• Etusivu
  • Talo

Parhaimmillaan uusi keittiösi ei ainoastaan täytä odotuksiasi – vaan ylittää ne

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Power Finland Oy
Julkaistu 24.04.2019Päivitetty 29.11.2023
20238_82812.jpg

Parma-keittiön Hedy-keittiömalli.

Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.

Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.

Huolellinen suunnittelu on keittiössä kaiken a ja o

Kokonaisuutena hyvin suunniteltu keittiö ottaa huomioon niin toiminnalliset, esteettiset kuin ergonomisetkin tekijät, jotta se palvelee tehokkaasti ja mukavasti päivittäisiä tarpeitasi.
Tärkeät muistaa keittiösuunnittelussa:

  • ergonomia
  • säilytystila
  • valaistus
  • materiaalivalinnat
  • sähköpistokkeet
  • vesipisteen paikka
  • tuuletus
  • tunnelma ja sisustus
  • budjetti

Jos budjetti on tiukka, on hyvä varautua siihen, että kompromissejakin on tehtävä. Älä kuitenkaan säästä väärissä paikoissa, vaan mieti tarkkaan, mitkä asiat keittiössäsi ovat niin tärkeitä, että niissä et halua joustaa.

Mittaa keittiö huolellisesti

20194_57612.jpg

Ota keittiöstäsi tarkat mitat. Jos kyseessä on vanha talo, seinät ja lattia saattavat olla vinoja. Siksi seinät kannattaa mitata myös kalusteenmitan (noin 60 cm) päässä seinästä. Mittaa kaikki seinät ja katon korkeus ja huomioi myös ikkunat, karmit, ovet ja lämpöpatterit. Sisällytä mittoihin ovien ja ikkunoiden avaamiseen tarvittava tila ja ota huomioon esimerkiksi vesipisteen ja viemärien paikat.

Ajattele käytännöllisyyttä keittiössä

Kirjoita ylös, mikä on toiminut hyvin vanhassa keittiössäsi ja mikä puolestaan ei. Miettiessäsi mikä pohjaratkaisu sopii keittiöösi parhaiten, kannattaa suunnittelussa huomioida työskentelykolmio, joka helpottaa sujuvaa työskentelyä keittiössä.

Työskentelykolmio voidaan sijoittaa kaikenlaisiin keittiöihin. Kolmio koostuu kolmesta keittiön tärkeimmästä elementistä, eli liedestä, tiskipöydästä ja jääkaapista, ja sen pituuden tulisi olla enimmillään yhteensä kuusi metriä.

Työskentelykolmio kannattaa miettiä tarkkaan keittiön suunnittelussa.
Työskentelykolmio kannattaa miettiä tarkkaan keittiön suunnittelussa.
20194_57609.jpg

Hae inspiraatiota

Blogeista ja sisustuslehtien sivuilta löydät toinen toistaan upeampia keittiöitä, joista voit poimia ideoita omannäköiseen keittiöunelmaasi.

Esimerkiksi vetimien, hanan, kaakelien, valaisimien, seinämaalien ja tekstiilien avulla saat oman yksilöllisen tyylisi esiin. Pienten yksityiskohtien vaihtaminen myöhemmin on helpompaa ja edullisempaa kuin koko keittiön uusiminen, joten halutessaan rohkeimmat värit kannattaa valita niihin.

Budjetoi keittiöremontti

Laadi realistinen laskelma siitä, mitä haluat uuteen keittiöösi, ja sisällytä kaikki kulut laskelmiisi. Mieti, tarvitseeko koko keittiö uusia, vai voitko säilyttää jotain vanhaa. Myös kodinkonevalinnoilla pystyt vaikuttamaan budjettiin merkittävästi. Parma-keittiökaapistojen vakiomitoitus on yhteensopiva tunnetuimpien kodinkonetoimittajien mallistojen kanssa, joten voit vapaasti valita sinulle parhaiten sopivat kodinkoneet.

Vaikka budjettisi olisi tiukka, älä kuitenkaan säästä väärissä paikoissa. Esimerkiksi hyllylliset alakaapit ovat laatikostoja edullisempia, mutta niiden epäkäytännöllisyys voi alkaa arjessa harmittaa nopeasti.

20194_57607.jpg

Ota yhteyttä keittiöasiantuntijaan

Suunnitelmat on hyvä viimeistellä yhdessä alan ammattilaisen kanssa. Kun olet selvittänyt, mitä kaikkea keittiössäsi on mahdollista toteuttaa, ammattilaisnäkymys usein helpottaa ja nopeuttaa miellyttävään lopputulokseen pääsemistä.

Tarvittaessa voit ottaa keittiösuunnittelijaan yhteyttä jo heti suunnittelun alkuvaiheessa ja saada apua esimerkiksi pohjapiirroksen laadintaan sekä keittiömallin ja kodinkoneiden valintaan. Keittiösuunnittelu on mahdollista tehdä myös etänä!

Info

Info

Tiesitkö?

Keittiöunelmasi voi toteutua nopeasti – Parma-keittiö voidaan toimittaa sinulle jopa 14 arkipäivän kuluessa!

20194_57611.jpg
Power Finland Oy
Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202110_72959.jpg
Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän
Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.
20233_81202.jpg
Onko jääkaappisi lämpötila oikea?
Voisinko pihistää sähkölaskussa säätämällä jääkaapin lämpötilaa? Ehkä voisit, mutta älä kuitenkaan nosta lämpötilaa liikaa sillä silloin saat aikaan ruokahävikkiä. Varmistat elintarvikkeiden säilyvyyden, kun pidät huolta, ettei jääkaappi ole liian lämmin tai kylmä. Tuotteita sijoitellessa kannattaa muistaa, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa.Lue neuvot!
20226_78613.jpg
Hyödynnä keittiösaarekkeen koko potentiaali
Keittiösaareke on monipuolinen ja toiminnallinen lisä keittiöön. Keittiösaarekkeen hyödyt riippuvat kuitenkin tilan koosta ja toiminnallisista tarpeista. On tärkeää suunnitella keittiösaarekkeen sijoittelu ja koko huolellisesti, jotta se sopii saumattomasti keittiön kokonaisuuteen ja vastaa käyttäjän tarpeisiin.Saareke toimii luontevana tilanjakajana esimerkiksi keittiön ja ruokailuhuoneen tai keittiön ja olohuoneen välissä. Saarekkeesta saa toiminnoiltaan monipuolisen sijoittamalla siihen esimerkiksi kodinkoneita, vesipisteen tai ruokailupaikan.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton