• Etusivu
  • Talo

Piippaako sinulla - tarkista palovaroittimiesi toiminta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.10.2008
200810_13818.jpg

Piippaako sinulla? on palovaroitinkampanja, joka käynnistyy torstaina 30. lokakuuta. Kampanjan tavoitteena on saada kansalaiset kiinnostumaan omista palovaroittimistaan, hankkimaan niitä riittävästi ja tarkistamaan niiden toiminta säännöllisesti. Kampanja näkyy televisiossa, internetissä ja pelastuslaitosten tapahtumissa, ja sen järjestelyistä vastaavat muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja pelastuslaitokset.

Palovaroittimien hankinnasta ja sijoittamisesta huolehtii asukas eli sinä itse. Parhaimman suojan saat, kun asennat palovaroittimen jokaiseen makuuhuoneeseen ja yhden vielä uloskäynnin läheisyyteen. Asuinrakennuksessa palovaroittimia on oltava vähintään yksi jokaisen asuinkerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Esimerkiksi 61 neliön kaksiossa palovaroittimia on oltava vähintään kaksi. Kiinnitä palovaroittimet kattoon, mahdollisimman keskelle, jolloin savu tavoittaa ne esteettä.

Piippaako sinulla -kampanja näkyy MTV3-kanavalla lokakuun lopusta itsenäisyyspäivään. Yksityiskohtaisempaa tietoa palovaroittimista saat osoitteesta piippaakosinulla.fi. Lisäksi pelastuslaitokset ja nuohoojat kampanjoivat palovaroittimien toimintakunnon puolesta ympäri Suomea.

Piippaus riittää

Tarkista palovaroittimiesi toiminta vähintään kerran kuukaudessa sekä aina, kun olet ollut useamman päivän poissa kotoa. Kokeile toimintakuntoa painamalla laitteessa olevaa testinappia. Jos kuulet voimakkaan piippausäänen, palovaroittimesi on toimintakunnossa. Ellei ääntä kuulu tai se on heikko tai katkonainen, vaihda palovaroittimeen uusi paristo. Mikäli piippaus ei kuulu kunnolla paristonvaihdosta huolimatta, vaihda tilalle uusi palovaroitin välittömästi.

Vuoden 2009 helmikuusta lähtien rakennusluvan saaneisiin asuinrakennuksiin tulee asentaa sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet, joiden toiminta varmistetaan paristolla tai akulla.

Kampanjan suunnitteluun ovat osallistuneet Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön lisäksi sisäasiainministeriö, ympäristöministeriö, pelastuslaitokset, Nuohousalan Keskusliitto, Turvatekniikan keskus Tukes ja Suomen Palopäällystöliitto. Kampanjan on rahoittanut Palosuojelurahasto.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20233_81095.jpg
Vuosi remontista: 75 vuotta vanhan hirsitalon energiaremontti
Pääsimme vuosi sitten kurkistamaan perhe Piiraisen 75 vuotta vanhan hirsitalon energiaremonttia. Palaamme nyt kohteeseen katsomaan, mitä hirsitalolle kuuluu nyt ‒ vuosi remontin jälkeen. Jos haluat lukea, mitä remontista aiemmin kirjoitettiin, klikkaa ensin itsesi tänne:
Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Keittiön välitilalaatoitus?
Kysymys:Aikomuksena on vaihtaa nykyiset välitilalaatat eli irrottaa ensin vanhat, jotka on kiinnitetty kipsilevyyn. Kuinka on mahdollista saada ne irti mahdollisimman siististi ilman että seinä murenee käsiin?
20144_39159.jpg
KNX-järjestelmä yhdistää talosi toiminnot
KNX ohjaa kodin toimintojaNykyaikaisessa kodissa ohjattavaa on enemmän kuin tulisi ajatelleeksikaan. Valaistuksen ja lämmityksen lisäksi sähköllä toimii muun muassa murtohälytykset, palovaroittimet, ilmanvaihto, verhot ja kaihtimet, ja jopa autotallin ovi ja etuoven lukko. Kaikkia laitteita on totuttu ohjaamaan yksitellen, mikä sekin on toki tarpeen aina silloin tällöin, mutta mitä jos kaikki toimisikin vähän kuin itsestään?
Vallox 125 MV
Matala- ja passiivienergiatalon ilmanvaihto
Vallox-ilmanvaihtokoneiden MLV-mallit on suunniteltu erityisesti maalämpöä hyödyntävien talojen ilmanvaihtokoneiksi. Näihin erikoismalleihin on valmiiksi asennettu MLV-patteri.Vallox MLV -patteria käytetään talvella ulkoilman esilämmitykseen ja kesällä viilennykseen. MLV-patterin avulla voidaan maalämpöputkistossa kiertävään nesteeseen sitoutunutta maan lämpöä hyödyntää talviaikana ilmanvaihdossa. Se tuo talviaikana säästöä energiakuluissa ja vastaavasti kesäaikana viilentää sisäilmaa.Muihin kuin MLV-malleihin voidaan asentaa erillinen MLV-patteri ulkoilmakanavaan koneen ulkopuolelle.
20211_68082.jpg
Tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuuden merkittävin riskitekijä
Omakotitaloihin asennettavien savupiippujen ja tulisijojen paloturvallisuus on rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla – useimmiten rakentava perhe, muistuttaa Rakennustuoteteollisuus RTT ry ja Industria Oy Palosuojelurahaston osarahoittamassa hankkeessa.Hankkeessa kartoitettiin tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöitä ja niihin ratkaisuja. Selkein riskitekijä liittyi asennusvaiheeseen.
20214_70362.jpg
Miksi keittiöremontti kannattaa tehdä putkiremontin yhteydessä?
Talon iän karttuessa erilaiset remonttitarpeet kilpailevat toteutusjärjestyksestä. On kuitenkin hyvä muistaa, että moni remontti kannattaa yhdistää. Yksi tällainen remonttipari on keittiö- ja putkiremontti. Putkiremontti edellyttää vähintäänkin osittaista keittiön purkamista. Kaikessa tärkeydessään putkiremontti on myös hieman tylsä, koska mitään uutta ilmettä ei ole tarjolla. Näiden yhdistäminen tekee tylsästä putkiremontista innostavan, uuden keittiön odotuksen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton