• Etusivu
  • LVI

Raikkaan ilman koti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 14.11.2023
20161_45202.jpg

Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeää

Ilmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:
- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.
- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.
- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.
- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.

Yönaikainen kosteuskuorma makuuhuoneessa

Nukkuessaan ihminen tuottaa kosteutta 40–60 g tunnissa. Makuuhuoneen ilmankosteus ei saa nousta niin korkeaksi, että se tiivistyy ikkunoihin tai ulkoseiniin. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkeistä on hyvä unen laatu, jota edistää makuuhuoneen sisäilman pysyminen raikkaana läpi yön.

Homesienten kasvuedellytykset

Sisäilman jatkuva korkea kosteustaso luo edellytykset homeen muodostumiselle, sillä yli 80 %:n suhteellisessa kosteudessa kasvavat lähes kaikki sienikasvustot. Sisäilman kosteus ei saa tiivistyä rakenteisiin eikä niiden pinnoille siten, että se aiheuttaa kosteusvaurioita, mikrobien ja pienelioiden kasvua tai muuta terveydellistä haittaa.

Sisäkosteuden hallitsemiseksi ja etenkin rakenteisiin tapahtuvan kosteuden tiivistymisen välttämiseksi on asumisesta syntyvä kosteus poistettava aina suoraan ulos eikä sitä saa palauttaa sisäilmaan. Näin vältetään sisäseiniä viileämpien ulkoseinien kostuminen ja homevaurioiden syntyminen.

Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet kuluttavat vähän

Perinteisen talon lämmitys energian kulutuksesta noin 20–40 % johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilman vaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmöntalteenotolla varustetussa tulo- ja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä.

Vallox-ilmanvaihtokoneissa lämmön talteenoton hyötysuhde on huippuluokkaa, jopa yli 80 %. Lisäksi niissä on sähköä säästävät tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimilla varustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vastaavat koneet, joissa on vaihtovirtapuhaltimet.

MyVallox – ilmanvaihdon uusi sukupolvi

Uuden sukupolven MyVallox-ilmanvaihtokonemallistosta löytyy sopiva vaihtoehto eri kokoisiin koteihin. Niissä on helppokäyttöinen, tilavalintaan perustuva ohjaus, ja sisäänrakennettu kosteusanturi huolehtii ilmanvaihdon tehostuksesta automaattisesti juuri silloin, kun siihen on tarvetta - eikä yhtään sen enempää.

Koneen MyVallox Control -ohjaimessa on värillinen näyttö ja selkeät kuvakkeet. Kun kone on rekisteröity MyVallox Cloud-pilvipalveluun, voi sitä ohjata myös internet-yhteydellä. Näin ilmanvaihdon säätö onnistuu mistä tahansa vaikkapa älypuhelimella tai muulla päätelaitteella.

Kaikissa Vallox MV-malleissa on käytettävyyttä helpottavia ominaisuuksia, mm.
• takkakytkin
• huoltomuistutin

• kesä-talviautomatiikka

• tuloilman lämpötilan säätö.

Voit lisäksi tarkastella helposti kokeen keräämää statistiikkaa esim. sisäilman suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta.

MyVallox Control -ohjaimen kosketusnäppäimet ovat miellyttävät käyttää.
MyVallox Control -ohjaimen kosketusnäppäimet ovat miellyttävät käyttää.

Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa saneerausta

Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa myös ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.

Matalaenergiailmanvaihtokone myös vanhan ilmanvaihtokoneen modernisointiin

Vallox 121 SE on matala energiailmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen, MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE:n kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983-2004 aikana valmistetuissa Ilmava/Vallox 100- ja 120-ilmanvaihtokoneissa.

Teholtaan Vallox 121 SE on keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite, joka soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin peruskorjaukseen.

Vallox 121 SE on varustettu automaattisen säädön mahdollistavalla elektronisella Vallox Digit SED- ohjausautomatiikalla. Sen lämmöntalteenoton hyötysuhde on yli 80 prosenttia ja siinä on integroidut tasavirtapuhaltimet.

20161_45204.jpg

Maalämpö hyödyksi myös ilmanvaihdossa

Maalämmön keruupiirin tai erikseen rakennettavan passiivipiirin nestettä voidaan hyödyntää ilmanvaihdossa. Maapiirin vakiolämpöistä nestettä voidaan käyttää Vallox MLV-patterin avulla talvella etulämmityksessä ja kesällä viilennyksessä. MLV-patterin voi liittää kaikkiin Vallox-ilmanvaihtokoneisiin lisävarusteena. Mikäli talon jäähdytystarve on suurempi, kuin ilmanvaihdolla voidaan saavuttaa, tarvitaan erillinen jäähdytysjärjestelmä - esim. puhallinkonvektori.

Vallox BlueSky-ilmanvaihtokanavisto

Vallox BlueSKy on erityisesti ilmanvaihtoon kehitetty taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen kanavajärjestelmä. Asennuksen nopeus ja vähäinen kanavaosien tarve tekevät Vallox BlueSky -kanavasta edullisen ratkaisun sekä uudisrakennukseen että saneeraukseen:

- Pieni tilantarve: Putken ulkohalkaisija ø 75 mm, joten se mahtuu alaslaskuihin väliseiniin ja rakenteisiin
- Hygieeninen, sileä sisäpinta
- Tiivis rakenne
- Pieni virtausvastus, sileä sisäpinta
- Nopea asentaa: ei vaadi erikoistyökaluja, osat ovat valmiit, helpot liitokset ja taipuisa kanava
- Helppo puhdistaa antistaattinen ja mikrobisuojattu sileä sisäpinta
- Ei vaadi lisäeristystä asennettaessa puhallusvillaeristeeseen

20161_45205.jpg
Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20183_52064.jpg
Tiesitkö tätä ilmanvaihdosta?
Hyvä ilmanvaihto on hyvä henkivakuutus talollesi. Se on investointi, joka vaikuttaa rakennuksen kuntoon ja elinikään. Samalla se on investointi omaan terveyteesi ja asumisen mukavuuteen.Hyvä ilmanvaihto vaihtaa sisäilmaa jatkuvasti pitäen sen puhtaana ja raikkaana hengittää. Tehokkaan ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon avulla sisäilman happipitoisuus pysyy riittävän korkeana ja vältetään hiilidioksiditason noususta johtuva väsymys ja työtehon laskeminen.Monet nyt peruskorjattavat talot on rakennettu aikana, jolloin asuintilojen kosteuskuorma oli merkittävästi nykyistä pienempi. Aiemmin peseydyttiin harvemmin, pyykkiä pestiin vähemmän ja se kuivattiin ulkona. Pesutilat saunoineen saattoivat sijaita erillisessä ulkorakennuksessa. Talot rakennettiin siten, että ilma vaihtui ikkunoista, hormeista ja ovenraoista.Sekä rakentamisen että elämäntyylin muuttuminen pitää huomioida myös remontoidessa. Vanhan talon korjaus aloitetaan usein tiivistämällä taloa: lisätään eristeitä ja vaihdetaan ikkunat tiiviimmiksi, jotta veto loppuisi ja lämmitysenergia ei karkaisi harakoille. Remontoijan on tärkeä muistaa se, että elämisestä syntyvä kosteus tiivistyy rakenteisiin ellei sitä poisteta ulos.
20138_36041.jpg
Viisi tapaa suorittaa iv-remontti onnistuneesti
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Viisi kohdetta ja viisi onnistunutta tapaa parantaa ilmanvaihtoa. Tutustu siihen, mitä ilmanvaihdon saneeraus pitää sisällään ja mitä ratkaisua Vallox Sinulle suosittelee.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20163_45683.jpg
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun
1. Vain ammattilainen osaaTalon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20182_51528.jpg
Ilmanvaihtokoneen voi asentaa pesutornin päälle
Vallox on tuonut markkinoille huippumatalat Vallox 101 MV ja Vallox 101 MC -ilmanvaihtokoneet. Suunnittelun lähtökohtana oli ilmanvaihtokoneen sijoittaminen pesutornin päälle, koska tällöin vapaa tila korkeussuunnassa on usein rajoitettu. Vallox 101 -ilmanvaihtokoneisiin pääsee tutustumaan kevään rakennusmessuilla 10 eri paikkakunnalla.
20206_65512.jpg
Uusia rakennusalan ohjekirjoja julkaistu
Ohje on rakennushankkeen eri osapuolten käyttämä työkalu savunpoistoon liittyvien säädösten ja standardien soveltamisessa. Pakollisesti noudatettavien säädösten lisäksi se ottaa huomioon sopimusperusteiset vaatimukset savunhallinnalle.Ohje on uudistettu versio vuonna 2012 ilmestyneestä savunpoisto-ohjeesta RIL 232-2012 Rakennusten savunpoisto. Suunnittelu, toteutus ja ylläpito.Julkaisu antaa suunnitteluohjeet savunpoiston mitoitukselle ja laitteistoille sekä niiden asennus-, kunnossapito- ja käyttöohjeet. Ohjeessa sisältää savunhallinnan rakennuksen paloturvallisuudessa, savunhallinnan suunnitteluperusteet ja lähtökohdat, savunhallintasuunnitelman, painovoimaisen ja koneellisen savunpoiston suunnittelun, paineistukseen perustuvan savunhallintajärjestelmän suunnittelun, suuntapainepuhallinlaitteiden suunnittelun, savunhallinnan sähköisten järjestelmien suunnittelun, savunhallintajärjestelmien liittymisen muihin järjestelmiin, savunhallintalaitteiden kuvaukset ja vaatimukset, savunhallintajärjestelmien asennuksen, käytön, huollon, kunnossapidon ja tarkastukset, savunhallinnan sammutus- ja pelastustoiminnassa. Liitteenä mm. mitoitustaulukoita ja esimerkkejä.Ohje on tarkoitettu rakennuttajille, urakoitsijoille, suunnittelijoille, laitetoimittajille ja viranomaisille sekä myös rakennuksen käyttäjille.
Kerrostaloja Turussa
Vaihto uudempaan IV-tekniikkaan tuo säästöjä
Hyvä sisäilma on tärkeä hyvinvoinnin osa-alue taloyhtiön asukkaille ja tilojen käyttäjille. Asuntojen sekä yhteiskäytössä olevien tilojen ilman tulee vaihtua tarpeeksi usein, jotta se pysyy hyvänä hengittää ja ylimääräinen kosteuskuorma poistuu. Ilmanvaihdon uudistaminen parantaa asumisviihtyvyyttä ja tehostaa energian käyttöä tuoden säästöjä taloyhtiölle. Mutta mikä on paras toteutusratkaisu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton