• Etusivu
  • Talo

Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EJOT Sormat Oy
Päivitetty 09.11.2023
betoniharkko

Betoni
Maailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.

Umpitiili
Hyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.

Reikätiili
Hyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.

Luonnonkivi
Käytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.

KEVYET JA KESKIRASKAAT KIINNITYKSET

Nailontulppa NG

Huippulaadukkaat, alkuperäiset Sormatin NG -nailontulpat kestävät pienestä koostaan huolimatta raskaita kuormituksia. NG – tulpan siivekemäiset ulokkeet sekä tulpan tyvessä että keskellä estävät pyörimisliikkeen ja tulpan karkaamisen porareikään. Lämpötilan kesto -40…+80 °C. Ruuvin pituuden valinta = Tulpan pituus (L) + kiinnitettävän väliaineen paksuusTfix + 5 mm

20132_33724.jpg

Yleistulppa YLT

YLT on tuttu, monikäyttöinen ja sujuvasti asennettava tulppa yleiskäyttöön ja toimii lähes kaikissa rakennusmateriaaleissa ja seinärakenteissa. Kiinteissä rakenteissa YLT toimii kuin tavalliset tulpat kiristyen porareiän seinämiä vasten. Ontelo- ja levymäisissä rakenteissa YLT muodostaa kiristyessään solmun rakenteen onteloon tai vapaaseen tilaan. YLT kestää hyvin pitkäaikaista rasitusta ja kosteutta. Sopivia ruuveja ovat yleis- ja puuruuvit. Ruuvin pituuden valinta = Tulpan pituus (L) + kiinnitettävän väliaineen paksuusTfix + 5 mm

20131_33701.jpg

Lyöntitulppa LYT

Lyöntitulppa LYT on nopea ja monipuolinen kiinnike kevyisiin asennuksiin, jotka suoritetaan koviin kiinnitysalustoihin, kuten betoniin, tiileen ja luonnonkiveen. Asennusta varten porataan ohjeiden mukainen reikä suoraan kiinnitettävän väliaineen läpi. Esiasennettu tulppa lyödään reikään, jonka jälkeen kiristetään kiinnitys lyömällä naula tulppaan. Naulan kannassa on Pz-vääntiö mahdollista asennuksen purkamista varten.

20131_33664.jpg

Listatulppa LIT

LIT on polyamidista valmistettu tulppa, joka on suunniteltu listojen ja muiden ohuiden kappaleiden kiinnittämiseen. Tulpan kannan kartio-osa ja naulan kanta on mitoitettu siten, ettei tulppaosa näy valmiissa kiinnityksessä. LIT toimitetaan naula esiasennettuna. Nauloja on saatavana useita eri värejä. Värillisten naulojen ja luonnonvärisen tulppaosan johdosta kiinnikettä käytetään paljon mm. jalka- ja peitelistojen kiinnittämiseen.

20131_33667.jpg

Pikanaula PKN

Pikanaula PKN on tarkoitettu kevyisiin kiinnityksiin koviin materiaaleihin kuten betoniin ja tiileen. Kiinnike on nopea ja helppo asentaa. Porataan reikä suoraan kiinnitettävän aineen läpi ja lyödään kiinnike reikään.

20131_33672.jpg

Messinkiankkuri MSA

MSA on messingista valmistettu, kevyisiin ja keskiraskaisiin kiinnityksiin tarkoitettu edullinen ankkuri, joka soveltuu asennettavaksi koviin kiinnitysalustoihin kuten betoniin, tiileen ja luonnonkiveen. Ankkuri kiristetään siihen asennettavan ruuvin avulla.

20131_33671.jpg

KESKIRASKAAT JA RASKAAT KIINNITYKSET

Kiila-ankkurit S-KA, S-KAK

Sormatin momenttikontrolloidut kiila-ankkurit soveltuvat sekä halkeilemattomaan että halkeilleeseen betoniin. Asennusvalmiit, mm. metallirakenteiden ja kojeiden kiinnitämiseen yleisesti käytetyt, ankkurit soveltuvat koville kiinnitysalustoille, kuten betoni, umpitiili (max. M8) ja luonnonkivi. Sähkösinkitty kiila-ankkuri S-KA soveltuu asennuksiin sisätiloissa ja pääsääntöisesti kaikkiin kuiviin käyttöolosuhteisiin. Kuumasinkitty S-KAK soveltuu asennuksiin kosteissa sisätiloissa, ulkona vain kevyissä korroosio-olosuhteissa ja ei-rakenteellisissa kiinnityksissä.Sormatin valikoimasta löydät kiinnikkeitä vaativimpiinkin korroosio-olosuhteisiin!

20131_33698.jpg

PFG® -ankkurit ES, LB, SB, HBF, EBF

PFG® -ankkurit ovat keskiraskaisiin ja raskaisiin kiinnityksiin tarkoitettuja kiinnikkeitä, jotka soveltuvat koville kiinnitysalustoille, kuten betoni, tiili (max.M 8) ja luonnonkivi.Ankkurin voimakkaan laajenemisen johdosta PFG soveltuu käytettäväksi erityisesti vanhemmissa, hapertuneissa ja heikompilaatuisissa rakenteissa kiinnitysalustan kestävyyden puitteissa.

20131_33700.jpg

Lyöntiankkurit LA, LAL (laipallinen)

Lyöntiankkurit on tarkoitettu keskiraskaisiin ja raskaisiin kiinnityksiin. Ne soveltuvat asennettavaksi koviin kiinnitysalustoihin kuten betoniin, umpitiileen(max.koko M8) ja luonnonkiveen. Ankkurit on varustettu sisäkierteellä, mm. kierretankoja ja ruuveja varten. Sopiva ruuvin pituus on 1-1,5 x ankkurin nimelliskoko + kiinnitettävän väliaineen paksuus. Ankkuria ei voi kiristää ruuvilla, vaan lyöntiankkuri kiristetään aina käyttäen LT-asennustyökalua, jolloin vältetään kierrevauriot ja varmistetaan ankkurin maksimaalinen kiristyminen.

20131_33699.jpg

Betoniruuvi S-CS S, S-CS SS, S-CS F

S-CS on monikäyttöinen betoniruuvi keskiraskaisiin ja raskaisiin kiinnityksiin kovissa kiinnitysalustoissa, kuten betoni, tiili ja luonnonkivi. Betoniruuvit on helppo asentaa manuaalisesti esim. kiinto-, lenkki- tai hylsyavaimella ja ne voidaan asentaa myös koneellisesti iskevällä ruuvinvääntimellä. Asennus on myös helppo purkaa, jolloin ruuvin voi käyttää kerran uudelleen. Betoniruuvin toimintaperiaate mahdollistaa pienet reuna- ja keskinäiset etäisyydet sekä turvallisen kiinnityksen ilman ennalta määrättyä momenttia.

20131_33675.jpg

Karmitulpat S-UF® ja S-UP®

Universaalit karmitulpat S-UF® ja S-UP® ovat 10 mm nailontulppia läpiasennuksiin varustettuna pidennetyllä kaula- ja laajennusosalla. Tulpat on suunniteltu soveltuviksi sekä koviin kiinnitysalustoihin (betoni ja umpitiili) että myös huokoisiin ja ontelomaisiin rakenteisiin (kevytbetoni / kevytsoraharkko / reikätiili). Pitkän kaulaosan johdosta tulppia voidaan käyttää paksujen materiaalien, kuten mm. karmien, ja erilaisten aluskoolausten kiinnittämiseen. Karmitulpilla on hyvä kiinnittää myös erilaiset kojeet, jotka aiheuttavat dynaamista rasitusta kiinnitysalustaan, esim. tärinän johdosta.Sormatin karmitulpat kestävät jopa 500 kg vetokuormituksen!

20131_33674.jpg

Kemiallinen injektointimassa ITH-P

Sormat ITH P on vähätuoksuinen hyvä perusmassa erilaisiin kiinnityksiin.Hyvälaatuista silikonipuristinta käyttäen tällä massalla saavutetaan kustannustehokas, vahva ja erilaisia kemiallisia yhdisteitä hyvin kestävä kiinnitys. Kemialliset massat soveltuvat erityisesti lähelle rakenteiden reunoja tehtäviin kiinnityksiin. ITH P soveltuu lähes kaikille alustamateriaaleille ja kiinnittää teräsrakenteet, koneet, elementit, portit, vaarnat, pultit, ruuvit jne.

20131_33673.jpg
EJOT Sormat Oy
Talo
kiinnitystarvikkeet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

kiinnitys
Oikeaoppinen ja turvallinen kiinnittäminen
Valitse kiinnike oikein perusteinMihin rakennusmateriaaliin kiinnität ja minkä laatuista rakennusmateriaali on?Minkälaisia olosuhteita asennuksen tulee kestää?Minkälainen kuormitus asennukseen kohdistuu?
ruosteinen kiinnike
Valitse aina korroosio-olosuhteisiin sopiva kiinnike
Korroosio on ympäristön vaikutuksesta tapahtuvaa metallin muuttumista ja hajoamista ja sillä on merkittävä vaikutus asennusten kestävyyteen. Korroosion näkyvä ilmenemismuoto on ruoste, mutta usein korroosiota ei pysty silmällä erottamaan. Korroosiota aiheuttavat erityisesti ilmasto-olosuhteet ja niiden muutokset sekä altistuminen korroosiota kiihdyttäville aineille, kuten merivesi, saasteet tai kemikaalit.
kiinnitysmalli
Kiinnitystarvikkeet turvalliseen rakentamiseen
Rakentaminen perustuu eri materiaaleista koostuvien osien kiinnittämiseen. Turvallinen kiinnittäminen alkaa alustana toimivalle rakennusmateriaalille soveltuvan kiinnikkeen valinnalla.
20211_68099.jpg
Sormat-kiinnitysratkaisut
Rakentamisen perusta ovat tietenkin hyvät materiaalit ja rakennusosat sekä näiden oikeaoppinen kiinnittäminen. Luja kiinnitys takaa kestävän ja pitkäaikaisen rakenteen.Rakennusosien nopea ja varma kiinnitys on olennaista sujuvan rakennusprojektin kannalta. Kun työt etenevät aikataulun mukaisesti, myös kustannukset pysyvät kurissa.Talonrakennuksen työsuoritteiden onnistumisessa kiinnitysosilta vaaditaan pitoa ja pysyvyyttä materiaalista riippumatta. Rakenteelle kohdistuu aina rasituksia kuten puristus-, veto- tai leikkausvoimia. Asennuksen on kestettävä kaikki sille aiheutuvat kuormat.Sormat Oy tarjoaa laajan valikoiman helppokäyttöisiä ja luotettavia kiinnitystarvikkeita kaikkiin käyttökohteisiin.
kiinnike
Tukes on testauttanut eri valmistajien ruuveja
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo tiedotteessaan saaneensa ilmoituksia vaaratilanteista, joissa vääräntyyppisen ruuvin käyttö on aiheuttanut puurakenteisten telineiden ja rakennelmien sortumisia. Tukes on testauttanut eri valmistajien ruuveja ja selvittänyt, millaisin tiedoin irtoruuveja myydään kuluttajille ja ammattilaisille. Tukesin havaintojen mukaan rautakaupoissa ei kerrota riittävän tarkkaan, mihin käyttötarkoitukseen irtoruuvit soveltuvat, jolloin ostajan on vaikea valita oikeanlainen ruuvi oikeaan käyttötarkoitukseen.Kaikissa myyntiliikkeissä ei kerrota riittävän tarkkaan ruuvien käyttötarkoitusta
20217_71544.jpg
Eristevalinnalla vaikutusta asumismukavuuteen
Periaatteessa mitä tahansa eristemateriaalia käyttäen voidaan saavuttaa rakennukselle asetetut energiatehokkuusvaatimukset. Mutta eri eristemateriaalien väliltä löytyy eroja, kun tarkastellaan ääneneristys- sekä palo-ominaisuuksia ja tuotteen ekologisuutta. Eristevalinnalla on vaikutusta niin asumisen mukavuuteen kuin myös itse rakennuksen terveyteen, eikä tehtävän valinnan merkitys muutu, on sitten kyseessä uudis- tai remonttikohde. Esimerkiksi rakennuksen lisäeristämisen kohdalla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valittavaan eristeeseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton