• Etusivu
  • Rakentaminen

Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely

Mariana Ravonius
Kaupallinen yhteistyö
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER logoSaint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 09.07.2025
201211_33043.jpg

Nollaenergiatalo Villa ISOVER (kilpailijanimenä blok) on ISOVERin suunnittelukilpailun voittaja.

Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille.

"Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."

Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin

Rakenteelliset ja tekniset ratkaisut

Kattorakenne:

  • Vesikate: Kumibitumikermikate ja kantavana alusrakenteena vaneri, kattoristikot ja ISOVER Puhallusvilla eristys 700mm
  • Rakenteen U-arvo: 0,060 W/m2K

Ulkoseinät:
Lattiarakenne sekä perustukset:

  • Tehdasvalmisteiset puuelementit jossa 42x298mm liimapuurunko, rungon eristys ISOVER KL-33 2 x 150mm, tuulensuojana ISOVER RKL-31 Facade 100mm tuulensuojavilla
  • Höyrynsulkuna ISOVER Vario KM Duplex UV kosteutta tasaava älykäs höyrynsulku
  • Sisäpinnan kipsilevytys Gyproc GEK 13mm
  • Rakenteen U-arvo: 0,080 W/m2K
  • Maanvarainen betonilaatta 80mm, lattialämmitys
  • Eristys 400mm Styrofoam XPS -eriste
  • Sokkelirakenne Weber LecaLex lecaharkot
  • Betoninen antura valettuna Styrofoam XPS muottiin
  • Rakenteen U-arvo: 0,090 W/m2K

Lämmitys:

  • Maalämpöpumppu ja vesikiertoinen lattialämmitys
  • Takka
  • Puulämmitteinen sauna

Uusiutuva energia:

  • 60m2 aurinkopaneeleja sähkön tuotantoon - syötetään valtakunnan verkkoon, mahdollisuus myös sähköauton lataamiseen
  • 6m2 aurinkokeräimiä - lämpimän käyttöveden tuotantoon

Villa ISOVERin numeraalisia arvoja

Tontin ala: 1162m2

Kerrosala:

1.krs: 108,5m2
2.krs: 87,0m2
varastot: 21,5m2
yhteensä: 195,5m2 + 21,5m2

Rakennusoikeudellinen kerrosala

1.krs: 97,5m2
2.krs: 78,0m2
varastot: 21,5m2
yhteensä: 175,5m2 + 21,5m2
Bruttoala: 203m²
Tilavuus: 735m³
Lämmin ilmatilavuus: 507m³

<p data-block-key="ck2j8">Villa ISOVERin pohjapiirustus</p>
Villa ISOVERin pohjapiirustus
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Rakentaminen
energiansäästö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja ilmestyy roikkumaan räystäälle?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki esimerkiksi yläpohjan eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää ikänsä vuoksi vastaa nykynormeja, jolloin lämpö pääsee karkaamaan harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.Mitä sinun siis tulisi tehdä korjataksesi ongelman?
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
201211_33043.jpg
Mitä nollaenergiatalo tarkoittaa?
Nettonollaenergiatalo, on rakennus, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Nettonollaenergiatalo voi perustua joko käytettävään energiaan tai käytettävään primäärienergiaan. Talon ulkopuolisella käytöllä tarkoitetaan energian syöttämistä esimerkiksi sähköverkkoon, sähköauton lataamista tai aurinkolämmön käyttöä viereisissä rakennuksissa samassa taloyhtiössä.Lähes nollaenergiatalo (Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD) on rakennus, jonka energiantarpeesta katetaan merkittävä osa rakennuksessa tai sen läheisyydessä tuotettuna uusiutuvana energiana. Uusiutuviin polttoaineisiin perustuva kaukolämpö lasketaan rakennuksen läheisyydessä tuotetuksi uusiutuvaksi lämpöenergiaksi, mutta sähkön ja lämmön yhteistuotannon sähköä ei lasketa uusiutuvaksi sähköenergiaksi. Uusiutuvia energialähteitä ovat mm. aurinkolämpö, aurinkosähkö, talossa tai sen läheisyydessä talon tarpeisiin tuotettu tuulivoima ja maalämpöjärjestelmällä maasta tuotettava maalämpö.Nollaenergiatalo on nykypäivää - tutustu
Niben poistoilmalämpöpumppu
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20126_31252.jpg
Aurinkoenergia hyödyntämätön potentiaali
Aurinko energia on liian vähän käytettyäAurinkoenergia on Suomessa vielä varsin hyödyntämätön potentiaali, vaikka sen tuottama energiamäärä on merkittävä myös Euroopan pohjoisosissa. Toisaalta aurinko ei voi olla ainoa lämmönlähde Suomessa, mutta oikein suunniteltuna ja toteutettuna saatava energiamäärä on merkittävä. Auringon lämpöä hyödyntävä lämmitysjärjestelmä kykenee tuottamaan niin sanottua ilmaista energiaa ympäri vuoden ollen erityisen merkittävä noin puolet vuodesta.Tutustu Akvaterm-varaajiin
20148_40620.jpg
Tiesitkö nämä rakennusluvan hausta?
Rakennusprojektin lupa-asiakirjojen täyttäminen sekä lupien hakeminen on vaativa kokonaisuus, jossa asiantuntija on suureksi avuksi. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennuksen suunnittelu ja toteutus tapahtuvat rakentamista koskevien säännösten, määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Rakennuslupaa hakee se henkilö, joka on rakennuspaikan haltija. Mikäli rakennuspaikan omistajia on useampi, on kaikkien allekirjoitettava lupahakemus.Pientalojen osalta rakennuslupapäätöksen tekee rakennustarkastaja. Apunaan rakennuttajalla tulee olla pätevä henkilöstö, joilla on yhdessä rakennuttajan kanssa riittävät edellytykset hankkeen toteuttamiseen. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija on se henkilö, joka vastaa suunnittelukokonaisuudesta sekä sen laadusta.Tietoa rakennusprojektissa tarvittavissa luvista saa oman kunnan rakennustarkastajalta. Yleensä ohjeet ovat hienoisia poikkeuksia ja yksityiskohtia lukuun ottamatta yleispäteviä joka kunnassa. Luvat ovat osa suurta kokonaisuutta, jolla itse rakentaminen mahdollistetaan - lähes jokaiseen toimenpiteeseen edellytetään rakennusvalvontaviranomaisen lupa. Luvansaantimahdollisuudet kannattaa selvittää ajoissa, jotta rakennushanke ei kariutuisi heti lupavaiheeseen. Rakentaminen kokonaisuutena pitää sisällään monta säännöstä, määräystä, erityiskohtaa, riskitekijää ja tilastointia. Jotta kaikki menisi säännösten ja määräysten mukaisesti, on joka vaihe tarkastettava.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton