• Etusivu
  • Talo

Routaeristyksellä varmistat piha-alueesi pitkäikäisyyden

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Julkaistu 11.04.2018Päivitetty 24.01.2023
20165_46451.jpg

Huolellisesti tehdyt pohjatyöt ja eristykset takaavat sen, että pihasi kivetys ei roudi aaltoilevaksi ja pihamuurit kallistu.

Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.

Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Huonosti tehdyn routaeristyksen jäljiltä kiveys routii aaltoilevaksi ja muurit kallistelevat ulospäin. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.

Miten eriste tulisi asentaa?

Paras teho routaeristeelle saadaan silloin, kun eriste asennetaan mahdollisimman lähelle maan pintaa. Kun eristeen päälle on asennettu 20-30 cm vahvuinen maakerros, jakaantuu eristeelle kohdistuva pistekuorma laajemmalle alueelle. Pistekuormaa tuovat esimerkiksi tontilla oleva ajoneuvoliikenne.

Levyjen välisiä saumoja ei tarvitse erikseen tiivistää maanpinnan alle asennettavassa routaeristyksessä. Levyt pitää tiiviisti yhdessä niiden päälle tuleva maa-aines tai betonivalu. Mikäli tiiviyttä haluaa parantaa, voidaan eristeeksi valita puolipontattu levy tai asentaa kaksi erillistä levykerrosta limittäin.

Finnfoam-levyä on helppo työstää tavallisilla puuntyöstötyökaluilla. Levyn leikkaamiseen soveltuu puukolla tai mattopuukolla tehty viilto, jonka jälkeen levy napsahtaa poikki terävällä kämmeniskulla.

Tehokkain vaikutus routaeristykselle saadaan, kun eriste asennetaan lähelle maanpintaa.

Tehokkain vaikutus routaeristykselle saadaan, kun eriste asennetaan lähelle maanpintaa.

Kerralla kunnollinen routaeristys koko pihalle

Ennen eristyksien asentamista pihalle tehtävät kallistukset tulee miettiä huolellisesti ja varmistaa riittävä kallistus pois rakennuksista, myös sadevesien ja lumien sulamisvesien ohjaus pois tontilta tulee ottaa huomioon.

Salaojien suunnittelu kannattaakin toteuttaa samanaikaisesti routaeristyksen suunnittelun kanssa.

Routinut piha saattaa ohjata sulamisvesiä väärään suuntaan, esimerkiksi kohti päärakennusta tai autotallia. Myös lumi toimii eräänlaisena eristeenä. Tosin pihan kulkuväyliltä lumi yleensä poistetaan, jolloin sitä kautta pois jäävä eristys tulee huomioida routaeristämisessä.

Liikennöidylle piha-alueelle Finnfoamin päälle asennetaan vielä 15-30 cm hiekkaa.

Liikennöidylle piha-alueelle Finnfoamin päälle asennetaan vielä 15-30 cm hiekkaa.

Routaeristeen toimivuus on helppo havaita pihalaatoituksen ja pihamuurien yhteydessä. Koska routaeristyksen sekä valitun pinnoitteen tarkoituksena on pienentää routivan pohjamaan lämpöhäviöt niin vähäisiksi, että routanousu pysyy talven kuluessa pienenä. Routaeristeet asennetaan hyvin tiivistetyn ja tärytetyn maan päälle tasaisesti. Eristys tulee muistaa ulottaa riittävän pitkälle, jotta routa ei pääse tekemään vahinkojaan pihapolun reunoillakaan.

Huolellisesti tehdyt pohjatyöt ja eristykset takaavat sen, että pihasi kivetys ei roudi aaltoilevaksi ja pihamuurit kallistu. Huolehdi siis routaeristyksestä ja pidä pihasi kauniina ja routa poissa.

Finnfoamiin luotetaan myös vaativien kohteiden routasuojauksessa.

Finnfoamiin luotetaan myös vaativien kohteiden routasuojauksessa.

Liikennöidyllä piha-alueella Finnfoamin päälle tulee asentaa 15-30 cm hiekkaa riippuen pihalla olevista kuormista, tarkoittaen liikennemäärää. Ei liikennöidyllä pihalla voidaan pihakivet asentaa erittäin ohuen, noin 5 cm tasaushiekkakerroksen kanssa Finnfoam-levyn päälle.

Tässä yhteydessä onkin tärkeää valita oikean puristuslujuuden omaava tuote oikeaan paikkaan. Esimerkiksi omakotitalon piha-alueella riittää F-200 - F-300 -lujuusluokan eriste, kun vastaavasti rekkaterminaalin piha-alueelle tai anturan alla tarvitaan monesti jo F-400 -lujuusluokan eristeet.

20153_42852.jpg

Mistä Finnfoam on valmistettu?

Finnfoam-eristeet ovat suulakepuristettua polystyreeniä, toisin sanoen eristeet ovat XPS-lämmöneristeitä, jotka säilyttävät eristyskykynsä ja lujuutensa myös vaativissa olosuhteissa.

Finnfoamin erityispiirteenä on täysin yhtenäinen sekä suljettu solurakenne, joka saadaan aikaan liuottamalla sulaan polystyreeniin hiilidioksidia. Suuttimesta normaaliin ilmanpaineeseen tullessaan hiilidioksidi kaasuuntuu. Näin valmistettu solurakenne takaa vettymättömyyden, hyvän eristävyyden sekä tiiviyden. Finnfoam-eriste onkin monikäyttöinen lämmöneriste, sillä samat eristyslevyt soveltuvat lähes kaikkiin käyttökohteisiin putkikaivannosta ullakon kattoon.

Olet sitten eristämässä seiniä, kattoja tai vaikka tekemässä routasuojausta – Finnfoam on oikea materiaali kohteeseesi. Lisäksi Finnfoamin kanssa materiaalihukka on todella pieni, kun samoja levyjä voidaan käyttää lukuisissa käyttökohteissa.

Info

Info

Finnfoam-levyistä

  • Saatavilla useita profiileja: Suorareunainen (FI), Puolipontattu (FL), Uralevy (URA), Täyspontattu (FK), Kellarinseinä (CW) sekä lisälämmöneristyksiin tarkoitettu Saneerauslevy S40
  • Levykoko: normaalilevyissä 600 x 2500 mm, saneerauslevyssä 600 x 2600 mm, puolipontattu levy 585 x 2485 mm
  • Levyvahvuudet: 20 mm - 140 mm
  • Materiaali: Suulakepuristettu polystyreeni (XPS)
  • Solurakenne: suljettu, vettä imemätön

Finnfoam Oy
Talo
eristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20183_52126.jpg
Tehokkaat eristeet sekä remppaajalle että rakentajalle
Tehokkaimpia markkinoilla yleisesti käytettävistä lämmöneristemateriaaleista seinä- ja kattorakenteissa on Finnfoamin FF-PIR. Nämä eristeet soveltuvat niin uudisrakentamiseen, matala-, passiivi- ja nollaenergiarakentamiseen kuin myös vanhojen rakennusten lisälämmöneristämiseen.
20225_78055.jpg
Lattiaratkaisu, joka säästää kustannuksia ja ympäristöä
Rakentaminen ja erityisesti kiinteistöjen käyttö tuottaa yli 30 prosenttia kasvihuonekaasuista. Hyvä lämmöneristys on paras suurimman eli käytönaikaisten päästöjen laskija, mutta myös rakentamisvaiheessa on tehtävissä paljon. FF-FLOOR-lattiaratkaisun 30 prosenttia pienempi hiilijalanjälki on tärkeä edistysaskel myös rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä.Sisäilmasaneerauksiin erikoistunut Venax Oy peruskorjaa Helsingin Länsi-Pakilassa neljän huoneiston paritaloyhtiötä käyttäen alapohjassa Finnfoamin kehittämää FF-FLOOR-lattiaratkaisua. Yrittäjä Mikko Luukkonen Venax Oy:stä pitää tärkeänä sitä, että rakentamiseen kehitetään uusia ja entistä parempia sekä työtä helpottavia ratkaisuja, koska vain siten ala menee eteenpäin.
20224_77599.jpg
Säästä talosi energiakuluissa - huolehdi eristämisestä
Energian hinta on noussut yllättävästi ja nousuaa on odotettavissa tulevaisuudessakin. Esimerkiksi sähkön osalta Euroopassa ennakoidaan ennätyskallista vuotta. Hintojen nousuun kannattaakin varautua energiatehokkuudella. Eristäminen säästää selvää rahaa, auttaa varautumaan muutoksiin ja vähentämään ilmastohaittoja.
20219_72278.jpg
Huomioi nämä eristyksessä ja tee mökistäsi talviasuttava
Yhä useampi meistä on viihtynyt mökillään enemmän ja enemmän niin vapaa-ajan kuin myös työn merkeissä. Kesäaikana mökillä olo on huoletonta, mutta miten käy silloin kun pakkanen alkaa paukkua nurkissa ja kylmyys hiipiä myös sisälle? Mökin muuttaminen talviasuttavaksi onnistuu pienin kustannuksin.
20183_52061.jpg
Höyrynsulku ja lämmön-eriste samassa levyssä
Kotimaiset Finnfoamin valmistamat FF-PIR-eristeet soveltuvat erinomaisesti käytettäviksi saunan kuumissa ja kosteissa tiloissa. Ohuilla ja tehokkailla FF-PIR-eristeillä tilat saadaan maksimaalisesti hyötykäyttöön ja mahdollisimman energiatehokkaiksi, eli nopeasti lämpeneväksi ja lämmönpitäväksi.Levyt asennetaan suoraan seinän runkorakenteeseen, joka voi olla kiviseinä tai puurunko. FF-PIR-eristeiden käyttölämpötila on -50…+120˚C, mutta hetkellisesti ne kestävät jopa yli +200˚C asteen lämpötiloja. Näin ollen tuotetta on turvallista käyttää saunassa.Saunaan soveltuvat ensisijaisesti FF-PIR SAUNA (30 x 600 x 1200 mm, ympäritäyspontattu) tai FF-PIR 30 ALK (30 x 600 x 2400 mm, ympäritäyspontattu). Myös muut eristepaksuudet soveltuvat käytettäväksi saunan lämmöneristeenä.
20199_60172.jpg
Älykäs höyrynsulkujärjestelmä - mitä eroa perinteiseen höyrynsulkukalvoon?
Rakenteissa oleva kosteus voi aiheuttaa vakavia vaurioita kaikentyyppisissä rakennuksissa. Usein kattorakenteissa käytetään kosteaa puuta, mikäli katon ulkopinnalle on asennettu höyrytiivis kalvo ja myös sisäpuolelle sijoitetaan höyrynsulkukalvo, tulee rakenteisiin jäämään kosteutta, joka ei pääse poistumaan. Tällaisesta kosteuden kertymisestä syntyy suurella todennäköisyydellä vakavia vahinkoja rakenteisiin, puuosien lahoaminen sekä hankalat homevauriot ovat yleinen näky. Tällaisia ongelmia kuitenkin voidaan välttää ISOVER Vario ® höyrynsulkujärjestelmän avulla.Kun rakennat ja tiivistät, kiinnitä erityistä huomiota oikeanlaiseen kosteuden torjumiseen. ISOVER Vario ®-järjestelmän kanssa tämä on helppoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton