• Etusivu
  • Talo

Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvälaatuinen led-valaistus?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lamppukauppa Led Store Oy
Julkaistu 30.07.2019Päivitetty 03.03.2023
20229_79609.jpg

Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.

Tiesitkö tätä? Siniset ja punaiset valon aallonpituudet vaihtelevat luonnossa

Valon siniset ja punaiset aallonpituudet vaihtelevat luonnossa vuorokauden eri aikoina ja maapallon eri osissa. Lisäksi valon määrä eli päivän pituus vaihtelee, mikä vaikuttaa osaltaan siihen, mitkä kasvit menestyvät missäkin päin maailmaa. Kun halutaan saada tehokasta kasvua aikaiseksi, niin esim. chilin kasvatukseen perehtyneet henkilöt suosivat sini-punavaloa tuottavia led-kasvivaloja.

Niissä siniset aallonpituudet (nanometriä, nm), eli 380-400 nm ja noin 430 nm ja 450 nm, ja punaiset aallonpituudet eli noin 610 nm, 620 nm ja 650 nm, ja infrapuna 730 nm on valjastettu yhteen valaisimeen. Kun kasvivalaisin tuottaa vain ne aallonpituudet, jotka optimoivat taimen kasvun ja kukinnan, valotehoa saadaan runsaasti ja valaisimen energiankulutus jää kohtuulliselle tasolle. Osa valaisimen ledeistä tuottaa myös valkoista valoa, mikä helpottaa näkemistä.

Kasvivalaisinten sini-punaiset aallonpituudet saadaan tuottamalla valospektristä vain esim. aallonpituudet 380-400nm, 430nm, 450nm, 610nm, 620nm ja 650 nm. © Lamppukauppa Led Store Oy
Kasvivalaisinten sini-punaiset aallonpituudet saadaan tuottamalla valospektristä vain esim. aallonpituudet 380-400nm, 430nm, 450nm, 610nm, 620nm ja 650 nm. © Lamppukauppa Led Store Oy

Sini-punavalon ääressä ollessa kannattaa käyttää tehokkaita aurinko- tai muita UV-suojalaseja, sillä valo on ihmissilmälle vierasta, ja sisältää myös haitallisia sinisen valon aallonpituuksia 380-400 nm. Taimikasvatus tapahtuukin yleensä sitä varten varatussa tilassa, jossa ei samaan aikaan oleskella.

Yllä olevassa kuvassa on osoitettu led-kasvivalon tuottamat valon aallonpituudet mustilla pystyviivoilla. Kuvassa näkyvä sinisestä punaiseen etenevä spektrikuvio on esimerkki led-spottiemme tuottaman jatkuvaspektrisen valon kuvaajasta. Led-kasvivalossa (mustat pystyviivat) siis tuotetaan vain pieni osa näkyvän valon aallonpituuksista. LedStoren valaisimet, kuten led-yleisvalaisimet muutenkaan, eivät tuota alle 400 nm aallonpituuksia, eli UV-säteilyä.

Miksi kasvivaloihin kannattaa panostaa?

Hyvinvoivat kasvit ovat viihtyvyystekijä, ja valitsemalla hyvälaatuiset valot autat kasvia selviämään paremmin talvikaudesta. Taitavinkaan viherpeukalo ei saa pidettyä kasveja hyvinvoivana ilman valoa. Kasvien valaisuun tarkoitetun valaisimen tärkeimpänä ominaisuutena on se, että valaisimessa on paljon sinistä ja punaista aallonpituutta. Näiden aallonpituuksien ansiosta kasvi kokee olevansa luonnonvalossa. Kotona huonekasvien hyvinvoinnin turvaamiseen sini-punavalon ostamisen sijaan kannattaa panostaa hyvälaatuisiin, korkean CRI:n eli värintoistoindeksin yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät kaikki.

Mitä vaihtoehdoksi sini-puna-kasvivaloille?

Jos et käytä kasvien valaisuun ja kasvun ylläpitämiseksi kotona sini-puna-kasvivaloja, niin kiinnitä huomiota kasvien kohdalla olevaan laadukkaaseen yleisvalaistukseen syyskuusta alkaen!

Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, kasvit hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta.

Esimerkiksi Biolan neuvoo kiinnittämään huomiota riittävään valon saantiin ja riittävään huonekosteuteen syyskuusta lähtien, kun kasvukausi vähitellen päättyy ja päivän pituus lyhenee alle 12 tuntiin. Valolla ja huonekosteudella on ratkaiseva vaikutus kasvien hyvinvointiin. Led-valo sopii kasvien lisävaloksi, sillä se ei tuota lämpöä, mikä kuivattaa kasvia.

Korkean värintoistoindeksin valaisimet hellivät kasveja. © Lamppukauppa Led Store Oy
Korkean värintoistoindeksin valaisimet hellivät kasveja. © Lamppukauppa Led Store Oy

Hyvälaatuinen led-valaisin tuottaa terveydelle turvallisella valoalueella koko valospektrin toistavaa valkoista valoa. Hyvälaatuisessa led-valaisimessa värintoistoindeksi CRI on hyvin korkealla tasolla yli 95. Tällaisessa valossa on sekä ihmisten että kasvien hyvä olla.

Sopivat lampputyypit ja valon määrät valitsemalla saadaan valoa osoitettua suoraan niille kasveille, jotka kaipaavat lisävaloa. Keskimäärin led-valaistus on noin 8 kertaa energiatehokkaampaa kuin vastaavilla vanhemman tekniikan valaisinratkaisuilla. Silti lämmöntuotto on jopa kymmeniä kertoja pienempää.

Hyvälaatuiset ledit (käyttötunnit n. 50 000 h) kestävät laskennallisesti yli 20 vuotta, vaikka ne olisivat päällä 12 tuntia päivässä puolet vuodesta. Kasveille voi siis huoletta suoda niiden tarvitseman valon.

Ohje

Ohje

LedStoren valikoimista yli CRI 95 valaisimia ovat lähes kaikki led-spotit, kuten

Miten led-lampun värintoistoindeksi liittyy kasvien hyvinvointiin?

LedStoren kaikkien valaisimien laatukriteerinä on korkea värintoistoindeksi. Värintoistoindeksi mitattuna CRI-arvolla ilmaisee sen, miten tasapainoisesti valaisimen valossa näkee, ja minkä värisiltä asiat näyttävät. Jos joku värispektrin alue toistuu valaisimessa heikosti, se tarkoittaa näkemisen kannalta sitä, että värit vääristyvät. Valaisin esimerkiksi taittaa liikaa vihreään, siniseen, harmaaseen tai violettiin. Kasvit eivät myöskään viihdy huonon värintoiston valossa. Huonomman värintoistoindeksin valaisimet eivät ole hyviä led-kasvivaloja.

Valonlähde, jossa värintoistoindeksi on puolestaan hyvin lähellä sataa, ja josta monella on muistissa aistihavaintoja, on kotoisa hehkulamppumme. Huonon energiatehokkuuden vuoksi myynnistä poistuneet hehkulamput toistivat värit hyvin, mutta vastaavasti kuumenivat hurjasti ja kuluttivat paljon sähköä suhteessa tuotettuun valon määrään.

Alla video, jossa huomaamme videon kohdassa 0:00:47 - 0:01:17, että heikomman laatuisessa led-valaisimessa värit todella toistuvat huonommin. Lisäksi värintoisto ilmoitetaan suppeammalta alueelta. Esimerkiksi kasvien tarvitsemat punaiset sävyt saattavat puuttua heikompilaatuisesta ledistä kokonaan. CRI-arvon kanssa rinnakkainen käsite on Ra-arvo, ja led-valmistuttajien mittaus- ja merkintätavat vaihtelevat jonkin verran, mikä saattaa vaikeuttaa hyvälaatuisen ledin löytämistä. Myös muut valon ominaisuudet, kuin värintoisto vaikuttavat valon laatuun, mutta värintoisto on yksi tärkeistä ledin ominaisuuksista.

Mikä on värintoisto? (CRI) LedStore.fi

Hyvälaatuinen led-valaisin tuottaa myös kasvien tarvitsemia aallonpituuksia

Seuraavassa kuvassa huomataan, että korkean värintoistoindeksin valaisimessa nimenomaan kirkkaat, kuten punaiset ja siniset vertailuvärit, joista myös kasvit pitävät, toistuvat erittäin korkeatasoisena. Tämän valaisimen värintoistoindeksi CRI on 97, ja se sopii huonekasvien valaisuun ja kasvun ylläpitämiseen kotona. Korkean CRI:n led-lamput kasvivaloina toimivat niin, että valitaan tarpeeksi suuri määrä valotehoa. Mitä suurempi määrä valoa, sitä suuremman määrän kasvit saavat punaisia ja sinisiä aallonpituuksia. Kasvin tarvitseman valon määrä (lukseina) vaihtelee suuresti lajista ja vuodenajasta riippuen.

Kasvien kannalta tärkeimmät värisävyt ovat punaisen ja sinisen sävyt. © Lamppukauppa Led Store Oy
Kasvien kannalta tärkeimmät värisävyt ovat punaisen ja sinisen sävyt. © Lamppukauppa Led Store Oy

LedStoren valaisimissa CRI-arvo on aina mitattu kansainvälisesti päätetyillä r-arvoilla 1-15. Mukana on pastellin värejä, kirkkaita värejä, eri värisiä vihreitä ja esimerkiksi ihon värisävy R13. LedStore käyttää omiin mittauksiinsa sertifioitua valon ominaisuuksien mittaamiseen tarkoitettua laitetta.

Englanniksi valaisimemme ovat full spectrum -ledejä korkealla värintoistolla. Suomessa puhutaan jatkuvan spektrin valoista. Niissä värit toistuvat kuten sateenkaaressa: violetin, sinisen, vihreän, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen.
Englanniksi valaisimemme ovat full spectrum -ledejä korkealla värintoistolla. Suomessa puhutaan jatkuvan spektrin valoista. Niissä värit toistuvat kuten sateenkaaressa: violetin, sinisen, vihreän, keltaisen ja oranssin kautta punaiseen.

Artikkelin kirjoittaja on valaistusbloggari Sanna Salmela, joka on kirjoittanut blogia LedStorella jo vuodesta 2016. Sannalla on markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taustaa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän rakastaa sitä, kuinka artikkeli kerrallaan LedStore pystyy jakamaan valaistusosaamistaan ja vinkkejään suuren yleisön tietoon. LedStore avaa valon maailmaa ja mahdollisuuksia.

Lue lisää Sannan artikkeleita LedStoren blogista

Sanna Salmela, LedStore
Sanna Salmela, LedStore

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lamppukauppa Led Store Oy
Talo
hyötykasvit
kasvit
keittiö
huoneisto
sähkö
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201810_55188.jpg
Hanki ilmainen valaistussuunnitelma
Valaistussuunnittelu mielletään monesti luksukseksi, jonka pelätään maksavan paljon. Tästä syystä se sysätään osaksi sähkösuunnitelmaa aivan suotta, vaikka valaistukseen monesti kannattaa käyttää omaa ammattilaista. Nyt valaistussuunnitelman hankkiminen ei jää ainakaan rahasta kiinni, koska liikkeelle voi lähteä ilmaisesta valaistuskonsultaatiosta.Laadukkaan valaistussuunnitelman myötä vältyt mahdollisilta suunnittelemattomuuden aiheuttamilta kalliilta virheiltä ja ajan tuhlaukselta. LedStoressa huomioidaan myös rakenteiden aiheuttamat ongelmat (esimerkiksi minne virtalähteet, mahtuuko kattoon, rakennekuvat led-nauhan asennuksesta).
Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Remonttia ja uutta kotia suunnitellessa on hyvä miettiä myös valaistuksen päivittämistä. Led-nauhalla saa luotua valaistuksen, jolla voidaan korostaa hienosti pintoja eli seiniä, tai kattoja. Led-nauhalla saadaan aikaan miellyttävän tasaista valoa.
201810_55008.jpg
Kuinka valita oikea valaistus ja värilämpötila?
Valon värilämpötila (CCT, eli correlated colour temperature) ilmoitetaan kelvineissä. Valon värilämpötila vaihtelee yksinkertaistettuna punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa Kelvin-asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.
20164_45998.jpg
Valaise keittiön välitila oikein
Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä valaistuskohteista. Keittiössä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi riittävästi valoa työskentelyyn. Keittiö tai ruokailutila on myös oleskelutilaa, jonka viihtyisyys on tärkeää. Valaistussuunnittelun tarve korostuu myös varsinaisen keittiön ulkopuolelle, kun kyseessä ovat avoimet ja yhdistetyt tilat. Valaistuksen suunnittelussa on otettava huomioon kaikki tilan käytännön toimet ja valaistuksen mahdolliset haittavaikutukset kuten häikäisyt ja heijastukset.
48_P_106547_1.jpg
Uusi asetus edellyttää rakennushankkeelta kosteudenhallintaselvitystä
Lupaa edellyttävälle rakennushankkeelle on laadittava kosteudenhallintaselvitys 1.1.2018 alkaen. Ympäristöministeriö hyväksyi asetuksen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta tänään. Asetuksen tavoite on välttää rakentamisessa kosteudesta aiheutuvia haittoja."Kosteusvaurioiden aiheuttamat haitat ovat kansantalouden ja ihmisten terveyden kannalta merkittäviä. Jatkossa rakentamisen kosteudenhallintaa pystytään valvomaan paremmin", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.Asetus noudattaa pitkälti nykyisiä määräyksiä (Rakentamismääräyskokoelman osa C2, 1998), jotka asetus korvaa. Asetuksessa on tarkennettu rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä säännöksiä, jotka ohjaavat kosteusteknisesti terveelliseen ja turvalliseen rakentamiseen.Jatkossa vaadittavan kosteudenhallintaselvityksen laajuus riippuu rakennushankkeen laadusta ja luonteesta, joten selvitys on erilainen erityyppisissä rakennushankkeissa. Selvityksessä arvioidaan koko hankkeen kriittiset kosteusriskit ja suunnitellaan toimet niiden torjumiseksi. Siinä kerrotaan muun muassa, miten rakennusaineita, -tuotteita ja -osia suojataan ja rakenteiden kuivuminen varmistetaan.Rakennushankkeen työmaan kosteudenhallintasuunnitelmassa on nimettävä henkilöt, jotka vastaavat työmaan kosteudenhallinnasta hankkeen eri vaiheissa. Kosteudenhallinnasta voi vastata esimerkiksi vastaava työnjohtaja tai erityisalan työnjohtaja.Asetusta sovelletaan uuden rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen. Sitä sovelletaan myös rakennuksen laajennukseen, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen, korjaus- ja muutostyöhön ja rakennuksen käyttötarkoituksen muutokseen, jollei asetuksessa toisin mainita.Ympäristöministeriö julkaisee myöhemmin asetuksen tueksi annettavat ohjeet.YM:n asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta (pdf)Perustelumuistio. YM:n asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta (pdf)
Älvsbytalo
Aino rakennutti itselleen pikkutalon Turenkiin
– Tämä on vähän niin kuin iso Ikea-paketti, koottava malli täynnä näppäriä pienen tilan ratkaisuja, Aino Roivainen esittelee upouutta Älvsbytaloaan Turengissa.Osa muuttolaatikoista on vielä purkamatta ja sisustus kesken, mutta talo näyttää jo kodilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton