• Etusivu
 • Piha

Asenna pihatiilet itse pihallesi – näin onnistut

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 14.06.2021
20216_71160.jpg

Kaikki alkaa kantavasta rakennekerroksesta, jonka päälle asennetaan 30–50 mm vahvuudelta asennushiekkaa.

Pihatiilien asennus onnistuu, vaikka et olisikaan alaan vihkiytynyt ammattilainen. Seuraamalla muutamaa työvaihetta, on lopputuloksena siisti ja huoliteltu piha, joka kestää kulutusta sekä aikaa.
Tässä Wienerbergerin tarjoamat ohjeet omaa pihaa suunnittelevalle:

Tee valmistelevat työt huolella

Jotta valmis pihakiveys olisi tasainen sekä kestävä, tulee huolehtia, että eri rakennekerrokset viimeistelevän kivipinnan alla ovat kunnossa. Nämä rakennekerrokset tulee tehdä pohjarakennesuunnitelmien mukaisesti tai kunnallisten töiden yleisten töiden ohjeiden ja määräysten KT02 mukaisesti.

Kaikki alkaa kantavasta rakennekerroksesta, jonka päälle asennetaan 30–50 mm vahvuudelta asennushiekkaa. Suunnittele etukäteen ladontajärjestys sekä aloituslinja, näin saadaan toteutettua sellainen piha-alue, joka on toiveiden mukainen. Huomioithan pihatiilien ladonnan suunnittelussa kivien koon ja haluamasi ladontamallin, jotta pihatiilien liittyessä reunakivilinjaan vältyttäisiin turhilta pihatiilien leikkaustöiltä. Muista myös huolehtia asennustarvikkeet työpisteeseen valmiiksi, jotta vältyt turhalta hyppelyltä paikasta toiseen.

Kun on aika asentaa pihatiilet

Pihatiilien alle tarvitaan joko kivituhkaa (Ø 0–6 mm) tai vaihtoehtoisesti asennushiekkaa (Ø 0–8 mm). Tiilet tullaan latomaan huolellisesti valitun kiviaineksen päälle. Ennen varsinaista ladontatyötä tulee asennushiekka levittää kivettävälle alueelle. Ota huomioon levitysvaiheessa, että kiviainesta tulee riittävä vahvuus myös tiivistyksen jälkeen. Tasaa hiekkapinta käyttäen oikolautaa tai linjaaria ja tiivistä asennushiekka tärylevyä käyttäen.

Kun asennat pihatiiliä, asenna ne aina valmiin kiveyksen päältä – näin tasattu hiekkapinta pysyy tiiviinä eikä painumia synny pintaan. Jotta kiveys pysyy linjassaan, asenna omaa työtäsi helpottaaksesi linjalankoja. Laske pihatiili oikeaan paikkaan ja tiivistä kiveys käyttäen esimerkiksi kuminuijaa apunasi. Muista jättää tiilien väliin kuitenkin 2–3 mm suuruinen sauma! Tarkista linjojen suoruus määräajoin, jolloin mahdollinen vinouma on helppo oikaista.

Kun piha-alueelle on saatu ladottua ehjät tiilet, voidaan keskittyä mahdollisten reunapalojen leikkuuseen sekä asennukseen.

Lado pihatiilet aina valmiin kiveyksen päältä.
Lado pihatiilet aina valmiin kiveyksen päältä.

Viimeistele: kaksi vaihtoehtoista tapaa

Kun jokainen pihatiili on löytänyt oman paikkansa, pinta on tasainen ja saumat suorassa, on aika viimeistellä pihatiilikenttä. On siis aika saumata. Ennen saumaustyötä varmista, että kiveys on puhdas irtoliasta sekä kuiva. Saumaus itsessään suoritetaan käyttäen kuivaa Ø 0–6 mm hiekkaa, joka harjataan huolellisesti pihatiilien väliin jätettyihin saumoihin. Pihatiilien saumaus on mahdollista toteuttaa myös laastisaumoin, jolloin saumauksessa suositellaan esimerkiksi S30 sementtilaastia. Mikäli valitset laastin saumaukseen, kannattaa suorittaa mallisaumaus, jotta hyvä lopputulos voidaan varmistaa.

Harjaa saumahiekat paikoilleen.
Harjaa saumahiekat paikoilleen.
 • Suunnittele haluamasi kuvio ja ladonta huolella.
 • Muista pohjatöiden tärkeys, huolellisella työllä varmistetaan hyvä lopputulos
 • Auta itseäsi, tee valmiiksi linjat, joiden avulla ladontatyön suoruus ja onnistuminen on hyvä varmistaa.
 • Muista, ladonta aina valmiilta kiveykseltä, ei asennushiekan suunnasta!
 • Viimeistele saumauksella.
 • Nauti upeasta pihastasi!
Ohje

Ohje

Muista:

 • Suunnittele haluamasi kuvio ja ladonta huolella.
 • Muista pohjatöiden tärkeys, huolellisella työllä varmistetaan hyvä lopputulos
 • Auta itseäsi, tee valmiiksi linjat, joiden avulla ladontatyön suoruus ja onnistuminen on hyvä varmistaa.
 • Muista, ladonta aina valmiilta kiveykseltä, ei asennushiekan suunnasta!
 • Viimeistele saumauksella.
 • Nauti upeasta pihastasi!

Poltetut savitiilet ovat kaunis yksityiskohta pihalla

Wienerbergerin pihatiilivalikoimasta löydät ilmeikkäät sekä kulutusta kestävät tuotteet pihateille sekä poluille. Tutustu oheisista linkeistä kahteen erilaiseen tuotesarjaan, kiinnostaako sinua enemmän modernit ja linjakkaat pihatiilet vai pidätkö enemmän kauniin rustiikkisista tiilistä?

Wienerberger Oy Ab
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20078_5978.jpg
TERCA -tiilikoti
Wienerbergerin tiilet ja rakenneratkaisut ovat näyttävästi esillä Hämeenlinnan asuntomessuilla, sillä Wienerberger on mukana messuilla kahdella kohteella. Wienerbergerin kohteet ovat kohde numero 27, Terca -tiilikoti sekä kohde numero 44, Talo Wienerberger. Molemmissa kohteissa talon runko on tiili-villa-tiili tyyppinen ulkoseinäratkaisu, jossa runko on muurattu ohutsaumamuurausmenetelmällä Terca –runkotiilistä.Terca -tiilikoti, kohde 27Talo Wienerberger, kohde 44
20115_25991.jpg
Millainen seinäke keittiöön?
Keittiöremontin yhteydessä on tarkoitus rakentaa matala seinäke keittiökaapiston ja ruokailutilan väliin. Ajatuksena on tehdä seinäkkeen runko pattingista.Mikä olisi sopiva pintamateriaali? Olisiko kipsilevy hyvä? Miten se pitää käsitellä ennen maalausta? Vai voiko sen rapata ja laitetaanko silloin primeri alle?
20126_31261.jpg
Muutamalla satasella kodin ilmanvaihto kuntoon
Toimivaa ilmanvaihtoa kohtuuhinnallaPuhdas sisäilma parantaa elämänlaatua ja terveyttä. Suomen Terveysilma tarjoaa kaikkiin taloihin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai vain koneellinen poisto, oivat ja kohtuuhintaiset ratkaisut tehostaa ilmanvaihtoa ja estää haitallisten epäpuhtauksien pääsy huoneilmaan.Koneellinen ilmanvaihto vaatii uudet ilmastointikanavat ja koneen paikka on löydettävä. Vanhaan taloon on välillä hankala tätä systeemiä asentaa, jolloin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi jää venttiilien asennus. Nyrkkisääntönä on, että 20 m² vaatii yhden tuloilmaventtiilin. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat keittiössä, WC:ssä, vaatehuoneessa ja kylpyhuoneessa.Kuvan esimerkissä venttiilit maksavat alle 500 € + työkulut, kun tekee reiän tuuletusluukkuun tai seinään. Pieni investointi loppuiän hyvinvointiin nähden.Osta venttiilit ja suodatinsukka Jäsentukusta
20207_65862.jpg
Kosteisiin tiloihin
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppo- ja pinta-asennuksiin sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.Impressivo-kalusteita käyttämällä voi asentaa samat uppokalusteet yksittäisiksi tuotteiksi tai suuremmiksi yhdistelmiksi niin pintaan kuin uppoonkin. Pinta-asennus tehdään käyttämällä pintakojerasiaa ja pintakoteloita uppopeitelevyjen sijaan. Kytkimet ja pistorasiat saadaan roiskevesitiiviksi ilman tiivistettä huomioimalla johtimien taivutus rasian sisällä ja käyttämällä kytkimien ruuvikiinnitteistä vipurunkoa tai läppäkannellista pistorasian keskiölevyä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton