• Etusivu
  • Rakentaminen

Perustusten kiviainekset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.02.2025
Perustusten kosteusrasitukset poistetaan oikeanlaisella kiviaineksella

Perustusten kosteusrasitukset poistetaan oikeanlaisella kiviaineksella.

Omakotitalon rakentamisessa tarvittavan kiviaineksen määrä ja laatu määräytyy paljolti tontin maaperän mukaan. Parhaimmassa tapauksessa, kuten hiekkamaalle rakennettaessa, tarvitaan vain muutama kuorma kiviainesta.

Info

Info

Rakenna varmanpäälle

Rakennuspohjan kantavuus varmistetaan tarkoituksenmukaisilla kiviaineksilla, jotka tiivistetään rakenteiden kuormituksia vastaavaksi. Salaojasepelillä ja kapillaarikatkosepelillä varmistat rakenteiden kuivana pysymisen ja ehkäiset kosteusvaurioita ennalta.

Lukuvinkki:

Mitä kannattaa huomioida pientalotontin hankinnassa?

Huonosti kantavan maan vaihto

Tavallisimmassa pientalon perustamistapauksessa rakennuspaikalta poistetaan pintamaa, ja perustukset valetaan suoraan perusmaan varaan, jos se on riittävän kantavaa. Jos perusmaa on huonosti kantavaa, joudutaan tekemään massanvaihto kantavuuden varmistamiseksi. Vaikeissa tapauksissa talo joudutaan perustamaan paaluille.

Maaperän perustamisolosuhteet selvitetään rakennuspaikalla suoritettavalla pohjatutkimuksella. Sen perusteella määritellään perustamissyvyys, -tapa ja tarvittavat massanvaihdot.

Kerroksittain pienenevä raekoko

Massanvaihto tehdään routimattomasta, hyvin tiivistyvästä ja kantavasta kiviaineksesta, esimerkiksi sora- tai kalliomurskeesta. Murskeen raekoko määräytyy kerrospaksuuden mukaan: mitä paksumpi kerros, sitä suurempi kiviaineksen maksimiraekoko.

Minimikerrospaksuuden tulee olla vähintään kolme kertaa kiviaineksen maksimiraekoko. Esimerkiksi yhden metrin kerroksen materiaalit voisivat olla seuraavat: pohjalle jakavan kerroksen murske 0/90 mm – noin 80 cm, sen päälle kantavan kerroksen alaosan murske 0/32 mm – noin 20 cm tai pohjalle jakavan kerroksen murske 0/90 mm – noin 90 cm, sen päälle kantavan kerroksen yläosan murske 0/16 mm – noin 10 cm.

<p data-block-key="871oo">Karkeaa kiviainesta pohjakerrokseen.</p>
Karkeaa kiviainesta pohjakerrokseen.

Salaojat kerralla kuntoon

Perustusten valmistuttua anturan ulkopuolelle tehdään suunnitelman mukaiset salaojat, joiden ympärille tarvitaan salaojasoraa tai sepeliä. Salaojiin käytettävän kiviaineksen tulee olla rakeisuudeltaan sellaista, että se läpäisee veden vaivatta, mutta kuitenkin suodattaa vedestä putkea tukkivat epäpuhtaudet itseensä.

Salaojasora sopii hyvin vettä läpäiseville rakennuspaikoille. Sepeliä kannattaa käyttää, jos rakennuspaikka on alavalla maalla eikä maaperä suodata hyvin vettä. Sepeliä käytettäessä pitää erottaa salaojarakenne suodatinkankaalla muista maa-aineksista. Myös kapillaarikatkosepeliä (kts. sokkelin sisäpuolinen täyttö) voidaan käyttää salaojasepelinä, jolloin vähennetään rakennuspaikalle tarvittavien erilaisten kiviainestuotteiden lukumäärää.

Lukuvinkki:

Sokkelin sisäpuolinen täyttö

Maanvaraisten laattaperustusten ongelmia on tutkittu vuosia ja on kehitetty käyttökohteeseen sopiva tuote, Kapillaarikatkosepeli. Kapillaarikatkosepelin toiminta on varmistettu testeillä ja rakeisuudeltaan se on 5...8/16...32 mm. Vaativimpiin kohteisiin suositellaan käytettäväksi vesiseulottua tuotetta, jossa tuotteen hienoaineksen määrä on rajoitettu ja siten kapillaarinen vedennousu estyy erittäin tehokkaasti. Kapillaarikatkosepelin kerrospaksuuden tulee olla suurempi kuin tuotteen mitattu kapillaarinen nousukorkeus.

Perinteisessä rossipohjassa voi esiintyä kosteuden diffuusioon perustuvia ongelmia, joissa vesihöyry siirtyy ja tiivistyy rakenteisiin. Tämä voi tapahtua, jos täyttömateriaalina käytetty kiviaines johtaa kosteutta alhaalta ylöspäin, mikä nostaa ilmatilan suhteellista kosteutta ja aiheuttaa kosteuden tiivistymistä rossipohjan alapintaan. Tämän vuoksi, jos rakennuspaikka ei ole hyvin vettä läpäisevää, on suositeltavaa käyttää kapillaarikatkosepeliä myös rossipohjan alapuoliseen täyttöön.

<p data-block-key="3tfha">Perustusten sisäpuolinen täyttö valmiina.</p>
Perustusten sisäpuolinen täyttö valmiina.
Info

Info

Talon maarakennusmateriaalit

  • TÄYTEHIEKKA: routimatonta hienoa täytekiviainesta, yleistäyttöihin, joissa kerrospaksuus on pieni,
  • SEULOTTU TÄYTEHIEKKA: routimatonta hienoa täytekiviainesta, maksimiraekoko 16 mm, viemäri- ja vesijohtoputkien suojatäytöt.
  • KANTAVAT MURSKEET: kalliosta tai luonnonsorasta murskattua kiviainesta, jonka raekoko on 0/32...56 mm, lisäämään rakenteen kantavuutta ja tasaamaan alustaa mahdollisesti tuleville rakenteille (anturat, perusmuurit jne.).
  • VÄLPÄTYT SORAT: routimatonta karkeaa täytekiviainesta, maksimiraekoko enintään 100...150 mm, täyttökohteet, joissa kerrospaksuus on >300 mm.
  • SALAOJASORA RIL I, RIL II: seulottua, yleensä vesiseulottua luonnonsoraa 0/8...16 mm, salaojarakenteisiin, kun pohjavesi ei nouse salaojakerrokseen saakka. Suodattaa roskat paremmin kuin salaojasora RIL I.
  • KAPILAARIKATKO: kalliosta tai sorakivistä murskaamalla tehtyä kiviainesta, raekoko 5...8/16 mm tai 5...8/32 mm. saatavana myös vesiseulottuna, maanvastaisen lattian alle ja perusmuurin ympärille sen välittömään kosketukseen.
Rakentaminen
hankkeen aloitus
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Paalutus- ja kaivinkone työmaalla
Perusta pientalotyömaa oikein ja aloita työt
Rakentamisen suunnitteluun kuuluu olennaisesti työmaan perustaminen. Työmaan suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä rakentaminen vaatii tilaa, jota monilla taajama-alueiden tonteilla on varsin rajoitetusti.Työmaalla täytyy olla paikka muun muassa maamassojen ja rakennustarvikkeiden varastoimiseen siten, että tilaa jää turvalliselle kulkemiselle, rakennustelineille, jätepisteelle, sosiaalitiloille ja WC:lle.Vesi ja sähkö ovat myös perusasioita, joita tontilla tarvitaan varsin aikaisessa vaiheessa, joten liittymäasioista tulee huolehtia ajoissa. Työmaa voi edellyttää myös aitaamista, jotta sivulliset eivät joudu alttiiksi työmaan vaaroille.
Kesäinen koivikko auringonpaisteessa.
Tontilla on suurempi merkitys kuin ehkä ymmärretään
Jotta oman kodin voi rakentaa, tarvitaan sille tontti. Mutta miten toteuttaa asiat oikeassa järjestyksessä? Valitaanko ensin talo ja vasta sen jälkeen tontti, vai hankitaanko ensin tontti, jonka jälkeen lähdetään suunnittelemaan siihen sopivaa taloa?
20235_70717.jpg
Yhdeksän ohjetta sekä vinkkiä kodin ja mökin pikkukorjauksiin
Aurinkoinen sekä kuiva sää houkuttelevat puuhastelemaan pihalle. Kevät, kesä sekä syksykin, ovat hyvää aikaa huolehtia kodin ja mökin pienet kunnostustyöt pihamaalla. Toisinaan remppapuuhat eivät rajoitu vain ulos, vaan myös sisätilat kaipaavat ehostusta.Kokosimme tähän muutamia vinkkejä, ohjeita sekä videoita yleisimpiin kunnostustarpeisiin.
20077_5708.jpg
Ikkunat ja ovet ovat näkyvä osa julkisivua
3.3 Varsinainen rakentaminenRakentaminen etenee. On ensisijaisen tärkeää, että kaikesta rahaliikenteestä pidetään kirjaa. Verottajakin voi jossain vaiheessa olla kiinnostunut rahaliikenteestä. Varsinkin silloin, kun talo valmistuu pikavauhtia eikä verottaja löydä maksetuista palkoista mitään merkintää itseltään. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että kaikki asiat hoidetaan niin kuin ne pitää hoitaa. Talkootyö ei vieläkään ole kiellettyä, mutta nekin pitää pystyä selittämään. Omakotitalon rakentamiseen kuluu se tietty määrä tunteja, ja niiden tekijä pitää osata selittää.
perustustäyttö kaivurilla
Yleisimmät perustusvauriot ja niiden syyt
Erilaisia perustustapoja ovat anturaperustukset, laattaperustukset sekä paaluperustukset. Vanhemmissa kiinteistöissä rakennus on saatettu perustaa luonnonkivistä tehdylle perusmuurille tai nurkkakiviperustukselle.Nurkkakiviperustuksessa, kuten nimestä voi päätellä, tukeutuu rakennus nurkistaan sekä väliseinien ja ulkoseinien liitoskohdista isoihin luonnonkiviin. Luonnonkivimuuriperustuksen tekovaiheessa ei ole käytetty laastia, vaan kivimuuri on toteutettu latomalla kiviä tiiviisti niin kutsutuksi kylmämuuriksi.Jokaisella perustustavalla on omat tyypillisimmät vaurionsa ja näiden ollessa tiedossa tulisikin kiinnittää eritystä huomiota vaurioiden ennaltaehkäisyyn.
Mökin ilmanvaihto kuntoon.jpg
Huomio kesämökin ilmanvaihtoon!
Jos ajattelit, että mökkisi ilmanvaihto on painovoimainen, saatoit hyvinkin erehtyä. Lue miksi. Korjaamalla mökin ilmanvaihdon kuntoon vältät kosteusvauriot ja parannat sisäilmaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton