämpöä, vaan se on yläpohjassa olevien eristeiden tehtävä. Näinpä vanhan vesikaton voi purkaa myös pakkasilla.
Väite 4: ”Remontin tieltä tarvitsee varmaan muuttaa evakkoon”
– Ei suotta, sillä koti pysyy remontin aikana mukavan lämpöisenä. Piha-alueellakin on turvallista liikkua, sillä työvälineiden nostoalue sekä asentajien tarvitsema piha-alue rajataan lippusiimalla. Asentajilta kannattaa kysyä ohjeita turvalliseen liikkumiseen, mutta kotona olo ei suinkaan ole kielletty. Hieman melua remontista toki aiheutuu, mutta tässäkin pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan ihmiset huomioon.
Väite 5: ”Onko se sitten talonomistajan tehtävä pudottaa katolta lumet ennen työmiesten tuloa?”
– Ei suinkaan. Lumenpudotus on paitsi iso työ, mutta myös vaarallinen työ. Emme Kattokeskuksella halua ottaa riskiä siitä, että joku loukkaantuu, joten me huolehdimme lumenpudotukset ennen vanhan vesikaton pois purkamista. Tästähän voi ajatella jopa niin, että omakotiasuja saa mukavan pienen lisäedun yhden lumenpudotuskerran jäädessä väliin.
Väite 6: ”Kuinka paljon piha kärsii remontista?”
– Itse asiassa tässäkin tapauksessa talvi näyttää nuo positiiviset puolensa. Maa on talviaikaan jäässä ja routa suojaa nurmikkoa sekä pihan istutuksia. Näin ollen työkalut, koneet sekä materiaalit eivät aiheuta vahinkoa pihalle.
Väite 7: ”No ihan varmasti vähintäänkin sataa sisälle.”
– Emme mekään voi valitettavasti vaikuttaa säähän, mutta talviseen aikaan on pienempi todennäköisyys sille, että töitä voidaan joutua tekemään vesisateessa työn loppuvaiheilla. Vanhaa kattoa emme pura pois, jos on vaarana, että taivaalta sataa alas vettä, joten koti ei tule kastumaan kattoremontin aikana. Aluskatteen asentamisen jälkeen pieni vesisade ei loppuja työvaiheita haittaa.
Talvella ja pakkasilmalla ilma on kuivempaa, ja sen myötä vesisateet ovat harvinaisempia kuin muina vuodenaikoina. Uudet materiaalit pysyvät kuivina ja remonttia tehdessä ei tarvita niin paljon suojaustakaan.
Väite 8: ”Pitkät jonot ovat varmaan ympärivuotinen ongelma”
– Kevät, kesä sekä syksy ovat useilla remontteja tekevillä yrityksillä kiireistä aikaa. Silloin valitettavasti pitää kalenteriaan katsomalla todeta, että remontin toteutusta voi joutua odottelemaan, jonossa kun on monta kohdetta. Näin talven koittaessa ja koko talven ajan on itse asiassa helpompaa saada kattoremontti ajoitettua juuri siihen haluamaasi ajankohtaan jonojen ollessa kesää lyhyemmät. Kattoremontin sesonkiaika on ihan ympäri vuoden – se kannattaa muistaa.
Väite 9: ”Hinta on taatusti kalliimpi talvella.”
– Jälleen kerran voi positiivisella tavalla yllättää. Talvella on toki vaikutusta kattoremontin hintaan, mutta ei välttämättä negatiivisella tavalla. Remontin voi saada jopa edullisemmin juuri sen takia, kun palvelua hyödyntää kesäsesongin ulkopuolella.
Jos haluat etukäteen arvioida mahdollisen kattoremontin hintaa, pääset kokeilemaan kattolaskuriamme oheisen napin kautta. Voit myös halutessasi pyytää tarjouksen omasta kohteestasi.
Väite 10: ”Eikö ole vaarana, että kattomiehet liukastelevat talvella katolta?”
– Kyllä ja ei, liukastumisen vaara on aina. Talvi on liukas vuodenaika aivan kaikille, mutta Kattokeskuksella otetaan kattoasentajien turvallisuus tosissaan ja vakavasti. Aina ennen kattoremontin aloittamista asennamme putoamissuojauksen, jotta varsinainen asennustyö sujuu turvallisesti. Kaiteiden ansiosta asentajillamme on turvallista liikkua liukkaallakin katolla jo aamun pimeinä aikoina.