• Etusivu
  • Talo

Myös ilmanvaihtokanavat tulee eristää

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER logoSaint-Gobain Finland Oy / ISOVERLue lisää
Päivitetty 21.03.2024
1920 AdobeStock_358012964

Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle.

Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle. Toimivassa ilmanvaihdossa rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan raikasta ulkoilmaa. Samalla myös sisäilma puhdistuu epäpuhtauksista. Hyvin ilmastoidussa kodissa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestääkin ilman suurempia rakenteellisia remontteja helposti sukupolvelta toiselle.

Olitko tietoinen, että ilmanvaihtokanavatkin tulee eristää?
Eristystyö voidaan toteuttaa ISOVERin tuotteiden avulla.

Miksi ilmanvaihto tulee eristää?

Jopa 40 % energiankulutuksesta ja kasvihuonekaasuista aiheutuu rakennusten lämmityksestä ja jäähdytyksestä. Luku on hurja ja siksi muun muassa ISOVER haluaa kiinnittää tuotteissaan yhä enemmän huomiota energiatehokkuuteen sekä ympäristöä säästäviin ratkaisuihin. Kaikissa ratkaisuissa otetaan huomioon koko rakennusprojektin elinkaari aina suunnittelusta kierrätykseen asti.

Mutta miksi myös ilmanvaihtokanavat tulisi eristää? Lyhyesti ja ytimekkäästi ajateltuna ilmanvaihtokanavien lämmöneristämisellä vähennetään kanavista sekä laitteistosta tapahtuvia lämpöhäviöitä. Samalla myös varmistetaan, että ilmanvaihtojärjestelmää voidaan hallita suunnitellusti ja se toimii kuten on ajateltu. Ilmanvaihtokanavien kulkiessa esimerkiksi kylmässä ullakkotilassa, jossa lämpötila poikkeaa kanavan sisällä olevasta lämpötilasta, on kanavat eristettävä, jotta ilma, jota asuintiloihin puhalletaan, olisi oikean lämpöistä. Näin lämmitys- ja jäähdytystehoa ei jouduta tiloissa turhaan kasvattamaan.

Tarkoituksena on myös estää kondensoitumisen syntyminen, sillä kosteus tiivistyessään vedeksi päätyy helposti rakenteisiin ja vaurioittaa mahdollisesti myös ilmanvaihtoputkia ajan saatossa. Eristys toimii lisäksi vaimentimena, jolloin myös asumismukavuus paranee. Toisin sanoen, asukkaalle tämä tarkoittaa sekä energian- että rahansäästön lisäksi miellyttävää asumista.

Eristys toimii myös paloturvallisuuden varmistamisena.
ISOVER-paloeristeet ovat mittapysyviä ja eristevalikoimasta löytyy eristysratkaisuja aina suojausluokkaan EI120 asti. Tuotteet on luokiteltu sekä testattu asianmukaisesti.

<p data-block-key="5zz00">ISOVERin eristeillä onnistuu myös ilmanvaihtokanavien eristäminen.</p>
ISOVERin eristeillä onnistuu myös ilmanvaihtokanavien eristäminen.

Muutama esimerkki eristyskohteesta ja eristeistä

Kuten palosuojauksessa ja paloturvallisuuden suunnittelussa yleisesti, myös tässäkin yhteydessä on kyse turvaamisesta. Paloeristyksen tarkoituksena on kasvattaa palonkestoaikaa ja vähentää sekä palon, että syntyvien savukaasujen leviämistä. Oikein toimivana paloeristys antaa mahdollisuuden ihmisille pelastautua palon keskeltä sekä pelastushenkilöstölle aikaa pelastaa kiinteistö.

Kaikki rakennuskomponentit eivät kestä paloa yhtä hyvin ja yhtä kauan, vaan niiden palonkestävyys kertoo niiden vakausolosuhteista – kauanko kyseinen materiaali pystyy estämään liekkien sekä savun kulkeutumisen eteenpäin ja kestämään lämpötilan nousua. Paloeristämisen avulla materiaalin kestävyyttä voidaan tukea.

Paloneristysjärjestelmä

ISOVERin kehittämä, innovatiivinen ilmanvaihtokanavien paloeristysjärjestelmä, koostuu ULTIMATE-paloeristeistä sekä kattavasta asennustarvikevalikoimasta. ULTIMATE-mineraalivillan valmistuksessa käytetään ainutlaatuista, patentoitua kuidutusprosessia, joka sallii kuidun paksuuden kontrolloinnin. Lopputuloksena on tasainen, pitkäkuituinen mineraalivillatuote erinomaisilla palonsuojaominaisuuksilla varustettuna.

Mihin järjestelmä perustuu?

  • Innovatiivinen ULTIMATE-mineraalivilla, joka on joustava, helposti leikattava sekä taipuisa materiaali.
  • Optimaaliset palonkestoajat tarjoavat komponentit (kanavat, putket, kevyet materiaalit)
  • Helppo asennus
  • Läpivienneissä riittää yksi kerros kahden sijasta, saumoissa ei tarvita liimaa

Muutama esimerkki eristyskohteesta ja eristeistä

  • Hyvä esimerkki kohteesta, joka tulisi paloeristää on keittiön liesituulettimen poistokanava. Omakotitalojen ilmanvaihtosuunnitelmissa tulee todennäköisesti vastaan merkintä EI30, joka merkitsee asetettua palosuojavaatimusta. Keittiön liesituulettimen kohdalla palosuojavaatimus on siis 30 minuutin palosuoja-aika. Tällaisen poistokanavan eristämiseen soveltuu esimerkiksi ISOVER U PROTECT Wired Mat 4.0 Alu1 Black -verkkomatto. Jotta tuossa esimerkissä mainittu EI30 palosuojavaatimus täyttyy, tarvitaan eristyspaksuudeksi 50 mm. Mikäli tila, jossa hormi kulkee, on kylmä, voidaan lisäeristeeksi paloeristeen päälle laittaa 50 mm vahvuinen kerros ISOVER CLIMCOVER Roll CR Alu1 ilmastointimattoa. ULTIMATE U Protect -tuotteet ovat luokiteltuja ja testattuja standardien EN 13501-3 ja EN 1366-1:2014 mukaisesti ilmanvaihdossa käytettäväksi paloeristeeksi. U Protect palosuojausjärjestelmälle onkin myönnettu tuotesertifikaatti Eurofins-C-4805-09.
  • Mutta entä sitten muovista valmistetut ilmanvaihtokanavat, miten ne tulee eristää vai kannattaako niiden eristys? Kyllä, myös muoviset ilmanvaihtokanavat kannattaa eristää kuten metallisetkin.
  • Usein ilmanvaihtokanavat jäävät yläpohjaan asennetun eristeen, esimerkiksi puhallusvillan sisään. Myös tällaisessa tapauksessa ilmanvaihtokanavien eristäminen kannattaa. Mikäli kanava kulkee puhallusvillan sisällä, riittää 50 mm vahvuinen lämmöneriste, mikäli ulkopuolella, tarvittaisiin lisäeristettä 100 mm. IV kanavat voidaan myös näppärästi eristää käyttäen kanavan päälle sujutettavaa IV-kanavaeristettä ISOVER CLIMCOVER TUBE Alu1 -eristettä. Kyseistä eristettä käytettäessä eristys tapahtuu kanavatyötä tehtäessä. Mikäli kanavisto on asennettu valmiiksi, voidaan käyttää tuotetta ISOVER CLIMCOVER Roll CR Alu1, joka on alumiinilaminaattipintainen lasivillamatto.
Ohje

Ohje

ISOVER Tekniset eristeet

Puhuttaessa teknisistä eristeistä, tarkoitetaan ratkaisuja, jotka on tarkoitettu rakennusten lämpö-, palo-, kondenssi- ja äänieristyksiin. Erityisesti näitä käytetään rakennusten taloteknisissä järjestelmissä. Selkeitä käyttökohteita ovat muun muassa kylmä- ja lämminvesiverkoissa, ilmastoinnin jäähdytysjärjestelmissä, sadevesi- sekä jätevesiviemäreissä ja kuten myös tässä artikkelissa todettiin, ilmastoinnin palo- ja lämpöeristyksissä.

Oikeat eristysratkaisut säästävät sekä ympäristöä että tuovat asumismukavuutta. ISOVER Teknisten eristeiden tuotesarjasta löydät sopivat eristeet. Lämpötilavaihtelut voivat olla välillä -200 °C - +700 °C. Erityisesti uusi ULTIMATE -tuotesarja on tarkoitettu olosuhteisiin, jossa vaaditaan keveyttä sekä korkeaa lämpötilan kestoa, tai paikkaan, jossa eristetila on rajallinen.

20215_70441.jpg
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
ilmanvaihto
eristys
yläpohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

keltainen omakotitalo ja keväinen puutarha
Turvalliset ja tehokkaat eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa.ISOVERilta löytyy turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja äänen- ja lämmöneristämiseen tuoden asumismukavuutta käyttäjilleen ja samalla auttaen suojelemaan ympäristöä.ISOVER-eristeet on valmistettu ja kehitetty Suomessa, joten ne sopivat suomalaisiin oloihin. Eristeet valmistetaan Hyvinkäällä ja Forssassa. Osoituksena suomalaisesta alkuperästä ja suomalaista työtä edistävästä vaikutuksesta, onkin Suomalaisen Työn Liitto myöntänyt ISOVERille Avainlipun.
Pieni supersankari tyttö seisoo laiturilla punainen viitta harteillaan.
Hyvä eristys toimii sekä pakkasia että hellettä vastaan
Usein mielletään, että eristyksen tarkoitus on ainoastaan pitää kylmä syys- ja pakkasilma poissa sisätiloista. Eristyksen tarkoitus on kyllä pitää kylmä loitolla, mutta tiesitkö, että hyvän eristyksen ansiosta myös paahtavan kuuma helleilma pysyy poissa ja kodin sisäilma säilyy miellyttävän viileänä.
20202_62791.jpg
Säästä lämmityskuluissa - panosta lämmöneristykseen
Maaliskuussa 2020 ISOVER lanseerasi täysin uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Tuotekehittelyyn otettiin mukaan asentajia sekä hyödynnettiin heidän käyttökokemustaan eristeistä ja niiden toimivuudesta.Tässä esittelyssä ISOVER PREMIUM 33:
Kahden Kingspan-eristelevyn saumojen väliin puristetaan tiivistykseksi uretaanivaahtoa.
Seinät, katot ja ullakot lämpimiksi
Rakennusten energiatehokkuudesta on tullut yhä keskeisempää ilmastomuutoksen- sekä päästöjen hillitsemisen myötä. Omakotirakentamisessa kuten vanhan talon kunnostamisessakin voidaan lämmöneristykseen panostamalla vaikuttaa talon tiiviysominaisuuksiin merkittävästi, jolloin lämpöenergiaa ei pääse vuotamaan hukkaan. Vähäisempi lämmitystarve säästää luontoa ja lompakkoa.
20135_34992.jpg
Passiivitalo = energiatehokkuus
Passiivitalot ovat kannattavia ratkaisuja taloudellisesti: rakennusvaiheessa tehty investointi maksaa itsensä takaisin energiansäästön kautta, ja myös itse talo elää pitkään.Halvinta energiaa on se, jota ei käytetä ollenkaan. Sitä ei tarvitse tuottaa, kuljettaa eikä maksaa. Sillä ei luonnollisestikaan ole myös haittavaikutuksia, ei ihmisiin eikä luontoon. Tämä onkin energiatehokkaan talon perusperiaate. Koska lämpö pysyy talossa, aktiivinen lämmönlisäyksen tarve perinteisen lämmityksen keinoin on hyvin vähäistä. Se taas säästää energiaa ja kustannuksia. Koska Multi-Comfort -talon tekniikka on yksinkertaista, se vaatii hyvin vähän ylläpitoa.ISOVER Multi-Comfort -passiivitalo on energiatehokkaan rakentamisen kokonaisuus, joka tarjoaa käytännön keinot sekä esimerkkejä passiivitalon rakentamiseen.
Kingspan Kooltherm eristeitä asennettuna julkisivuun.
Energiapihi rakennus vaatii tehokkaat lämmöneristeet
Lämmöneristeiden laadun ja teknisten ominaisuuksien merkitys korostuu tavoiteltaessa vähän kuluttavaa rakennusta. Kiinteistöjen käyttämän energiankulutuksen pienentäminen on osaltaan tärkeässä roolissa myös päästötavoitteiden saavuttamisessa. Suunnittelussa tulisikin huomioida erityisesti rakennusosien tiiviys- ja eristysominaisuudet ja valita näihin mahdollisimman tehokkaat ratkaisut, jotka palvelevat pitkälle tulevaisuuteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton