• Etusivu
  • Talo

Näin kiinnität rakennuslevyihin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EJOT Sormat Oy
Päivitetty 23.05.2023
20164_46055.jpg

Moni ei useinkaan tule ajatelleeksi miten paljon kiinnikkeen valinta vaikuttaa rakentamisen laatuun. Halvin ruuvi ei ole se turvallisin ja pitkäikäisin. Valinnassa tulisikin aina huomioida materiaali johon kiinnitys tehdään, kuormitukset ja olosuhteet. Sormatin ohutlevy- ja ontelokiinnikkeillä teet sujuvat ja luotettavat kiinnitykset kaikkiin rakentamisessa käytettäviin rakennuslevyihin.

Katso kiinnikevaihtoehdot

Mitä rakennuslevyt ovat?

Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa. Kipsilevyjä käytetään pääsääntöisesti seinien sisäpinnoissa, alakatoissa sekä kantavien tai osastoivien rakenteiden palosuojauksessa. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Riippuen levystä, lujuus sekä muut ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levy­n takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet kuten koolaukset.

Tunnista riskit

Kipsilevykiinnitykset kestävät yleensä vain sen verran kuin itse kipsilevy kestää. Levyn kestävyyteen vaikuttavat mm. kuljetuksen, varastoinnin ja käyttöpaikan kosteusolosuhteet. Myös eri valmistajien tuotteiden kestävyyksissä on eroja.

Kipsilevykiinnikkeen laatuun vaikuttavat muutkin tekijät kuin vain maksimaalinen kuormankantokyky. Usein halpakaupoista hankitut tusinatulpat on valmistettu laadultaan heikommasta muovista, jolloin ne väsyvät olosuhteiden sekä rasituksen vaikutuksesta ja antavat aikanaan periksi. Myös kauan säilytetyt muovitulpat saattavat olla riski, sillä ne haurastuvat varastoinnissa.

Kiinnitä tukevasti

Rakennuslevyihin kiinnittämisessä kannattaa aina pyrkiä käyttämään hyväksi levyseinän takana olevia puisia tai metallisia koolauksia. Seinän runko-osat eli koolaukset ovat yleensä sijoitettu 600 mm välein. Koolausten paikkojen selvittämiseen on markkinoilla erityisiä rakennetunnistimia, jotka usein ilmoittavat myös sähköjohtojen paikat. Koolauskohdissa voit käyttää kiinnityksiin ihan tavallisia ruuveja.

Tulevia seinäasennuksia voi helpottaa jo väliseinien rakennusvaiheessa vahvistamalla raskaammalle kodinelektroniikalle tai kalusteille suunniteltuja ripustuskohtia kahdella kipsilevykerroksella, vaakakoolauksilla tai vanerilla kipsilevyn takana.

Seinätulppakiinnitykset

Seinätulppa GRIPPER sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. Kiinnike on suunniteltu toimimaan kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. DuPontTM Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPERTM kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin. GripperTM toimii myös umpiseinissä. Näin Gripper -seinätulppa toimii märkätilojen kaakeliseinissä.

20193_56951.jpg

YLT yleistulppa on ns. ruusuketulppa tai solmutulppa, joka kiristettäessä kiertyy pitäväksi rusetiksi rakennuslevyn takapuolta vasten tai umpinaisissa rakennusmateriaaleissa porareiän pintoja vasten. Näin ollen se pysyy paikallaan joko kitkan, lukittumisen tai molempien avulla. YLT on edullinen tulppatyyppi, joka toimii kaikissa seinärakenteissa ja -materiaaleissa.

20193_56952.jpg
20164_46056.jpg

Seinäankkurit

OLA -ohutlevyankkuri on yhtälailla jokaiseen työkalupakkiin kuuluva ONE-FOR-ALL – kiinnike. OLA käy nerokkaan, patentoidun rakenteensa takia kaikille 12mm ja sitä paksummille rakennuslevyille. OLA toimii jopa massiivi- eli umpiaineissa kiila-ankkurimaisesti reiän seiniä vasten. Valmistusmateriaalinsa ansiosta myös OLA kestää tavallista paremmin pitkäaikaista kuormitusta, iskuja ja rasituksia.

20193_56954.jpg

MOLA on laadukas kokometallinen molly -tyyppinen ankkuri, joka voidaan kiristää akkukoneella tai asennuspihdeillä. MOLAn rakenne sallii kiinnitettävän kohteen poistamisen ja uudelleen kiinnittämisen useita kertoja. Sähkösinkitty MOLA on tarkoitettu käytettäväksi kuivissa sisätiloissa. 13 mm yksinkertaiselle ja 26 mm kaksinkertaiselle kipsilevylle. Koolausten välissä ankkureiden välinen etäisyyys on hyvä olla väh. 200 mm.

20193_56955.jpg

Kiinnitä taulu-TV

Raskaampiin ja palonkestoa vaativiin kiinnityksiin kannattaa käyttää aina kokometallisia MOLA- tai TOLA -ankkureita. Näin kiinnität taulu-TV:n seinätelineen MOLA- tai TOLA -ankkureilla

Kevyet pikakiinnitykset

Kevyisiin kiinnityksiin kipsilevyille (max. kuormitus 8 kg) on kätevintä käyttää KLA- ja KLA METAL – kipsilevyankkureita. Voit asentaa ne ilman esiporausta ristipäisellä ruuvimeisselillä. KLA METAL sopii myös EK-kipsilevylle ja palonkestoa vaativissa asennuksissa. KLA MP on varustettu valmiiksi pitkällä ruuvilla paksumpien kappaleiden kiinnittämistä varten.

On pitkälle makuasia käyttääkö kevyissä rakennuslevyihin tehtävissä kiinnityksissä leukansa aukaisevaa proppua, YLTin tyyppistä solmutulppaa tai OLA:n tyyppistä ankkuria. Tavallisimmat kiinnitykset varmasti onnistuvat näillä kaikilla kiinniketyypeillä.

20193_56953.jpg
Info

Info

Kiinnityspulmia?

Oletko kiinnittämässä jotain betoniin, tiiliin, Leca®- ja Siporex -harkkoihin tai kipsilevyyn? Kattoon, seinään, lattiaan tai vaikkapa mökillä rantakallioon?

Sopivan kiinnikkeen löydät kiinnikevalintatyökalun avulla.

Asiantuntija auttaa: Lähetä kysymys kiinnitysasiantuntijalle

EJOT Sormat Oy
Talo
kiinnitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20153_42744.jpg
Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti
Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.
betoniharkko
Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin
BetoniMaailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.UmpitiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.ReikätiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.LuonnonkiviKäytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.
Moderni mustavalkoinen keittiö
Sisustus
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
201512_45066.jpg
LTO tehostaa säästöä
NIBE maalämpö toi espoolaisiin kerrostaloihin kaivattuja säästöjä. Lämmön talteenottojärjestelmä tekee esimerkillisen energiapihille taloyhtiölle investoinnista vielä kannattavamman.
20183_52084.jpg
Ilmanvaihtokoneen hallintaa mistä vaan
Puhdasta ja raikasta sisäilmaa tehokkaastiIlmanvaihto on energiatehokasta, kun ilmanvaihtokone vaatii toimiakseen mahdollisimman vähän sähköä. Samalla poistoilman lämpö otetaan talteen ja sillä lämmitetään kylmempi ulkoilma ennen sen johtamista asuintiloihin.Lähes kaikissa Vallox-ilmanvaihtokoneissa on tasavirtapuhaltimet, jotka kuluttavat sähköä alle puolet vaihtovirtapuhaltimilla varustettuihin koneisiin verrattuna. Valloxin ilmanvaihtokoneissa olevien lämmöntalteenottokennojen tuloilmahyötysuhde on korkea, jopa yli 85 %. Uusimpien Vallox-ilmanvaihtokoneidenvuosihyötysuhde on markkinoiden paras ja ne ovat saaneet VTT:n A+ -sertifikaatin.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton