• Etusivu
  • Rakentaminen

Kevään sulamisvedet ja tulvariskit – näin suojaat kotisi kosteusvaurioilta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.02.2025
1920 punainen talo lumisen maiseman keskellä house-3987002_1920

Seinien vierustoilla olevat korkeat lumikasat voivat olla uhka rakenteelle.

Keväisen auringon alkaessa lämmittää, on se merkki siitä, että talvi on päättymässä ja lumet sulavat paikoin nopeastikin. Lumien nopea sulaminen yhdistettynä vielä routaiseen maahan tietää sitä, että vesivahinkojen riski nousee.

Salaojat sekä sadevesijärjestelmä, muistitko tarkistaa?

Jos talon salaoja- ja sadevesijärjestelmät ovat kunnossa, ei sulamisvesistä ole yleensä haittaa. Se, mihin ehdottomasti kannattaa kiinnittää huomiota on, ettei seinien vierustoilla oleva lumi ei ole kiinni ulkoverhouksessa ja että sulamisessa muodostuva vesi ei pääse rakenteisiin eli maan tulee viettää poispäin rakennuksesta. Uudisrakennuksissa salaojituksen on oltava toimiva, mikä tarkoittaa sitä, että jos järjestelmät on toteutettu ja huollettu oikein, sulamisvesistä ei pitäisi aiheutua ongelmia.

Vanhat kiinteistöt tarvitsevat huomiota

Ongelmia esiintyy yleensä erityisesti vanhemmissa, 1960-70-luvun, matalaperustaisissa taloissa, joissa ympäröivä lumi voi olla reilustikin sokkelipinnan yläpuolella. Ennen 1970-lukua rakennetuissa taloissa ei ollut nykyisten normien mukaisia kosteuseristyksiä, näin ollen myös kellarilliset 1940-50-luvun talot saattavat olla riskiryhmässä.

Puutteelliset tai vuosien saatossa tukkeutuneet salaojat eivät välttämättä toimi kuten pitäisi. Usein sokkelin maanalainen vesieristys ei ole kunnossa: ne voivat puuttua tai ovat hapertuneet ajan kulumisen myötä. On kuitenkin muistettava, että myös muiden aikakausien rakennukset, kuin vain yllä mainitut, voivat olla alttiita sulamisvesivahingoille. Jokaisen kodinomistajan on syytä tarkkailla oman kotinsa tilannetta.

Muista huolto

Lisäksi salaojien ja sadevesiviemäreiden tukkeutuminen tai puutteellinen toiminta saattaa aiheuttaa ongelmia, jos vesi ei pääse valumaan pois rakennuksen perustuksilta. Sulamisveden jäädessä seisomaan sokkelin viereen, voi se imeytyä rakenteisiin ja aiheuttaa kosteusvaurioita. On siis syytä muistaa myös salaojien ja sadevesijärjestelmien huolto aika ajoin.

Tulvavesien hallintaa

Oma lukunsa ovat tulva-alttiit alueet, joissa vedenpinta voi nousta merkittävästi. Suomessa erityisesti jokivarret, järvien rannat sekä alavat alueet ja rannikkoalueet kärsivät muuhun maahan verraten suuremmasta tulvariskistä. Poikkeuksellisen runsaisiin tulvavesiin on syytä varautua esimerkiksi seuraavilla keinoilla:

  • Rakentamalla tilapäisiä suojavalleja. Materiaaliksi tällaisiin soveltuvat esimerkiksi hiekkasäkit, muovit ja maa-ainekset. Tarkoitus on ohjata vesi pois rakennuksen läheisyydestä.
  • Tukkimalla kellarikerroksen viemärinkannet käyttäen esimerkiksi kumitiivisteitä ja painoja. Tarkoitus on estää viemäriverkostossa olevan veden nousu sisätiloihin.
  • Hankkimalla ennakoivasti uppopumppuja ja varmistamalla niiden toimintakuntoisuus. Näiden avulla saadaan mahdollisesti sisälle päässyt vesi pumpattua tehokkaasti pois.

Korvaako vakuutus tulvan vahingot? – Tarkista oma vakuutuksesi

Jos tiedät asuvasi alueella, jossa tulvat ovat jokakeväinen ilmiö tai alueella on satunnaisesti esiintynyt kevättulvia, kannattaa toimia ennaltaehkäisevästi jo ennen kuin vedet alkavat nousta.

Vakuutukset ovat tärkeä osa varautumista. On suositeltavaa ottaa selvää etukäteen, mitä omat vakuutukset mahdollisesti korvaavat tällaisen vahingon sattuessa ja mitä ei. Jotkin vakuutusyhtiöt tarjoavat erillisiä vakuutuksia tulvavahinkojen varalle. Tavallinen kotivakuutus ei välttämättä kata tulvavahinkoja, ellei niitä ole erikseen siihen lisätty. Luonnonilmiöiden aiheuttamat tulvat kuuluvat usein valtion korvausvastuun piiriin, jos kyseessä on poikkeuksellinen luonnonkatastrofi. On kuitenkin syytä pitää oma vakuutus kunnossa, kaiken varalta.

Sääolosuhteet ja sulamisveden riski

Kevään säällä on merkittävä vaikutus sulamisvesien aiheuttamiin ongelmiin.
Aurinkoisella ja tuulisella ilmalla lumet sulavat ja vettä haihtuu nopeasti ilmaan, mikä vähentää rakenteiden kosteusrasitusta. Hidas lumien sulaminen on kuitenkin suotuisampaa, sillä se aiheuttaa vähemmän riskiä veden pääsystä rakenteisiin veden imeytyessä vähitellen maaperään.

Äkillinen lämpöaalto yhdistettynä sateisiin voi aiheuttaa voimakkaita sulamisvesivirtoja, jolloin vesi voi kerääntyä perustusten viereen ja sen myötä tunkeutua myös rakenteisiin. Oman ongelmansa aiheuttaa myös sulamisen jälkeen tulevat yöpakkaset. Kastuneet rakenteet saattavat rapautua pakkasen vaikutuksesta, kun kosteus jäätyy rakenteiden sisään. Esimerkiksi halkeamat betonisokkelissa voivat laajentua jäätymisen myötä.

Ohje

Ohje

Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä:

Sulamisvesien haittojen minimoimiseksi voit:

  • Lapioida lunta pois sokkelin viereltä (vähintään 1-2 metrin etäisyydeltä), jotta sulamisvesi ei pääse suoraan talon perustuksiin.
  • Tarkista sokkelin vedenohjausratkaisut: viettääkö maa pois talosta vai jääkö vesi seisomaan sokkelin viereen. Tarvittaessa lisää soraa tai muuta vettä hyvin läpäisevää materiaalia talon ympärille.
  • Puhdista sadevesikourut sekä rännit, varmista että vesi ohjautuu hallitusti pois rakennuksesta.
  • Jos lunta on käytetty eristeenä sokkelin vieressä, poista se nyt kun keväinen sulaminen ei ole vielä täydessä vauhdissa. Lumikeko voi estää maaperän nopean kuivumisen keväällä.
  • Seuraa rakenteita kevään edetessä - jos havaitset kosteutta sisätiloissa, esimerkiksi kellarissa, on syytä ryhtyä toimenpiteisiin nopeasti.

Sulamisvesien hallintaa

Nykyisten rakennusmääräysten mukaisesti rakennetut talot ovat paremmin suojattuja sulamisvesiongelmilta. Nykyaikaiset perustusten rakennekerrokset on toteutettu niin, että vesi imeytyy maaperään ja salaojat ohjaavat ylimääräisen kosteuden pois. Tästä huolimatta myös uusien talojen omistajien kannattaa tarkistaa sadevesijärjestelmien toiminta ja varmistaa, että piha-alueen kallistukset ohjaavat veden oikeaan suuntaan. Pihan kallistusten tulisi viettää vähintään 1:20 eli 5 cm metrin matkalla poispäin talosta.

Talon omistaja on paras asiantuntija

Lopulta talon omistaja tuntee parhaiten oman rakennuksensa heikot kohdat. Jos aikaisempina vuosina on ollut ongelmia sulamisvesien kanssa, kannattaa nyt varautua vielä huolellisemmin. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet voivat säästää suurilta vaurioilta ja kalliilta korjauksilta.

Jos epäilet salaojien toimimattomuutta tai sokkelin kosteussuojausten ynnä muiden rakenteiden ja ratkaisujen puutteellisuutta tai toimimattomuutta, kannattaa teettää asiantuntija-arvio ennen vakavampien ongelmien syntymistä.

Rakentaminen
asuminen
huolto
aikataulut
kunnossapito
kosteudeneristys
kevät
salaojat
kosteusvaurio
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Mies kuuntelee stetoskoopilla talon pienoismallin kattoa
Kuntokatselmus, Kuntotarkastus vai Kuntotutkimus?
Olet sitten myymässä kotiasi, ostamassa itsellesi niin kutsuttua loppuiän kotia tai haluat selvittää, missä kunnossa rakennus on, on sinun hyvä tietää rakennusten kuntotarkastuksista.Rakennusten kuntotarkastukset voidaan jakaa kolmeen luokkaan: Kuntokatselmus, Kuntotarkastus ja Kuntotutkimus. Mitä eroa näillä onkaan keskenään?
Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.
20153_42744.jpg
Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti
Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT: Pientaloalueiden rakentamista voidaan tiivistää vaarantamatta paloturvallisuutta
VTT on tutkinut tiiviiden ja matalien pientaloalueiden paloturvallisuutta sekä laatinut rakentamiselle vaatimukset täyttävät ratkaisut. VTT:n tulokset viittaavat joiltakin osin siihen, että rakennusmääräyksiä voidaan materiaalien ja turvaetäisyyksien osalta lieventää vaarantamatta paloturvallisuutta. Tämä edellyttää kuitenkin aiempaa tarkempaa suunnittelua.Tiivis ja matala ja samalla entistä tehokkaampaan maankäyttöön perustuva pientalorakentaminen on yleistynyt viime aikoina. VTT määritti tiiviin ja matalan rakentamisen henkilöturvallisuuden ja omaisuudensuojan kannalta hyväksyttävän paloturvallisuustason ja siihen vaikuttavat keskeiset tekijät. Saatuja tutkimustuloksia voidaan hyödyntää kaavoituksessa ja pientaloalueiden rakennussuunnittelussa.Palon leviäminen monimuotoisella asuinalueella osoittautui tutkimuksessa hyvin monisyiseksi ongelmaksi. VTT:n kehittämien ratkaisujen soveltaminen on nykykäytäntöä työläämpää, mutta toisaalta niiden avulla voidaan päästä hyvinkin korkeisiin maankäytön tehokkuuksiin. "Mitä tarkemmin ja laadukkaammin suunnittelu tehdään, sitä parempi lopputulos paloturvallisuuden kannalta", toteaa VTT:n erikoistutkija Jukka Hietaniemi.Palonkeston osalta tulokset pääsääntöisesti osoittavat, että rakenteellista turvaetäisyyden kompensointia tarvitaan vain hyvin lähelle rakennettaessa: rakenne, joka kestää 30 minuutin standardipalon, riittää aina noin 3 - 4 metriin saakka. Tältä osin tulokset puoltavat nykykäytäntöä selkeästi lievempää linjanvetoa. Etenkin vaatimukset A-luokan tarvikkeista tehdyistä palomuureista ovat tulosten valossa selvästi ylimitoitettuja. Näihin pääsääntöisiin tuloksiin on kuitenkin eräs merkittävä poikkeus: jos autojen paikoitukselle varataan tilaa kahta asuinrakennusta yhdistävään katettuun tilaan, niin tällöin saatujen tulosten mukaan tähän tilaan rajautuvien seinien tulisi täyttää EI60-luokan vaatimukset.Tutkimus toteutettiin palonsimuloinnin ja paloriskien arvioinnin uudenaikaisimpien menetelmien avulla. VTT toteutti tutkimuksen viranomais- ja teollisuustahojen kanssa.
3434_152675362_202056141712.jpg
Tämän vuoksi muuttovalmis hirsikoti on luonnollinen valinta
Hirsi on ollut vuosisatojen ajan tärkeä rakennusmateriaali kaikessa rakentamisessa, mutta nyt 2020-luvulla siitä on nousemassa alati kasvava rakennustrendi. Yhä useampi talonrakentaja toivoo kotinsa muodostuvan hirrestä, jolloin oma koti on varmasti ja vankasti luonnonmukainen ratkaisu. Kastelli lanseerasikin toukokuussa 2020 hirsitalomalliston, Hirsi-Kastellin, joka on mahdollista saada muuttovalmiina ratkaisuna.
20183_52113.jpg
Ilmavesilämpöpumppu kasvanut kodin lämmittäjäksi
Uutta omaa kotia rakentavista melkein kaikki tietävät maalämmön tehokkuuden – ja suurin osa myös valitsee sen. Myös korjausrakentajat arvostavat maalämmön energiasäästöä ja helppohoitoisuutta. Aina maalämpö ei kuitenkaan ole realistinen valinta, mutta onneksi löytyy vaihtoehtoja, erinomaisiakin.Lämmittäminen ilmasta kerätyllä energialla on monelle tuttu ilmalämpöpumpuista. Samaa periaatetta käytetään ilma-vesilämmityksessä, jossa ilmasta kerätty lämpö jaetaan lattia- tai patterilämmityksellä talon tiloihin ja lisäksi saadaan kodin lämmin vesi. Parhaista laitteista on useiden vuosien positiiviset kokemukset, vaikka maalämmön tehokkuuteen ei ole päästykään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton