• Etusivu
  • Talo

Tiivisteiden vaihto kevään ikkunoiden pesun yhteydessä lähestyy

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 29.03.2023
20233_81313.jpg

Koskas ne tiivisteet oikein vaihdetaan?

Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on yksi niistä pienistä perusasioista, jotka hyvin hoidettuna parantavat asumisviihtyvyyttä ja pienentävät asunnon energiankulutusta, niin kesällä kuin talvellakin. Oikein tiivistetyt ikkunat, ovet ja niiden liitoskohdat vähentävät vedon tunnetta asunnossa, vähentävät asunnon lämmitystarvetta talvisin ja kesäisin ei päästä lämmintä ilmaa tai pölyäs sisälle.

Uusia tiivisteitä hankkiessa kannattaa muistaa, että laaduissa sekä materiaaleissa on konkreettisia eroja.Tiivisteiden kuntoolisi hyvä tarkistaa vuosittain ikkunanpesun yhteydessä tai vähintään viiden vuoden välein materiaalista riippuen. Tarkista tiivisteet nyt!

Mikä on tiiviste?

Tiiviste on kahden pinnan välissä oleva eristävä kerros. Tiivisteiden vaihtaminen on helppoa. Sen avulla on helppo aloittaa onnistuneet remonttikokemukset.

Vanhat tiivisteet poistetaan mekaanisesti ja mahdollisesti niitit samalla. Puhdista pinta huolellisesti, pyyhi lopuksi vaikka asetonilla.

Tiivistämisen edut

Oikein hoidetun tiivistämisen on todettu parantavan selkeästi asumisviihtyvyyttä, koska tiivistäminen vähentää vedon ja kylmän tunnetta asunnossa. Tiivistäminen estää epäpuhtaan ulkoilman, veden ja kosteuden pääsyn sisätiloihin tai rakenteisiin ja estää laho- ja homevauriot. Lisäksi oikea tiivistäminen vähentää melun pääsyä huoneistoon ja mahdollistaa toimivan ilmanvaihdon. Tiivisteet estävät hyönteisten pääsyn huoneistoon.

Vedon hävitessä asunnosta, lämmitystarve vähenee ja näin ollen energiankulutuksen on todettu pienenevän 5-10 % riippuen kohteesta. Lisäksi oikea tiivistäminen pidentää ikkunoiden ja ovien elinkaarta sekä mahdollistaa tehokkaamman energiankäytön ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

Mittaa uusittavan tiivisteen koko vaikka sinitarran avulla muutamasta eri kohdasta.
Mittaa uusittavan tiivisteen koko vaikka sinitarran avulla muutamasta eri kohdasta.
Valitse rakoon soveltuva tiiviste.
Valitse rakoon soveltuva tiiviste.
Asenna uusi tiiviste paikoilleen. Paljon avattavissa ikkunoissa/ovissa voit myös niitata tiivisteen päät parantaaksesi niiden kiinni pysymistä. Aiemmin tiivistettyihin toimiviin oviin ja ikkunoihin tiivisteet asennetaan entisen tiivisteen tilalle. Tiivisteet asennetaan sisä- ja/tai välipuitteeseen. Noudata aina pakkauksen ohjeita.
Asenna uusi tiiviste paikoilleen. Paljon avattavissa ikkunoissa/ovissa voit myös niitata tiivisteen päät parantaaksesi niiden kiinni pysymistä. Aiemmin tiivistettyihin toimiviin oviin ja ikkunoihin tiivisteet asennetaan entisen tiivisteen tilalle. Tiivisteet asennetaan sisä- ja/tai välipuitteeseen. Noudata aina pakkauksen ohjeita.

Huolto kannattaa

Hyvin huolletut ikkunat ja ovet toimivat kunnolla, mikä lisää asumisviihtyisyyttä. Oikealla tiivistämisellä asunnon huonelämpötilaa voidaan laskea ilman, että asumismukavuus kärsii. Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun huoneen oleskelulämpötila on keskimäärin 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana.

Milloin tiivistetään?

Tiivistäminen kannattaa tehdäkesäaikaan ja määrävälein ikkunoiden pesun tai huoltomaalausten yhteydessä. Yleensä tiivistäminen tehdään syys-talvella, kun havaitaan vedon tai kylmän tuntua ensimmäisten yöpakkasten tullessa. Tiivistämisen olosuhteet vaikuttavat suoraan tiivistämisen laatuun. Tiivistämistä tulisi välttää alle +5 asteen lämpötilassa.

Info

Info

Vältä yleisimmät virheet tivistämisessä

  • Asennus liian kylmällä ilmalla alle +5 astetta, poislukien uratiivisteet.
  • Heikot pohjatyöt kuten: vanhat liimajäänteet, pöly ja lika, rasvajäämät
  • Epätasainen pinta karmissa
  • Asennuksen aikana sormin liimapintaan koskeminen
  • Asennettavalla pinnalla oleva maali/lakka ei ole täysin kuivunut
  • Asennettavalla pinnalla on käytetty puunsuojatyyppistä käsittelyä, josta tiiviste voi irrota helposti

Ikkunatiivisteen valinta

Tiivistetyypin valintaan on hyvä käyttää aikaa. Valittavissa on erilaisista tiivisteistä: silikoni-, elastomeeri tai epdm- materiaalista, joita on saatavilla erilaisissa profiileissa, väreissä ja mitoissa. Oikea tyyppi oikeaan paikkaan toimii parhaiten.

Vanhan tiivisteen ollessa toimiva profiililtaan tai tyypiltään, sellainen valitaan uudeksikin tiivisteeksi. Suositeltavaa on asentaa vanhaan ikkunaan itseliimattava tiiviste. Jos tiivisteen haluaa vaihtaa, on syytä olla tarkkana ja varmistaa tiivisteen soveltuvuus. Monissa uusissa ikkunoissa ja ovissa asennusta helpottaa valmiina oleva ura. Tällöin käytetään uraanpainettavaa O-tiivistettä.

20218_72020.jpg
Rakennuskemia Oy
Talo
ulko-ovi
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on vuosittain ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen tarve tulee esille monesti vasta lämmityskaudella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti. Talvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C lämpötilassa. Tiivisteen varmistamiseen kannattaa käyttää nitojaa, jolla varmistetaan vähintään tiivisteiden päiden pysyminen kiinni.
20196_58624.jpg
Lämpö karkaa talvella ja viileä kesällä - Vinkit ikkuna- ja ovihuoltoon
Miksi ikkunoita ja ovia kannattaa huoltaa kesäisin?Talvella valitetaan lämmön karkaamisesta harakoille ja vedosta, kun ikkunanpuitteista tulee kylmä sisälle. Kesällä on kuuma, kun lämmin ilma pääsee raoista sisään.Ikkunoiden ja ovien raoista tuleva ja karkaava ilma saadaan kuriin, kun raot tukitaan. Vaikka kesä on nyt todella lämmin, kylmät ilmat yllättävät joka vuosi. Talvella pahimmat vuotopaikat ovat jääneet mieleen ja kun kesällä kotona tehdään muutenkin huoltotöitä, muistithan tarkastaa myös talvella kiusaavat vuotokohdat!Ennakointi ja energiansäästö, kaksi tärkeää E:tä, tekevät asumisesta mukavaa - ja entistä halvempaa.
20219_72595.jpg
Veto muistiin nyt, korjaus ilmojen lämmetessä
Ihminen säteilee lämpöä pois kehosta. Vedon tunne tulee kehon paikallisesta jäähtymisestä, joka taas johtuu siitä, miten nopeasti ilma kuljettaa lämmön pois. Nilkat esimerkiksi viilentyvät herkästi, sillä kylmä ilmavirta liikkuu alas päin. Tästä syystä moni kulkee kotonaan villasukat jalassa ja t-paita päällä.Huoneen lämpötilan laskiessa alle optimaalisen 21–22 °C, ihminen tuntee vedon herkemmin. Vedontunne aiheutuu, kun tuloilmaa pääsee hallitsemattomasti sisätiloihin. Korvausilman sisääntulo onkin haasteena painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa vanhemmissa taloissa. Korvausilmaa tulee hyvin usein "vääristä paikoista" esimerkiksi huonosti tai väärin tiivistetyistä ikkunoista ja ovista.
20183_52190.jpg
Tiivistä autotallin ovi pakkaselta ja pölyltä
Autotallin kosteus- ja veto-ongelmat voidaan korjata yksinkertaisesti tiivistämällä ovi uudelleen. Mikä tahansa tiiviste ei kuitenkaan sovellu autotallin oveen.
20212_68416.jpg
Miten estetään ikkunoiden huurtuminen?
Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niistä ei saa vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?
20228_79438.jpg
Turvallinen sekä energiatehokas - autotallinovi, joka tunnistaa myös esteen
Autotallinovi on muutakin kuin vain ovi. Kestävä, energiatehokas sekä helppokäyttöinen ovi pitää autosi sekä omaisuutesi turvassa. Helppokäyttöisyyden lisäksi ovien yhtenä tärkeänä ominaisuutena on niiden turvallinen käyttö iästä riippumatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton