• Etusivu
  • Talo

Ovet ja ikkunat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.11.2011
201111_28853.jpg

Ikkunoiden tulee olla mm. oikean kokoisia, oikeassa paikassa ja palomääräykset täyttäviä.

Oville ja ikkunoille on asetettu useita eri määräyksiä ja ohjeita, jotka koskevat pääasiassa asuinrakentamista. Pelkästään kesäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa joistakin määräyksistä voidaan poiketa. Määräyksiä on laadittu koskemaan kokoa, sijaintia ja tulipalotilanteissa mm. kestävyyttä. Tähän artikkeliin on koottu määräyksistä ja ohjeista keskeisimmät.

Ikkunoiden koko ja sijainti

Asuinhuoneissa tulee pääsääntöisesti olla ikkuna, jonka koko on vähintään 10 % huonealasta. Ikkunassa on oltava vähintään osa, joka on avattavissa, ellei koko ikkunaa voida avata. Asuinhuoneen ikkunan tulee olla välittömässä yhteydessä ulkoilmaan, mutta osaan huoneista luonnonvalo voidaan tuoda valokatteella tms. rajatun huoneen kautta.

" Rakennuksen yhteenlasketun ikkunapinta-alan vertailuarvo on 15 % rakennuksen kokonaan tai osittain maanpäällisten kerrosten kerrostasoalojen summasta, mutta kuitenkin enintään 50 % rakennuksen julkisivupinta-alasta. Ikkunan pinta-ala lasketaan kehän ulkomittojen mukaan." (RakMK C3)

Pääikkunan ja vastapäisen rakennuksen, sijaitsee se sitten samalla tai viereisellä tontilla, etäisyyden tulee olla vähintään vastapäisen rakennuksen korkeus huoneen lattiatasosta mitattuna. Tästä voidaan asemakaavalla poiketa. Ilmansuunnat, ympäristö ja näkymät vaikuttavat ikkunoiden sijoitteluun. Pääikkunan edessä tulee olla vähintään 8 m rakentamatonta tilaa. Viihtyvyyden vaatimukset on otettava huomioon, jolloin em. etäisyydestä voidaan poiketa.

Lasirakenne turvalliseksi

Kaikissa lasirakenteissa (mm. ikkunat, ovet ja valokatteet) on otettava rikkoutuminen huomioon. Mikäli rakenne rikkoutuu, ei se saa aiheuttaa putoamisvaaraa, eikä putoilevat sirpaleet haavoittumisvaaraa. Ns. turvalasina voidaankin käyttää joko lankalasia, laminoitua lasia tai karkaistua lasia. Lasipinnan tulee kestää tavanomaiset kuormat, jollei lasia ole varustettu tarkoituksenmukaisella törmäysesteellä.

Mikäli ikkunan alareuna on matalammalla kuin 700 mm lattiasta mitattuna, käytetään turvalasia. Asunnoissa myös 6 mm paksu tavallinen lasi katsotaan sopivaksi ratkaisuksi.

Mikäli ikkuna, lasiovi tai lasiseinä aiheuttaa törmäysvaaran, tulee lasi merkitä helposti havaittavaksi. Sopiva merkinnän asennuskorkeus on 900 – 1500 mm.

Ovien ja kulkuaukkojen mitoitus

Ulko-ovelta asuinhuoneisiin sekä muihin välttämättömiin tiloihin (mm. wc, pesutilat ja sauna) johtavien aukkojen vapaan leveyden, eli todellisen leveyden myös avatun oven kohdalla, tulee olla vähintään 800 mm. Vapaan korkeuden tulee olla 2100 mm, josta voidaan vähentää välttämättömät karmit ja kynnykset.

Muun kuin uloskäyntireitillä olevan oven korkeus voi paikoitellen olla 1950 mm. Uloskäytävän vähimmäiskorkeus on 2100 mm.

Rakennuksen ovien tulee olla helposti avattavissa. Kynnykset voivat aiheuttaa kompastumisen, joten niitä ei suositella tai niiden tulisi olla mahdollisimman matalia. Liukuovien ja nosto-ovien kohdalla varmistetaan niiden putoamattomuus.

Ovien tulee yleensä uloskäynneissä avautua poistumissuuntaan ja niiden tulee olla helposti avattavissa. Esimerkiksi lukitusta ovesta tulisi päästä ulos ilman avaimia. Tämä on tärkeää hätätilanteissa, kuten tulipalon sattuessa.

Lasioven tulee olla karkaistua lasia.
Lasioven tulee olla karkaistua lasia.

Lasiovet

Mikäli oven lasipinta on matalammalla kuin 1500 mm lattiasta, on suositeltavaa käyttää ovessa karkaistua lasia. Turvalasia käytetään myös näiden ovien viereisissä ikkunoissa ja lasiseinissä silloin, kun umpinainen karmi-, puite- tai seinärakenne oviaukon ympärillä on pienempi kuin 300 mm.

Saunan ja pesutilojen kokolasiset ovet ovat aina karkaistuja.

Tulipalon varalle..

Ovilla on tulipalotilanteissa vaatimuksia, jotka niiden on tietyissä paikoissa täytettävä. REI-luokitukseen ja muihin paloturvallisuuteen liittyviin asioihin voit tutustua täällä.

Ullakolla voi olla palo-osastoja, joiden ovien on oltava vähintään luokkaa EI 15. Huomaa myös väliovet esim. kattilahuoneisiin ja autotallien kulkuväylien ovet. Osastoivan oven tulee yleensä olla itsestään sulkeutuva ja salpautuva.

Osastoivassa rakennusosassa olevan oven, ikkunan ja muuta pienehköä aukkoa suojaavan rakennusosan palonkestävyysajan tulee yleensä olla vähintään puolet osastoivalle rakennusosalle vaaditusta palonkestävyysajasta. Yleensä asuintaloissa palonkestoaika on 30 min. Suomen rakennusmääräyskokoelman osasta E1, Rakennusten paloturvallisuus selviävät tarkemmat luokitukset.

Asunnoissa kulkureittien pituus uloskäytävään tulee olla enintään 30 m tai 45 m mikäli uloskäytäviä on enemmän kuin yksi. Muista myös, että tulipalon sattuessa yhteydet uloskäynneille tulee olla avoimina, eikä niille saa varastoida tavaraa eikä palokuormaa tai savunmuodostumista lisääviä materiaaleja.

Ovet ja ikkunat voivat toimia tulipalotilanteessa myös savunpoistossa.

Lämmöneristys ja U-arvot

Rakennusosille on määritelty RakMK:n osassa C3 seuraavat lämmönläpäisykertoimet (U-arvot) ikkunoille, kattoikkunoille ja oville, silloin kun:

  • lämmin tila* rajoittuu ulkoilmaan: 1,0 W/m2K
  • puolilämmin tila** rajoittuu ulkoilmaan: 1,4 W/m2K
  • kylmä (lämmittämätön) tila rajoittuu ulkoilmaan: ei vaatimusta
  • lämmin tila rajoittuu puolilämpimään tilaan: 2,8 W/m2K
  • jäähdytettävän tilan*** ovi enintään: 1,4 W/m2K

* lämpötila +17 oC tai enemmän
** lämpötila +5 - +17 oC
*** lämpötila alle +17 oC mm. jäähdytysjärjestelmän avulla (esim. kellarit)
Ovillekin on asetettu määräyksiä.
Ovillekin on asetettu määräyksiä.
Tutustu ikkuna- ja ovivaihtoehtoihin

Lisää tietoa:
RakMK C3 Rakennuksen lämmöneristys, määräykset
RakMK E1 Rakennusten paloturvallisuus
RakMK F2 Rakennuksen käyttöturvallisuus
RakMK G1 Asuntosuunnittelu
Kunnan rakennusvalvonta

Lähteet:
Suomen rakennusmääräyskokoelma

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72289.jpg
Uusi akkukäyttöinen märkä-kuivaimuri testissä
Koekäytössä ollut akkuimuri osoittautui heti korvaamattomaksi apulaiseksi. Verstaassa, veneellä ja keittiössä imuri tekee juuri sen minkä lupaa: siivoaa niin märän kuin kuivan sotkun.
20139_36418.jpg
Vertaile työtasoja ja valitse keittiöösi sopivin!
Puutaso ja laminaattitaso ovat työtasoista suosituimmat, mutta vaihtoehtojakin löytyy. Keittiön työtasoja saa nykyään vaikka kierrätysmuovista tehtynä.Työtasot joutuvat keittiössä kestämään kovaa kulutusta. Työtasojen materiaalin valinnassa tulisi siksi huomioida paitsi hinta ja ulkonäkö, myös se, miten reippaasti taso on perheen päivittäisessä käytössä alttiina muun muassa roiskeille, mausteille, kuumille kattiloille ja veitsenjäljille. Jos tasosta halutaan samalla leipoma-alusta, kannattaa myös tämä huomioida materiaalin valinnassa.
201410_41510.jpg
Uusi ilmainen palvelu ratkaisee kiinnityspulmasi!
Oletko kiinnittämässä jotain betoniin, tiiliin, Leca®- ja Siporex -harkkoihin tai kipsilevyyn? Sormatin uusi verkkosivusto tarjoaa ratkaisut rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen kiinnityspulmiin!Käytä tuotevalintatyökalua, hakutoimintoa, chättiä tai lähetä Sormatille asiantuntijoille kysymys. Sormatilta saat oikeat, asialliset ja selkokieliset vastaukset kaikkiin kiinnityspulmiisi.
20101_20007.jpg
Vallox osaa ilmanvaihdon
Maalämpö hyödyksi myös ilmanvaihdossaVallox-ilmanvaihtokoneiden MLV-mallit on suunniteltu erityisesti maalämpöä hyödyntävien talojen ilmanvaihtokoneiksi. Näihin erikoismalleihin on valmiiksi asennettu MLV-patteri. Vallox MLV -patteri hyödyntää maalämpöä ja maakylmää ulkoilman esilämmitykseen ja viilennykseen. MLV-patterin avulla voidaan maalämpöputkistossa kiertävään nesteeseen sitoutunutta lämpöä hyödyntää talviaikana ilmanvaihdossa. Se tuo talviaikana säästöä energiakuluissa ja kesäaikana viilentää sisäilmaa energiatehokkaasti.
201411_41568.jpg
Miksi paalutus kannattaa?
Paaluperustuksen tekemistä omakotitaloon on turha pelätä. Myöskään kustannukset eivät nouse juurikaan yli keskivertoisen maanvaraisten perustuksien kustannuksista, kun vertaillaan kokonaishintoja. Käsittelen tässä kirjoituksessa vain betonipaalutusta 250 X 250 mm teräsbetonipaaluilla tehtynä. On myös muitakin tapoja paaluttaa, kuten esimerkiksi teräsputkipaalutus ja ns. pienpaalutus.Yleisimmin paalutusta tarvitaan rannikkoalueella seuduilla, missä on vanhaa merenpohjaa sekä rakennuskäyttöön otetuilla vanhoilla suoalueilla ja muilla alueilla, joissa on pehmeitä savikerroksia maan kuorikerroksen alla.
20165_46550.jpg
Edullinen ilmanvaihtoremontti VILPE-tuotteilla
Voimakkaasti tuotekehitykseen panostava VILPE®-tuotteiden valmistaja SK Tuote Oy tekee yhteistyötä energiatalouden sekä ilmanvaihtoalan asiantuntijoiden kanssa ja päivittää VILPE®-valikoimaansa jatkuvasti tiukentuvien vaatimusten mukaan. Tuotekehityksessä huomioidaan myös rakentamisen tarpeiden ja kuluttajien mieltymysten muutokset. Tänä päivänä valikoimassa on päätelaiteratkaisu lähes jokaiseen ilmanvaihdon käyttötarkoitukseen niin uudis- kuin korjausrakentamiseenkin.VILPE®-perheessä on sopivat ilmanvaihdon päätelaitteet omakotitalojen, rivitalojen ja kerrostalojen, varastojen ja autotallien sekä erilaisten hallien järjestelmiin. VILPE®-järjestelmään kuuluvat muun muassa kattoläpiviennit, tuuletus- ja poistoputket, huippuimurit, tuuletussäleiköt ja kattoluukut sekä talon alapohjan tuuletuspaalut. VILPE®-perheen tuotteet sopivat kaikille katoille, onpa kohteena jyrkkä, loiva tai tasainen katto ja katteena tiili, pelti tai huopa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton