• Etusivu
 • Piha

Asenna pihatiilet itse pihallesi – näin onnistut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.06.2021Päivitetty 14.06.2021
20216_71160.jpg

Kaikki alkaa kantavasta rakennekerroksesta, jonka päälle asennetaan 30–50 mm vahvuudelta asennushiekkaa.

Pihatiilien asennus onnistuu, vaikka et olisikaan alaan vihkiytynyt ammattilainen. Seuraamalla muutamaa työvaihetta, on lopputuloksena siisti ja huoliteltu piha, joka kestää kulutusta sekä aikaa.
Tässä Wienerbergerin tarjoamat ohjeet omaa pihaa suunnittelevalle:

Tee valmistelevat työt huolella

Jotta valmis pihakiveys olisi tasainen sekä kestävä, tulee huolehtia, että eri rakennekerrokset viimeistelevän kivipinnan alla ovat kunnossa. Nämä rakennekerrokset tulee tehdä pohjarakennesuunnitelmien mukaisesti tai kunnallisten töiden yleisten töiden ohjeiden ja määräysten KT02 mukaisesti.

Kaikki alkaa kantavasta rakennekerroksesta, jonka päälle asennetaan 30–50 mm vahvuudelta asennushiekkaa. Suunnittele etukäteen ladontajärjestys sekä aloituslinja, näin saadaan toteutettua sellainen piha-alue, joka on toiveiden mukainen. Huomioithan pihatiilien ladonnan suunnittelussa kivien koon ja haluamasi ladontamallin, jotta pihatiilien liittyessä reunakivilinjaan vältyttäisiin turhilta pihatiilien leikkaustöiltä. Muista myös huolehtia asennustarvikkeet työpisteeseen valmiiksi, jotta vältyt turhalta hyppelyltä paikasta toiseen.

Kun on aika asentaa pihatiilet

Pihatiilien alle tarvitaan joko kivituhkaa (Ø 0–6 mm) tai vaihtoehtoisesti asennushiekkaa (Ø 0–8 mm). Tiilet tullaan latomaan huolellisesti valitun kiviaineksen päälle. Ennen varsinaista ladontatyötä tulee asennushiekka levittää kivettävälle alueelle. Ota huomioon levitysvaiheessa, että kiviainesta tulee riittävä vahvuus myös tiivistyksen jälkeen. Tasaa hiekkapinta käyttäen oikolautaa tai linjaaria ja tiivistä asennushiekka tärylevyä käyttäen.

Kun asennat pihatiiliä, asenna ne aina valmiin kiveyksen päältä – näin tasattu hiekkapinta pysyy tiiviinä eikä painumia synny pintaan. Jotta kiveys pysyy linjassaan, asenna omaa työtäsi helpottaaksesi linjalankoja. Laske pihatiili oikeaan paikkaan ja tiivistä kiveys käyttäen esimerkiksi kuminuijaa apunasi. Muista jättää tiilien väliin kuitenkin 2–3 mm suuruinen sauma! Tarkista linjojen suoruus määräajoin, jolloin mahdollinen vinouma on helppo oikaista.

Kun piha-alueelle on saatu ladottua ehjät tiilet, voidaan keskittyä mahdollisten reunapalojen leikkuuseen sekä asennukseen.

Lado pihatiilet aina valmiin kiveyksen päältä.

Lado pihatiilet aina valmiin kiveyksen päältä.

Viimeistele: kaksi vaihtoehtoista tapaa

Kun jokainen pihatiili on löytänyt oman paikkansa, pinta on tasainen ja saumat suorassa, on aika viimeistellä pihatiilikenttä. On siis aika saumata. Ennen saumaustyötä varmista, että kiveys on puhdas irtoliasta sekä kuiva. Saumaus itsessään suoritetaan käyttäen kuivaa Ø 0–6 mm hiekkaa, joka harjataan huolellisesti pihatiilien väliin jätettyihin saumoihin. Pihatiilien saumaus on mahdollista toteuttaa myös laastisaumoin, jolloin saumauksessa suositellaan esimerkiksi S30 sementtilaastia. Mikäli valitset laastin saumaukseen, kannattaa suorittaa mallisaumaus, jotta hyvä lopputulos voidaan varmistaa.

Harjaa saumahiekat paikoilleen.

Harjaa saumahiekat paikoilleen.

 • Suunnittele haluamasi kuvio ja ladonta huolella.
 • Muista pohjatöiden tärkeys, huolellisella työllä varmistetaan hyvä lopputulos
 • Auta itseäsi, tee valmiiksi linjat, joiden avulla ladontatyön suoruus ja onnistuminen on hyvä varmistaa.
 • Muista, ladonta aina valmiilta kiveykseltä, ei asennushiekan suunnasta!
 • Viimeistele saumauksella.
 • Nauti upeasta pihastasi!
Ohje

Ohje

Muista:

 • Suunnittele haluamasi kuvio ja ladonta huolella.
 • Muista pohjatöiden tärkeys, huolellisella työllä varmistetaan hyvä lopputulos
 • Auta itseäsi, tee valmiiksi linjat, joiden avulla ladontatyön suoruus ja onnistuminen on hyvä varmistaa.
 • Muista, ladonta aina valmiilta kiveykseltä, ei asennushiekan suunnasta!
 • Viimeistele saumauksella.
 • Nauti upeasta pihastasi!

Poltetut savitiilet ovat kaunis yksityiskohta pihalla

Wienerbergerin pihatiilivalikoimasta löydät ilmeikkäät sekä kulutusta kestävät tuotteet pihateille sekä poluille. Tutustu oheisista linkeistä kahteen erilaiseen tuotesarjaan, kiinnostaako sinua enemmän modernit ja linjakkaat pihatiilet vai pidätkö enemmän kauniin rustiikkisista tiilistä?

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rahoitusvaihtoehto keittiöremonttiin
Keittiöremontin rahoitusKeittiö on kodin sydän. Vanha klisee, mutta edelleen paikkansa pitävä. Vanhan talon ostaja useassa tapauksessa haluaa uuden, oman näköisen keittiön. Pitkään samassa talossa asunut saattaa kyllästyä keittiöönsä ja huomata sen olevan toimimaton. Uudet kodinkoneet taas tuovat energiansäästöä keittiöön.
202111_73881.jpg
Näin pakkanen vaikuttaa kotiisi: lämpöpumppu ei toimi, takka kuumenee, runko paukkuu..
Kun pakkanen kiristyy tarpeeksi, voi arkeen ilmaantua kaikenlaisia ongelmia. Omaan ja lasten pukeutumiseen kuluu yllättävän paljon aikaa, autot eivät käynnisty, kuiva sisäilma kiusaa ja tekisi mieli vain lämmitellä takkatulen ääressä.
201411_41651.jpg
ASTA RAKENTAJA 2015
Tervetuloa Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 13.–15.2.2015Asta Rakentaja 2015 kokoaa jälleen yhteen rakentamisesta sekä asumisesta kiinnostuneet messuvieraat sekä alan ammattilaiset Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen. Nouda tuoreimmat ideat sekä ratkaisut omaan rakennusprojektiisi suositusta rakentamisen ja asumisen messutapahtumasta ja käytä hyödyksesi alan keskeisten toimijoiden paikallaolo.Hae lisäpotkua rakennus- ja remonttihankkeeseesi Asta Rakentaja -messuilta!
20124_30480.jpg
Sähkövertailu.fi -palvelu on kotitalouksien asialla
Sähkövertailu.fi on uusi sähkösopimusten kilpailuttamispalvelu, jossa sähkön kilpailuttaminen on nyt helpompaa kuin koskaan. Palvelusta löydät kaikki sähkön tarjoajat sekä hinnat ja sähkösopimuksen pääset tekemään lähes kaikkien merkittävimpien toimijoiden kanssa.Hintatietojen lisäksi voit vertailla esimerkiksi sähkön tuotantotapoja tai sopimuksiin liittyviä bonusetuja. Kotisi sähkön säännöllinen kilpailuttaminen kannattaa taloudellisesti.Kuluttajan kannalta palvelun käyttö on ennennäkemättömän helppoa, sillä siinä hyödynnetään Oikotie.fi:n talotietokantaa. Siinä missä muut kilpailevat palvelut kysyvät sulakekokoa, Sähkövertailu.fi:ssä ei tarvitse tietää kuin oma osoitteensa, jonka perusteella tarjotaan edullisimpia sähkösopimusvaihtoehtoja kotiisi. Sähkövertailu.fi:hin on yhdistetty parhaat puolet kaikista vastaavanlaisista palveluista ja palvelua on lanseerauksen jälkeen hiottu jatkuvasti helpommaksi käyttäjille.Kilpailuta tästä kotisi sähkö, Sähkövertailu.fi - Säästät selvää rahaa.
200810_13599.jpg
Tapetoi tehosteseinä
Kaipaako huone uutta ilmettä? Kyllästyttääkö värimaailma, tai tarvitaanko neutraaliin skaalaan tehostetta? Tapetoi tehosteseinä ja tila saa aivan uuden luonteen! Luo kolmiulotteinen illuusio tilan jatkumisesta maisemaan. Herkuttele kuvioilla ja anna itsellesi väriterapiaa.Tutustu Cello-tapetteihin
20185_52980.jpg
Maalämpöpumpulla säästöä asennuksesta asti
Energiaa kulutettiiin pitkään murehtimatta sen ympäristövaikutuksista. Nykyään kuitenkin asetetaan äärimmäisen korkeat vaatimukset energiaratkaisujen vastuullisuudelle ja tehokkuudelle.Kodin lämmitys ja lämmin vesi aiheuttavat edelleen merkittävän osan päästöistä. Öljy, kivihiili ja maakaasu on korvattava energianlähteillä, jotka eivät aiheuta pysyviä vahinkoja ympäristöllemme.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton