• Etusivu
  • Talo

Piippaako sinulla - tarkista palovaroittimiesi toiminta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.10.2008
200810_13818.jpg

Piippaako sinulla? on palovaroitinkampanja, joka käynnistyy torstaina 30. lokakuuta. Kampanjan tavoitteena on saada kansalaiset kiinnostumaan omista palovaroittimistaan, hankkimaan niitä riittävästi ja tarkistamaan niiden toiminta säännöllisesti. Kampanja näkyy televisiossa, internetissä ja pelastuslaitosten tapahtumissa, ja sen järjestelyistä vastaavat muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja pelastuslaitokset.

Palovaroittimien hankinnasta ja sijoittamisesta huolehtii asukas eli sinä itse. Parhaimman suojan saat, kun asennat palovaroittimen jokaiseen makuuhuoneeseen ja yhden vielä uloskäynnin läheisyyteen. Asuinrakennuksessa palovaroittimia on oltava vähintään yksi jokaisen asuinkerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Esimerkiksi 61 neliön kaksiossa palovaroittimia on oltava vähintään kaksi. Kiinnitä palovaroittimet kattoon, mahdollisimman keskelle, jolloin savu tavoittaa ne esteettä.

Piippaako sinulla -kampanja näkyy MTV3-kanavalla lokakuun lopusta itsenäisyyspäivään. Yksityiskohtaisempaa tietoa palovaroittimista saat osoitteesta piippaakosinulla.fi. Lisäksi pelastuslaitokset ja nuohoojat kampanjoivat palovaroittimien toimintakunnon puolesta ympäri Suomea.

Piippaus riittää

Tarkista palovaroittimiesi toiminta vähintään kerran kuukaudessa sekä aina, kun olet ollut useamman päivän poissa kotoa. Kokeile toimintakuntoa painamalla laitteessa olevaa testinappia. Jos kuulet voimakkaan piippausäänen, palovaroittimesi on toimintakunnossa. Ellei ääntä kuulu tai se on heikko tai katkonainen, vaihda palovaroittimeen uusi paristo. Mikäli piippaus ei kuulu kunnolla paristonvaihdosta huolimatta, vaihda tilalle uusi palovaroitin välittömästi.

Vuoden 2009 helmikuusta lähtien rakennusluvan saaneisiin asuinrakennuksiin tulee asentaa sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet, joiden toiminta varmistetaan paristolla tai akulla.

Kampanjan suunnitteluun ovat osallistuneet Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön lisäksi sisäasiainministeriö, ympäristöministeriö, pelastuslaitokset, Nuohousalan Keskusliitto, Turvatekniikan keskus Tukes ja Suomen Palopäällystöliitto. Kampanjan on rahoittanut Palosuojelurahasto.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

orava kurkistaa hormiin
Miten suojaan hormin, kun vaihdan öljykattilan lämpöpumppuun?
Olet vaihtamassa öljykattilaa esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuun ja vanha pannuhuoneen savupiippu jää tarpeettomaksi. Vanha hormi pitäisi varmaankin suojata, mutta voisiko sinne laittaa esimerkiksi vanerista tai styroxista tulppaa? Näin voisi ajatella ehkäistäkseen pakkasilman vapaan pääsyn tekniseen tilaan. Mutta mitä sanovat asiantuntijat?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Virheseuraamukset vanha
Ostaja ei saa vedota virheeseen, ellei hän ilmoita virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi pitänyt havaita. Myyjän on ilmoitettava virheestä viimeistään kahden vuoden kuluessa siitä, kun asunnon hallinta on hänelle luovutettu. Kahden vuoden määräaikaa ei sovelleta, jos myyjänä on elinkeinoharjoittaja.Ostajalla on oikeus vedota virheeseen myöhemminkin, jos myyjä on menetellyt törkeän huolimattomasti, kunnianvastaisesti tai arvottomasti.
Polttopuita siistissä pinossa kuivumassa
Helppo ohje puukatoksen tekoon
Polttopuiden järkevä varastointi on usein ongelma, johon lähes jokainen omakotitalon tai kesämökin omistaja törmää. Puita varten on hyvä olla katos, joka suojaa puut vesisateelta, mutta päästää tuulen kierron ja auringon kuivattamaan.Samalla puukatoksesta voi rakentaa pihaa koristavan tyylikkään elementin, joka sopii asuinrakennuksen ja muiden rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen.Muistathan myös halkopinon sijoittamista koskevat säännöt
käsi ojentaa 500 euron seteleitä toiselle
Näin kokonaisurakka voi säästää sinulle rakennusprojektissa tuhansia – katso laskelmat!
Rakentaminen on täynnä tärkeitä päätöksiä, jotka vaikuttavat suoraan aikatauluun, budjettiin ja lopputuloksen laatuun. Talotekniikan osalta yksi merkittävimmistä kysymyksistä on, valitaanko kokonaisurakkamalli vai pilkotaanko työt eri toimijoiden kesken. Usein kuvitellaan, että pilkkominen tuo säästöjä, mutta todellisuudessa kokonaisurakka voi osoittautua paitsi edullisemmaksi, myös stressittömämmäksi vaihtoehdoksi.
20236_82259.jpg
Viilennystä työskentelyyn akkukäyttöisellä puhaltimella
Lämpimällä ilmalla työskentely saa hien pintaan ja jaksamisteho laskee. Apu tähän löytyy tehokkaasta akkukäyttöisestä tuulettimesta, joka on helppo ottaa mukaan sinne missä viilennystä tarvitaan.
20237_82494.jpg
Loviisan asunto­messujen Villa Havetissa yhdistyy ekologisuus ja hyvä sisäilma
Loviisan asuntomessualueen tavoitelluimmalla paikalla aivan rannassa seisoo Villa Havet, jonka rakentamisen peruspilareina ovat kolme strategista periaatetta: terveellisyys, ekologisuus ja huoltovapaus. Talon haluttiin olevan energiatehokas. Tämä ohjasi myös kohteen laitevalintoja, mm. Swegon CASA -ilmavaihtokoneiden äärelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton