• Etusivu
  • LVI

Kylmälaitteiden ääni puhuttaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Päivitetty 31.03.2015
20152_42353.jpg

Kuva: TTS Työtehoseura

Työtehoseuraan

tulee paljon palautetta kylmälaitteiden äänistä. Uuden kylmälaitteen ääni saattaa kummastuttaa, vaikkei se olisikaan desibeleissä mitattuna erityisen kova. Laite naksuu, kuplii, paukkuu ja puhkuu, mutta on välillä myös äänetön. Äänet liittyvät kylmäaineen olomuodon muutoksiin ja muuhun laitteen normaaliin kylmätekniseen toimintaan. Käyntiääntä on pyritty madaltamaan tuotekehityksen keinoin lisäämällä laitteen eristepaksuutta ja kompressorin ulkopuolista eristystä tai käyttämällä kompressoria, joissa on paksu vaippa tai muita ääneen vaikuttavia ominaisuuksia.

Uudesta kylmälaitteesta voi kuulua kummallisia ääniä, jotka kuitenkin harvoin merkitsevät laitevikaa, jos laite muuten toimii moitteettomasti ja pysyy säädetyssä kylmyydessä. Osaan äänistä voi itse vaikuttaa pienillä toimenpiteillä, osan korjaa huolto. Kylmälaitteista saattaa kuulua myös sellaisia ääniä, joihin voidaan vaikuttaa vain tuotekehityksellä. Melun ollessa jatkuvaa tai äkillisesti syntynyttä ja taustaäänet ylittävää, voi laitteessa olla vikaa.

Naksahdukset, pärinä ja pauke

Kylmälaitteen termostaatilla ohjataan kompressorin toimintaa ja sitä kautta ylläpidetään säädettyä säilytyslämpötilaa. Termostaatti ohjaa kompressoria käynnistymään, kun laitteen sisäilma on lämmennyt tiettyyn lämpötilaan ja pysähtymään, kun laite on kylmentynyt riittävästi. Kompressorin käyntijaksojen välillä on tauko, jonka pituuteen vaikuttavat muun muassa laitteen käyttötiheys ja ympäristön lämpötila. Kompressorin jaksottainen käynti ja siihen liittyvä jääkaapin takaseinään hetkellisesti kertyvä huurre ja vesipisarat kuuluvat laitteen normaaliin toimintaan. Kompressorin käynnistymisen ja pysähtymisen yhteydessä kuuluva naksahdus on luontainen mekaaniselle termostaatille, joka toimii sitä useammin mitä enemmän laitetta käytetään.

Kylmäsäilytyslaite tärisee hieman, kun koneisto käynnistyy tai pysähtyy. Samassa yhteydessä kuuluva pärinä saattaa johtua siitä, että kompressorista lähtevät putket koskettavat toisiaan. Putkia voi varovasti taivuttaa erilleen toisistaan.

Laitteen käynnistyessä ja lämmetessä kuuluva pauke johtuu koneiston erikokoisten metalliosien eriaikaisesta lämpölaajenemisesta. Laajetessaan osat voivat joutua niin pieneen tilaan, että ne aiheuttavat pauketta koskettaessaan laajenemista haittaavia mekaanisia esteitä. Käyttäjän kannattaa tarkistaa, että ilmankierto laitteen ympärillä on esteetön ja käyttöympäristön lämpötila on käyttöohjeen suositusten mukainen. Kylmälaite toimii suunnitellusti, kun ympäristön lämpötila on vähintään +10 tai +16 astetta ja enintään +32 astetta. Joidenkin kylmälaitteiden toimintavarmuus taataan +5 ja +43 asteen välillä, mutta tämä on laitekohtaista. Työtehoseuran mittausten mukaan kalusteeseen sijoitetun kylmäsäilytyslaitteen ilmankierron estäminen nostaa kompressorin ympäristön lämpötilan helposti yli +70 asteeseen, jolloin myös laitteen koneisto käy tauotta.

Korina, kupliminen ja puhina

Kylmälaitteen koneisto kierrättää kylmäainetta, jonka olomuotoa muutetaan kaasuksi ja taas uudelleen nesteeksi. Kylmäaine kiertää laitteen putkistossa, jossa sen virtausnopeus vaihtelee ja vaikuttaa virtauksista aiheutuvaan ääneen. Melun kannalta pahin paikka on laitteen sisällä oleva, sisähalkaisijaltaan noin millin mittainen kapillaariputken ruiskutuspää. Jo pieni heitto halkaisijamitassa nostaa virtausnopeutta, jonka kasvaessa alkaa kuulua korinaa. Korina voi vaimentua, kun laitteeseen lisätään elintarvikkeita. Kompressorin pysähdyttyä saattaa kuulua kuplivaa ääntä, joka johtuu paineen tasoittumisesta eli putkistossa olevan korkeampipaineisen nesteen sekoittumisesta alhaisempipaineiseen höyryyn. Puhina liittyy kylmäaineen olotilassa tapahtuviin nopeisiin muutoksiin. Voimakkaimmillaan ääni kuuluu siinä vaiheessa, kun koneisto käynnistyy ja kylmäaine lähtee kiertämään.

Nykypäivän kylmälaitteet ovat hieman äänekkäämpiä kuin ennen vuotta 1995 valmistetut laitteet, joissa käytettiin kylmäaineena otsonikerrosta tuhoavia CFC-yhdisteitä eli freonia. Nykyisin kylmälaitteissa käytetään ympäristöystävällisiä hiilivetyjä, kuten isobutaania ja syklopentaania.

Räminä, vinkuminen ja kolina

Räminä

saattaa aiheutua virheellisestä sijoituksesta. Komerokaappiin sijoitettu laite voi ottaa kiinni kalusteseinämiin ja aiheuttaa resonanssiääntä. Laite on asennettava vaakasuoraan, jotta sen osat eivät koneiston käydessä tärise toisiaan vasten. Kylmälaitteessa on tavallisesti ainakin kaksi säädettävää jalkaa. Jos laite sijoitetaan matolle tai puulattialle, pitää säätö tehdä uudelleen jonkin ajan kuluttua, sillä pehmeä alusta saattaa painua. Pieni asennonmuutos saattaa poistaa räminän.

Kompressorista kuuluva kolina tai vinkuminen saattaa johtua siitä, että jokin osa on irronnut kompressorin sisällä. Vian korjaaminen kuuluu huoltoliikkeelle.

Energiamerkintä auttaa kylmälaitteiden äänivertailussa

Kylmälaitteen energiamerkissä on ilmoitettava laitteen äänitehotaso, joka on arvokas tieto vertailtaessa laitteiden ääniä keskenään. Ilmoitettu lukema on mitattu standardinmukaisissa, harmonisoiduissa testiolosuhteissa. Käytännössä laitteen meluisuuteen vaikuttaa myös sen käyttötapa ja sijoituspaikka. Melun kokemukseen puolestaan vaikuttaa käyntiäänen taajuussisältö, eli se miltä laitteen ääni korviin kuulostaa. Ihmiskorva aistii kolmen desibelin eron. Kymmenen desibelin lisäys saa äänen tuntumaan kaksi kertaa voimakkaammalta kuin aikaisemmin. Vinkuvat, korkeat äänet ja resonanssiäänet koetaan usein epämiellyttävämmiksi kuin tasainen ja matala hurina, vaikka mitatut desibelit olisivat samat. Vapaaehtoisen, pohjoismaisen ympäristömerkinnän vaatimusten mukaan laitteen käytön aikainen melu ei saa ylittää 40 dB (A) (re 1 pW). Eurooppalaisessa kylmäsäilytyslaitteiden ekotuotemerkinnässä enimmäisarvo on 42 dB (A) (re 1 pW).

Äänen aistiminen on henkilökohtainen kokemus

Lapsiperheissä elämisen äänet, kuten leikki ja äänekäs musiikki, ylittävät kylmälaitteen käyntiäänen. Hiljaisessa ympäristössä laitteen melu voi häiritä, sillä taustaääniä on vähän. Äänen aistiminen on henkilökohtaista ja etenkin yöllä kylmälaitteen melu saatetaan kokea häiritseväksi. Ääni muuttuu meluksi, kun se on häiritsevää tai vahingollista. Joku voi väsyneenä tai sairaana ollessaan aistia tutut äänet epämiellyttävinä ja keskittymiskykyä häiritsevänä. Toinen samassa tilanteessa oleva voi kokea äänet tarpeellisiksi ja miellyttäviksi. Melun terveysvaikutusten rajana pidetään 80 desibelin äänenpainetasoa. Tämä arvo saattaa ylittyä esimerkiksi imuroitaessa tai käytettäessä yleiskonetta, tehosekoitinta tai sähkövatkainta. Melulta suojautumisen riskiraja on 85 desibeliä. Puhelinkeskustelu vaikeutuu, jos lukemat nousevat yli 60 dB (A).

Työtehoseuran mukaan kuluttajat arvostavat kylmälaitetta valitessaan hiljaista käyntiääntä entistä enemmän. Uudisrakentamisessa suositaan avokeittiöitä ja koska laitteet ovat toiminnassa yötä päivää, niiden hiljainen käyntiääni on tärkeää. Myös pienikokoisten laitteiden melutaso kiinnostaa, sillä niitä käytetään talouksissa, joissa kylmälaitteet voivat olla jopa makuutilojen yhteydessä.

Teksti: tutkija Tarja Marjomaa, TTS Työtehoseura

TTS-Kehitys Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
20072_3456.jpg
Icopal valokate
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.
8_P_153741_1.jpg
Unelmien koti, lupa olla järkevä - kuuntele Kivijalka-podcast
Haluaisitko unelmien kotisi pakettina vai muuttovalmiina talona? Kenties ehkä sittenkin haluat rakentaa talosi pitkästä tavarasta hartiapankilla?Talon ostaminen tai rakentaminen on monelle meistä elämän suurin yksittäinen hankinta. Silloin on luonnollisesti hyvä tietää mihin tarkalleen ottaen rahat kuluvat projektissa. Miten tasapainoilla unelmien kodin ja tarkan budjetin välimaastossa? Onnistuneen taloprojektin jälkeen perheen rahat riittävät yhä toivottuun elämänlaatuun, mutta samalla rakentamisessa on tehty vain fiksuja kompromisseja ja unelmista on pystytty pitämään kiinni. Kuuntele jakso alta tai Kivijalka-podcastin sivuilta!Jos saat KIVIJALASTA polttoainetta ajatuksillesi, niin ota meidät seurantaan! Se onnistuu tilaamalla Rakentaja.fi YouTube-kanava. Voit kuunnella podcastin myös yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastitjaStitcher.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton