• Etusivu
  • Piha

Pihaan nousi komea vanhoista tiilistä tehty pyöräkatos – näin tarve kohtasi tekijänsä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.10.2022Päivitetty 09.05.2023
202210_79781.jpg

Vanhoista tiilistä tehty katos sopii hyvin puisen omakotitalon tyyliin. (Kuva: Panu Pitkänen)

Konsta Takalan perheeseen kuuluu vaimo ja kolme poikaa. Tamperelaisen omakotitalon pihalla riittää vilskettä, kun kaikki käyttävät polkupyöriä. Selvää oli, että pyörille tarvitaan jonkinlainen järjestys. Mielissä alkoi hahmottua pyöräkatos.

Kun kävi ilmi, että Takalan anoppilasta Kankaanpäästä löytyy vanhoja piipuntiiliä sekä muita vanhoja tiiliä, oli rakennusmateriaalikin valittu. Enää puuttui tekijä. Konsta Takala otti puhelimen käteensä ja alkoi etsiä.
– Asumme Tampereella ja satumainen tuuri kävi, kun löysin paikallisen tekijän projektiin. Heiltä tultiin katsomaan paikan päälle, hän kertoo.
– Yhdessä sitten arvioimme, pohdimme ja heittelimme ideoita ilmaan.

Vanhoista tiilistä tulee puhdistaa vanha laasti pois.
– Varsinkin pitkiltä syrjiltä, joiden pintaa tulee uusi laasti. Toisinaan halutaan lopputuloksessa näkyvän rustiikkista pintaa, kuten käytön jälkiä ja sitä laastia, mutta silloinkin pitkät lappeet tulee puhdistaa, kertoo projektin toteuttaneet RAKunionin Pentti Pesonen.

Kierrätysmateriaaleja työstettäessä itse materiaali määrittää paljon.

– Tässä tapauksessa, kun oli kyse piipuntiilistä, tiilet eivät ole kantikkaita vaan kaarevia, aavistuksen kolmikulmaisia. Tämä tekee jatkokäytöstä haasteellisempaa, mutta ei missään nimessä mahdotonta, hän jatkaa.

202210_79777.jpg

– Ja ilman muuta me autamme suunnittelussa. Kierrätysmateriaalien kanssa tekijälle pitää antaa vapauksia juuri siksi, että materiaali määrittää. Aina neuvottelemme asiakkaan kanssa ja pohdimme ratkaisuja.

Vanhoja tiiliä voi käyttää hyvin monella tavalla.
– Toiset haluavat erikoisseinää sisätiloihin, toiset grillikatoksen seiniä. Sanoisin, että mielikuvitus on rajana, Pesonen pohtii.

Huomioitavaa on, että nimenomaan vanhat tiilet ovat hyviä jatkokäyttöön.
– Sanotaan, että ennen 1970-lukua valmistuneet tiilet ovat hyviä, Pesonen muistuttaa.

202210_79756.jpg

Kierrätys on olennainen osa uuden suunnittelua

Tiilet kuljetettiin Kankaanpäästä peräkärry kerrallaan pikkuhiljaa kohti uutta elämäänsä Tampereella. Takala on äärimmäisen tyytyväinen lopputulokseen.
– Vaimon ideoinnin tuloksena päästiin jo pitkälle ja kun siihen lisättiin ammattilaisten ajatuksia, lopputulos on kertakaikkisen hyvä.

Pyöräkatoksen perustukset tehtiin huolellisesti. Yksistään tiilistä tulee painoakin katokselle, joten pohjat on oltava kunnossa.


– Ammattilaiset tekivät ehdotuksia ja lopullisen suunnitelman. Meidän tehtäväksemme jäi hyväksyminen ja tiilien roudaus kotipihaan.

Tiilistä muotoiltiin katokselle myös toimiva lattia. (Kuva: Panu Pitkänen)

Tiilistä muotoiltiin katokselle myös toimiva lattia. (Kuva: Panu Pitkänen)

Pesonenkin muistuttaa, että keskustelu asiakkaan kanssa on tärkeää.
– Käydään mahdollisimman tarkkaan läpi, mitä asiakas haluaa ja mihin materiaali taipuu. Moni asia kuitenkin muotoutuu vasta tehdessä, hän sanoo.

Kierrätys ei rakennusalalla enää ole vierasta, varsinkaan vanhojen rakennusten korjauksessa. Mikäli kohteessa vaihdetaan esimerkiksi vanhan ikkunan paikalle ovi, vanha, hyväkuntoinen ikkuna välitetään Torin tai muun kautta maksutta eteenpäin, eikä kuljeteta jätehuoltoon.

Konsta Takalan perhe on kaikkineen hyvin tyytyväinen lopputulokseen.
– Emme missään nimessä olisi ryhtyneet tähän omin päin. Ammattilaista tarvittiin, se on selvä. Se, että RAKunion otti haasteen vastaan, vaikka kohde oli erilainen ja materiaalit kierrätettyjä, vakuutti meidät yrityksen taidoista.

Tamperelainen Konsta Takala esittelee tyytyväisenä uutta pyöräkatosta, jonka alla viisihenkisen perheen kulkupelit pysyvät järjestyksessä. (Kuva: Panu Pitkänen)

Tamperelainen Konsta Takala esittelee tyytyväisenä uutta pyöräkatosta, jonka alla viisihenkisen perheen kulkupelit pysyvät järjestyksessä. (Kuva: Panu Pitkänen)

Piha
piharakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77438.jpg
Pergolan rakentaminen alusta loppuun - suojaisa keidas omalla tyylillä
Keittiön ikkunan edessä oli vanha omenapuu, joka varjosti mukavasti. Kun omenapuun tuli aika lähteä jäi ikkunoiden edusta alttiiksi turhan kovalle auringonvalolle. Omenapuun tilalle päätettiin rakentaa pergola luomaan sopivaa suojaa. Tuumasta toimeen.Tähän kohtaan ei ollut mahdollisuutta ostaa valmista pakettia, vaan pergola suunniteltiin paikkaan ja ympäröivään terassiin sopivaksi ja rakennettiin itse mittatilaustyönä.
20215_70442.jpg
Pihabetoni on näppärä apu kodin pieniin valutöihin
Kevät paljastaa jälleen pienet pihan korjausprojektit niin koti- kuin mökkipihallakin. Milloin aidantolppa kaipaa uudelleenkiinnitystä, pyykinkuivausteline tarvitsee asentaa paikoilleen tukevasti tai tehdä muutama porras. Pieniä töitä, joissa usein kaipaa paria ämpärillistä betonia. Enää sinun ei tarvitse kanniskella isoja säkkejä kuivabetonia, vaan pikkuaskareisiin on Weber kehittänyt Pihabetonin.
20223_77264.jpg
Pihasauna Aava valloitti Vertti Harjuniemen sydämen
Saunominen kuuluu suomalaisten arkeen. Monelle se on myös jokaviikkoinen rentoutumisen hetki rankan työviikon jälkeen. Pihasauna on helppo tapa tuoda rentoutumisen mahdollisuudet omaan pihapiiriin niin järven rannalla kuin kaupunkiympäristössä. Nopeasti pystytettävät asennusvalmiit kokonaisuudet tekevät haaveista totta. Pihasaunan voi rakentaa tai rakennuttaa, mutta helpoin tapa on tilata asennusvalmis kokonaisuus ‒ kuten teki myös monien tuntema kuntosaliyrittäjä Vertti Harjuniemi.
20224_77711.jpg
Autotallin rakentamisen vaiheet - Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Sanonnassa on enemmän viisautta kuin saattaa uskoakaan. Onpa kyseessä mikä rakennusprojekti tahansa, sen huolellinen suunnittelu selkeyttää, jouduttaa ja helpottaa koko rakennusprojektin läpivientiä. Tähän artikkeliin on koottu pääkohdat, joiden avulla hahmotat rakennusprojektin kokonaisuuden paremmin ja olet huomattavasti valmiimpi toteuttamaan rakennusprojektisi.
20226_78614.jpg
Miten onnistuu autotallinovien vaihto?
Syitä miksi autotallin ovi kannattaa vaihtaa uuteen on useita. On esteettisiä sekä toiminnallisia, ja sitten joskus on vain tullut turvallisuussyistä aika vaihtaa ovi uuteen. Mutta miten oviremontti sitten onnistuu, onko se monimutkaista, vaativaa ja mitä pitää ottaa huomioon? Vastaukset kysymyksiisi löydät, kun luet eteenpäin.
20221_76581.jpg
Leca® harkoista perustukset puutarhavajalle
Perustukset kuntoon nopeasti Leca®-harkoillaPerustuksen tehtävä on rakennuksen kuormien siirtäminen maapohjalle sekä maaperän ja maahan valuvien pintavesien pääsyn estäminen rakenteisiin.Leca-harkko ei ime maasta eikä viistosateesta kosteutta rakenteisiin. Rakenne kuivuu nopeasti, eikä pontillisissa harkoissa ei tarvita paksuja laastisaumoja.Leca-harkot soveltuvat erilaisten runkoratkaisujen perustuksiin. Eri runko- ja rakenneratkaisuihin löytyy sopiva tuote Lecan kattavasta harkkovalikoimasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton