• Etusivu
  • LVI

Passiivitaloon valittiin maalämpöä hyödyntävä iv-kone

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 12.12.2023
Vallox 125 MV

Suomessa passiivitalo on määritelty rakennukseksi, jossa energian tarve on niin pieni, että välttämättä perinteistä lämmitystä ei tarvita miellyttävien asumisolosuhteiden saavuttamiseksi ollenkaan. Etelä-Suomessa lasketaan energiaa tarvittavan tilojen lämmittämiseen 20 kWh neliömetriä kohden. Pohjoisessa tarve on 30 kWh.

Nevanpään talo on kaksikerroksinen. Alakerrassa sijaitsee kolme makuuhuonetta, suihku, sauna, wc sekä tekninen tila. Yläkerta on perheen ajanviettopaikka olohuoneineen, keittiöineen, työ- ja kodinhoitohuoneineen sekä omine wc-tiloinensa.

– Passiivitalo ajatus näkyy jo talon suunnittelussa. Yksinkertainen on kaunista ja turhia kulmia vältetään. Talo on nelikulmainen, kuution muotoinen ja julkisivultaan etelään suunnattu, Jussi Nevanpää kertoo.

Aurinkosuojaksi tulevat markiisit. Lisäksi osalle tonttia jätetään puustoa. Tiiviissä rakennuksessa liikalämmön torjuminen on yksi avainkysymyksistä.

Tilaa esite esitepalvelusta

Ilmanvaihto on projektin avainasia

Ilmanvaihdon rooli on passiivienergiatalossa tärkeä, sillä ilmanvaihtojärjestelmän tehtävänä on luoda tiiviisti rakennettuun taloon laadukas sisäilma, toimia talon pääasiallisena lämmitysjärjestelmänä ja hoitaa vielä kesäaikainen viilennys. Oleellista onnistumisessa ovat riittävän tehokas ilmanvaihtokone, riittävät kanavakoot ja tarpeeksi isot ilmamäärät.

Maalämpötalojen erikoisratkaisu Vallox 200 SE MLV

Jussi Nevanpää päätyi valitsemaan uuteen kotiinsa Vallox 200 SE MLV -ilmanvaihtolaitteen. Koneeseen on kytketty Valloxin äänenvaimennuselementti ja sen lisäksi kanaviston äänenvaimennukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tämä varmistaa, ettei koneesta kulkeudu ääniä asuntoon ja isotkin ilmamäärät voi pyörittää kanavistossa ilman häiritseviä ääniä.

Vallox 200 SE MLV -laite on varustettu Valloxin kehittämällä MLV-etulämmitys-/viilennyspatterilla. Lisäksi siinä on energiatehokkaat integroidut tasavirtapuhaltimet, joten koneen oma sähkönkulutus on voitu minimoida. Koneessa on myös automaattinen lämmöntalteenoton ohitus, joka sulkee LTO-järjestelmän kesäaikana.

Tällä ilmanvaihtokoneella päästään yli 75 prosentin vuosihyötysuhteen. Sen mahdollistavat lämmöntalteenottolaitteen ristivastavirtakennot ja MLV-patteri, jonka hyötysuhdetta nostava vaikutus on 10–15 % riippuen ilmastovyöhykkeestä.

Ilmanvaihtokoneessa on automaattinen Vallox SED -ohjausjärjestelmä. Sen anturit mittaavat asunnon sisäilman kosteus- ja CO2-pitoisuutta ja ohjaavat ilmanvaihdon tehokkuutta todellisen tarpeen mukaisesti. Ilmanvaihtokone toimii näin mahdollisimman energiatehokkaasti, mutta kuitenkin laadukkaan sisäilman aina varmistaen. Hiilidioksiantureita on sijoitettu talon makuuhuoneisiin ja muihin oleskelutiloihin, kosteusanturit ovat pesu- ja hygieniatiloissa.

20146_39962.jpg

Ilmanvaihtokone hyödyntää maalämpöä

Vallox MLV -patterin avulla säästetään talviaikana energiaa käyttämällä tuloilman esilämmityksessä maasta saatavaa lämpöä. Kesäaikana järjestelmä sopii päinvastoin sisäilman viilentämiseen. ­ Talon ympärille asennetaan kaksi kertaa talon kiertävän maalämmön PEM-keräysputkenia. Putki asennetaan routalevyn alle sokkelin läheisyyteen noin 1,5–3,0 metrin syvyyteen. Siinä kiertää ympäri vuoden noin 5–10 asteinen neste, jota voidaan hyödyntää talviaikana tuloilman esilämmityksessä ja kesäaikana viilennyksessä. Ilmanvaihtokone nostaa tuloilman lämpötilan lämmöntalteenoton jälkeen 20–21 asteeseen.

Tilaa esite esitepalvelusta

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20209_66571.jpg
Rintamamiestalon laajennusosan terassi
Terassi päätettiin rakentaa katoksen sisäpuolelle niin, että se seisoo "omilla jaloillaan". Pihalle oli jo aiemmin rakennettu suurempi terassi vastaavalla tavalla. Tukevarunkoinen ja varsin raskasrakenteinen terassi katsottiin paremmaksi rakentaa niin, ettei se tukeudu ollenkaan itse rakennukseen, vaan on oma kokonaisuutensa.Perusmaa terassin alla on tiivistettyä soraa ja sokkelin vierusta on terassinosalta myös routaeristetty. Terassi seisoo betonilaattojen päälle asennettujen säädettävien terassijalkojen varassa. Terassin runko toteutetaan järeästä painekyllästetystä puutavarasta sekä mitallistetusta kuusisahatavarasta, joka käsiteltiin puunsuoja-aineella.
202112_74279.jpg
Tee testi! Oletko remontti-ihme vai täystuho?
Vaikka välttämättä käytännön kokemusta tai koulutusta ei olisikaan kovin laajalla rakentamisen rintamalla, löytyy silti useimmilta meistä riittävää perustietoa yleisistä rakentamisen termeistä sekä työtavoista. Välineet sekä materiaalit ovat tuttuja – edes välillisesti. Vai kuulutko kenties niihin, jotka eivät erota ruuvimeisseliä jakoavaimesta ja vasarakin toimii lähinnä pähkinänsärkijän virassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton