• Etusivu
 • Talo

Muista nämä asiat, kun mietit kannattaako tiivisteitä vaihtaa

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Julkaistu 25.02.2021Päivitetty 20.11.2023
20212_68835.jpg

Ikkunatiivisteitä saattaa joutua vaihtamaan jopa kymmeniä kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Tämä johtuu erityisesti tiivisteiden laadusta ja kestävyydestä. Vedontunne on varmasti se ensimmäinen mieleen tuleva syy ikkuna- ja ovitiivisteiden vaihtamiselle. Vetoisassa huoneessa asumismukavuus kärsii. Kun tiivistät ikkunat ja ovet oikein, huoneen lämpötilaa voidaan laskea 20-21 asteeseen asumismukavuuden siitä kärsimättä. Tiivisteet on hyvä tarkastaa vuosittain.

Uudet ja toimivat tiivisteet estävät melun, kosteuden ja lian pääsyn sisätiloihin. Oikealla tiivistämisellä pienennät energiankulutusta ja samalla vähennät omia lämmityksestä johtuvia hiilidioksidipäästöjäsi. Huolellisella tehty, ehjät ja asianmukaiset tiivisteet voivat säästää jopa 5-20 % vuotuisissa lämmityskustannuksissa.

Muita tiivisteiden heikosta kunnosta kertovia merkkejä ovat, jos tiivisteistä löytyy nokea tai pölyä. Tämä kertoo tiivisteiden olevan liian ohuet tai tiivisteet vuotavat. Sama syy on, jos ikkunapuitteiden välitilassa on vettä tai lunta. Jos taas ulkolasin sisäpuolella on jäätä tai höyryä, sisäikkunan tiiviste on liian ohut tai vanhentunut.

Kun sisälasi höyrystyy, ulkoikkunasta puuttuu tiiviste. Sisälasit höyrystyvät myös, jos huoneessa on liian korkea kosteusprosentti, ikkunan edessä on verho tai runsaasti kukkia. Tilassa saattaa olla myös heikko ilmanpoisto tai korvausilmaventtiili puuttuu kokonaan.

Tiivisteiden kestävyys vaihtelee:

 • PU-tiiviste (ns. pölytiiviste/vaahtomuovitiiviste) 0,5-2 vuotta
 • EPDM-tiiviste (yleisin kuluttajatiiviste) 4-8 vuotta
 • Silikonitiiviste (ura- tai putkitiiviste) noin 15-20 vuotta
 • TPE-tiiviste (ympäristöystävällinen uratiiviste) 12-15 vuotta

Tuuletusraolla vai ilman?

Ota aina selvää huoneiston korvausilman lähteestä, ettet mene tukkimaan korvausilman reittiä ikkunan karmien ja puitteiden välistä. Kysy ohjeet tiivistämiseen ikkuna- ja ovivalmistajalta.

 • Ilmanvaihto ei ole ikkunoiden kautta = sisäpuitteet tiivistetään ilman tuuletusrakoja
 • Ilmanvaihto ikkunoiden kautta = jätä raot tiivisteisiin
 • Toisiinsa kytketyt sisä-ja keskipuitteet (MSK-ikkunat) = jätä väliin tuuletusraot
 • Ulkopuitteeseen jätetään tuuletusrako

Ilman korvausilmaventtiileitä olevissa koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa huoneistoissa on liian tiiviit ikkunat, jotka aiheuttavat ongelmia ja sen voi havaita alipaineena ja esim. postiluukun viheltämisenä. Korvausilman tarve voi aiheuttaa ilmavuotoja muissa rakenteissa, joten näissä kohteissa korvausilmaa varten poistetaan tiivistettä puitteen yläosasta riittävästi (tee testi ensin 10 cm pätkän poistolla).

Info

Info

Vältä yleisimmät virheet tiivistämisessä

 • Asennus liian kylmällä ilmalla alle +5 astetta, poislukien uratiivisteet.
 • Heikot pohjatyöt kuten: vanhat liimajäänteet, pöly ja lika, rasvajäämät
 • Epätasainen pinta karmissa
 • Asennuksen aikana sormin liimapintaan koskeminen
 • Asennettavalla pinnalla oleva maali/lakka ei ole täysin kuivunut
 • Asennettavalla pinnalla on käytetty puunsuojatyyppistä käsittelyä, josta tiiviste voi irrota helposti

Uratiivisteen asennus

Asennettaessa tiiviste tulee katkaista jokaisessa kulmassa – ei taittaa!

1. Joskus vanhat uratiivisteet on niitattu kiinni oveen tai ikkunaan. Poistettaessa uratiivistettä on syytä poistaa myös vanhat nastat ennen uuden tiivisteen kiinnittämistä.
1. Joskus vanhat uratiivisteet on niitattu kiinni oveen tai ikkunaan. Poistettaessa uratiivistettä on syytä poistaa myös vanhat nastat ennen uuden tiivisteen kiinnittämistä.
2. Esimerkkikuvissa vanha tiiviste oli niitattu paikoilleen. Uuden tiivisteen laitossa niittejä ei enää tarvittu koska lopputulos oli huomattavasti jäykempi.
2. Esimerkkikuvissa vanha tiiviste oli niitattu paikoilleen. Uuden tiivisteen laitossa niittejä ei enää tarvittu koska lopputulos oli huomattavasti jäykempi.
3. Kun niitit on poistettu, imuroi uraväli ja puhdista ikkuna / ovi liasta esimerkiksi vedellä tai peruspuhdistusaineella.
3. Kun niitit on poistettu, imuroi uraväli ja puhdista ikkuna / ovi liasta esimerkiksi vedellä tai peruspuhdistusaineella.
4. Uuden uratiivisteen asennus kannattaa aloittaa ylhäältä alaspäin, jolloin uratiiviste on helpompi painella sormilla uriin sisään. Uran väljyys saattaa vaihdella eri ikkunoiden / ovien välillä, kapeampi ura ei haittaa tiivistyksessä.
4. Uuden uratiivisteen asennus kannattaa aloittaa ylhäältä alaspäin, jolloin uratiiviste on helpompi painella sormilla uriin sisään. Uran väljyys saattaa vaihdella eri ikkunoiden / ovien välillä, kapeampi ura ei haittaa tiivistyksessä.

Laadukas RK Uratiiviste

Laadukkaat RK Uratiivisteet on valmistettu ympäristöystävällisestä TPE-kumista. TPE-kumi on materiaalina hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta kestävyydeltään moninkertaisesti parempi kuin esimerkiksi EPDM- tai PU-tiiviste. TPE-materiaalista valmistetut tiivisteet kestävät jopa 15 vuotta.

RK Uratiiviste on valmistettu termoplastisesta elastomeeristä (TPE) ja soveltuu hyvin silikonitiivisteen tilalle. TPE on korkealaatuinen ja täysin kierrätettävä tiivistemateriaali. Tiiviste on veden- ja pesunkestävä ja kestää hyvin äärimmäisiä ilmasto-olosuhteita, kuten kylmää (-50C) ja kuumaa (+130C). Tiiviste kestää hyvin kemikaaleja, mutta ei liuottimia kuten lakkabensiiniä tai öljyä. Tiiviste on syytä puhdistaa siis vedellä ja saippualiukosella.

20228_79195.jpg
Rakennuskemia Oy
Talo
tiivisteet
ulko-ovi
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201410_41196.jpg
Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivisteistä!
Oikea tiivistys parantaa oleskeluviihtyvyyttä ja säästää energiaaIkkunatiiviste on kahden pinnan välissä oleva eristävä kerros. Oikealla tiivistämisellä voidaan parantaa oleskeluviihtyvyyttä, estämällä vedon tunnetta. Kun huone on tiivistetty oikein, voidaan sen lämpötilaa laskea ilman, että oleskelumukavuus kärsii. Vedottoman huoneen oleskelulämpötilan alaraja on 20 – 21 astetta. Oikea tiivistys mahdollistaa toimivan ilmanvaihdon, estää melun, pienten ötököiden, kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisätiloihin, vähentää ikkunoiden huoltotarvetta, vähentää siivoustarvetta sekä säästää energiaa merkittävästi, jopa 5-20 %.
20196_58624.jpg
Lämpö karkaa talvella ja viileä kesällä - Vinkit ikkuna- ja ovihuoltoon
Miksi ikkunoita ja ovia kannattaa huoltaa kesäisin?Talvella valitetaan lämmön karkaamisesta harakoille ja vedosta, kun ikkunanpuitteista tulee kylmä sisälle. Kesällä on kuuma, kun lämmin ilma pääsee raoista sisään.Ikkunoiden ja ovien raoista tuleva ja karkaava ilma saadaan kuriin, kun raot tukitaan. Vaikka kesä on nyt todella lämmin, kylmät ilmat yllättävät joka vuosi. Talvella pahimmat vuotopaikat ovat jääneet mieleen ja kun kesällä kotona tehdään muutenkin huoltotöitä, muistithan tarkastaa myös talvella kiusaavat vuotokohdat!Ennakointi ja energiansäästö, kaksi tärkeää E:tä, tekevät asumisesta mukavaa - ja entistä halvempaa.
20219_72595.jpg
Veto muistiin nyt, korjaus ilmojen lämmetessä
Ihminen säteilee lämpöä pois kehosta. Vedon tunne tulee kehon paikallisesta jäähtymisestä, joka taas johtuu siitä, miten nopeasti ilma kuljettaa lämmön pois. Nilkat esimerkiksi viilentyvät herkästi, sillä kylmä ilmavirta liikkuu alas päin. Tästä syystä moni kulkee kotonaan villasukat jalassa ja t-paita päällä.Huoneen lämpötilan laskiessa alle optimaalisen 21–22 °C, ihminen tuntee vedon herkemmin. Vedontunne aiheutuu, kun tuloilmaa pääsee hallitsemattomasti sisätiloihin. Korvausilman sisääntulo onkin haasteena painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa vanhemmissa taloissa. Korvausilmaa tulee hyvin usein "vääristä paikoista" esimerkiksi huonosti tai väärin tiivistetyistä ikkunoista ja ovista.
20183_52190.jpg
Tiivistä autotallin ovi pakkaselta ja pölyltä
Autotallin kosteus- ja veto-ongelmat voidaan korjata yksinkertaisesti tiivistämällä ovi uudelleen. Mikä tahansa tiiviste ei kuitenkaan sovellu autotallin oveen.
20212_68416.jpg
Miten estetään ikkunoiden huurtuminen?
Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niistä ei saa vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?
20202_62685.jpg
STOP vedolle - näin asennat itseliimautuvat tiivisteet
Ennen tiivistämisen aloitusta on hyvä varmistaa tiivistettävään rakoon parhaiten soveltuva tiiviste. Mikäli tiivistettävässä ovessa tai ikkunassa ei ole vanhaa tiivistettä, yksi hyvä keino oikean paksuisen tiivisteen löytämiseen on laittaa sinitarra tiivistettävään rakoon, sulkea ikkuna tai ovi ja tarkistaa sinitarraan jääneen painauman paksuus. Vanhoissa kohteissa mitta on hyvä tarkistaa useasta kohdasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton