• Etusivu
  • Rakentaminen

Höylätyt ja hienosahatut puutavarat

Näin valitset oikean ulkovuorilaudan: Yleisimmät profiilit UTV, UTS ja UYL

Tapio Näslund
Päivitetty 12.05.2025
höylätty ja hienosahattu puutavara 1920x1080

Mitallistettu ja höylätty puutavara (kuva Adobe Stock)

Hyvin varustetussa puutavaraliikkeessä on tarjolla runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, joista pitäisi osata valita tarkoituksenmukaisin. Asiantunteva puukauppias osaa auttaa oikean tuotteen valitsemisessa, mutta muutama perusasia on hyvä tuntea jo puutavaraliikkeeseen mentäessä. Seuraavassa lyhyesti tuotteiden nimikkeistä ja valmistuksesta.

Hienosahattu puutavara

Tavallinen sahatavara ei pinnaltaan aina ole riittävän tasaista, vaikka nykyisin ns. "raamilla revittyä" sahatavaraa on enää harvemmin myynnissä. Huono pinnanlaatu johtuu tavallisesti suuresta syöttönopeudesta sahausvaiheessa. Syöttönopeuden lisäksi pinnanlaatuun vaikuttaa terien kunto. Sahojen terät vaihdetaan 2–4 kertaa yhden työvuoron aikana ja vähän ennen terien vaihtoa pinnanlaatu on huonoimmillaan.

Tasainen pinnanlaatu
Ulkoverhouksiin halutaan pinnaltaan tasalaatuista sahatavaraa. Pinnan tulee olla sopivan karhea, jotta maalin tartunta on hyvä, mutta toisaalta liian karkea pinta imee liiaksi maalia.

Puutavaran pintaan saattaa myös jäädä kuvioita sahan tai pelkkahakkurin terästä. Nämä kuviot tulevat näkyviin maalin alta, mikä ei yleensä ole toivottavaa. Joissain tapauksissa ulkoverhouksen pinnan halutaan olevan täysin sileä, jolloin valitaan höyläpintainen ulkoverhouslauta.

Valmistus halkaisemalla
Hienosahattuja lautoja valmistetaan halkaisemalla paksummista, jo kuivatuista sydäntavarakappaleista, jolloin halkaisupinta on ns. näkyviin jätettävä pinta eli käyttölape. Halkaiseminen tapahtuu tavallisesti vannesahalla.

Tyypillinen hienosahatun laudan paksuus on 21 mm, joka on saatu halkaisemalla 44 mm paksu sydäntavarakappale keskeltä kahtia. Paksuudesta häipyy n. 2 mm halkaisun yhteydessä.

Ulkoverhouslaudat

Ulkoverhouslaudat ovat niinikään yleensä ensin halkaistu kuivatusta sydäntavarasta, jonka jälkeen niihin höylätään muoto. Muotoon höylättyjä ulkoverhouslautatyyppejä on useita erilaisia. Nimikkeinä käytettävät kirjainyhdistelmät muodostuvat käyttökohteesta, pontista ja näkyvästä profiilista.

  • U: Ulkoverhouslauta
  • T: Täyspontti
  • Y: Yksinkertainen pontti
  • S: Suora
  • V: Viisto
  • K: Koriste
  • L: Limi

Ulkoverhouslautojen profiilit eroavat toisistaan ulkonäön ja käyttötarkoituksen mukaan. Osa profiileista soveltuu käytettäviksi vaakaverhouksiin ja osa pystyverhouksiin. UTV ja UYV soveltuu molempiin verhoustyyppeihin.

20149_41031.jpg

UTV on ehkä yleisimmin käytetty muotoonhöylätty ulkoverhouslauta, joka soveltuu käytettäväksi sekä pysty- että vaakaverhouksissa.

20149_41032.jpg

UTS soveltuu käytettäväksi pystyverhouksissa.

20149_41033.jpg

UTK soveltuu käytettäväksi vaakaverhouksissa.

20149_41034.jpg

UYL soveltuu käytettäväksi vaakaverhouksiiin. UYL tunnetaan puhekielessä myös nimellä veitsilauta.

20149_41035.jpg

UYS soveltuu käytettäväksi pystyverhouksiin.

20149_41036.jpg

UYV soveltuu käytettäväksi sekä pysty- että vaakaverhouksiin.

Höylätty ja mitallistettu puutavara

Mitallistamisella tarkoitetaan karkeahöyläystä, jossa tarkoituksena on ainoastaan varmistaa sahatavaran tasavahvuus. Mitallistettu puutavara voi toiselta lappeelta olla myös sahapintainen edullismman hinnan vuoksi mitallistettua puutavaraa voidaan valmistaa myös vajaasärmäisestä sahatavarasta, riippuen sen käyttötarkoituksesta. Mitallistus voidaan suorittaa myös vannesahauksella.

Karkeahöyläys
Karkeahöylätty puutavara on rakenteisiin piiloon jäävää puutavaraa, jossa höyläyksen tarkoitus on jokseenkin sama kuin mitallistetussa puutavarassa. Karkeahöylättyä puutavaraa käytetään mm. runkorakenteissa.

Sileähöyläys
Sileähöyläystä käytetään silloin, kun puutavaran käytön yhteydessä on tarkoitus jättää se näkyviin tai siihen kohdistuu ihokosketusta. Sileähöylätystä puutavarasta tyypillinen esimerkki on ns. laudepuu. Esimerkiksi 32x100 mm kuusisahatavarasta höylätään 28x95 mm pyöreäkulmaiseksi höylättyä laudepuuta. Laudepuun raaka-aineeksi valitaan tavallisesti laatuluokan A sahatavaraa. Yleisesti sileähöylätyn puutavaran raaka-aineena on A ja B laatuluokka. Mänty on sileähöyläyksen yhteydessä yleisempi raaka-aine. Sileähöyläystä käytetään myös muotoon höylätyissä sisäverhouslaudoissa.

Lue lisää puutavarasta:

Info

Info

Vinkki!

Suosittu UTV-ulkovuorilauta ei ole pelkästään esteettinen valinta – sen viistetyt reunat on suunniteltu käytännöllisyyttä silmällä pitäen. Viisteet ohjaavat sadeveden pois laudan pinnalta, estäen veden kertymisen ja parantaen näin julkisivun kestävyyttä.

Rakentaminen
puut
materiaali
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

3_P_75344.jpg
Miksi puu kaatuu?
Myräkkä kaatoi taas puita pihoissa ja teiden reunoilla. Mitkä syyt voivat altistaa puun kaatumiselle? Entä miten sitä voisi ehkäistä?VASTAUS: Mitä kookkaampi ja peittävämpi latvus on, niin sitä voimakkaampi on tuulen puuta kampeava vaikutus. Kesällä kaatumiselle ovat luonnollisesti alttiimpia lehtipuut, ja talvella taas havupuut ovat lehtensä tiputtaneita lehtipuita herkempiä koville tuulille. Puut kestävät myös paremmin jatkuvaa kovaa tuulta kuin puuskaista, vähän välillä repivää ja puuta eestaas taivuttelevaa kovaa tuulta. Ellei puun juuristo ole kyllin laaja ja ote maaperästä tiukka, niin riittävän kovissa puuskissa puhkuva tuuli saa kyllä kumoon komeammankin puun.Kovat tuulenpuuskat saattavat siis aiheuttaa sen, että puiden juuret irtoavat kasvualustastaan - ja puu alkaa kaatumaan. Usein syy puun kaatumiseen on juuri puun juuristossa ja kasvualustan laadussa. Juuriston kasvua ovat voineet haitata tiivis, kova maanlaatu tai ehkä liian lähellä olevat maanalaiset rakenteet. Juuriston pitokykyä ovat puolestaan voineet heikentää juurialueella tehdyt kaivaustyöt sekä syksyn sateissa pehmentynyt, märkä maa-aines. Maan routaantuminen auttaa puolestaan pitämään juuret tukevasti jäätyneessä maassa.Myös lajikohtaisia eroja on. Esimerkiksi kuusi on hyvin pintajuurinen; sen takia koko juurakko irtoaa helposti ja ottaa maan mukanaan. Mänty taas tekee pinnallisten juurien lisäksi myös syviä juuria, joten se harvoin kaatuu juurineen. Kalliolla tai kovin kivisessä maassa kasvaessaan tekee kyllä syväjuurisemmatkin puut kovin pinnanmyötäistä juuristoa - ja altistuvat muiden tavoin repivälle tuulelle.Myös puiden heikot kohdat saattavat kovissa tuulissa antaa periksi. Ontto kolopuu saattaa kolon kohdalta katketa tai käävän aiheuttama laho (esim. talousmetsissä ilmenevän "maannousemasienen" tai juurikäävän aiheuttama) saattaa heikentää puuta niin paljon että se katkeaa lahon kohdalla.Puut saavat myös tukea ja suojaa toisistaan. Tuuliolosuhteet muuttuvat merkittävästi harvennuksen tai avohakkuun seurauksena. Seuraavien myrskyjen aikana tulee mitä todennäköisemmin kaatumaan joku alueelle jätetyistä tai sen reunamilla kasvavista puista. Esimerkiksi tien reunaan näkösuojaksi jätettyjä tai sähkölinjojen reunoilla kasvavia puuyksilöitä kaatuu muita helpommin - ja usein sähkölinjojen päälle aiheuttaen katkoksia. Jos puuryhmästä tai metsiköstä on kaatunut puu tai puita, niin kannattaa varautua puiden kaatumiseen myös tulevissa myrskyissä.
Älä tapa nurmikkoa syksyllä
Piha kuntoon OSA 3/6: Kuinka nurmikkosi voi?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kolmannessa osassa pistetään nenä nurmikkoon ja tarkastellaan nurmimattomme kuntoa.
20204_63785.jpg
Mitkä ominaisuudet edesauttavat männyn käyttöä sisätiloissa?
Kuusella on osa kulttuuriperinteessämme. Kuusta on pidetty toisaalta uhkaavan synkkänä, mutta taas toisaalta suojaavana. Synkkä hahmo pimeässä, mutta suojana esimerkiksi sateella. Kuusta tuodaan sisälle talven pimeimpänä aikana esimerkiksi joulukuuseksi samalla tuoden toivoa ja vihreyttä. Hautausmailla taas kuusenhavuja on käytetty arkun ja haudan koristeena symboloimassa ikuisuutta.
20196_58740.jpg
Kodin lämmitys hallussa missä ja milloin vain
NIBE Uplinkin avulla voit sujuvoittaa arkea ja lomaa valvomalla kotisi lämmitystä ja aurinkosähköjärjestelmää kätevästi etänä.
20193_56910.jpg
Onko katto kunnossa? Nyt on katon keväthuollon aika!
Katto pitää kodin ja mökin kuivana, suojaa rakenteet kosteudelta ja on yksi rakennuksen julkisivuista. Säännöllisellä huollolla katto pysyy kunnossa pidempään. Katolla kannattaakin käydä kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin.
Puut palavat tulipesässä
Virheet puun poltossa kasvattavat päästöjä
Kylmällä ilmalla tulisijan käyttö on tyypillinen tapa lisätä lämpöä. Takassa palava tuli tuo myös tunnelmaa. Olisi tärkeää osata käyttää tulisijaa oikein, jotta puiden poltosta saatu energia saadaan tarkasti talteen eikä turhaan lisätä kasvavaa päästömäärää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton