• Etusivu
  • Talo

Onko jääkaappisi lämpötila oikea?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Power Finland Oy
Julkaistu 30.04.2019Päivitetty 29.11.2023
20233_81202.jpg

Elintarvikkeet on aseteltava jääkaappiin riittävän väljästi. Siten ilma pääse kiertämään ja jääkaapin kaikki osat pysyvät tarpeeksi kylminä.

Voisinko pihistää sähkölaskussa säätämällä jääkaapin lämpötilaa? Ehkä voisit, mutta älä kuitenkaan nosta lämpötilaa liikaa sillä silloin saat aikaan ruokahävikkiä. Varmistat elintarvikkeiden säilyvyyden, kun pidät huolta, ettei jääkaappi ole liian lämmin tai kylmä. Tuotteita sijoitellessa kannattaa muistaa, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa.

Lue neuvot!

Tiedätkö mikä on jääkaapin optimaalinen lämpötila? Tieto ei ole turha, sillä jos jääkaappi on liian lämmin, herkästi pilaantuvat elintarvikkeet, kuten lihat ja kalat, saattavat pilaantua ennen aikojaan. Toisaalta liian kylmä jääkaappi voi nahistuttaa vihannekset ja salaatit nopeasti ja kuluttaa turhaan energiaa.

Jääkaapin oikea lämpötila

Hyvä ohjenuora on, että jääkaapin lämpötilan tulisi olla +2−6 astetta ja pakastimen -18−25 astetta.

Jos jääkaapilla käydään ahkerasti ja ovea availlaan usein, lämpötila kohoaa helposti. Silloin jääkaapin lämpötilaa voi säätää jopa hieman +2 astetta viileämmäksi. Muistathan myös antaa lämpimän ruoan jäähtyä kunnolla ennen jääkaappiin laittamista, jotta sisälämpötila ei turhaan nouse.

Huomioi lisäksi, että kesällä huonelämpötilat saattavat nousta, jolloin kylmälaitteita kannattaa säätää hiukan kylmemmäksi. Syksyn tullessa jääkaapin lämpötilan voi arvioida uudelleen.

Liian kylmässä vihannekset nahistuvat nopeasti.
Liian kylmässä vihannekset nahistuvat nopeasti.
Info

Info

Yleisten elintarvikkeiden optimaalisia säilytyslämpötiloja

Säilytyslämpötila enintään +3 astetta:

  • tuore liha
  • tuore kala ja mäti
  • tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat

Säilytyslämpötila enintään +6 astetta:

  • muut kalavalmisteet
  • maitotuotteet sekä voi ja margariini

Säilytyslämpötila +10−14 astetta:

  • ruokaöljy
  • leipä ja viljavalmisteet (voi säilyttää muutamia päiviä myös huoneenlämmössä)

Säilytyslämpötila huoneenlämpö:

  • avaamattomat säilykkeet
  • avaamattomat iskukuumennetut maitovalmisteet

Missä on jääkaapin kylmin kohta?

Tuotteita sijoitellessa kannattaa pitää mielessä, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa. Yleensä kylmin paikka on hyllykkö salaattilaatikon yläpuolella, jääkaapin keskikohdassa. Muista asetella elintarvikkeet aina riittävän väljästi. Siten ilma pääse kiertämään ja jääkaapin kaikki osat pysyvät tarpeeksi kylminä.

Kun jääkaapin tai pakastimen ottaa ensimmäistä kertaa käyttöön ostamisen tai siirtämisen jälkeen, varmista, että se on tarpeeksi kylmä ennen tuotteiden lisäämistä. Tähän menee yleensä 2−4 tuntia.

20194_57672.jpg

Näin mittaat jääkaappisi lämpötilan

Voit itse testata jääkaapin lämpötilan jääkaappilämpömittarilla. Pakastimen lämpöasteiden mittaamiseen käy ulkolämpömittari. Mittareita myydään useimmissa supermarketeissa ja rautakaupoissa.

Mittaria kannattaa pitää jääkaapissa useita tunteja − esimerkiksi yön yli − avaamatta jääkaapin ovea ja tarkastaa lukemat vasta sitten. Voit ripustaa mittarin roikkumaan lokerikon reunaan tai vaihtoehtoisesti laittaa sen vaaka-asentoon hyllylle. Kolmas keino on käyttää apuna vesilasia. Laita vesilasi yön yli jääkaappiin ja mittaa veden lämpötila aamulla heti otettuasi lasin pois jääkaapista. Tätä voi kokeilla eri hyllyillä ja tutkailla lämpötilaa eri korkeuksilla.

Lähes kaikissa jääkaapeissa on lämpötilan säätönuppi. Asteikko saattaa vaihdella, mutta yleensä "nolla" tarkoittaa, että laite on pois päältä ja mitä suurempi numero, sitä kylmempi lämpötila.

Info

Info

Rakenna oma jääkaappisi

Samsung Bespoke on uudenlainen jääkaappikonsepti, jossa voit hyödyntää tyylejä ja tilaa joustavammin. Modulaarisen Samsung Bespoken -jääkaapin voit aloittaa yksinkertaisella mallilla ja liittää siihen jälkeenpäin uuden moduulin. Jääkaappia ei aina tarvitsekaan vaihtaa – lisäät vain tarvittavan moduulin.

Minkälaisen kokonaisuuden haluaisit rakentaa?

Power Finland Oy
Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
202110_72959.jpg
Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän
Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.
20226_78613.jpg
Hyödynnä keittiösaarekkeen koko potentiaali
Keittiösaareke on monipuolinen ja toiminnallinen lisä keittiöön. Keittiösaarekkeen hyödyt riippuvat kuitenkin tilan koosta ja toiminnallisista tarpeista. On tärkeää suunnitella keittiösaarekkeen sijoittelu ja koko huolellisesti, jotta se sopii saumattomasti keittiön kokonaisuuteen ja vastaa käyttäjän tarpeisiin.Saareke toimii luontevana tilanjakajana esimerkiksi keittiön ja ruokailuhuoneen tai keittiön ja olohuoneen välissä. Saarekkeesta saa toiminnoiltaan monipuolisen sijoittamalla siihen esimerkiksi kodinkoneita, vesipisteen tai ruokailupaikan.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton