• Etusivu
  • Talo

Säästä energiaa – tiivistä ikkunat ja ovet oikein

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 23.10.2023
20219_72595.jpg

Ihminen säteilee lämpöä pois kehosta. Vedon tunne tulee kehon paikallisesta jäähtymisestä, joka taas johtuu siitä, miten nopeasti ilma kuljettaa lämmön pois. Nilkat esimerkiksi viilentyvät herkästi, sillä kylmä ilmavirta liikkuu alas päin. Tästä syystä moni kulkee kotonaan villasukat jalassa ja t-paita päällä.

Huoneen lämpötilan laskiessa alle optimaalisen 21–22 °C, ihminen tuntee vedon herkemmin. Vedontunne aiheutuu, kun tuloilmaa pääsee hallitsemattomasti sisätiloihin. Korvausilman sisääntulo onkin haasteena painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa vanhemmissa taloissa. Korvausilmaa tulee hyvin usein "vääristä paikoista" esimerkiksi huonosti tai väärin tiivistetyistä ikkunoista ja ovista.

Info

Info

Oikein hoidettu tiivistys

  • Parantaa asumisviihtyvyyttä
  • Estää epäpuhtauksien, veden ja kosteuden pääsyn rakennukseen tai rakenteeseen
  • Estää laho- ja homevauriot

Talvi aiheuttaa ilmiön, jossa kylmä ilma virtaa sisään huonosti tiivistetystä ulko-ovesta tai ikkunan raosta. Lämmin sisäilma yrittää tasata lämpöeroa, mutta virtaus kulkee luonnollisesti ylöspäin ja saa ylimmän kerroksen ylipaineiseksi. Ylhäältä ilma pyrkii ulos ja saattaa tiivistyä ikkunaan ja jäätää sen kokonaan.

Veto aiheuttaa energiahukkaa

Hallitsematon ilman kulku rakenteista tekee talosta energiasyöpön. Ulos kulkeutuva lämmin ilma korvataan suurentamalla sisäilman lämpötilaa, joka nostaa energiaan kuluvaa laskua. Sisälämpö ei kuitenkaan kerro totuutta lämpötilan mukavuudesta.

Talvella energiahäviö on suurin – siispä nyt on oikea aika katsastaa ikkunoiden ja ovien raoista tapahtuva ilmavuoto, laittaa kohdat muistiin ja korjata vuotokohdat.

Vedon hävitessä asunnosta lämmitystarve vähenee ja näin ollen energiankulutuksen on todettu pienenevän 5–10 % riippuen kohteesta. Lisäksi oikea tiivistäminen pidentää ikkunoiden ja ovien elinkaarta sekä mahdollistaa tehokkaamman energiankäytön ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

20219_72596.jpg

Hyvin huolletut ikkunat ja ovet toimivat kunnolla, mikä lisää asumisviihtyisyyttä. Oikealla tiivistämisellä asunnon huonelämpötilaa voidaan laskea ilman, että asumismukavuus kärsii. Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun huoneen oleskelulämpötila on keskimäärin 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana.

Vaikka ikkunoiden ja ovien tiivistäminen kannattaa tehdä kesäaikaan ja määrävälein ikkunoiden pesun tai huoltomaalausten yhteydessä, voi tiivisteitä vaihtaa vielä pitkälle syksyynkin. Yleensä tiivistäminen tehdäänkin syys-talvella, kun havaitaan vedon tai kylmän tuntua ensimmäisten yöpakkasten tullessa. Tiivistämisen olosuhteet vaikuttavat kuitenkin suoraan tiivistämisen laatuun. Tiivistämistä tulisi välttää alle +5 asteen lämpötilassa.

RK Ikkuna- ja ovitiiviste Omega-profiili, Silikoni

Erittäin hyvä tiiviste talviaikaan tehtävään ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen on itsestään liimautuva Ikkuna- ja Ovitiiviste Omega-Profiili, Silikoni, jonka tiivistysalue on 3–6 mm ja tiiviste toimii erittäin hyvin kylmissä olosuhteissa. Silikonitiiviste on kestävä, pysyvästi joustava ja korkealaatuinen.

RK Silikonitiiviste O-profiili on itsestään liimautuva tiiviste. Se kestää hyvin UV-valoa, säilyttää hyvin värinsä (valkoinen) sekä elastisuutensa voimakkaassakin auringonpaisteessa. Tuotteen kestävyys on 20 vuotta.

20218_72020.jpg
Rakennuskemia Oy
Talo
ulko-ovi
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on vuosittain ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen tarve tulee esille monesti vasta lämmityskaudella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti. Talvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C lämpötilassa. Tiivisteen varmistamiseen kannattaa käyttää nitojaa, jolla varmistetaan vähintään tiivisteiden päiden pysyminen kiinni.
20196_58624.jpg
Lämpö karkaa talvella ja viileä kesällä - Vinkit ikkuna- ja ovihuoltoon
Miksi ikkunoita ja ovia kannattaa huoltaa kesäisin?Talvella valitetaan lämmön karkaamisesta harakoille ja vedosta, kun ikkunanpuitteista tulee kylmä sisälle. Kesällä on kuuma, kun lämmin ilma pääsee raoista sisään.Ikkunoiden ja ovien raoista tuleva ja karkaava ilma saadaan kuriin, kun raot tukitaan. Vaikka kesä on nyt todella lämmin, kylmät ilmat yllättävät joka vuosi. Talvella pahimmat vuotopaikat ovat jääneet mieleen ja kun kesällä kotona tehdään muutenkin huoltotöitä, muistithan tarkastaa myös talvella kiusaavat vuotokohdat!Ennakointi ja energiansäästö, kaksi tärkeää E:tä, tekevät asumisesta mukavaa - ja entistä halvempaa.
20183_52190.jpg
Tiivistä autotallin ovi pakkaselta ja pölyltä
Autotallin kosteus- ja veto-ongelmat voidaan korjata yksinkertaisesti tiivistämällä ovi uudelleen. Mikä tahansa tiiviste ei kuitenkaan sovellu autotallin oveen.
20212_68416.jpg
Miten estetään ikkunoiden huurtuminen?
Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niistä ei saa vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?
20228_79438.jpg
Turvallinen sekä energiatehokas - autotallinovi, joka tunnistaa myös esteen
Autotallinovi on muutakin kuin vain ovi. Kestävä, energiatehokas sekä helppokäyttöinen ovi pitää autosi sekä omaisuutesi turvassa. Helppokäyttöisyyden lisäksi ovien yhtenä tärkeänä ominaisuutena on niiden turvallinen käyttö iästä riippumatta.
20212_68835.jpg
Ikkunatiivisteen asennus: tuuletusraolla vai ilman?
Ikkunatiivisteitä saattaa joutua vaihtamaan jopa kymmeniä kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Tämä johtuu erityisesti tiivisteiden laadusta ja kestävyydestä. Vedontunne on varmasti se ensimmäinen mieleen tuleva syy ikkuna- ja ovitiivisteiden vaihtamiselle. Vetoisassa huoneessa asumismukavuus kärsii. Kun tiivistät ikkunat ja ovet oikein, huoneen lämpötilaa voidaan laskea 20-21 asteeseen asumismukavuuden siitä kärsimättä. Tiivisteet on hyvä tarkastaa vuosittain.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton