Säästä energiaa, tiivistä ikkunat ja ovet oikein
Kevät on oivaa aikaa tiivistää ovet ja ikkunat, samalla kun ne pesee ja huoltaa muutenkin. Vaikka tiivistystyö ei vaikeaa olekaan, on siinä omat huomioitavat seikkansa.
Info
Tiivistäminen ja sen hyödyt
Tiiviste on kahden pinnan välissä oleva eristävä kerros. Tiivisteiden vaihtaminen on helppoa ja sen avulla on helppo aloittaa onnistuneet remonttikokemukset. Oikein hoidetun tiivistämisen on todettu parantavan selkeästi asumisviihtyvyyttä, koska tiivistäminen vähentää vedon ja kylmän tunnetta asunnossa.
Tiivistäminen estää epäpuhtaan ulkoilman, veden ja kosteuden pääsyn sisätiloihin tai rakenteisiin ja estää laho- ja homevauriot. Lisäksi oikea tiivistäminen vähentää melun pääsyä huoneistoon ja mahdollistaa toimivan ilmanvaihdon.
Tiivisteet estävät hyönteisten pääsyn huoneistoon. Vedon hävitessä asunnosta, lämmitystarve vähenee ja näin ollen energiankulutuksen on todettu pienenevän 5-10 % riippuen kohteesta. Lisäksi oikea tiivistäminen pidentää ikkunoiden ja ovien elinkaarta sekä mahdollistaa tehokkaamman energiankäytön ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.
Hyvin huolletut ikkunat ja ovet toimivat kunnolla, mikä lisää asumisviihtyisyyttä. Oikealla tiivistämisellä asunnon huonelämpötilaa voidaan laskea ilman, että asumismukavuus kärsii. Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun huoneen oleskelulämpötila on keskimäärin 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana.
Tiivistäminen voidaan tehdä kesäaikaan ja määrävälein ikkunoiden pesun tai huoltomaalausten yhteydessä. Yleensä tiivistäminen tehdään syystalvella, kun havaitaan vedon tai kylmän tuntua ensimmäisten yöpakkasten tullessa. Tiivistämisen olosuhteet vaikuttavat suoraan tiivistämisen laatuun. Tiivistämistä tulisi välttää alle +5 asteen lämpötilassa.
Valitse tiiviste oikein
Jos entinen tiivisteprofiili tai tyyppi on ollut toimiva, kannattaa valita samanlainen tilalle. Erilaisia tiivisteitä ovat mm. uratiivisteet, itseliimautuvat tiivisteet sekä silikonitiiviste.
Uratiivisteet ovat uraanpainettavia O-profiilin tiivisteitä ikkunoihin tai oviin, joissa on ura tiivisteen kiinnitysnuolta varten. Olennaisimmat erot näiden kahden tuotteen välillä ovat ne, että ikkunatiivisteen halkaisija on 8 mm ja ns. uranuoli on keskellä tiivistettä ja ovitiivisteen halkaisija on 10 mm ja tiivisteen uranuoli on tiivisteen laidassa.
Itseliimautuvat tiivisteet ovat kaikkein helpoimpia asennettavia. Et tarvitse mitään erityisiä työvälineitä, vain sakset tiivisteen leikkaamiseen oikeaan mittaan. Ennen tiivistämisen aloitusta on hyvä varmistaa tiivistettävään rakoon parhaiten soveltuva tiiviste.
Mikäli tiivistettävässä ovessa tai ikkunassa ei ole vanhaa tiivistettä, yksi hyvä keino oikean paksuisen tiivisteen löytämiseen on laittaa sinitarra tiivistettävään rakoon, sulkea ikkuna tai ovi ja tarkistaa sinitarraan jääneen painauman paksuus. Tiivisteen oikea koko on n. 2-3 mm paksumpi kuin kokoon painunut sinitarra.
Itseliimautuvia tiivisteitä on saatavilla neljässä eri profiilissa (E, P, D ja Omega).
Itseliimautuvan tiivisteen asennus:
1. Vanhat tiivisteet poistetaan mekaanisesti ja mahdolliset niitit irrotetaan samalla. Puhdista
pinta huolellisesti ja pyyhi lopuksi vaikka asetonilla, jolloin saat varmasti kaiken rasvan ja lian irti. Tiiviste pysyy parhaiten puhtaalla pinnalla.
2. Toiset tiivisteet toimitetaan rullissa, joissa kaksi tiivistettä on kiinni toisissaan. Erota tiivisteet ennen teipin irrottamista.
Asennettaessa uutta teipattavaa tiivistettä on syytä varoa käsien osumista teipin liimapintaan, sillä käsistä irtoava rasvaisuus heikentää liimauskykyä.
3. Asenna uusi tiiviste paikoilleen. Paljon avattavissa ikkunoissa/ovissa voit myös niitata tiivisteen päät parantaaksesi niiden kiinni pysymistä. Aiemmin tiivistettyihin toimiviin oviin ja ikkunoihin tiivisteet asennetaan entisen tiivisteen tilalle. Tiivisteet asennetaan sisä- ja/tai välipuitteeseen. Noudata aina pakkauksen ohjeita.
Uratiivisteen asennus:
Myös uratiivisteen asennus aloitetaan poistamalla vanhat ja puhdistamalla pinta. Vertaa vanhaa tiivistettä uuteen.
Uuden uratiivisteen asennus kannattaa aloittaa ylhäältä alaspäin, jolloin uratiiviste on helpompi painella sormilla uriin sisään. Uran väljyys saattaa vaihdella eri ikkunoiden / ovien välillä, kapeampi ura ei haittaa tiivistyksessä, se vain tarkoittaa, että tiiviste tulee kiinni tiukemmin. Asennettaessa tiiviste tulee katkaista jokaisessa kulmassa – ei taittaa!