Passiivitaloon valittiin maalämpöä hyödyntävä iv-kone
Suomessa passiivitalo on määritelty rakennukseksi, jossa energian tarve on niin pieni, että välttämättä perinteistä lämmitystä ei tarvita miellyttävien asumisolosuhteiden saavuttamiseksi ollenkaan. Etelä-Suomessa lasketaan energiaa tarvittavan tilojen lämmittämiseen 20 kWh neliömetriä kohden. Pohjoisessa tarve on 30 kWh.
Nevanpään talo on kaksikerroksinen. Alakerrassa sijaitsee kolme makuuhuonetta, suihku, sauna, wc sekä tekninen tila. Yläkerta on perheen ajanviettopaikka olohuoneineen, keittiöineen, työ- ja kodinhoitohuoneineen sekä omine wc-tiloinensa.
– Passiivitalo ajatus näkyy jo talon suunnittelussa. Yksinkertainen on kaunista ja turhia kulmia vältetään. Talo on nelikulmainen, kuution muotoinen ja julkisivultaan etelään suunnattu, Jussi Nevanpää kertoo.
Aurinkosuojaksi tulevat markiisit. Lisäksi osalle tonttia jätetään puustoa. Tiiviissä rakennuksessa liikalämmön torjuminen on yksi avainkysymyksistä.
Ilmanvaihto on projektin avainasia
Ilmanvaihdon rooli on passiivienergiatalossa tärkeä, sillä ilmanvaihtojärjestelmän tehtävänä on luoda tiiviisti rakennettuun taloon laadukas sisäilma, toimia talon pääasiallisena lämmitysjärjestelmänä ja hoitaa vielä kesäaikainen viilennys. Oleellista onnistumisessa ovat riittävän tehokas ilmanvaihtokone, riittävät kanavakoot ja tarpeeksi isot ilmamäärät.
Maalämpötalojen erikoisratkaisu Vallox 200 SE MLV
Jussi Nevanpää päätyi valitsemaan uuteen kotiinsa Vallox 200 SE MLV -ilmanvaihtolaitteen. Koneeseen on kytketty Valloxin äänenvaimennuselementti ja sen lisäksi kanaviston äänenvaimennukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tämä varmistaa, ettei koneesta kulkeudu ääniä asuntoon ja isotkin ilmamäärät voi pyörittää kanavistossa ilman häiritseviä ääniä.
Vallox 200 SE MLV -laite on varustettu Valloxin kehittämällä MLV-etulämmitys-/viilennyspatterilla. Lisäksi siinä on energiatehokkaat integroidut tasavirtapuhaltimet, joten koneen oma sähkönkulutus on voitu minimoida. Koneessa on myös automaattinen lämmöntalteenoton ohitus, joka sulkee LTO-järjestelmän kesäaikana.
Tällä ilmanvaihtokoneella päästään yli 75 prosentin vuosihyötysuhteen. Sen mahdollistavat lämmöntalteenottolaitteen ristivastavirtakennot ja MLV-patteri, jonka hyötysuhdetta nostava vaikutus on 10–15 % riippuen ilmastovyöhykkeestä.
Ilmanvaihtokoneessa on automaattinen Vallox SED -ohjausjärjestelmä. Sen anturit mittaavat asunnon sisäilman kosteus- ja CO2-pitoisuutta ja ohjaavat ilmanvaihdon tehokkuutta todellisen tarpeen mukaisesti. Ilmanvaihtokone toimii näin mahdollisimman energiatehokkaasti, mutta kuitenkin laadukkaan sisäilman aina varmistaen. Hiilidioksiantureita on sijoitettu talon makuuhuoneisiin ja muihin oleskelutiloihin, kosteusanturit ovat pesu- ja hygieniatiloissa.
Ilmanvaihtokone hyödyntää maalämpöä
Vallox MLV -patterin avulla säästetään talviaikana energiaa käyttämällä tuloilman esilämmityksessä maasta saatavaa lämpöä. Kesäaikana järjestelmä sopii päinvastoin sisäilman viilentämiseen. Talon ympärille asennetaan kaksi kertaa talon kiertävän maalämmön PEM-keräysputkenia. Putki asennetaan routalevyn alle sokkelin läheisyyteen noin 1,5–3,0 metrin syvyyteen. Siinä kiertää ympäri vuoden noin 5–10 asteinen neste, jota voidaan hyödyntää talviaikana tuloilman esilämmityksessä ja kesäaikana viilennyksessä. Ilmanvaihtokone nostaa tuloilman lämpötilan lämmöntalteenoton jälkeen 20–21 asteeseen.