• Etusivu
  • Sisustus

Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EJOT Sormat Oy
Päivitetty 19.10.2023
20153_42744.jpg

Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.

Valitse käytettävät kiinnikkeet oikein

Kiinnikkeen valintaan kannattaa panostaa, sillä se ratkaisee kuinka kestävä, turvallinen ja pitkäikäinen kiinnitys tulee olemaan. Kiinnikkeen valinnassa lähtökohtana toimii aina rakennusmateriaali, johon kiinnittäminen tapahtuu. Betoni, tiilet, harkot ja muut kiviainespohjaiset rakennusmateriaalit asettavat kiinnikkeille aivan erilaisia vaatimuksia kuin vaneri, lastulevy ja muut rakennuslevyt.

Rakennusmateriaalin lisäksi kiinnitystarvikkeen valinnassa on huomioitava ne vallitsevat tai muuttuvat ilmasto-olosuhteet, jotka osaltaan asettavat vaatimuksia mm. kiinnikkeen korroosionkestävyydelle. Esimerkiksi ulkotiloissa olevat kiinnitykset altistuvat kosteuden ja lämpötilan vaihteluille, jotka ajan saatossa heikentävät rakenteita.

Suurin osa epä­onnistuneista tai pettäneistä kiinnityksistä johtuu yleensä käyttäjän asennusvirheistä. Noudattamalla kiinnittämisen asiantuntijan kuten Sormatin kiinnitysoppaan ohjeita sekä tuotepakkauksissa olevia merkintöjä tavallisimmat kiinnitykset onnistuvat luotettavasti ja turvallisesti.

20131_33618.jpg

Liitokseen kohdistuu erilaisia kuormituksia

Kiinnityksessä on kyse kappaleiden liittämisestä yhteen siten, että rakenteessa saavutetaan luja pito ja pysyvyys. Kiinnityksen on tarkoitus kestää kaikki sille aiheutuvat kuormat ja rasitukset. Tyypillisimmät kuormat aiheuttavat puristus-, veto-, tai leikkausvoimia. Omakotirakentajan tai remontoijan ei ole kuitenkaan tarvetta perehtyä liitoksessa vaikuttaviin voimiin. Kunhan kiinnitettävän kappaleen tai rakenteen kokonaispaino on suurin piirtein tiedossa ja valitsee oikean kiinnikkeen oikeaan paikkaan käyttämällä laadukkaita kiinnitystarvikkeita.

Info

Info

Oikean kiinnikkeen valinnan 1-2-3

  1. Mihin rakennusmateriaaliin kiinnität ja minkälaatuista rakennusmateriaali on?
  2. Minkälaisia olosuhteita asennuksen tulee kestää?
  3. Minkälainen kuormitus asennukseen kohdistuu?

Tuotevalintatyökalu auttaa kiinnikkeen valinnassa.

Turvallisuus tärkein kriteeri

Rakentamisen turvallisuusvaatimusten kiristyessä viranomaiset kiinnittävät tarkempaa huomiota myös rakenteiden kiinnityksiin. Turvallisuuden kannalta merkityksellisissä kiinnityksissä rakennesuunnittelijoita ja rakentajia saatetaan edellyttää käyttämään erityisen arviointimenettelyn kautta hyväksynnän saaneita tuotteita. CE-merkinnällä valmistaja takaa, että tuotteet täyttävät kaikki EU-direktiivin vaatimukset, jotka liittyvät tuotteen mittoihin, raaka-aineisiin ja itse lopputuotteeseen.

Valitettavasti rakentamisen laatu ja turvallisuus helposti unohtuvat, kun keskitytään siihen mitä jää viivan alle. Todellisuudessa marginaalisia säästöjä antavat pienet kompromissit saattavat jo pienen ajan sisällä johtaa kalliiksi käyviin vahinkoihin.

Asennustyön suorittamisella on myös merkittävä vaikutus lopputuloksen laatuun sekä turvallisuuteen. Noudattamalla kiinnittämisen perussääntöjä tavallisimmat kiinnitykset onnistuvat luotettavasti ja turvallisesti.

20131_33634.jpg
Info

Info

Näin teet kiinnityksen oikein:

  • Käytä vain luotettavia laatumerkkejä, kuten Sormat
  • Noudata annettuja asennusohjeita
  • Poraa oikean kokoinen porareikä
  • Puhdista porareikä harjalla ja ilmalla
  • Noudata annettuja asennussyvyyksiä
  • Kiristä asennus huolellisesti

Katso opastevideot Kiinnityskoulusta

Sormat -kiinnitystarvikkeet ovat testattuja sekä hyväksi havaittuja laatutuotteita, jonka lisäksi ne teknisesti täyttävät kaikki rakentamisen laatu- ja viranomaisvaatimukset.
Sormat -kiinnitystarvikkeet ovat testattuja sekä hyväksi havaittuja laatutuotteita, jonka lisäksi ne teknisesti täyttävät kaikki rakentamisen laatu- ja viranomaisvaatimukset.
EJOT Sormat Oy
Sisustus
kiinnitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20164_46055.jpg
Näin kiinnität eri rakennuslevyihin
Moni ei useinkaan tule ajatelleeksi miten paljon kiinnikkeen valinta vaikuttaa rakentamisen laatuun. Halvin ruuvi ei ole se turvallisin ja pitkäikäisin. Valinnassa tulisikin aina huomioida materiaali johon kiinnitys tehdään, kuormitukset ja olosuhteet. Sormatin ohutlevy- ja ontelokiinnikkeillä teet sujuvat ja luotettavat kiinnitykset kaikkiin rakentamisessa käytettäviin rakennuslevyihin.Katso kiinnikevaihtoehdot
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.
betoniharkko
Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin
BetoniMaailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.UmpitiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.ReikätiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.LuonnonkiviKäytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.
20178_49900.jpg
Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle
Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.
20177_49805.jpg
Valitse katollesi ruostumaton kateruuvi
Yleisen käsityksen mukaan peltikattojen kateruuvit ruostuvat ja vanhetessaan voivat vuotaa ja siksi niitä vaihdetaan useaankin kertaan. Rakennusmääräysten mukaan kateruuvien vaihto ei kuitenkaan kuulu katon huoltotoimiin, vaan kateruuvin tulee kestää ruostumatta yhtä pitkään kuin kattopelti. Suomessa kehitetty ja valmistettu KINGI® kateruuvi täyttää määräysten ehdot ensimmäisenä ja ainoana kateruuvina. Vain siinä on vastaava kolmikerrospinnoite kuin parhaissa kattopelleissä.Talonomistajilta tulee nyt yhä tiuhemmin viestejä ruostuvista ja vuotavista ruuveista. Kymmenen vuotta vanhalla katolla todettu vuotoriski ruostuneiden ruuvien vuoksi on hälyttävää, mutta tavallista. Viestit nopeasti ruostuvista ruuveista vastaavat täysin myös Hamkin Ohutlevykeskuksen tekemää kateruuvien korroosiotestitulosta, jossa samat ja vieläkin myynnissä olevat kateruuvit ruostuivat pilalle liian nopeasti. Näillä nopeasti ruostuvilla yksikerrosmaalatuilla kateruuveilla on asennettu suomalaisten talonomistajien kattoja vuosikymmeniä ja asennetaan edelleen.Kun haluat taloosi määräysten mukaisen peltikaton ilman ruuvinvaihtohuolia, vaadi katollesi ruostumaton KINGI® kateruuvi. Vain se läpäisi Hamkin testin vakuutena yhtä pitkästä kestävyydestä laadukkaan kattopellin kanssa. Ruostumattomuudelle saat myös kattavat takuut. KINGI® kateruuveja asentavat vain valtuutetut kattoasennusliikkeet, jotka suhtautuvat vastuullisesti asentamiensa kattojen elinkaareen.
202111_73647.jpg
Pitävä kiinnitys syntyy oikein valitulla liimamassalla
Kiilto on valmistanut liimamassoja jo yli 100 vuoden ajan. Tänä päivänä valikoimasta löytyy kattavasti ratkaisuja liimaamiseen ja tiivistämiseen rakentamisen ammattilaisille. Kehitystyötä jatketaan koko ajan, ja Kiilto onkin uudistanut patruunaliimojen valikoiman. Mukana on myös syksyn puhutuin uutuus, Kiilto Pro Speed.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton