• Etusivu
  • Rakentaminen

Mietityttääkö lumen sulaminen?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.03.2010
20103_21035.jpg

Seinien vierustoilla olevat korkeat lumikasat voivat olla uhka rakenteelle.

Poikkeuksellisen runsasluminen talvi on päättymässä ja lumet sulavat paikoin nopeastikin. Jos talon salaoja- ja sadevesijärjestelmät ovat kunnossa, ei sulamisvesistä ole juuri haittaa. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei seinien vierustoilla oleva lumi ole kiinni ulkoverhouksessa eikä sulamisessa muodostuva vesi pääse rakenteisiin. Ongelmia voi olla lähinnä 60-70-luvun matalaperustaisissa taloissa, joissa ympäröivä lumi voi olla reilustikin sokkelipinnan yläpuolella. Myös kellarilliset 40-50-luvun talot saattavat olla vaarassa. Puutteelliset tai vuosien saatossa tukkeutuneet salaojat eivät välttämättä toimi eikä sokkelin maanalainen vesieristys ole kunnossa.

Oma lukunsa ovat vielä tulva-alttiit alueet. Poikkeuksellisen runsaisiin tulvavesiin on myös syytä varautua. Tulvavesiin voi joissain tapauksissa varautua rakentamalla valleja muovista ja maa-aineksesta. Tukkimalla kellarikerroksen viemärinkannet, voidaan estää veden nousua viemäreistä sisätiloihin ja hankkimalla käyttöönsä uppopumppuja, mahdollisesti sisään tunkeutunut vesi saadaan tehokkaasti poistettua.

Kevään säät vaikuttavat

Aurinkoisella ja tuulisella ilmalla lumet sulavat ja vettä haihtuu nopeasti ilmaan. Hidas lumien sulaminen aiheuttaa vähemmän riskiä veden pääsystä rakenteisiin, mutta erittäin lämmin ajanjakso tai sateet saattavat aiheuttaa suurta kuormitusta. Oman ongelmansa voivat aiheuttaa myös sulamisvesien jälkeen tulevat yöpakkaset. Kastuneet rakenteet saattavat rapautua pakkasen vaikutuksesta.

Varmuuden vuoksi voi olla hyvä kiertää rakennusta lumilapion kanssa ja lapioida lunta pois perustusten välittömästä läheisyydestä. Mikäli lunta on talven aikana hyödynnetty eristeenä sokkelin vierustoilla on nyt aika kuoria tämä eristekerros pois.

Uusimmissa nykyisten rakennusmääräysten mukaisesti rakennetuissa taloissa ei ongelmia pitäisi syntyä. Perustusten ja piha-alueen rakennekerrokset on toteutettu niin, että sulamisvedet imeytyvät helposti maaperään ja salaojat ovat kunnossa.

Ole itse asiantuntija

Edellä joitain ajatuksia kevään ja lumen sulamisen mukanaan tuomista ongelmista. Pääsääntöisesti talon omistaja itse on paras asiantuntija siinä, mitä voi ja kannattaa tehdä. Mikäli ongelmia on ollut aiempina vuosina, on nyt syytä varautua entistä suurempiin ongelmiin ja pyrkiä ehkäisemään ne ennakolta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20095_17048.jpg
Puhdas sisäilma pitää terveenä
Hyvä sisäilma on pölytön, hajuton, vedoton ja meluton. Jokainen voi toiminnallaan vaikuttaa sisäilman laatuun. Tärkeimmät tekijät rakennuksen sisäilman laatuvaihteluihin ovat kuitenkin kunnossa olevat rakenteet sekä toimivat ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet.
201110_27940.jpg
Koristele tulisija yksilöllisesti
Tulikivi nostaa syksyllä 2011 keramiikan koristelun ikiaikaisen perinteen uudelle tasolle, kun syyskuussa myyntiin tulee kolme luontoaiheisilla siirtokuvilla koristeltua tulisijamallia: Heinä, Ruoko ja Nukka. Kehittyneen siirtokuvatekniikan avulla Tulikiven kaikkiin kaakelipintaisiin tulisijoihin on lisäksi mahdollista toteuttaa yksilöllinen koristelu asiakkaan omista kuva-aiheista.Lue lisää Tulikiven tulisijoista
20176_49689.jpg
6. Maaperän tutkiminen ja perustamistavan valinta
Tontin rakennuspohjan laatu kannattaa selvittää mahdollisimman nopeasti. Se on syytä tehdä tonttia ostettaessa ja viimeistään talon suunnittelun yhteydessä päätettäessä rakennuksen sijoittamisesta tontille.Perustamistavan valinta riippuu pohjasuhteista; onko maaperä kantava vai pehmeä, millä tasolla on pohjaveden pinta ja mikä on maaperän radon pitoisuus. Pohjasuhteiden selvittämiseksi on rakennuspaikalla useimmiten suoritettava pohjatutkimus, mikä kannattaa käynnistää yhteistyössä rakennusvalvontaviranomaisten kanssa. Kunnan rakennusvirastossa saattaa olla valmiita maaperäkarttoja, joista ilmenee tietoja alueen maaperästä. On hyvä tutustua myös lähistöllä sijaitsevien muiden rakennusten perustamistapaan ja niistä saatuihin kokemuksiin muilta rakentajilta.
20198_59420.jpg
Estä sisäilmaongelmia syntymästä lattiaratkaisun avulla
Koti, on se sitten vielä rakenteilla tai jo aktiivisessa asuinkäytössä, on monelle oma turvapaikka. Siellä pitää voida viihtyä ja sen pitää olla turvallinen. Weber selvitti tutkimuksessaan rakennusten vaikutusta ihmisten hyvinvointiin.
20165_46620.jpg
Vapaa-ajanasunto on kuin mikä tahansa rakennus
Talviasuttava loma-asunto on ominaisuuksiltaan kuin mikä tahansa rakennus: Ellei ilma vaihdu, kosteus ei poistu ja rakenteet kärsivät. Ympärivuotiseen käyttöön rakennettavissa mökeissä ja huviloissa pitää huomioida rakennusmääräyksien vaatimukset ja huolehtia myös ilmanvaihdosta.Ilmanvaihdon tarve loma-asunnossa korostuu esimerkiksi saunomisen yhteydessä, jolloin usein pieneen tilaan kohdistuu suuri kosteuskuorma. Kosteus tiivistyy ikkunoihin ja jos kosteustaso säilyy pitkään korkeana, kosteus tiivistyy myös rakenteisiin aiheuttaen mm. homevaurioita.Koneellisen ilmanvaihdon tehtävät ovat loma-asunnossa samat kuin vakituisessakin asunnossa: Poistaa kosteutta, rakennusmateriaalien päästöjä ja ihmisten hengittämää hiilidioksidia ja tuoda tilalle suodatettua raikasta ilmaa. Lämmöntalteenotto varmistaa sen, että ilma tulee sisään vedottomasti ja energiatehokkaasti.
200710_7219.jpg
Kustannushallinnan merkitys korostunut rakentamisessa
Viime aikoina olemme saaneet lukea tiedotusvälineistä miten rakennuskustannukset ovat nousseet hurjaa vauhtia ylöspäin ja miten rakentajien rakennuskustannukset ovat monella karanneet käsistä. Onko oman talon rakentaminen nykyisin siis kannattamatonta verrattuna muuhun asumismuotoon?Jos rakentamiskustannuksia verrataan muihin asumismuotojen kustannusten nousuun, vastaus on ei. Teimme eri asumismuotojen tilastollisen vertailun pidemmällä aikajaksolla ja avuksi otimme tilastokeskuksen indeksit koskien vuokra-asumista, kerrostaloasuntojen hintaa sekä rakentamiskustannuksia.Ajanjaksoksi otimme vuodet 1990 – 2007 ja niistä aina toisen vuosineljänneksen keskiarvot jolloin pääsimme mahdollisimman lähelle nykyistä tilannetta. Lähtökohtana siis se että kaikissa kolmessa asumistavassa vuosi 1990 kustannustaso on sata. Tuosta hetkestä kustannusten nousu tämän vuoden toiseen vuosineljännekseen on järjestyksessään seuraava:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton