• Etusivu
  • Rakentaminen

Säästä aikaa ja vaivaa hoitamalla lupa-asiointi verkossa

Ilman turhia virastokäyntejä ja paperien pyörittämistä.

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lupapiste.fi
Päivitetty 03.02.2021
20164_46330.jpg

Lupapisteen hakemusnäkymässä tallennetaan tarpeelliset tiedot eri välilehdille. Hankenäkymän kautta voidaan myös käydä keskustelua asiointikunnan viranomaisen kanssa ja voidaan seurata hankkeen etenemistä.

Rakentamisen lupa-asiointi on sähköistynyt vauhdilla ympäri Suomen. Lupapisteen kautta voidaan hoitaa rakennushanketta koskevat lupa- ja ilmoitusasiat. Palvelun kautta luvanhakija voi olla uudella tavalla yhteydessä rakennusvalvontaviranomaiseen sekä hoitaa rakentamiseen liittyvän lupa-asioinnin – yhdessä hankkeen muiden osapuolten kanssa. Verkkopalvelussa asiointi on hoidettavissa silloin kun osapuolille parhaiten sopii, virastojen aukioloajoista riippumatta. Hakemuspalvelua käyttää 152 kuntaa ja noin 30 kuntaa on avaamassa palvelun. Lupapisteen kautta saa lisäksi neuvontapalvelua lähes kaikista Suomen kunnista.

Maksuttoman rekisteröitymisen jälkeen uusi hakemus tai kysely aloitetaan valitsemalla sijainti sekä toimenpide. Tehtyjen valintojen pohjalta palvelu ohjaa yhteydenoton asiointikunnan viranomaisille. Hakemuksesta muodostuu sähköinen työtila, jossa hankkeen tietoja voi täydentää yhdessä eri osapuolten kanssa ja palvelun avulla kaikki hankkeelle kutsutut tahot pysyvät tietoisena hankkeen etenemisestä.

Lupisfest järjestetään 11.-12.10. Helsingissä, tutustu ohjelmaan ja varaa paikkasi. Tervetuloa!

Suunnittelija Janne Palmqvist käyttää Lupapistettä yhdessä asiakkaidensa kanssa

Suunnittelijoilla on kaiken aikaa meneillään rakentamiseen ja remontointiin liittyviä asiakasprojekteja, joihin tarvitaan erilaisia rakennuslupia. Rakennuslupien hakeminen sähköisesti on jo tuttua puuhaa useille rakennushankkeiden pääsuunnittelijoille. Arkkitehtitoimisto J.Palmqvistin suunnittelija Janne Palmqvist on hakenut lupia Lupapisteen kautta jo palvelun alkumetreistä, maaliskuusta 2013 asti ja hänelle onkin kertynyt hyvä näkemys siitä, miten asiointia kannattaa palvelussa edistää.

– Perustamme hakemuksen Lupapisteeseen joko yhdessä asiakkaan kanssa tai vaihtoehtoisesti luon itse hakemuksen ja kutsun hakijan sekä muut osapuolet mukaan hankkeelle. Asiakkaat ovat tykänneet siitä, että pääsevät seuraamaan ja tarvittaessa kommentoimaan hankkeen etenemistä, kuvaa Palmqvist.

– Kuvien päivittäminen palveluun on helppoa, sillä rakennushankkeissa tulee kuitenkin aina eteen muutostarpeita. Myös muut hankkeen suunnittelijat, kuten talotehtaan edustajat, pääsevät lisäämään ja päivittämään kuvia omalta toimistoltaan käsin.

Luvanhakija näkee reaaliaikaisesti viranomaisten kommentit, lausunnot sekä muutosehdotukset. Mikäli luvanhakijalla on kysyttävää hankkeeseen liittyen, kannattaa keskustella avoimista kysymyksistä ensin pääsuunnittelijan kanssa. Hankkeen osapuolet voivat kuitenkin tarvittaessa olla yhteydessä asiointikunnan viranomaiseen hakemuksen keskusteluikkunan kautta. Myös Lupapisteen tuki auttaa käyttäjiä palvelun käyttöön liittyvissä teknisissä kysymyksissä.

Rakennusluvan hakeminen edellyttää tiivistä vuoropuhelua viranomaisten kanssa

Rakennusluvan hakemista säädellään lailla ja asetuksilla. Viranomaisten tehtävänä on valvoa, että hyvän rakentamisen edellytykset täyttyvät. Koska rakentaminen on useimmille asiakkaille kertaluonteinen projekti, on järkevää, että viranomaisasiointiin tottunut pääsuunnittelija hoitaa suurilta osin viranomaiskommunikaation sekä dokumenttien nimeämisen palvelussa.

– Rakentajien olisi hyvä ymmärtää, että rakennuslupaprosessissa on iso intressiryhmä takana. Yhdessä rakennuslupahakemuksessa saattaa olla mukana 3-7 viranomaista, joiden tehtävänä on katsoa, että rakennusprojekti täyttää siltä vaaditut edellytykset. Toivonkin rakentajilta ymmärrystä ja pitkäjänteisyyttä viranomaisten tärkeää työtä kohtaan, sanoo Palmqvist.

Pääsuunnittelija toimiikin monesti tulkkina asiakkaan ja viranomaisen välillä, sillä hän ymmärtää rakentamisen vaatimukset ja pystyy päivittämään hankkeen sisältöä palveluun viranomaisten vaatimusten mukaisesti. Tällä tavoin toimimalla taataan rakennuslupahakemuksen sujuva käsittely asiointikunnassa.

Rohkeasti palvelun käyttöön

Palmqvist on käyttänyt palvelua muun muassa Järvenpään, Keravan, Tuusulan, Sipoon ja Vantaan rakennusvalvonnoissa ja hänelle on kertynyt kokemusta jo yli sadasta Lupapiste-hankkeesta. Lupapisteen myötä stressi luvanhakemiseen liittyvistä aikatauluista on helpottanut.

– Enää ei tarvitse kytätä virastolaitosten aukioloaikoja tai rynnätä viime tingassa kopiolaitokselle suunnitelmien teettämistä varten. Toisin sanoen aikaa kuluttava matkustaminen jää pois.

Suunnittelija Janne Palmqvist on käyttänyt Lupapistettä jo yli sadassa hankkeessa ja iloitsee palvelun tuomasta ajansäästöstä.
Suunnittelija Janne Palmqvist on käyttänyt Lupapistettä jo yli sadassa hankkeessa ja iloitsee palvelun tuomasta ajansäästöstä.

Palmqvist on huomannut, että yhteinen palvelu on myös sujuvoittanut asiointia eri kunnissa.

– Luvan haku Lupapisteen kautta eri kunnissa on helpottunut. Nyt luvan hakeminen on lähes samanlaista joka kunnassa. Voin nykyään asioida lähialueiden rakennusvalvonnassa niin kuin omassa kunnassani.

Palmqvist kannustaakin positiivisten kokemusten valossa rakentajia sekä suunnittelijoita yhdessä Lupapisteen pariin.

– Palvelussa voi aina muokata tarvittavia tietoja, joten avointa mieltä kyytiin ja rohkeasti vaan yhdessä suunnittelijan kanssa luvanhaun sähköiseen maailmaan.

Info

Info

Lupapiste

Lupapiste on virtuaalinen työtila rakennuslupa-asioiden hoitamiseen kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille. Palvelu tarjoaa ajantasaisen näkymän lupaprosessin etenemiseen kaikille asianosaisille tahoille, kuten rakennushankkeeseen ryhtyvälle, pääsuunnittelijalle tai rakennusvalvonnalle. Lupapiste on virastojen aukioloajoista riippumaton, joten asiointi onnistuu milloin tahansa. Evolta Oy tarjoaa teknologian palvelulle, joka on sähköistänyt rakennetun ympäristön lupapalvelut yli 200 kunnassa Suomessa.

Tutustu palveluun osoitteessa: www.lupapiste.fi

Lupisfest järjestetään 11.-12.10. Helsingissä, tutustu ohjelmaan ja varaa paikkasi. Tervetuloa!

Lupapiste.fi
Rakentaminen
rakennuslupa
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20153_42609.jpg
Rakennusluvan hakemisen voi tehdä myös sähköisesti
Rakennuslupien hankkiminen on tähän asti ollut pitkä prosessi. Tarvitaan useita liitteitä sekä piirustuksia, lausuntoja eri osapuolilta. Hyvin usein käykin niin että luvan saamisen kannalta jokin oleellinen paperi puuttuu ja sitä myötä prosessi viivästyy jälleen. Tämän tapahtumasarjan moni kokee ikävänä sekä aikaa vievänä – ja ennen kaikkea hankalana. Tähän on nyt tullut helpotusta. Lupapiste-palvelun kautta voidaan edistää rakennuslupa-asiointia verkossa, vuorovaikutuksessa asiointikunnan viranomaisen kanssa. Tarpeellisten tietojen tallentaminen voidaan hoitaa näppärästi yhteisen hakemusnäkymän kautta ja eri osapuolet pysyvät tietoisena hankkeen etenemisestä – vuorokauden ympäri.Tutustu Lupapisteen palveluun
202010_66838.jpg
Mistä haen rakennuslupaa myrskytuhojen korjaukseen?
Syksyn sateissa voi huomata katon vuotavan tai salaojaputket ja sadevesiviemärit eivät olekaan kunnossa. Myrskytuulet voivat tehdä tuhojaan kaataa puita ja vahingoittaa rakennuksia. Näitä korjauksia suunniteltaessa kannattaakin miettiä, haluaako samalla ehostaa enemmän ja tarvitseeko joku korjaus luvan paikallisesta rakennusvalvonnasta.
tikuista tehty pienoismallitalo ja pieniä tiiliä pihalla
Rakennuslupien hakeminen hankalaa ja aikaa vievää - ei enää!
Rakennuslupien hankkiminen on tähän asti ollut pitkä prosessi. Tarvitaan useita liitteitä sekä piirustuksia, lausuntoja eri osapuolilta. Hyvin usein käykin niin että jokin oleellinen paperi puuttuu ja sitä myötä prosessi viivästyy jälleen. Tämän prosessin moni kokee ikävänä sekä aikaa vievänä – ja ennen kaikkea hankalana. Tähän on nyt tullut apu.
Taustalla on talon rakennustyömaa ja edessä näkyy käsi joka pitää suurennuslasia ja katsoo sen läpi rakennustyömaata
Määräyspankki avautuu!
Rakentajan on otettava huomioon joukko rakennusten paloturvallisuutta koskevia määräyksiä ja ohjeita. Nämä sisältävät muun muassa tietoa paloluokituksista sekä yleisiä määräyksiä ja vaatimuksia koskien esimerkiksi palokuormia, palon rajoittamista palo-osastoon, rakenteiden kantavuutta, palon leviämisen estämistä yms.Määräykset rakennusten paloturvallisuudesta löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelman osista E1-E9. Lisäksi autosuojien paloturvallisuudesta löytyvät erilliset ohjeet rakentamismääräyskokoelmasta E4.Tässä muutamia tärkeimpiä pientaloja ja pientalojen autosuojia koskevia käsitteitä, määräyksiä ja periaatteita.
talon pohjapiirustukset kuvan alalaidassa ja sen päälle on piirretty moderni kolmiulotteinen talo
Pääsuunnittelijan tehtävä rakennushankkeessa
Rakentamisen laatu lähtee taitavasta suunnittelusta. Pientalonkin suunnittelua koordinoi pääsuunnittelija. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta. Pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on asetuksessa (MRA 48 §) mainittu "asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä" sekä lisäksi "hyvät ammatilliset edellytykset huolehtia suunnittelun kokonaisuudesta".Espoolaisen Doventus Oy:n toimitusjohtaja, arkkitehti SAFA Tero Seppäsen mukaan pääsuunnittelija on rakennuttajan luottamushenkilö.– Näkisin myös, että rakennuttajan ja pääsuunnittelijan tulisi aloittaa yhteistyö jo ennen tontin ostopäätöstä, jolloin pääsuunnittelija voisi tutkia tontin maasto-olosuhteet peilaten sitä kaava- ja rakennusmääräyksiin. Mutta jos tontti on jo hankittu, tulee pääsuunnittelijan selvittää aluksi suunnittelun ja rakentamisen reunaehdot: aikataulu ja resurssit.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton