• Etusivu
  • Talo

Keittiöremontissa koko keittiö sai uuden ilmeen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.02.2014Päivitetty 19.05.2023
20142_37913.jpg

Kyseessä oli Helsingin Hakaniemenrannassa oleva 70-luvulla rakennettu kerrostalon huoneisto. Tässä kuva vanhasta keittiöstä.

Projekti käynnistyi, kun asiakas Pertti Leinonen otti yhteyttä K-rauta Lanternan asennuspalveluun maaliskuussa 2013. Huhtikuun alussa rautakaupan asennuspäällikkö kävi kohteessa ottamassa mitat ja lähdettiin rakentamaan työpakettia toiveiden perusteella. Petra-keittiömyynnin Virpi Järviselle kohde tuli huhtikuun puolessa välissä.

Kuva vanhasta eteisestä.
Kuva vanhasta eteisestä.

Seiniä kaatamalla keittiö kodin tärkeimmälle paikalle

Kyseessä oli Helsingin Hakaniemenrannassa oleva 70-luvulla rakennettu kerrostalon koko huoneisto, missä 3h + k muutettiin loft -tyyliseksi asunnoksi poistamalla osa väliseinistä. Asunto oli tyhjillään koko remontin ajan ja asunnossa ei olisi voinut asua, koska se purettiin aivan alkutekijöihin. Eteisen osuudessa kulki ilmastointi, joka madalsi tilaa 30 cm ja tämä muutostyö kuului suunnitelmaan mukaan eli IV-kuvat piirrettiin uudelleen ja moneen kertaan. Putket siirrettiin osittain wc:n ja makuuhuoneen puolelle, jotta saatiin tila nostettua avarammaksi.

Meni kuukausia aikaa ilmastointisuunnitelman jarruttaessa suunnittelua joten vasta heinäkuussa keittiösuunnittelija ja asiakas pääsivät pureutumaan kalustesuunnitelmaan ja uuteen pohjapiirrokseen. Tarvekartoitus toiveista ja tarpeista asiakkaan kanssa tehtiin vasta tuolloin.

Huoneisto muutettiin loft -tyyliseksi asunnoksi poistamalla osa väliseinistä.
Huoneisto muutettiin loft -tyyliseksi asunnoksi poistamalla osa väliseinistä.

Asunnosta avara ja loft -tyylinen asunto

Visio oli jo selvillä mitä kohteessa halutaan. Nykyisestä asunnosta toivottiin avara ja "loft" -tyylinen asunto. Ensimmäisen istunnon aikana päästiin pitkälle, koska keittiösuunnittelija oli jo tehnyt alustavaa pohjaa ja mitoitusta joten oli helppo hahmottaa tilat seinien purkamisen jälkeen.

Keittiöstä piti tehdä ruuan laittoa rakastavan asujan moderni keittiö joka oli osana olohuonetta. Asiakkaan viinikaapille tuli löytää tila, kaikki alakaapit helposti liukuvia leveitä laatikostoja ja puolikorkeat komerot erottamaan eteisen ja keittiötilan niin, että osa ovista avautui eteisen puolelle ja osa keittiön puolelle joten molempiin suuntiin saatiin säilytystilaa ja toiveena oli että kokonaisuus pysyy mahdollisimman vähäeleisenä.

Värimaailma puhdasta valkoista ja säväyttävää mustaa

Materiaalina kalusteisiin haluttiin puhdas valkoinen, Petran keittiömallistosta päädyttiin "Eira" kalvo-oviin, vetimet SR19 ja tasoiksi valittiin kivitaso Pro Top Pure Black musta ja erikoista oli reuna 9mm hionnalla. Uunin ja mikron väriksi valittiin musta, mutta jääkaappia ja liesituuletinta ei haluttu korostaa, joten ne tulivat valkoisina. Kylmäkoneelle haluttiin enempi säilytystila, joten päädyttiin vapaasti seisovaan malliin. Asiakas uusi samalla kaikki muutkin kodinkoneet, koska remontti ulottui myös pesutiloihin. Taustaksi keittiön takaseinälle päädyttiin lasiin ja materiaaliksi valittiin mattahiottu puhtaan valkoinen - näin saatiin syvyyttä kiiltävien ovien kanssa.

Vanhan huonejärjestyksen muututtua katto paneloitiin ja kattoon upotettiin valot eli se mitä ei voitu peittää – korostettiin. Valoiksi asennettiin led-valaisimet ja panelointiin käytettiin sisustuspaneelia.

Uusi keittiö eteisestä kuvattuna.
Uusi keittiö eteisestä kuvattuna.

Lattia näyttävässä osassa

Lattia tuli uudessa avarassa kodissa todella näyttävään osaan joten asiakkaalle tarjottiin 1-säleistä tammi parkettia harjatulla pinnalla ja matta lakalla käsiteltynä. Valintaan vaikuttivat kuvat tekstiileistä joista suunnittelija sai värimalleja asiakkaalta. Tila haluttiin kuitenkin pitää vaaleana ja raikkaana eli kovin tummia materiaaleja ei edes katselmuksen jälkeen harkittu. Suunnittelijan tarjoamat maalisävyt tehosteseinille olohuoneen puolelle ja makuuhuoneeseen sai asiakkaan hyväksynnän. Asiakas kävi itse katsomassa miltä sävyt näyttivät ja otti väritilkkuja mukaan, joten hän pystyi vertaamaan kotona miten ne käyttäytyivät eri valoissa muuton mukana siirtyvien huonekalujen kanssa.

Huonejärjestyksen muututtua karsittiin kaikki irtokomerot pois ja suurennettiin vaatehuonetta, joten sinne saatiin mahtumaan kaikki kausisäilytysvaatteet +käyttövaatteet - tästä tehtiin ns. pukeutumishuone. Ainoastaan eteiseen jäi ulkovaatekomero "vanhan" eteisen käytävän kohdalle ja tähän aukkoon istutettiin liukuovikomero mattavalkoisilla laseilla.

Keittiöstä tuli vaalea ja raikas eli kovin tummia materiaaleja ei käytetty.
Keittiöstä tuli vaalea ja raikas eli kovin tummia materiaaleja ei käytetty.

Remontti 9 viikossa

Itse remontti vei kokonaisuudessaan näinkin suurilla muutoksilla 9 viikkoa ja se saatiin valmiiksi juuri ennen Joulua 2013. Asiakas muutti sisään 13.12.2013 ja muutama päivä muuton jälkeen vielä tehtiin viimeistelyjä asunnossa.

Uudet laatikostot keittiössä.
Uudet laatikostot keittiössä.
Vedettävä tarvikekomero.
Vedettävä tarvikekomero.

Kalustesuunnittelija Virpi Järvisen kommentit projektista:

"Isot projektit ovat aina mielenkiintoisia ja haastavia - tässä kohteessa oli mukava tehdä yhteistyötä asiakkaan kanssa, joka oli itsekin valveutunut ja luottamus toimi molempiin suuntiin. Asiakkaalla oli selkeä näkemys ja suunnittelijana oli minulle syntynyt taas visio mitä halutaan. Tätä kyseistä kohdetta tehtiin noin puolisen vuotta etukäteen. Ilmastointisuunnitelmat jarruttivat käynnistystä, joten pieniäkin yksityiskohtia oli keritty pureskella jo valmiiksi ennen varsinaista aloitusta."

"Toimitus kalusteille tuli ajallaan ja asennus päästiin aloittamaan samana päivänä - kiirehdimme kalusteasennusta, jotta mittamiehet pääsevät mittamaan kivet ja Joulu alkoi uhkaavasti lähestyä. Loppukiireet kuuluvat aina asiaan, jatkaa Virpi"

"Novartin Petra-keittiöt yhteistyökumppaneineen toimittivat kalusteet ja koneet kohteeseen sovitusti."

Lopputulos asukkaan toiveiden mukainen

Asunnon omistaja Pertti Leinonen oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen. "Valkoiset kiiltävät ovet, mustat ohuet kivitasot, mustat sokkelit ja valkoinen mattalasi ovat juuri se visio, mikä minulla keittiöstäni oli", totesi Pertti. Seinien kaatumisen myötä eteinen, keittiö ja oleskelutila ovat yhtä suurta tilaa ja läpi talon avautuvat maisemat merinäköaloineen tekivät kodista todella valoisan.

Vnha pohjapiirros.
Vnha pohjapiirros.
Uusi pohja.
Uusi pohja.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_81591.jpg
It-ammattilainen sai toimivan netin maalle naapureiden avulla: "Valokuitu on mainio ratkaisu"
Kun työhuone sijaitsee kotona ja koti paikassa, jossa mobiililaajakaista toimii heikosti, ratkaisuksi muodostui valokuitu. Paula Teinonen-Lahti hankki omakotitaloonsa valokuituyhteyden Valokuituselta ja on enemmän kuin tyytyväinen.– Tarvitsen luotettavan nettiyhteyden töiden tekemiseen ja nyt voin olla huoletta, hän kertoo.
200611_639.jpg
Tee se itse - Kukkamaa
Suunnittele kasviryhmä kasvuolosuhteet ja omat toiveet huomioidenUsein meillä on jo paikka valmiina ja käytettävissä oleva tila hahmotettuna, kun alamme suunnittelemaan uutta kasviryhmää. Seuraavaksi meidän onkin sitten päätettävä mitä kasveja istuttaisimme ja kuinka monta.Jotta ryhmästä saisi mielenkiintoisen ja elävän, niin siinä tulee olla eri korkuisia, -muotoisia ja -värisiä kasveja. Korkeutta kasviryhmään voi tuoda erilaisilla pikkupuilla sekä pensailla - tai korkeammilla perennoilla. Istutusryhmään voi myös sijoittaa obeliskimaisen köynnöskehikon köynnöksineen korkeutta tuomaan.Katseen suunnasta riippuu, mihin kohtaan ryhmää korkeammaksi kasvavat kasvit sijoitetaan. Mikäli ryhmää katsotaan joka suunnasta, niin korkeammat kasvit sijoitetaan ryhmän keskelle; pitkänomaisessa ryhmässä voi olla toisella laidalla. Jos taas ryhmää katsotaan pääasiassa yhdestä suunnasta, niin korkeammat sijoitetaan alueen takareunaan. Näin toimitaan esimerkiksi nurkkaan ja rajalle sijoitetuissa ryhmissä. Kannattaa myös säilyttää näkölinja istutusryhmän taakse, mikäli taustalla on jotain katsomisen arvoista - tai peittää ikävämmät maisemat korkeilla kasveilla.Kasvien valinnassa on otettava huomioon paikan tarjoamat kasvuolosuhteet; kosteus, valo, maanlaatu. Kasvit tulee myös sopia väreiltään ja muodoiltaan yhteen. Apua kasvien valintaan saa mm. Kasvikortistosta. Sieltä saa erilaisin hakukriteerein ehdotuksia sopivan korkuisista ja -värisistä kasvilajeista.
20218_71838.jpg
Mäntykankaalta omaksi hirsikodiksi - vuosisatoja vanha tapa rakentaa
Jokaisella ihmisellä on luonnostaan tarve olla osana luontoa, tavalla tai toisella. Yhä useampi talonrakentaja toivoo kotinsa muodostuvan hirrestä, jolloin oma koti on varmasti ja vankasti ekologinen ja terveellinen ratkaisu. Hirsi onkin ollut vuosisatojen ajan arvostettu rakennusmateriaali.
20198_59437.jpg
Asbesti - Rakennusteollisuuden kirosana
1920-luvulla Suomen rakennusteollisuuteen tuotiin vaihtoehto, jota alettiin sen hyvien ominaisuuksien johdosta käyttää runsaasti. Vuosittainen kokonaiskäyttö saattoi olla jopa yli 10 000 tonnia sen kultavuosina 1960- ja 1970-luvuilla. Palamaton, hyvin lämpöä, sähköä, ja kosteutta eristävä, joustava mutta mekaanisesti luja, kitkaa ja kulumista kestävä, kemikaaleja ja bakteereja kestävä, akustisilta ominaisuuksiltaan hyvä ja kaiken lisäksi halpa ratkaisu kuulosti silloin mahtavalta idealta.Nykypäivänä tämä kyseinen vaihtoehto on muodostunut yhdeksi rakennusteollisuuden kirosanoista. Kyse on kuitumaisista silikaattimineraaleista, joita kutsutaan yhteisnimityksellä ASBESTI.Asbestia on käytetty eniten eristeenä pannuhuoneissa, vanhoissa sähkökeskuksissa, kellaritiloissa, palo-ovissa ja laivoissa. Sitä esiintyy myös esimerkiksi keittiöiden ja kylpyhuoneiden laatoituksissa ja lattiamatoissa erilaisten laastien, tasoitteiden ja liimojen yhteydessä.
20234_81384.jpg
Mikä on älylukon todellinen kustannus?
Puhuttaessa älylukoista, moni kuvittelee mielessään luksustuotteen, jollaisia näkyy Hollywood tähtien ovissa ja James Bond elokuvissa tai vähintäänkin vain varakkailla asuinalueilla. Älylukot ovat nykyisin kaikkien saatavilla ja yhä useampi harkitseekin älylukon hankkimista.
20115_25716.jpg
3. Paineellinen vesi ja kuivakäymälä
Kun käyttövesi otetaan sähköpumpulla kaivosta, järvestä tai suoraan vesijohtoverkosta, vettä kulutetaan selvästi enemmän, ja jätevedet on myös käsiteltävä tehokkaammin. Kiinteistöllä käytetään vedetöntä käymäläratkaisua ja käsiteltäviksi jäävät ainoastaan pesuvedet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton