Rakenteisiin parhaiten soveltuvat kiinnikkeet

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Päivitetty 08.11.2023
20151_42028.jpg

Perustuksiin tehtävät runkorakenteen kiinnikkeet tulee valita materiaalien sekä kuormitusten mukaan.

Perustus- ja runkorakenteiden kiinnitykset on tehtävä oikein, jotta rakenteessa saavutetaan sille suunnitellut ominaisuudet kuormitusten ja rasitusten suhteen. Tärkeintä on valita oikeanlainen kiinnitystapa materiaalien sekä olosuhteiden mukaan. Kiinnikkeen valinnalla on siten merkittävä vaikutus rakenteen kestävyyteen ja pitkäikäisyyteen.

Kiinnitystarvike alusmateriaalin, olosuhteiden ja kuormitusten mukaan

Kiinnitettävän alustan eli rakennusmateriaalin ominaisuudet määrittävät sen minkälainen kiinnike kyseiselle alustalle soveltuu. Yleisimmät perustus- ja runkorakennusmateriaalit, joihin kiinnityksiä tehdään, ovat betoni, kevytbetoni, kevytsora ja tiili. On huomioitava, että rakennusmateriaalien kovuus, tiiviys ja huokoisuus sekä mahdolliset ontelot vaikuttavat osaltaan kiinnityksen lujuuteen ja kuormituksenkestoon.

Kiinnikkeen valintaan vaikuttavat lisäksi asennuspaikan olosuhteet sekä kiinnitykseen kohdistuvat kuormat. Sään vaihteluille altiissa kiinnityksissä on huomioitava kosteus- ja lämpötilaolosuhteet. Tyypillinen virhe on valita asennuspaikan korroosio-olosuhteisiin huonosti soveltuva kiinnike, jolloin ajan saatossa kiinnitys heikkenee.

Kiinnitykseen kohdistuu aina erilaisia kuormituksia, jotka muodostuvat tyypillisesti puristus, veto- ja taivutusvoimista. Rakentajan ei kuitenkaan tarvitse syventyä rakennusfysiikan saloihin, sillä kantaviin runkorakenteisiin liittyvät kiinnikevaatimukset esitetään rakennesuunnitelmissa. Helpoin ja luotettavin tapa varmistaa myös korjausrakentamisen laadukkuus on valita kiinnikkeet Sormatin tuotevalintatyökalun avulla.

Kun rakennusmateriaalina on betoni, niin Sormatin kiinnikkeet soveltuvat erinomaisesti ns. jälkiasennuksiin, jolloin valuvaiheessa ei ole tehty vaarna- tai harjaterästartuntoja, vaan kiinnitykset tehdään kuivuneeseen alustaan.

Näin onnistut kiinnityksissä

Selvitä ensin:

  • Mihin rakennusmateriaaliin kiinnität ja minkä laatuista rakennusmateriaali on?
  • Minkälaisia olosuhteita asennuksen tulee kestää?
  • Minkälainen kuormitus asennukseen kohdistuu?

Tee asennustyö huolella:

  • Poraa oikean kokoinen porareikä
  • Puhdista porareikä harjalla ja ilmalla
  • Noudata annettuja asennussyvyyksiä
  • Kiristä asennus huolellisesti
Perustuskiinnityksiin soveltuvat mm. PKN pikanaula, ITH injektointimassa ja S-CSA betoniruuvi.
Perustuskiinnityksiin soveltuvat mm. PKN pikanaula, ITH injektointimassa ja S-CSA betoniruuvi.

Kiinnitystarvikkeet käyttökohteiden mukaan

1. Käyttökohde esimerkkejä2. Kiinnitysalustana oleva rakennusmateriaali3. Soveltuva Sormatin tuote
PERUSTUKSIEN KIINNITYKSETTartuntateräksen* kiinnittäminen perustuksiinVanha betoni tai luonnonkivi
Kevytsoraharkko taiITH injektointimassa (jälkiasennuksessa)
Betoni
Moduulijaon tasausvalun laudoitusBetonimuottiharkkoPKN Pikanaula, S-CSA Betoniruuvi
RUNGON KIINNITYKSETTartuntateräksen kiinnittäminen runkoon (seinään)Kevytsoraharkko, tiili tai betoni
Alaohjauspuun kiinnitysBetoniS-CSA betoniruuvi, S-KA / S-KAK Kiila-ankkuri, SDF-karmitulppa
KevytsoraharkkoITH Injektointimassa, KBRM Kevytbetoniruuvi tai S-UF MG /S-UP MG Karmitulppa tiheästi asennettuna
VÄLISEINIEN KIINNITYKSETEnsimmäinen runkotolppa ja alaohjauspuuBetoni
Tartuntateräksen kiinnittäminen väliseinäänKevytsoraharkko, tiili tai betoniITH injektointimassa (jälkiasennuksessa)
SOKKELIN KIINNITYKSETPatolevyn (muurilevyn) kiinnitysBetoni tai kevytsoraharkko
TERASSIEN KIINNITYKSETTerassin runkopuun kiinnitys perustuksiin tai rakennuksen runkoonTiili, betoni tai kevytsoraharkko

*Tartuntateräs on esimerkiksi harjateräs T8 tai kierretanko M8, jonka tartuntapituus määritetään käyttöselosteen tai rakennesuunnitelman mukaan.

Luotettavat menetelmät kiinnityksiin

Sormatin julkaisemat työmenetelmät, ohjeet ja suositukset perustuvat viranomaisvaatimuksiin ja –hyväksyntöihin, Sormat Oy:n sekä muiden toimijoiden suorittamiin kokeisiin ja yli 40 toimintavuoden aikana hyväksi todettuihin käytäntöihin. Turvaudu aina ammattirakentajan apuun sellaisissa asennuksissa ja rakenteellisissa kiinnityksissä, joiden pettäminen voisi vaarantaa ihmisten turvallisuuden tai aiheuttaa merkittäviä taloudellisia vahinkoja.

Info

Info

Käytä vain CE-merkittyjä kiinnitystuotteita

CE-merkintä on vaatimustenmukaisuusmerkintä, joka perustuu rakennustuotteita koskevaan EU-direktiiviin. Tämä puolestaan ohjaa kansallista lainsäädäntöä. CE-merkinnällä valmistaja takaa, että tuotteet täyttävät kaikki EU-direktiivin vaatimukset, jotka liittyvät tuotteen mittoihin, raaka-aineisiin ja itse lopputuotteeseen.

Sormatin laatupolitiikan mukaan tuotteiden tulee täyttää paitsi asiakkaiden myös kaikki viranomaisten asettamat vaatimukset. Vähittäismyyjä tai loppukäyttäjä voi aina Sormat-tuotteen valitessaan olla varma tuotteen laadusta, turvallisuudesta ja käyttösopivuudesta jopa kaikkein vaativimmissa kohteissa.

Voit hankkia Sormat kiinnikkeitä hyvin varustetuista rautakaupoista kuten K-Rauta ja Wurth.
Katso lähin myyntipiste

Tutustu seurantakohteessa tehtyihin alapohjakiinnityksiin

2348_447403306_201511215536.jpg
Aiemmin viime syksynä tasoitettiin autotallille paikkaa ja tehtiin perustustyöt kuntoon.
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20153_42744.jpg
Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti
Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.
betoniharkko
Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin
BetoniMaailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.UmpitiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.ReikätiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.LuonnonkiviKäytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.
20196_58844.jpg
Erittäin kompakti pöytäsaha monipuoliseen käyttöön
Tarkka ja siisti katkaisujälki ovat keskeisiä ominaisuuksia sahauksessa. Boschin kehittämä uudenlainen teräteknologia tuo pöytäsahaukseen uutta ulottuvuutta aiempaa monipuolisemman käytettävyyden myötä.
20098_17880.jpg
Aluskate - vain välttämätön paha?
Aluskatteen tarpeesta ja tärkeydestä ollaan montaa mieltä. Monille se on vain välttämätön paha, ja pakollinen kuluerä, josta halutaan säästää. Siksipä helposti tulee valittua se halvin muovikalvo mitä kaupasta löytyy. "Eihän se edes näy mihinkään sen jälkeen, kun vesikate on asennettu!" "Sehän on vain rakennusaikainen suoja, eikö kevytpressukin riittäisi?"Totuus on kuitenkin toinen: aluskatteella on useita tärkeitä tehtäviä. Ensinnäkin se ohjaa vesikaton raoista tai vauriokohdista läpi pääsevän kosteuden turvallisesti pois rakennuksesta. Toiseksi se huolehtii asuintiloista tulevan kondensoituvan vesihöyryn poistosta alusrakenteita ja lämmöneristeitä kastelematta. Lisäksi aluskate toimii rakennusaikaisena suojana, mutta vain väliaikaisesti. Vesikate suositellaan aina asennettavaksi mahdollisimman pian rakennuksen päälle.
20148_40675.jpg
Sisätilojen purkutyöt ja remontointi vanhassa talossa jatkuvat
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän pian syntyvän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton