• Etusivu
  • Talo

Alapohjan eristys ja routaeristys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 24.04.2013
20134_34895.jpg

Alapohjan eristys ja routaeristys voidaan toteuttaa STYROFOAM-leyillä.

Alapohjan sekä alapohjan ja seinän liitoksen oikea eristys on tärkeää asumismukavuuden ja sisäilman laadun kannalta. Lämmin lattia on asuinviihtyvyyden kannalta tärkeä, koska lattian pinnan lämpötila tuntuu sen päällä käveltäessä. Routaeristys puolestaan suojaa rakenteita maan routimiselta.

Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n tuotevalikoimaa täydentävät välitettävät Styrofoam siniset eristeet, joita käytetään perustusten ja käännettyjen kattojen lämmöneristämiseen sekä teiden ja maarakenteiden routasuojaukseen.

Styrofoam-eristelevyt ovat suulakepuristettuja polystyreeni-solumuovieristyslevyjä, joissa on tasalaatuiset, ilmatäytteiset umpisolut. Solurakenteensa ansiosta eristyslevyt kestävät hyvin kosteutta ja eristävät tehokkaasti lämpöä. Styrofoam-levyt eivät maadu eivätkä toimi sienten, mikro-organismien tai tuholaisten kasvualustana. Tiivisrakenteisella eristyslevyillä on suuri puristuslujuus eivätkä ne murene työstettäessä.

Tutustu tarkemmin alapohjan eristys ja routaeristys -tuotteisiin

Info

Info

Alapohjan eristys ja routaeristys STYROFOAMilla

  • hyvät lämmöneristävyys, joka säilyy olosuhteista riippumatta
  • huippuluokan kuormituksen kesto
  • umpisoluinen tiivis rakenne
  • pitkä käyttökokemus

Maanvaraisen alapohjan eristys ja rakenne

Rakenne ylhäältä alas:

  • Pintamateriaali- ja/tai -käsittely (hengittävä) huoneselityksen mukaan
  • Lattialaudoitus, ponttilauta 33x95
  • llmarako, yhdistetään jalkalistan kautta huonetilaan
  • Lämmöneriste ISOVER KL-33 50mm ja koolaus 50x50 k600 + aluslauta 25x100
  • Paikalla valettu teräsbetonilaatta rakennesuunnitelmien mukaan
  • Lämmöneriste STYROFOAM 300 SL-A-N
  • Koneellisesti tiivistetty kapillaarisen vedennousun katkaiseva kerros
  • Kuitukangas (tarvittaessa)
  • Perusmaa
  • Kaivurajojen kallistus salaojiin 1:100
Alapohjan eristys ja rakenneleikkaus
Alapohjan eristys ja rakenneleikkaus

Rakennekirjastossa

alapohjan eristys ja muita rakenneratkaisuja

Määräykset - alapohjan eristys ja routaeristys

Suomen rakentamismääräyskokoelma asettaa vaatimuksia, kuinka alapohjan eristys ja routaeristys tulee toteuttaa.
Suomen rakentamismääräyskokoelma asettaa vaatimuksia, kuinka alapohjan eristys ja routaeristys tulee toteuttaa.

Routaeristys ja asennus

  • Salaojaputken asennuksen jälkeen peitä putkisalaojasoralla tai sepelillä, väh. 200 mm.
  • Tasoita ja tiivistä sora vähän perustuksesta poispäin viettäväksi.
  • Aseta eristelevy Styrofoam 300 SL-AN tiiviisti rakoja jättämättä. Eristeen paksuus Etelä-Suomessa on 50 mm kasvaen asteittain Pohjois- Suomeen 110 mm:iin asti. Eristeen leveys vastaavasti 1,2 m (Etelä- Suomi) ja 1,5 m (Pohjois-Suomi).
  • Koska routa ulkonurkissa tunkeutuu syvemmälle kuin seinälinjoilla, lisätään eristepaksuutta 40 % 1,5 m (Etelä-Suomi) - 2,0 m (Pohjois- Suomi) etäisyydelle nurkasta.
  • Täytä soralla tai hiekalla vähintään 300 mm.
Alapohjan eristys tulee asentaa riittävän paksuksi kerrokseksi. Routaeristys ulotetaan riittävälle etäisyydelle rakennuksen ulkopuolelle.
Alapohjan eristys tulee asentaa riittävän paksuksi kerrokseksi. Routaeristys ulotetaan riittävälle etäisyydelle rakennuksen ulkopuolelle.

Kellarin lisäeristäminen

Vanhan eristämättömän kellarin eristäminen voidaan suorittaa ulkopuolisen lisäeristämisen (n. 100 mm) yhteydessä siten, että kellarin ulkoseinään laitetaan 2 x 50 mm Styrofoam routaeristelevyt.

Ennen eristelevyjen asentamista tulee huolehtia siitä että vanhaan rakenteeseen ei pääse nousemaan kosteutta. Betoniseinän alaosaan asennetaan tarvittaessa puuttuvat salaojat. Vanhan betoniseinän ulkopintaan asennetaan vedeneristeeksi TL2 kumibitumikermi. Tämän jälkeen voidaan kermin ulkopintaan asentaa Styrofoameristelevyt.

Huom! levyä ei saa kiinnittää sokkeliin mekaanisesti.

20134_34888.jpg

STYROFOAM-valintataulukko:

Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

20134_34897.jpg
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
202211_80173.jpg
Onnistu tontin hankinnassa - huomioi ja selvitä nämä asiat
Moni meistä haaveilee rakennuttavansa uuden kotitalon, omiin tarpeisiin erityisen hyvin sopivan pientalon. Ennen varsinaista rakentamista unelmaa kohti lähdetään aina hankkimalla rakennuspaikka eli tontti. Rakennuspaikan valinta ja hankinta viitoittavat tärkeitä suuntaviivoja eri suunnittelualoille, ensimmäisenä kohteen arkkitehtisuunnitteluun. Rakentamiskustannuksiinkin tontilla on merkittävä vaikutus.
20207_65859.jpg
Lataa ilmainen sähkökalusteopas
Täältä voit tutustua ABB:n Yli 260 sivuiseen oppaaseen sähkökalusteista ja samalla löydät vinkit, ohjeet ja ratkaisut sähkökalusteiden sijoitteluun. Kuvastossa esittelyssä muun muassa Impsessivo ja Jussi-kalusteet, sekä ABB Free@Home-kodinohjausjärjestelmä.Löydä itsellesi sopivat ratkaisut!Lataa opas
20114_25556.jpg
Vinkit makuuhuoneen sisustukseen
Makuuhuoneen tulisi henkiä rauhaa ja raikkautta. Etsi tilaan oma sielunmaisemasi; joku viihtyy tummassa ja tunnelmallisessa, kun toinen rauhoittuu vaaleassa ja valoisassa. Tunnelman kannalta väritys on tärkeä. Mutta on myös muita keinoja rakentaa tila levolliseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton