Piippaako sinulla - tarkista palovaroittimiesi toiminta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.10.2008
200810_13818.jpg

Piippaako sinulla? on palovaroitinkampanja, joka käynnistyy torstaina 30. lokakuuta. Kampanjan tavoitteena on saada kansalaiset kiinnostumaan omista palovaroittimistaan, hankkimaan niitä riittävästi ja tarkistamaan niiden toiminta säännöllisesti. Kampanja näkyy televisiossa, internetissä ja pelastuslaitosten tapahtumissa, ja sen järjestelyistä vastaavat muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja pelastuslaitokset.

Palovaroittimien hankinnasta ja sijoittamisesta huolehtii asukas eli sinä itse. Parhaimman suojan saat, kun asennat palovaroittimen jokaiseen makuuhuoneeseen ja yhden vielä uloskäynnin läheisyyteen. Asuinrakennuksessa palovaroittimia on oltava vähintään yksi jokaisen asuinkerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Esimerkiksi 61 neliön kaksiossa palovaroittimia on oltava vähintään kaksi. Kiinnitä palovaroittimet kattoon, mahdollisimman keskelle, jolloin savu tavoittaa ne esteettä.

Piippaako sinulla -kampanja näkyy MTV3-kanavalla lokakuun lopusta itsenäisyyspäivään. Yksityiskohtaisempaa tietoa palovaroittimista saat osoitteesta piippaakosinulla.fi. Lisäksi pelastuslaitokset ja nuohoojat kampanjoivat palovaroittimien toimintakunnon puolesta ympäri Suomea.

Piippaus riittää

Tarkista palovaroittimiesi toiminta vähintään kerran kuukaudessa sekä aina, kun olet ollut useamman päivän poissa kotoa. Kokeile toimintakuntoa painamalla laitteessa olevaa testinappia. Jos kuulet voimakkaan piippausäänen, palovaroittimesi on toimintakunnossa. Ellei ääntä kuulu tai se on heikko tai katkonainen, vaihda palovaroittimeen uusi paristo. Mikäli piippaus ei kuulu kunnolla paristonvaihdosta huolimatta, vaihda tilalle uusi palovaroitin välittömästi.

Vuoden 2009 helmikuusta lähtien rakennusluvan saaneisiin asuinrakennuksiin tulee asentaa sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet, joiden toiminta varmistetaan paristolla tai akulla.

Kampanjan suunnitteluun ovat osallistuneet Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön lisäksi sisäasiainministeriö, ympäristöministeriö, pelastuslaitokset, Nuohousalan Keskusliitto, Turvatekniikan keskus Tukes ja Suomen Palopäällystöliitto. Kampanjan on rahoittanut Palosuojelurahasto.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20209_66347.jpg
Puukuitueristetyt Kuori-talot herättivät kiinnostusta Tuusulassa
Tuusulan Asuntomessuilla nähtiin Kastellin uuden Kuori-malliston satoa kaksin kappalein ja kohteet herättivät mielenkiintoa erittäin paljon. Moni olisikin halunnut jo käpertyä omaan Kuoreensa, käytyään upeissa kohteissa. Tuusulassa esillä olleet Kuori-talot on toteutettu Kastelli Green™-rakenteella. Kastelli Green™-talot ovat aitoja puutaloja, joissa lämmöneristeet ja tuulensuojalevyt ovat puukuitua. Talojen hyvä sisäilma muodostuu hengittävän rakenteen ansiosta.
26_P_156861_1.jpg
Ilmanvaihto paranee vaihtamalla - kuuntele Kivijalka-podcast
Hyvä sisäilma on yksi mukavan ja terveellisen asumisen peruspilareista. Mutta etenkin vanhemmissa asunnoissa tämä asia ei välttämättä ole kunnossa.Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet toimivat fiksusti – niistä löytyy esimerkiksi kosteusanturi, jonka avulla kone osaa vaikkapa suihkun jälkeen automaattisesti tehostaa ilmanvaihtoa pesutiloissa. Hiilidioksidianturi puolestaan säätää ilmanvaihtoa tunnistaessaan tehostamistarpeen henkilömäärän muuttuessa. Laitteet on myös nykyään varustettu lämmöntalteenotolla, joka säästää energiaa ja parantaa asumismukavuutta.Mistä sitten tietää, että ilmanvaihtoremontti saattaisi olla ajankohtainen? Siihen saadaan vastaus Kivijalka-podcastissa, jossa pääteemana on ilmanvaihtoremontti. Asiantuntijana aiheesta keskustelemassa on Koulutuspäällikkö Ali Aaltonen Vallox Oy:sta.
200711_7418.jpg
Nuohousalan keskusliitto 75 v
Kun Suomen nuohoojat järjestäytyivät vuonna 1932, mestarin työnkuvaan kuului hormien ja tulisijojen puhdistaminen. Kuluneen 75 vuoden aikana niin tulisijat kuin hormitkin ovat muuttuneet ja nuohoojan työnkuva on huomattavasti monipuolistunut. Vaativien lämmityskattiloiden lisäksi puhdistetaan myös ilmanvaihtohormeja. Tulisijan käytön turvallisuudesta huolehtiminen ja opastus ovat myös yhä kasvava osa nykyaikaisen nuohoojan työtä.
itse tehty terassi kaiteilla
Tee Se Itse -Terassi
Terassin rakentaminen omalle pihalle tai mökille on varsin helppo ja nopea toimenpide vaikka kesäloman puhdetyönä tehtäväksi. Terassin tekeminen käy helposti painekyllästetystä puusta ja rautakaupoissa myytävistä valmiista aitaelementeistä. Esittelemme nyt yhden toteutetun ratkaisun ja miten terassi uudistettiin modernimmaksi pari vuotta myöhemmin. Tarvikkeet ja niiden määrät löydät myös tästä artikkelista sekä hinta-arvion terassille.
20094_16010.jpg
Schindler-hissit saneerauskohteisiin
Peruskorjauksen on oltava käytännöllistä myös hissien osalta. Schindler Oy:n modernisointiratkaisujen avulla hissisaneeraus saa parhaat mahdolliset lähtökohdat.
20077_5697.jpg
Rakennussuunnittelu ja varsinainen rakentaminen
Olette tähänastisen kautta jo toivottavasti päässeet käsitykseen, mitä kaikkea rakentamisessa pitää tehdä ja ottaa huomioon ennen kuin päästään tosi toimiin. Vaiheittain eteenpäin ja sitten vihdoin ja viimein päästään liikenteeseen. Tällä menetelmällä ei toivottavasti jää mitään huomaamatta. Rakennuslupa on saapunut postissa. Mitä ensin pitää tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton