• Etusivu
 • Sisustus

Viimeinen sammuttaa aina kynttilät!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.10.2023
20229_60049.jpg

Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.

Kun polttaa kynttilöitä ja ulkotulia, kannattaa varautua yllätyksiin jo ennalta

On aiheellista tarkistaa palovaroittimen toiminta ja kerrata alkusammutustaidot.
Jokaisessa kodissa on hyvä olla sammutusvälineenä sammutuspeite sekä vaahtosammutin. Opiskele etukäteen, miten kyseisiä sammutusvälineitä käytetään, jotta osaat toimia oikein sammutustilanteessa.

Jos tulipalo ei alkusammutuksen jälkeen taltu, poistu asunnosta ja sulje ovet perässäsi. Hätänumeroon 112 kannattaa soittaa, vaikka tulipalo olisi saatu sammutetuksi.
Mieti jo ennalta, miten toimit tulipalotilanteessa ja mitä kautta pelastaudut. Opeta myös lapsille, miten tulipalon sattuessa tulee toimia.

Muista:

 • Varmistu, että kotisi palovaroittimet ovat toimintakunnossa, ennen kuin sytytät kynttilääsi tulen. Palovaroitin on hyvä henkivartija yölläkin, mutta vain jos paristossa on virtaa. Palovaroittimen ainoa oikea paikka on katossa, vähintään puoli metriä seinästä.
 • Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.
 • Varo umpinaisia, ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Ahtaassa tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa. Ohutkuorinen lyhty voi poksahtaa rikki ja räiskiä palavaa nestettä ympäristöön. Turvallinen kynttilälyhty on tukeva, yläosastaan reilusti avoin ja sisältä riittävän tilava.
 • Sijoita kynttilät turvallisesti niin, ettei niiden lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita. Älä laita kynttilöitä tv:n tai muovisten ulkokalusteiden päälle.
 • Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa. Tuikut ja pöytäkynttilät asetetaan noin 5 cm:n etäisyydelle toisistaan. Ohutpohjaiset lyhdyt, pöytäkynttilät ja tuikut tarvitsevat riittävän paksun, palamattoman alustan.
 • Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.
 • Sammuta kynttilät aina, kun poistut huoneesta. Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Sammuta kynttilät tukahduttamalla.
Hyvä muistisääntö on, että viimeinen sammuttaa kynttilät lähtiessään!

Entä ulkona?

 • Aseta ulkotulet riittävän etäälle ja valvo niitä.
 • Ulkoroihut tulee sijoittaa vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin. Rakennuksiin tulee olla etäisyyttä tulen koosta riippuen 3-10 metriä.
 • Ulkotulet on hyvä sijoittaa palamattomaan astiaan tai telineeseen tai asetella tukevasti lumihankeen, ettei tuuli kuljeta keventynyttä astiaa vääriin paikkoihin.
 • Ulkotulia ei saa polttaa sisällä eikä edes parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla.
 • Älä polta ulkotulia sateessa roiskevaaran vuoksi.
Huolehdi paloturvallisuudesta myös ulkona.
Huolehdi paloturvallisuudesta myös ulkona.
Ohje

Ohje

Oletko kätevä käsistäsi?

Mikäli olet näppärä käsistäsi, askartelu lähellä sydäntäsi tai ainakin olet innostunut kokeilemaan jotain uutta, tutustu Weberin HobbyConcretesta valmistettaviin tuikkulyhtyyn tai ulkolyhtyyn.

Näin teet tuikkulyhdyn

Näin teet ulkolyhdyn

Sisustus
paloturvallisuus
sisustus
sisätilat
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

tumman vihreä keittiönkaapisto valkoiseksi maalatussa loft asunnossa. puiset kattoparrut ovat esillä
Älä karta keittiöremonttia – nykyaikainen keittiö ilahduttaa arjessa
Parma-keittiöiden suunnittelutapaamisissa koetaan usein ahaa-elämyksiä. Toiminnalliset mekanismit tuovat keittiön tilasuunnitteluun uudenlaisia mahdollisuuksia. Myös nykyaikaisen keittiön hinta on usein asiakkaalle iloinen yllätys.Keittiöremontti nostaa monen remontoijan ja rakentajan mieleen mielikuvan suuren budjetin remontista. Tosiasiassa uusien keittiökalusteiden hinta keskikokoiseen keittiöön alkaa muutamasta tuhannesta eurosta. Keittiökalusteiden hinnat ovat siis laskeneet monen mielikuvissa elävästä keittiöremontin budjetista muutaman kymmenen vuoden takaa. Nykyisin keittiöremontti ei myöskään tarkoita vain kauniiden kaapinovien valintaa, sillä keittiöiden kehittyneet toiminnallisuudet tuovat mielekkyyttä arkeen.
valkoinen suuri sohva olohuoneessa ja sohvalla tumman ruskeita tyynyjä. Taustalla musta takka ja ruskeita sisustusesineitä hyllyillä
Upeat ideat ja inspiraatio ruskeaan sisustukseen
Monellako tuli ensimmäisenä mieleen tupakan kellastuttama, 70-luvun tyyliin sisustettu hämärä huone? Suurin osa meistä varmasti kavahtaa kuullessaan ruskeiden sävyjen palaavan taas sisustukseen. Saatat ajatella, että ruskea yhdistettynä useampaan lämpimään sävyyn saa kokonaisuuden helposti näyttämään jopa tunkkaiselta. Ajatellaanpa uusiksi. Tässä sisustajille muutamia vinkkejä, miten saat muodikkaat lämpimät sävyt sovellettua sisustukseesi pitkän, kokovalkoisen sisustuskauden jälkeen.Vuonna 2024 ruskea näkyy sisustuksessa monin tavoin. Asiantuntijoiden mukaan maanläheiset värit ja luonnolliset materiaalit korostuvat, ja ruskea on yksi suosituimmista sävyistä. Ruskeaa käytetään yhdessä muiden lämpimien sävyjen, kuten hiekan ja persikan, kanssa luomaan kodikasta ja kutsuvaa tunnelmaa. Lisäksi ruskea yhdistetään usein tummansiniseen.
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
20204_63781.jpg
Eurooppalaisessa yhteistyössä kehitetään kosketuspintoja taistelussa mikrobeja vastaan
Tiedote 31.3.2020Terveydenhuolto on kohdannut täysin uuden haasteen koronaviruspandemiasta johtuen. Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) vetää Euroopan laajuista verkostoa, joka kehittää kosketuspintoja infektioiden torjuntaan. AMiCI ePlatform-verkosto nopeuttaa uusien mikrobeja tappavien pintojen pääsyä markkinoille.Terveydenhuollon hygienia keskeisessä roolissaMaailmanlaajuisesti miljoonat ihmiset saavat terveydenhuollosta peräisin olevan infektion vuosittain. Pahimmillaan infektio johtaa potilaan kuolemaan. Mikrobit kuten virukset leviävät pääsääntöisesti kosketuksen kautta joko ihmisestä toiseen tai pintojen välityksellä. Kaikkein tehokkain tapa estää infektioiden leviäminen on käsienpesu yhdistettynä tehokkaaseen siivoukseen.Mikrobeja tappavat pinnat ovat osa ratkaisuaMikrobeja tappavat pinnat tukevat osaltaan taistelua mikrobeja vastaan. Kupari- ja hopeapintojen vaikutus on jo tunnettu pitkään. Uusia aineita ja pinnoitteita on kehitetty tutkimuksissa ja yritysten toimesta. Haasteena edelleen on osoittaa kehitettyjen pintojen toimivuus todellisissa terveydenhuollon ympäristöissä. Terveydenhuollossa pilottitutkimuksia on tehty maailmalla ja Satakunnassa. Kokonaiskuva hygieenisten pintojen merkityksestä vielä osin uupuu.
20238_82790.jpg
Uusi materiaali on otettu käyttöön väli­ovissa - tervetuloa tulevaisuuteen
Olet varmasti jo kuullut CLT-taloista. CLT:tä on käytetty talon rakenteissa, muun muassa ylä- ja alapohjassa, kaiteissa, väliseinissä sekä terasseilla. CLT on saavuttanut suosiota hyvin paloa kestävänä, erittäin lujana ja jäykkänä sekä ominaisuuksiinsa nähden kevyenä rakennuslevynä.Nyt CTL on jalostettu myös välioviin!
20144_39159.jpg
KNX-järjestelmä yhdistää talosi toiminnot
KNX ohjaa kodin toimintojaNykyaikaisessa kodissa ohjattavaa on enemmän kuin tulisi ajatelleeksikaan. Valaistuksen ja lämmityksen lisäksi sähköllä toimii muun muassa murtohälytykset, palovaroittimet, ilmanvaihto, verhot ja kaihtimet, ja jopa autotallin ovi ja etuoven lukko. Kaikkia laitteita on totuttu ohjaamaan yksitellen, mikä sekin on toki tarpeen aina silloin tällöin, mutta mitä jos kaikki toimisikin vähän kuin itsestään?Tilaa KNX-taloautomaatio- ja sähköasennusesite

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton