• Etusivu
 • Talo

Milloin on ikkunoiden ja ovien tiivistämisen aika?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 16.05.2022
20224_77949.jpg

Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.

Ikkunaongelmia?

-

Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella

: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.

- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.

- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.

Miksi korjata ikkunoiden ja ovien tiivistystä?

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on yksi niistä pienistä perusasioista, jotka hyvin hoidettuna parantavat asumisviihtyvyyttä ja pienentävät asunnon energiankulutusta. Oikein tiivistetyt ikkunat, ovet ja niiden liitoskohdat vähentävät vedon tunnetta asunnossa, vähentävät asunnon lämmitystarvetta ja kesäisin ei päästä lämmintä ilmaa tai pölyäs sisälle.

Oikealla tiivistämisellä voidaan parantaa oleskeluviihtyvyyttä, estää vedon, melun, kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsy asuntoon sekä säästää energiaa merkittävästi, jopa 5-20%. Riippuen tuotteen laadusta, ikkunan tiivisteitä saattaa joutua vaihtamaan jopa kymmeniä kertoja ikkunan elinkaaren aikana.

Uusiessa tiivisteet, kannattaa tarkistaa kyseisen tuotteen kestävyys - laaduissa sekä materiaaleissa on konkreettisia eroja.Tiivisteiden kuntoolisi hyvä tarkistaa vuosittain ikkunanpesun yhteydessä tai vähintään viiden vuoden välein materiaalista riippuen.

20218_34114.jpg

Milloin ikkunoiden ja ovien tiivistys tehdään?

Tiivistäminen kannattaa tehdä kesällä ja määrävälein ikkunoiden pesun tai huoltomaalausten yhteydessä, mutta monesti se tehdään syystalvella, kun havaitaan vedon tai kylmän tuntua ensimmäisten yöpakkasten tullessa. Tämä vaikuttaa tiivistämisen suorittamiseen ja laatuun.

Ikkuna- ja ovitiivisteitä on saatavilla kätevissä kuluttajapakkauksissa.
Ikkuna- ja ovitiivisteitä on saatavilla kätevissä kuluttajapakkauksissa.

Ikkuna- ja ovitiivisteiden tarkistuslista

 • Ota selvää talon ilmanvaihtojärjestelmästä ja kysy ohjeet tiivistämiseen ikkuna- ja ovivalmistajalta tai katso ohjeet heidän toimittamasta huoltokirjasta tai talohuoltokirjasta jos mahdollista.
 • Taloyhtiöissä ilmoita mahdollisista tiivistysongelmista isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle.
 • Jos entinen tiivisteprofiili tai tyyppi on ollut toimiva, niin on hyvä valita samanlainen tilalle. Tiivisteprofiileja ja materiaaleja on useita eri käyttötarkoituksia varten.
 • Isot, raskaat ja hankalasti käsiteltävät ikkunat ja ovet on parempi tiivistää paikallaan, mutta varsinkin kesäaikaan pienet ikkunat ja ovet on kätevä irrottaa saranoiltaan ja tiivistää tason päällä.
 • Vanhat tiivisteet irrotetaan repimällä ja mahdolliset niitit puukon tai ruuvimeisselin avulla. Uratiivisteet voidaan irrottaa vetämällä tiiviste ulos siihen tarkoitetusta raosta. Ikkunoiden välit tulee puhdistaa imuroimalla ja kostealla rievulla pyyhkien. Tiivisteen asennuskohta tulee puhdistaa hyvin liasta, pölystä ja vanhasta liimasta esim. asetonilla. Paras lopputulos saavutetaan jos tiiviste asennetaan suoraan huoltomaalattuun pokaan.
 • Ennestään tiivistetyissä ja toimivissa ovissa ja ikkunoissa tiivisteet asennetaan entisen tiivisteen tilalle. Tiivisteet asennetaan sisä- ja/tai välipuitteeseen varmistaen, ettei näiden väliin muodostu hikoilua, joka johtaa talvella jäätymiseen. Tätä ongelmaa ei yleensä synny jo kysymyksessä on ns. lämpölasielementti.
 • Ulkopuite tulee tiivistää niin, että tiivisteeseen jätetään n. 20 mm rako ylä- ja alapuitteen tiivisteen molempiin päihin, mutta pystypuite tiivistetään kokonaan. Näin estetään veden, lumen, kylmän, pölyn ja melun pääsy puitteiden väliin. Toimenpide säästää rakennetta ja pidentää ikkunoiden ikää ja huoltoväliä.
 • Asentaminen on kätevääitseliimautuvien tiivisteiden ansiosta, joissa poistetaan liiman suojus tai uratiivisteen nuolen painuessa uraan. Silikonilla liimattava silikonitiiviste on hyvä saneerauskohteissa, jossa tiivistettävä rako vaihtelee.
 • Nurkissa tiivisteeseen voidaan leikata kolmilovi, jotta se on helppo taittaa nurkan toiselle puolelle.
 • Ilman korvausilmaventtiileitä olevissa koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa huoneistoissa on liian tiiviit ikkunat, jotka aiheuttavat ongelmia ja sen voi havaita alipaineena ja esim. postiluukun viheltämisenä. Korvausilman tarve voi aiheuttaa ilmavuotoja muissa rakenteissa, joten näissä kohteissa korvausilmaa varten poistetaan tiivistettä pokan yläosasta riittävästi (tee testi ensin 10 cm pätkän poistolla).
20218_72020.jpg
Rakennuskemia Oy
Talo
ulko-ovi
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on vuosittain ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen tarve tulee esille monesti vasta lämmityskaudella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti. Talvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C lämpötilassa. Tiivisteen varmistamiseen kannattaa käyttää nitojaa, jolla varmistetaan vähintään tiivisteiden päiden pysyminen kiinni.
20196_58624.jpg
Lämpö karkaa talvella ja viileä kesällä - Vinkit ikkuna- ja ovihuoltoon
Miksi ikkunoita ja ovia kannattaa huoltaa kesäisin?Talvella valitetaan lämmön karkaamisesta harakoille ja vedosta, kun ikkunanpuitteista tulee kylmä sisälle. Kesällä on kuuma, kun lämmin ilma pääsee raoista sisään.Ikkunoiden ja ovien raoista tuleva ja karkaava ilma saadaan kuriin, kun raot tukitaan. Vaikka kesä on nyt todella lämmin, kylmät ilmat yllättävät joka vuosi. Talvella pahimmat vuotopaikat ovat jääneet mieleen ja kun kesällä kotona tehdään muutenkin huoltotöitä, muistithan tarkastaa myös talvella kiusaavat vuotokohdat!Ennakointi ja energiansäästö, kaksi tärkeää E:tä, tekevät asumisesta mukavaa - ja entistä halvempaa.
20219_72595.jpg
Veto muistiin nyt, korjaus ilmojen lämmetessä
Ihminen säteilee lämpöä pois kehosta. Vedon tunne tulee kehon paikallisesta jäähtymisestä, joka taas johtuu siitä, miten nopeasti ilma kuljettaa lämmön pois. Nilkat esimerkiksi viilentyvät herkästi, sillä kylmä ilmavirta liikkuu alas päin. Tästä syystä moni kulkee kotonaan villasukat jalassa ja t-paita päällä.Huoneen lämpötilan laskiessa alle optimaalisen 21–22 °C, ihminen tuntee vedon herkemmin. Vedontunne aiheutuu, kun tuloilmaa pääsee hallitsemattomasti sisätiloihin. Korvausilman sisääntulo onkin haasteena painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa vanhemmissa taloissa. Korvausilmaa tulee hyvin usein "vääristä paikoista" esimerkiksi huonosti tai väärin tiivistetyistä ikkunoista ja ovista.
20183_52190.jpg
Tiivistä autotallin ovi pakkaselta ja pölyltä
Autotallin kosteus- ja veto-ongelmat voidaan korjata yksinkertaisesti tiivistämällä ovi uudelleen. Mikä tahansa tiiviste ei kuitenkaan sovellu autotallin oveen.
20212_68416.jpg
Miten estetään ikkunoiden huurtuminen?
Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niistä ei saa vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?
20228_79438.jpg
Turvallinen sekä energiatehokas - autotallinovi, joka tunnistaa myös esteen
Autotallinovi on muutakin kuin vain ovi. Kestävä, energiatehokas sekä helppokäyttöinen ovi pitää autosi sekä omaisuutesi turvassa. Helppokäyttöisyyden lisäksi ovien yhtenä tärkeänä ominaisuutena on niiden turvallinen käyttö iästä riippumatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton