• Etusivu
  • Piha

Pihaan nousi komea vanhoista tiilistä tehty pyöräkatos – näin tarve kohtasi tekijänsä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.05.2023
202210_79781.jpg

Vanhoista tiilistä tehty katos sopii hyvin puisen omakotitalon tyyliin. (Kuva: Panu Pitkänen)

Konsta Takalan perheeseen kuuluu vaimo ja kolme poikaa. Tamperelaisen omakotitalon pihalla riittää vilskettä, kun kaikki käyttävät polkupyöriä. Selvää oli, että pyörille tarvitaan jonkinlainen järjestys. Mielissä alkoi hahmottua pyöräkatos.

Kun kävi ilmi, että Takalan anoppilasta Kankaanpäästä löytyy vanhoja piipuntiiliä sekä muita vanhoja tiiliä, oli rakennusmateriaalikin valittu. Enää puuttui tekijä. Konsta Takala otti puhelimen käteensä ja alkoi etsiä.
– Asumme Tampereella ja satumainen tuuri kävi, kun löysin paikallisen tekijän projektiin. Heiltä tultiin katsomaan paikan päälle, hän kertoo.
– Yhdessä sitten arvioimme, pohdimme ja heittelimme ideoita ilmaan.

Vanhoista tiilistä tulee puhdistaa vanha laasti pois.
– Varsinkin pitkiltä syrjiltä, joiden pintaa tulee uusi laasti. Toisinaan halutaan lopputuloksessa näkyvän rustiikkista pintaa, kuten käytön jälkiä ja sitä laastia, mutta silloinkin pitkät lappeet tulee puhdistaa, kertoo projektin toteuttaneet RAKunionin Pentti Pesonen.

Kierrätysmateriaaleja työstettäessä itse materiaali määrittää paljon.

– Tässä tapauksessa, kun oli kyse piipuntiilistä, tiilet eivät ole kantikkaita vaan kaarevia, aavistuksen kolmikulmaisia. Tämä tekee jatkokäytöstä haasteellisempaa, mutta ei missään nimessä mahdotonta, hän jatkaa.

202210_79777.jpg

– Ja ilman muuta me autamme suunnittelussa. Kierrätysmateriaalien kanssa tekijälle pitää antaa vapauksia juuri siksi, että materiaali määrittää. Aina neuvottelemme asiakkaan kanssa ja pohdimme ratkaisuja.

Vanhoja tiiliä voi käyttää hyvin monella tavalla.
– Toiset haluavat erikoisseinää sisätiloihin, toiset grillikatoksen seiniä. Sanoisin, että mielikuvitus on rajana, Pesonen pohtii.

Huomioitavaa on, että nimenomaan vanhat tiilet ovat hyviä jatkokäyttöön.
– Sanotaan, että ennen 1970-lukua valmistuneet tiilet ovat hyviä, Pesonen muistuttaa.

202210_79756.jpg

Kierrätys on olennainen osa uuden suunnittelua

Tiilet kuljetettiin Kankaanpäästä peräkärry kerrallaan pikkuhiljaa kohti uutta elämäänsä Tampereella. Takala on äärimmäisen tyytyväinen lopputulokseen.
– Vaimon ideoinnin tuloksena päästiin jo pitkälle ja kun siihen lisättiin ammattilaisten ajatuksia, lopputulos on kertakaikkisen hyvä.

Pyöräkatoksen perustukset tehtiin huolellisesti. Yksistään tiilistä tulee painoakin katokselle, joten pohjat on oltava kunnossa.


– Ammattilaiset tekivät ehdotuksia ja lopullisen suunnitelman. Meidän tehtäväksemme jäi hyväksyminen ja tiilien roudaus kotipihaan.

Tiilistä muotoiltiin katokselle myös toimiva lattia. (Kuva: Panu Pitkänen)
Tiilistä muotoiltiin katokselle myös toimiva lattia. (Kuva: Panu Pitkänen)

Pesonenkin muistuttaa, että keskustelu asiakkaan kanssa on tärkeää.
– Käydään mahdollisimman tarkkaan läpi, mitä asiakas haluaa ja mihin materiaali taipuu. Moni asia kuitenkin muotoutuu vasta tehdessä, hän sanoo.

Kierrätys ei rakennusalalla enää ole vierasta, varsinkaan vanhojen rakennusten korjauksessa. Mikäli kohteessa vaihdetaan esimerkiksi vanhan ikkunan paikalle ovi, vanha, hyväkuntoinen ikkuna välitetään Torin tai muun kautta maksutta eteenpäin, eikä kuljeteta jätehuoltoon.

Konsta Takalan perhe on kaikkineen hyvin tyytyväinen lopputulokseen.
– Emme missään nimessä olisi ryhtyneet tähän omin päin. Ammattilaista tarvittiin, se on selvä. Se, että RAKunion otti haasteen vastaan, vaikka kohde oli erilainen ja materiaalit kierrätettyjä, vakuutti meidät yrityksen taidoista.

Tamperelainen Konsta Takala esittelee tyytyväisenä uutta pyöräkatosta, jonka alla viisihenkisen perheen kulkupelit pysyvät järjestyksessä. (Kuva: Panu Pitkänen)
Tamperelainen Konsta Takala esittelee tyytyväisenä uutta pyöräkatosta, jonka alla viisihenkisen perheen kulkupelit pysyvät järjestyksessä. (Kuva: Panu Pitkänen)
Piha
piharakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20215_70442.jpg
Pihabetoni on näppärä apu kodin pieniin valutöihin
Kevät paljastaa jälleen pienet pihan korjausprojektit niin koti- kuin mökkipihallakin. Milloin aidantolppa kaipaa uudelleenkiinnitystä, pyykinkuivausteline tarvitsee asentaa paikoilleen tukevasti tai tehdä muutama porras. Pieniä töitä, joissa usein kaipaa paria ämpärillistä betonia. Enää sinun ei tarvitse kanniskella isoja säkkejä kuivabetonia, vaan pikkuaskareisiin on Weber kehittänyt Pihabetonin.
20223_77264.jpg
Pihasauna Aava valloitti Vertti Harjuniemen sydämen
Saunominen kuuluu suomalaisten arkeen. Monelle se on myös jokaviikkoinen rentoutumisen hetki rankan työviikon jälkeen. Pihasauna on helppo tapa tuoda rentoutumisen mahdollisuudet omaan pihapiiriin niin järven rannalla kuin kaupunkiympäristössä. Nopeasti pystytettävät asennusvalmiit kokonaisuudet tekevät haaveista totta. Pihasaunan voi rakentaa tai rakennuttaa, mutta helpoin tapa on tilata asennusvalmis kokonaisuus ‒ kuten teki myös monien tuntema kuntosaliyrittäjä Vertti Harjuniemi.
202210_79685.jpg
Tee Se Itse - jätekatos
Rakentamisprojektin kuluessa jää taatusti melkoinen kasa noin metrin mittaista lautaa, rimaa ja listaa. On myös varsin todennäköistä, että vesikatettakin jää muutama neliömetri ylitse. Tässäpä onkin jo ainekset vaikkapa jätekatoksen tekemiseen.
Taloyhtiön autotallit kellarikerroksessa
Turvallinen autotallin­ovi suojaa sekä käyttäjää että omaisuutta
Vaikka kevät kovin jo vilkuttelee nurkan takana, muistavat varmasti monet meistä vielä kuluneen talven erityisen hyvin. Pakkanen, jää sekä lumi olivat tänä talvena vahvasti läsnä – samoin lumivallit ovien edessä sekä tiukasti kiinni jäätyneet ovet. Nämä ongelmat ovat tuttuja erityisesti ulospäin aukeavien vanhempien puuovien kanssa, joita vesi on mahdollisesti hieman turvottanut alkuperäisestä muodostaan.Ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisu, joka on vaivaton ja lopputuloksena ovat energiatehokkaat ja kevyesti aukeavat autotallinovet.
luminen auto autotallin edustalla
Autotallinoven vaihtaminen onnistuu myös talvipakkasella
Monella autotalli toimii eräänlaisena varastotilana. Hyllyiltä löytyy jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, jotka eivät saa altistua kylmälle. Joillain saattaa myös olla autotallissaan vesipiste – ja se mitä viimeiseksi talliinsa haluaa on vettä joka suuntaan ruiskiva haljennut vesiputki.Mitä tulisi tehdä siinä tapauksessa, jos autotallinovi kaipaa kipeästi vaihtoa ja talvipakkanen paukkuu nurkissa – tuleeko vain odottaa kevääseen?Vastaus esitettyyn kysymykseen on ei, ja tässä tulevat syyt miksi.
Smartia
Unelmien kesäpaikan rakennusprojekti etenee täydellä teholla
Kaksi intohimoista liikunnan ammattilaista, Vertti Harjuniemi ja Pauliina Räisänen, ovat viimeinkin toteuttamassa pitkäaikaista haavettaan omasta mökistä ja rannasta yhdessä Smartia Oy:n kanssa.Heidän mökkikokonaisuutensa nousee upeaan järvimaisemaan Kouvolassa ja käsittää tilavan, ympärivuotiseen asumiseen soveltuvan Keitele 120 -mökin sekä näyttävän Saaga 32 D1 -rantasaunan. Lisäksi suunnitelmissa on myöhemmin rakentaa autokatos/varastorakennus täydentämään kokonaisuutta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton