• Etusivu
  • Remontti

OSA 1/6: Rintamamiestalon rakenne paljastaa aikakauden haasteet

Näin suojaat kotisi

Tiina Painokallio
Julkaistu 26.05.2025
bedroom-5646321_1920

Rintamamiestalot ovat täynnä historiaa – mutta niiden rakenteet voivat tuoda eteen yllättäviä ongelmia remontin yhteydessä. Tässä artikkelissa tutustumme vanhojen rakenteiden erityispiirteisiin ja niiden vaikutuksiin nykypäivän korjausrakentamisessa.

Mikä tekee rintamamiestalosta rintamamiestalon?

Rintamamiestalot rakennettiin pääosin 1940- ja 1950-luvuilla, jolloin Suomessa oli suuri tarve nopealle asuntorakentamiselle. Taloille on tyypillistä 1½-kerroksinen rakenne, kellari, jyrkkä harjakatto ja keskellä sijaitseva tulisija. Rakentaminen perustui usein saatavilla oleviin materiaaleihin ja talkootyöhön.

Alapohja ja rossipohja: kosteusriski piilossa

Monissa rintamamiestaloissa on tuulettuva alapohja eli rossipohja, jonka toiminta edellyttää kunnollista tuuletusta. Jos alapohja ei tuuletu riittävästi, sinne voi kertyä kosteutta, joka aiheuttaa lahovaurioita, homekasvustoa ja sisäilmaongelmia. Alapohjan kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti ja varmistaa, että tuuletusaukot ovat esteettömät.

Hirsirunko vai rankarakenne – miten tunnistat?

Varhaisimmat rintamamiestalot saattoivat olla vielä hirsirunkoisia, mutta pääsääntöisesti niissä käytettiin puurunkoista rankarakennetta. Ulkoseinien sisällä ei usein ollut eristeitä tai eristys oli hyvin ohut. Myös höyrynsulkuja ei käytetty, mikä voi aiheuttaa ongelmia nykyaikaisissa korjauksissa, jos rakenteet eivät enää pääse kuivumaan luonnollisesti.

Välipohjan äänieristys ja turvallisuus

Monissa rintamamiestaloissa välipohjat on rakennettu harvalaudoitukselle ja täytetty purulla. Tämä rakenne ei vastaa nykypäivän vaatimuksia ääneneristykseltä eikä paloturvallisuudelta. Mikäli vanhoja lattioita avataan, kannattaa samalla parantaa sekä ääneneristystä että paloturvallisuutta nykymääräysten mukaisesti.

Info

Info

Lue myös artikkelisarjan muut osat:

Remontti
rintamamiestalo
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Rintamamiestalon ja kesämökin remontointi
Vanhan rintamamiestalon tai kesämökin remontointi
Rintamamiestalojen ja kesämökkien remontointi tarjoaa mahdollisuuden säilyttää perinteitä samalla kun tuodaan rakennuksiin uutta elämää ja mukavuutta.Kesämökin muuttaminen talviasuttavaksi avaa uusia mahdollisuuksia ja rintamamiestalon energiatehokkuuden huomioiminen edistää kestävää kehitystä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä henkeä ja säilyttää se osana remontointiprosessia.
Kolme miestä keskustelee keskenään, yhdellä on kädessään valkoinen kahvikuppi
Kun rintamamiestalo kaipaa lisäeristystä
Rintamamiestalo, tuo oman aikakautensa helmi. Rintamamiestaloja rakennettiin Suomessa erityisesti 1940-1950-luvuilla sodan jälkeen - omakotitalotyypin nimikin viittaa rintamalla palvelleisiin miehiin, joille valtio tarjosi mahdollisuuksia rakentaa oma koti osana jälleenrakennusta.Rintamamiestaloista tulikin osa suomalaista maisemaa ja ne ovat yhä edelleen arvostettuja kestävyytensä sekä perinteisen arkkitehtuurinsa vuoksi.
201111_28746.jpg
Radon otettava huomioon
Radon on maaperän kiviaineksessa muodostuva radioaktiivinen kaasu, joka suurina määrinä on haitallista terveydelle. Radioaktiivista radonkaasua ei voi nähdä, haistaa, maistaa tai tuntea. Ulkoilmassa radonpitoisuudet ovat niin pieniä, ettei siitä ole vaaraa terveydelle, mutta huoneilmaan kerääntyvä radon lisää suurina pitoisuuksina keuhkosyövän riskiä.
Kirvesmies työmaalla hakee tavaroitaan auton lavalta
Mikä on kylmäsilta – ja miten sen vaikutuksia voi vähentää?
Usein rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä puheessa sekä tekstissä vilisee termi ”kylmäsilta”. Kylmäsilta on rakennuksen kohta, jossa lämpö pääsee karkaamaan ulos heikon tai puuttuvan lämmöneristyksen vuoksi. Mutta mitä vaikutuksia kylmäsillalla on?
asennussyvyys
Vinkkejä oikean kiinnikkeen valintaan
Perussääntö kiinnityksissä on, että mitä syvemmälle ankkurin asennat, sitä paremmin hyödynnät kiinnitysalustan puristus- ja vetolujuuden eli sitä vahvemman kiinnityksen saat. Noudata aina asennusohjeessa määritettyä kiinnitettävän kappaleen maksimipaksuutta tfix sekä asennussyvyyttä hnom.Kiinnikkeen asennussyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, kun kiinnitysalusta on rappauksen, verhoilun tai eristekerroksen peittämä. Tällöin sopivaa kiinnikepituutta valittaessa on kiinnitettävän kappaleen maksimi­paksuuteen tfix lisättävä kuormaa kantamattoman kerroksen, kuten rappauksen, paksuus.
nainen istuu keittiönpöydän vieressä ja katselee tabilta kodinohjausjärjestelmää
Kotiautomaation käyttökokemuksia
Perinteiseen pohjalaistaloon valittiin nykyaikaisia ratkaisuja helpottamaan jokapäiväistä elämää sekä tulevaisuutta silmällä pitäen. ABB:n toimittama kotiautomaatio ABB-free@home on ollut asukkaiden aktiivisessa käytössä, ja on innostanut asukkaita tekemään itse muokkauksia ja uusia ohjauksia valaistukseen.Katariina Rintala kertoo, kuinka kotiautomaation käyttöönotto ja käyttö on sujunut.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton